Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 Extreme QX6700

U starýho dvouprocesoru s hyperthreadingem byly taky proceosry 0 a 1 fyzické a 2 byl logický klon 0ly a 3 byl logický klon 1ničky. Tzn. že 0 a 2 spolu sdílely keš a 1 a 3 sdílely keš. Nepřekvapilo by mě, kdyby to teď bylo stejně, přece jenom zepár starších vicevláknových aplikací s tím třeba může počítat, tak proč jim to na novým železe kazit...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, hezky to řve na tom videu :D.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ten vetrak je jak turbina u letadla, se divim ze z te desky neodletel :-D jinak docela pekny kousek kremiku,pockam par let,az bude 4jadro lowend a koupim ho :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak to video mi dnes pobavilo jak nic jineho, totalni ulet :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono IMHO u jedné vícevláknové aplikace může být naopak výhodou sdílet stejnou cache protože se pak oba thready rychleji dostanou ke společným datům. Chtělo by to otestovat dvěmi souběžně běžícími programy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No to video s tim vetrakem, to je hukot.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je humus, to se snad může stát jenom u INTELU.Ještěže už nemají tak velký monopol. Hnus a ještě jednou hnus

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Super clanek. A ten hukot vetraku proste nema chybu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je ten větrák ještě tichý proti tomu, co se dávalo ke Xeonům. Ten šel až na 10000 otáček...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Antonínek:
No, jestli narážíš na to letadlo, tak to ber opravdu spíš jako úlet, takovéhle chlazení na čtyřjádrový Core 2 Extreme opravdu potřeba není. Bohatě stačí těch 30 %, když to není přetaktované. No, ale věřím, že postavit to v zimě při teplotách pod nulou ven a roztočít to takhle na maximum, tak asi nebudu potřebovat ani kapalný dusík :-DDD.
Jinak to video bylo natočené na poslední chvíli ještě dnes ráno před sestavováním recenze. Takové to divné drnčení, to chrastí v kameře servo od automatického zaostřování (krokovací motůrek). Kamera byla koupena v roce 1989, takže už je jí chudince 17 let :-). Prostě jsem si tu forsáž nemohl nechat jen pro sebe :-).
 
>> oo Viper oo:
Jestli to tak opravdu bylo, pak mi to začíná celé dávat smysl. Faktem je, že nějak neznám program, který by to potvrdil. Kenta odevzdávám v pondělí, tak když do té doby na něco přijdeš, dej vědět, můžu to ještě zkusit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Science Mark v 32/64 bit. verzích jste tentokrát nezkoušeli?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> JM_:
Zkoušeli, ale se Science Markem je trošku problém - neumí tolik jader náležitě využít. Výsledky jsou však zaznamenány a budou použity pro srovnání v případě testu dalších čtyřjádrových procesorů (eventuelně QuadFatheru, budeme-li mít tu čest).
Ono se toho měřilo vůbec podstatně víc, než je v článku, ale jaksi to není pořádně s čím srovnávat, zejména v okamžiku, kdy benchmark neumí více jader pořádně využít. Pak by to vypadalo, jakože to čtyřjádro je třeba i horší než dvoujádro, což není pravda, špatný by byl v takovém případě ten test (navíc několik takových pokusů srovnání v článku je). Recenzi jsem se tedy nakonec rozhodl pojmout spíše jako náhled na možnosti čtyřjádrových procesorů, naměřené výsledky budou použity později, až bude s čím srovnávat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by se ta jadra dala vyuzit treba vicevlaknovou kompilaci (make na linuxu).
Dale udajne Unreal Tournament 2007 by mel umet vice jader.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Ptal jsem se zejména proto, že kdysi - ještě na předběžných vzorcích C2D - byl Science Mark (resp. obecně vědecké výpočty s daty většími než interni cache CPU) jednou z mála aplikací, kde bylo Core 2D slabší než top CPU od AMD...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> JM_:
Je mi jasné, že míříš právě sem. Čtyřjádrové Core 2 Extreme je založeno na stejné architektuře, jako dvoujádrové Core 2 Duo. Tak co myslíš, jaký je výsledek? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to Lame mě ani tak nepřekvapuje. Pokud si položím otázku: Kdo je schopný nejlíp optimalizovat kompilator pro procesor od Intelu? Intel nebo Microsoft. Podle mě Intel těží z toho, že se výborně vyzná v architektuře svých procesorů a může provádět drobné optimalizace pro dosažení co nejlepšího výsledku. Možná by nebylo od věci vzít obě verze (MS kompilátor, Intel komilátor) a zjistit výsledky na stroji ve kterém běží AMD procesor

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Drakor: Presne to by me take zajimalo. Jestli to je mozne vyuzit pro rychlejsi kompilaci. make na Linuxu by to umet mel. Napr make -j 2 Kompiluje najednou 2 soubory. make -j 4 najednou kompiluje 4 soubory... Takze by to melo teoreticky jit mohlo. Je mozne, aby to redakce zkusila?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když tu brečíte, že widle aplikace nedokáží 4 jádra využít, proč jste na to nepustili Linux. Opravdu by mě ty testy zajímaly, už jenom z toho důvodu, že jich není moc vidět. Aplikací na vyzkoušení by se našlo dost, včetně her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>Jirka1 : boxovany vetrak i chladic se daji nastesti vzdycky vymenit :) zvlast pokud clovek ma PC doma a nechce si pripadat jak na letisti nebo pri luxovani. i na stare XeonyDP sela nabastlit dvojice Artic-cooling Freezer a pri pouziti tlumeneho zaveseni dvojice 80mm ventilatoru je tato kombinace v klidu temer neslysna a pri plnem vytizeni jeste prijatelna (pti teplote CPU do 60stC i v letnich vedrech okolo 32stC).
nastesti jsou pro LGA775 ruzne heatpipe-tower, stejne byly i na socket604 a budou i pro LGA771

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2Bernard: Presne tak, pokud by se jeste navysil parametr j na "pocet jader" +1 nebo +2 tak by se lépe zajistilo vytizeni vsech jader. Tedy za predpokladu, ze konktretni kompilovany zdrojak to dovoli. Treba na Gentoo by to pomohlo dost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2Corwin78: Kdyz jsem zkousel Suse 10 na 2x PentiumIII, tak se mi povedlo na netu najit přímo Suse balicek s driverem na ATI Radeon (1600), ktery mel primo v nazvu SMP. Unreal Tournament 2003 pak pod linuxem opravdu pouzival obe jadra naplno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To kodovani videa je dvousečný prostě udělám si joblist pustim ho dam mu realnej čas a na P4 už nic neudělám. Pustim ho tady a porychtuju si další příp si zprcnu mezitim zvuk a můžu v pohodě fungovat dal. 4ry jádra nejsou vo tom že pustíš 1 aplikaci a budeš čekat že poletí jak drak 4x rychlejc ale že pustíš 3 - N aplikací a ještě na tom budeš moc serfit. Zkuste třeba jak na tom frčí Bonic na 2 jadrech moc pěkně :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Bernard:
Bohužel, možné to není, protože Linux není moje parketa. Ostatně ono je to prakticky jedno, jaký OS pod tím běží, důležité je, aby uměla více jader využít aplikace. Takovou je třeba CineBench, se kterým se testovalo (a některé benchmarky SiSoftu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne jak by vyšlo testování výkonu pod 64bit systémem. Pořád někde vidím testy C2D a C2DQ a nikde nejsou vidět testy v 64bitech. Nechci začínat nějaký flame, ale slyšel jsem že C2D v 64bitech zrovna neexceluje tak bych to rád viděl v testech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tedy, musim priznat, ze ten rozjezd vetraku na 100 % mi pripomnel exkurzi v elektrarne, kde zrovna probihaly provozni zkousky nabehu turbiny. Tohle bych tedy v praci nebo doma mit nechtel. Ani omylem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>> Fan:
Pokud jde o 32bit vs. 64bit (x64), pak se mrkni na recenzi dvoujádrových Core 2 Duo/Extreme. Čtyřjádrový Core 2 Extreme QX6700 je prakticky dvakrát dvoujádrový Core 2 Duo E6700 a v porovnání x86 vs. x64 je na tom prakticky stejně. Nějaká měření máme, použijeme je později, protože to opět nebylo s čím pořádně srovnávat. Připomínám, že jsem nechtěl recenzi pojmout jako srovnávačku čtyřjádrových procesorů s dvoujádrovými, takže až to srovnání s něčím srovnatelným dělat budeme, pokusím se na tyhle testy nezapomenout ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

32-jadrove procesory ani nebudou - AMD i Intel uz pripravuji vlastni varianty architektury "MultiCore", s niz uz nebude fyzicky zrejme, kolik jader procesor vubec ma. Jednoduse receno se procesor prekonfiguruje dle pokynu OS tak, aby tech "jader" bylo tolik, kolik je potreba - samozrejme ze ne neomezene. Ovsem to uz jako OS nebude Vista, ale jeji nastupce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bublaj: Na procesor, u ktereho "uz nebude fyzicky zrejme, kolik jader procesor vubec ma", si počkáme asi ještě hodně dlouho

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opet testy 4jadra aniz byste otestovali aplikace, ktere by toho zarucene dokazaly vyuzit. Vsude ve svete stejne...nikdo neotestoval XviD 1.2-127 SMP, nebo x264, ktere by 4jadro rozhodne dokazaly vyuzit. To hlavne by me zajimalo. Nebo renderovani krajinek, 3D. Na ostatni aplikace je 4jadro dneska zbytecnej luxus, protoze v 90% se minimalne 2 jadra porad flakaji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

JM_: To sice jo, ale me by stejne zajimalo, jak to vypada s enkodovanim videa, konkretne XviD a x264... DivX me nezajima, vypada to, ze neni moc DC optimalizovany a navic ho nepouzivam, protoze je napytel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

add encodovani DivX - opravdu nedokaze vyuzit 4 CPU (zvlastni ze u P4 DP se zapnutym HT je zpomaleni oproti vypnutemu HT jen cca 5%)
>>JnZ : CineBench je prave renderovani 3D. jinak u Core se nevyuzite jadra neflakaj, ale davaji si slofika ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> JnZ:
Pokud jde o XviD 1.2-127 SMP, tak to je bída s nouzí, tenhle enkodér je na tom ještě hůř než DivX, jádra vytěžuje dost málo. Zkusil jsem mu nastavit, aby pracoval rovnou osmivláknově, trochu se to zlepšilo, ale ne moc, výsledek kódování stejného souboru jako v recenzi je přibližně 3 a 3/4 minuty. S XviDem bych testoval rád, ale fakt to zatím stojí za houby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Co to povidas chlape? Ja s timhle XviDem enkoduju asi 3 HD a cca 15 DVD a kdyz se kouknu na vytizeni CPU tak obe jadra jedou na 95-100%. Jenom dodam ze CPU je X2 a mam nastaveny 2 thready. Mno mozna bude spis problem s proces managementem ve win. Mas veskere doporucene zaplaty pro DC? Osvedcil se me dost DC optimizer od AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Omluva, ze jsem tak "vyjel", ale zda se mi to fakt nejaky problem ve win v proces managementu. Taky mozny, ze nikdo nezkousel xvid na vice nez 2 jadrech. Ale jak rikam ja, 2 jadra dokaze vytizit dokonale, taky enkodovaci cas je podstatne kratsi. Graf vytizeni meho cpu pro druhem pruchodu zde: http://www.jnz.wz.cz/cpu_x2_xvid_12-127.gif

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: díky za odkaz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> jnz:
Na čtyři jádra si holt ještě nějaký čas budou tvůrci aplikací zvykat ;-). Ale x264 - tam je to, řekl bych, o poznání lepší ;) (jestli se nepletu - něco mi říká - že ten enkodér si obraz rozdělí na kusy a každému jádru dá jeden kus ke zpracování - vytížení sice není zdaleka stoprocentní, ale lepší než v DivXu). Výsledky však použiju až při "kompetitivním" srovnání ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT:Tusim ze xvid 1.2-127 ma pouzit SMP kod prave z x264, alespon to psali vyvojari na doom9 foru. Jenze je fakt ze x264ka je od te doby uz ulne jinde. Ale dulezite je taky mit vyladeny process management ve win. Ja jsem mel predtim taky problemy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pekny clanek. Jen jsem cekal u testovani videi ze tam bude Adobe Premiere a treba i Canopus ProCoder... Skoda, to by me zajimalo nejvice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosim vas kde by som mohol kupit taky ventilator? (bez cpu)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

overrabbit: ozvi se na myoperative@gmail.com

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na netu jsem se dopátral, že AMD bude socket AM2 snad dále používat pro nově vyvinuté procesory, má Intel také takový socket a který to je. Děkuji za odpověď. O.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na netu jsem se dopátral, že AMD bude socket AM2 snad dále používat pro nově vyvinuté procesory, má Intel také takový socket a který to je. Děkuji za odpověď. O.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.