Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Srovnání naměřených teplot a hlučnosti

Noctua NH-U12S a NH-U14S
Dnes nás čeká dokončení pátečního testu dvou nových chladičů Noctua. Takže bez dalšího úvodu se s námi pojďte podívat, jak jsou na tom s hlučností, teplotami a cenovou otázkou…

Kapitoly článků

3.  Srovnání naměřených teplot a hlučnosti

Obecně myslím mohu konstatovat, že obě nové Noctuy se chovají naprosto skvěle. V klidu lze (dle nastavení základní desky) docílit nulové hlučnosti (připomenu, že v testu jsem ani nemusel použít odporovou zátěž L.N.A, snižující maximální dosažitelné otáčky ventilátorů z 1500 na 1200), v mírné zátěži jsme stále buď na nulových otáčkách, nebo jakémsi neslyšitelném mezistupni a teprve pod plnou zátěží - podotýkám našeho na 132% frekvenci běžícího CPU - otáčky rostou někam do poloviny rozsahu obou ventilátorů. Přitom jsou ale oba chladiče extrémně tiché. Nejprve ale srovnání provozních parametrů dosud testovaných chladičů na Sandy Bridge platformě:

Chladič Teploty
idle/load
Otáčky
idle/load
Sapphire Vapor-X CPU 33-40/61 °C 0-850/1234 ot/min
Noctua NH-D14 30/56 °C 389/668 ot/min
Noctua NH-U14S 39/54 °C 0/786 ot/min
Noctua NH-U12S 44/63 °C 0/795 ot/min
Noctua NH-L12 32/70 °C 445/862 ot/min

Srovnání v této tabulce je samozřejmě pouze orientační. Ukazuje, jak se chovají jednotlivé chladiče na naší základní desce s naším CPU.

Hlučnost

A nyní již k tomu asi nejzajímavějšímu, a sice srovnání hlučnosti. Museli jsme s ohledem na extrémně nízkou hlučnost obou chladičů provést dvě drobné úpravy: za prvé je graf, podobně jako v recenzích grafických karet, nově posunut na minimální zobrazovanou hodnotu 30,0 dBA. Přeměřili jsme také chladič Noctua NH-D14, abychom měli správné srovnání s těmito novými modely. Graf tedy reflektuje nejnovější aktuální stav testů, je do něj zahrnuto i měření Radeonu HD 7790 Dual-X od Sapphire.

V klidovém stavu je u obou chladičů do grafu vložena hodnota 30,0 dBA, což je samozřejmě chybné. Oba chladiče v klidu vůbec netočí ventilátorem, ale jelikož náš JavaScript kód pro generování grafu (přepočítává naměřené hodnoty v dBA na akustucký tlak, který odpovídá fyziologickému vnímání hlučnosti člověkem) s něčím takovým vůbec nepočítá, berte tedy prozatím toto na vědomí. Pokusíme se kód grafu do budoucna upravit, abychom mohli s touto věcí pracovat korektně.

Každopádně nulová hlučnost v klidu je parádní vlastnost. Co je ale ještě parádnější, je extrémně nízká hlučnost obou chladičů v zátěži. To je jednoduše paráda, na to že provozujeme značně přetaktované čtyřjádro dopadly oba chladiče na jedničku.

Dívejte se na výsledky také takto: s tímto testem jsem se osobně VELMI vyvztekal, protože všechny tři měřené chladiče (i onen NH-D14) jsem musel přeměřovat několikrát, a to vždy v noci, když Plzní nejelo žádné auto, netáhli domů žádní pozdní opilci a současně jsem se předtím dobře vysmrkal. Problém s hodnotami pod zhruba 31,5 dBA je totiž v tom, že když jste u měřáku, abyste odečítali hodnoty, tak opravdu sebemenší „vánek větérku“ to ticho přehluší. A změřit takto tiché chladiče, když nejste bohatá americká redakce se speciální odhlučněnou místností, je takřka nadlidský úkol. Volně řečeno je cokoli pod 31,5 dBA tak tiché, až je to nepříjemné. Jistě jste zažili mnohokrát v životě takové ticho, kdy slyšíte své vlastní tělesné funkce jako pulsování krve v uších a podobné věci. Tak zhruba takový „hluk“ vydávají tyto Noctuy. Na hranici schopností našeho měřáku, který to prostě pod 30,0 dBA ani neumí.

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Srovnání naměřených teplot a hlučnosti

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Noctua NH-U12S a NH-U14S: dvě nové rakouské krásky v jednom testu, dokončení

Pondělí, 27 Květen 2013 - 12:12 | Richmond | Mezi desku a ventilátor dej odpor nebo Fanmate...
Pondělí, 27 Květen 2013 - 07:10 | Peter Henkel | Mňa by strašne zaujímalo ako si poradia s...
Pondělí, 27 Květen 2013 - 00:33 | But | Díky za test. Už vím, co bude můj nový chladič...

Zobrazit diskusi