Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: HP NVIDIA Quadro RTX 5000 16GB vs herní grafické karty

Já jsem tak trochu "prasák", quadra jsem v drtivé většině používal jen na hry a desktop. Důvod byly bazarové mobilní WS a celkově tenhle HW. Ono pak ty quadra byly o to zajímavější, že díky většímu framebufferu tak rychle nezestárli a také mají obvykle snížené TDP, což je někdy taky fajn.

A z tohoto hlediska můžu říct, že FX570 byla super karta (ano, MXM modul) v 8510W, proti "plebs" 8600GT M. Nesrovnatelně kvalitnější HW, jak šasi, tak zbytek. FX880M už nebyl žádnej zázrak, Kepler K4100M ušel, ještě tu mám desktop verzi, tu jsem si zatím neošahal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem též někde četl, že se do Quadra dal flashnout BIOS karet herního ekvivalentu a upravit ovaldače tak, aby fungovala jako herní varianta. V případě bazar kousku proč ne, že? Samozřejmě z opačné strany (tedy nevím jestli to doopravdy fungovalo) bylo mnohem zajímavější, když se koupila herní varianta a naflashovala na Quadro.
To by člověk ušetřil velký fufňe a měl by profi kartu třeba na NX, kde evidentně profi varianty mají hodně velký význam (viz. specviewperf benchmark zde v článku)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuším, že GeForce 6600/6800 a taky snad 7800 řada šla upravit na Quadro modifikací SMD kondenzátorů a rezistorů. Jinak u notebooků to je hodně vtipné, DELL má třeba stejné základní desky pro Latitude/Precision/XPS (pro některé modely) a pokud Vám technik mění základní desku, při prvním spuštění je tam prompt na typ zařízení, takže se zvolí zda je to GeForce nebo Quadro a takový BIOS se pak použije :) HW je pak úplně stejný.

Je to tak třeba u XPS 15 a těch Precision, která jsou jen přemalovaná XPS, HW je totožný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je zajímavá poznámka, to jsem nevěděl. U toho elitebooku 8510W byl ještě 8510P, který byl jak s AMD podvozkem, tak i intel, ale většinou osazen HD2600XT místo FX570. Mobo stejné, GK jiná (MXM) a myslím že MXM GK mají FW nějak na desce, musí je umět "BIOS", jinak to ani neškytne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejné to bylo i u starších modelů, například Dell Latitude E6540 a Precision M2800 jsou zcela identické kromě potisku názvu, liší se pak jen GPU. V E6540 bylo možné mít Radeon HD 8790M 2GB GDDR5, deska byla stejná pro Precision, v Precision se jmenuje FirePro W4170M 2GB GDDR5, čip je stejný, jen jsou tam ty profi ovladače, lepší výkon v OpenGL a podpora 10-bit barev přes DP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že nějaké novější GF (nepamatuju si jaké) šly modnout a přeflashnout na Quadra, nV se to nelíbilo.

Dneska jsou ty vyšší modely už dost odlišné proti "GF" modelům, takže tam by to tak jednoduše nešlo (zejména velikost paměti a ECC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela drahá hračka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme otestovali drahou pracovní kartu proti herním a zjistili jsme, že je proti herním drahá a že je proti nim mnohem lepší na práci :-D. Trošku to ve mě evokuje tu pasáž kdy v učitelských novinách psali že je třeba zavést do škol kázeň. No to nemuseli psát, to každej ví...

Jinak nic ve zlém, testík pěkný ale nedalo mi to. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lázeň. No jo, hygiena musí být. To tam ale nemuseli psát.... Tak ne, kázeň! No jo, to tam ale taky nemuseli psát, to přeci každý ví. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem tohle neměl původně v plánu, vzniklo to osazením k tomu Ryzenu kvůli SPECViewPerf do recenze té HP Z8 G4 WS, no a když už to v tom PC bylo, tak jsem pustil nějaké další věci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Příští test by mohl být, jak si vede umělecký malíř proti malíři pokojů. To by bylo taky zajímavé zjistit ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„World of Tanks 1.6.0.5
Hra nemá zabudovaný žádný benchmark a je v podstatě online a pouze pro více hráčů. Vyrobit testovací scénář není úplně jednoduché."

Ale je. WoT má benchmark, který ale také prochází evolucí - pro srovnání pořád lepší než náhodně něco odjet, i když i to pro představu bohatě stačí (hlavně díky grafu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čistě slovíčkaření, ale prakticky tam taky rozdíl je: WoT nemá zabudovaný benchmark, ale dá se stáhnout bokem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten WOT benchmark vydali při vydání enCore engine a nereflektuje se tam chování těch více tanků, je to naskriptovaná scéna, která slouží na to zjištění, zda to pojede OK. Úplně dementní je uvádění výsledků v bodech, proto mi přijde realističtější něco náhodně odjet. Ale asi bych mohl přidat i ten enCore a kreslit z toho nějaké grafíky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad ta záruka. V případě zákonné záruky pro spotřebitele je jedno, zda karta bude provozována v HP stanici či jinde. Zákazník má PRÁVO na odstranění výrobní vady. Žádné smluvní ujednání NEMŮŽE zákazníka zbavit jeho práva daného zákonem. Pokud takové smluvní ujednání existuje, je neplatné a nepřihlíží se k němu.

Pokud tedy budu reklamovat výrobní vadu, třeba se zadře větrák, upadne chladič či konektor, nebo prostě přestane fungovat protože tam byla špatná součástka/čip. Pokud prodejce neprokáže že k závadě došlo z důvodu špatného používání nebo neodborným zásahem, musí uvést zboží do původního stavu, poskytnout nové, případně nabídnout náhradní plnění či od smlouvy odstoupit.

U firemní záruky tomu může být jinak a tam bych to tvrzení o provozu ve stanicích HP nezpochybňoval, v obchodním zákoníku primárně platí to co si smluvní strany dohodnou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle HP/Fujitsu/DELL komponenty jsou myslím prodávány jako víceméně náhradní díly a nejsou snad ani určené pro koncové spotřebitele, mám pocit, že to mají nějak takto ošetřené. Ale také si tím nejsem 100% jistý, i tak mi přijde lepší brát ty karty jako koncákovi od PNY/Sapphire právě kvůli té tříleté záruce, která je i pro firmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zcela jedno jak to je prodávané výrobcem, pokud to koupím jako spotřebitel, tak záruku poskytuje prodejce, ne výrobce. I náhradní díl má dvouletou zákonnou záruku ze zákona a je irelevantní co s tím dělám, pokud je problém způsobený výrobní vadou, tak mám nárok na její ostranění.Pro firmy samo platí jiná pravidla. Pokud vím tak se ty karty dají koupit v maloobchodě

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ta dvouletá je jen při nákupu podle občanského zákoníku. Jakmile člověk přehlédne, že tam má vyplněné IČO, tak má po srandě. Jestli to někdo prodává koncákům, tak je blázen (anebo si je jistý, že to reklamovat prakticky nebudou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže má hardware téměř identický s 2080 Super, ale výkon jen těsně nad úrovní 2070 Super ? Je to nižšími frekvencemi ? Kdybych vzal na stejný test RTX 6000 tak bude někde těsně pod 2080Ti ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to hlavně frekvencemi, ten boost je nižší, aby se to drželo v tom nižším power limitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je nizsi power limit vetsi rezervou pro stabilitu a zivotnost - tam kde se u herni grafiky jede vice na doraz moznostem cipu a vyjimecne to padne, protoze to je normalni a akceptovatelne beznym uzivatelem, profi karta spadnout nesmi. Podobne ten power limit - provozovat kartu na mene stupnich dlouhodobe znamena jeji delsi zivotnost a snazsi dosazeni podminek prodlouzene zaruky.

Napr. u TX2 ma nvidia profily pouziti - omezeni max frekvence a TDP znamena znamou zmenu zivotnosti:
https://docs.nvidia.com/jetson/archives/l4t-archived/l4t-3231/index.html... - viz Operating Profiles / Jetson TX2i

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten limit je nižší + je třeba vzít v potaz, že zde máme větší množství VRAM, což si řekne o nějakou energii navíc, předpokládám že GenLock, Sync, Stereo a NVLink si možná řeknou o nějakou extra energii také, tak je tam na to rezerva a boost je konzervativnější, kompenzuje se to pak více CUDA jádry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem jako redaktor o 3D grafice (cca 800 článků, magazin Pixel, kdysi Chip, grafika.cz a pak náš již zaniknuvší 3dsoftware.cz) sem tam psal i recenze na HW, samozřejmě omezené v tématu na využití v 3D grafice. Tady je maličko druhý problém, autor je sběhlý, ale nikoliv tam, kde může použít takové železo... Ten test by měl být o CUDA rendererech (mimo jiné, samozřejmě) tedy: Redshift, Octane, případně VRay, Arnold, simulace jako Turbulence, ale i další. K tomu bych dal rendering v Resolve, kde se zase daří AMD a OpenCL.
Ad certifikace, upřímně, je to vcelku k ničemu. u C4D byly certifikované drivery mezi lety 2015-17 totálně podělané a nefungovaly, protože chyba na straně Nvidia, kterou hasili v Maxonu vlastním minicodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celé to vzniklo(nebo spíše nevzniklo) díky nedostatku času, tu HP WS jsem musel relativně rychle vrátit a ještě se mi to trefilo do dovolené, takže tuhle skladbu SW jsem testoval z rychlíku den před vrácením.

Pokud bych měl více času, zcela určitě bych se zaměřil na větší množství renderovacího software a nejspíš by to bylo součástí recenze té samotné stanice.

Toto tedy není recenze toho Quadra, spíše takový rychlotestík.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani v tych testoch CUDA renderov by vykonovy rozdiel nemuselo byt hned tak vidno. Ono asi najdolezitejsia vlastnost kariet Quadro je po dlhu dobu to, ze maju odomknute vypocty v double precision. To potom ani tak nie je o tom, ci ma karta viac vykonu, ale ci presnost vysledku spocitaneho na karte na nieco vobec je, alebo nie. Existuju potom aplikacie (rozne simulacie, ci uz fyzikalne, biomedicinske, alebo ine), ktore tu dvojitu presnost potrebuju, inac im nedzivysledky skonverguju k 0. Tie si moc nenavyberaju a bud si to budu pocitat na CPU, alebo musia siahnut po Quadro / Radeon Pro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo tu kauzu s Titany V, že v DP počítaly tak trochu jinak, dle NV OK, nejsou to profi karty, tak co si kdo stěžuje :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titan není ale úplně profi karta. Je to mazlík milovníků hw, nebo pracant video či foto postprodukce (10bit, HDR...). Tam je DP k ničemu. Animátoři by měli jít do profi řad quadro/pro nebo alespoň VEGA/Frontier na profi ovladačích (10 bit, HDR...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejde ani o ten výkon, jako potenciál GRAM, protože to může být a bývá klíčové. Nové renderery to často řeší buećkety a nebo dokonce exisutje jeden renderer, který si na to bere RAM, což je dost zajímav, protože se tak vyvazuje z tohoto omezení (a zapoměl jsem jméno, je to ruský GPU renderer, testoval jsem). TO samé simulace, které využívají GRAM dost intenzivně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už je tu reklama na firmu Softcom, která komponenty zapůjčila, mějte též na paměti, že pokud budete tu grafiku kupovat u nich, musíte mít platnou zkoušku z vyhlášky 50/1978. Jinak vám případnou reklamaci taky neuznají. Viz reklamační řád, odst. 10/A.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud koupi jako koncak, je ten bod irelevantni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta záruka je v praxi jinak. Na samotný díl je klasická záruka rok pro firmy, 2 pro koncáky, ale pokud jej dáte do HP stanice, tak přebírá záruku stanice, např. i 5 let OnSitr, pokud jste si takovou záruku koupili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že to přebírá stanice je docela zajímavá informace, to jsem vůbec nevěděl.

Jinak HP dává na tyto komponenty lepík s textem:

Intended for Use On Qualified HP Systems ONLY
Warranty Void if not used on HP Systems

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten reflash desktopovych byl u nvidie u 8800 GT vs FX 3700. Mám ji stále doma (tu FX).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s procesory Intel to může být dobrá kombinace a určitě by tam nebyl takový propad fps jako s procesory od AMD. Zvládlo by to i virtuální realitu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.