Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: ASUS TUF B450-PRO GAMING a Ryzen 7 3700X – BIOS 1607, AGESA 1.0.0.2

Test ASUS TUF B450-PRO GAMING, záverečné hodnocení ASRock B450M STEEL LEGEND. Nebo jsem něco přehlédl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřehlédl, omylem byl vydán nehotový článek, teď už by to mělo být v pořádku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krome zaverecne stranky s hodnocenim a fotkami jine desky je rozbity link na uvodni fotku clanku. Zrovna na tuhle desku jsem zvedavej, protoze jsem ji asi tyden zpatky koupil za 2200. Vykon s Ryzenem 1700 ale klesl proti stejnemu configu s B350 Tomahawk od MSI, nepovedlo se mi dosahnout rock solid 4GHz OC s AiO 240mm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už by to mělo být opravené, OC CPU jsem nezkoušel, takže nedovedu posoudit jak se to bude chovat. Nicméně co se týče toho OC, jaké teploty má VRM? Jestli se to nesmaží kvůli tomu AIO.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak AIO ovlivní teploty VRM? Leckterý vzduchový chladič rozhodně vzduch na kaskádu nefouká. Mám teď třeba Ninju 5 a zezadu ventilátor v odstatě tak tak dosedl na plast kryjící I/O konektory a fouká přímo do exhaust fanu. Ninja vyfukuje vzduch i bokem, ale nahoře je to opět na úrovni krytu VRM odkud to zase tahá ventilátor nahoře. Takže jediné co to ofukuje jsou plasty a chladič jako takový spíš slouží jako restrikce pro přístup vzduchu k VRM. Navíc oproti vodníkovi v bedně zůstává teplejší vzduch, takže pro chlazení VRM je ve finále asi lepší ten vodník a nerušený airflow.

Bylo by zajímavé udělat důkladné testy. Různě překonfigurovat pozice ventilátorů a udělat to i v různých skříních podle toho k čemu jsou vhodnější (tiché chlazení nebo výkonné chlazení, nebo něco mezi)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AIO vodník typicky nevyrobí prakticky žádné airflow okolo VRM a RAM, zatímco i vzduch co to neofukuje přímo pomáhá, protože odvádí teplo, které sálá z těch chladičů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A na radiátoru není žádný ventilátor? V case už taky s žádným nepočítáte? Jediný rozdíl je v tom že radiátor dělá pro ten vzduch restrikci, pokud se ale používají 30mm tlusté radiátory (AiO snad ani jiné nejsou) a nízkou densitou finů, tak není potřeba ani nijak výrazně navyšovat otáčky a airflow bude stejná jak s vodníkem tak se vzduchovým chladičem ale ve skříni bude s vodníkem výrazně nižší teplota vzduchu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD box, potažmo všechny "placatý" chladiče naopak teplotám VRM zdatně pomáhají. AMD box krásně funí vzduch dokola a přímo na pseudochladiče VRM. S boxem jsem měl 39C na VRM, s AiO 49-55C. Na B350 Tomahawk, teď si užívám kolony v autě, doma ještě dodám teploty s Asuskou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A srovnání s nějakým neplacatým, neboxovým chladičem? Ano, pokud mám chladič udělaný tak že vzduch jde přímo od něj na VRM pod tlakem, tak souhlas.

Proto jsem také reagoval takto

"Mám teď třeba Ninju 5 a zezadu ventilátor v podstatě tak tak dosedl na plast kryjící I/O konektory a fouká přímo do exhaust fanu. Ninja vyfukuje vzduch i bokem, ale nahoře je to opět na úrovni krytu VRM odkud to zase tahá ventilátor nahoře"

V tomhle případě jsou hned dvě kontraindikace
1: fany točí i v zátěži něco jako 600-650 otáček, v nízké zátěži 350, takže žádný velký tlak jako stock na 2.5 tisících nebo 1000 v nízké zátěži
2: to co schvátí přední ventilátor chladiče už se na VRM nedostane, buď bokem do grafiky nebo nahoru nad plastovým krytem VRM a bere ho ventilátor nahoře, nebo projde skrz chladič odkud to odsává pull ventilátor chladič, ten opět vyfukuje vzduch přesně na kryt VRM a ten vzduch si hned odebírá exhaust ventilátor vzadu. Některé věžové chladiče dokonce do boku jako Ninja vzduch nevypouští vůbec, takže VRM nahoře ten ventilátor nijak nepomůže a v zadu záleží na provedení desky a toho chladiče, když je chladič větši a deska má kryty, tak se ten vzduch na VRM skrz chladič CPU nedostane.

Ve skřini s vodníkem je vzduch výrazně chladnější než vzduch se vzduchovým chladičem. Proudění vzduchu skrz skříň s vodníkem může být identické jako se vzduchovým chladičem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě počítáme, ale je rozdíl, pokud nějaký průvan generujeme kousek od VRM, nebo nějakých 30cm u vstupu do skříně. Taky záleží, kde ten radiátor vlastně bydlí, zda na stropě, vepředu, na boku, vzadu a tak dále. Taky záleží na těch ventilátorech, nejspíše se budou točit o něco pomaleji, což airflow nemusí pomoct.

Dalším aspektem jsou skříně ála NZXT H500i, S340 a podobné, kde 240mm radiátor namontujete jen dopředu. Pak se fouká ohřátý vzduch z radiátoru do prostoru skříně, ale to není úplně zásadní problém, CPU typicky neprodukuje tolik tepla a stropní/zadní fany to odsajou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teploty na VRM prave v cajku, ted sem dosel dom a hral sem si s tim jeste, nechtel sem tomu davat hnedka kvetak, kdyz to mam novy, ale po tom, co jsem vyuzil "ficury" te TUF a "prepnul" VRM switching na "extreme" a zvysil jejich spinaci frekvenci na 350kHz, tak jsem to vyhnal nad B350.
---------------
Pameti pres D.O.C.P. 3000MHz CL16@1.35V, rucne nastaveno 3266Mhz ,
CPU @1.392V = 1.4Vreal, nasobic jsem frknul na 40, takze 4.0GHz @ +-1.392V
VRM teplotu nemam jak zmerit vlastnim pristrojem, jsem odkazan na termistor na desce
Teploty Idle: 34C "motherboard" , 36-40C CPU
Teploty load ( CB15 3x ): "motherboard" 38C , CPU 72C
CB15.0 vysledky: https://i.imgur.com/cjRUI6k.png
Cervena - Asus B450 TUF-Gaming Pro || Modra - MSI B350 Tomahawk
----------
Celkove mne prekvapilo, ze to, co jsem povazoval za "nalestenej prd" nakonec pomohlo postrcit desku dopredu. U B350 jsem koncil teplotou na 4GHz a pri "Motherboard/System" Temp 55C ( U pameti bylo 3200MHz max, tady zatim 3333MHz v poradku. Bud ma Asus decentneji umistene cidlo, anebo se mi vybirani desky podle chlazeni VRM povedlo . Celkove tedy menim hodnoceni na palec nahoru. A ta posledni verze EFI je fakt nutnost. Celkove tedy muzu za sebe desku doporucit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ta TUF B450-PRO GAMING je právě docela slušná deska, proto i minule dostala stříbro :)

Jinak pěkné výsledky, XMP Vám tam funguje? Je možné, že je to nějaký trolling v kombinaci spíše s novými Ryzeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I když tomu páni z Asusu neříkají XMP, tak se zdá, že funguje. Moduly mám nějaký HyperX, sám nevim přesně. Zkoušeno s R7 1700, mám tu ještě R5 1600, ale nechci kazit serveru uptime. U té tuf s R7 byla konečná pamětí 3333MHz nakonec, cl15, a nad 4GHz jsem CPU nedostal ( napeti nad 1.4V nechci riskovat a ani nema bez velkyho vodnika smysl - plus minus 35C za pet vterin )
Prave v cenove hladine te desky u ts****. ( jedinej obchod tady se skladem ) byla nejlepsi v oblasti vrm, chlazeni a ceny , tak vybral tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano mají to pojmenované D.O.C.P. ale jak jsem psal v článku, budu testovat i nějaké další paměti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se teď na obdobné konfiguraci soužil a vyřešil XMP tak, že jsem dal paměti do správných slotů :-) Nečekaně to nejsou A1 a B1, nýbrž A2 a B2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám msi desku a přijde mi že u MSI je nejméně problému na Amd platformě co tak čtu. Nicméně u oc ram které sem manuálně nastavil na vyšší frekvenci, tak manuálně sem musel doladit if. frekvenci. Také sem zaznamenal 80ns a poté 72ns

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nemám ve svém okolí nikoho s MSI deskama, tak to nedovedu potvrdit ani vyvrátit. Ano, hrátky s FCLK jsem dělal téměř u každé druhé desky, automatika to nepochytí vždy úplně dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to mas na tom obrazku za zeleny vetrak? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je součást toho chladiče, je to ARCTIC Freezer 34 eSports DUO. Jsou to ty jejich nové Bionic ventilátory, samostatná recenze chladiče bude, jen co se prokoušu deskama :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.