Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TEST: Intel Core2Quad Q9550 2,83GHz a Core2Quad Q9650 3,77GHz v roce 2019

Ad chyby, Intel Management Engine sa zacal nasadzovat az pri Core i procesoroch, Core2Duo / Quad by mali byt tejto ficury proste. Takisto kvoli inej mikroarchitekture skor podobnej Pentium 3 nedisponuju vacsinou z mikroarchitektonickych chyb najdenych u Intelu. Tykaju sa ich vacsinou len tie problemy, ktore su pritomne aj na inych procesoroch / architekturach. Onehda som spustal nejaky automatizovany test na mojom Core2 v mogbooku, ktory testoval niektore vtedy zname problemy a vysiel som z toho safe.

Dalsia vec je, ze DDR2 nie su tak lahko zranitelne utokom typu rowhammer, cize pocitac s Core2 a DDR2 je v podstate to najbezpecnejsie co sa dnes na x86tke da prevadzkovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IME byl přítomen už v první (mobilní) generaci Core jako součást vPro, pamatuju se na to poměrně dobře...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ME existovalo už někdy od roku 2006, takže se to týká i Core2, byť v jiné podobě než více zadrátovaná varianta v novějších Core i řadách, protože v Core2 to jde ještě kompletně vypnout bez ztráty dalších funkcí.

vPro to mělo myslím i nějak více rozšířené, ale taky to šlo vypnout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ME je tu fakt dlouho, nejsem si jistej, jestli není náhodou ještě nějak vecpanej v Pentiích M nebo CoreDuo (zejména to mobilní, v desktopu to byl většinou Presler, čili netbuřt). Nicméně je to skoro jedno, takovýhle HW je fakt z dnešního pohledu muzeum. Ve firmě by to v podstatě už nemělo co dělat, mimo specifických potřeb a tedy být mimo síť.

Je to neefektivní, většinou po záruce (větší firmy to rovnou eliminujou kvůli tomu) a vzhledem k vlastním limitům to brzo zmizí snad i z takových firem, kde jsem teď já :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je bezpečnejší ekvivalent Phenom II x6 s DDR2, má víc jader a celkově lepší výkon byť na jádro je pomalejší než Intel. Ale nemá žádné vyfikundace typu IME apod. ani to není intelská ementálová architektura.

A je hezky vidět jak vývoj procesorů až donedávna v těch 11 letech docela stagnoval - když srovnáte počítač z roku 1995 a 2006, tedy tehdy čerstvou novinku Pentium Pro vs. čtyřjaderné C2D, je rozdíl ve výkonu výrazně vyšší než mezi C2D a současnými procesory své kategorie (mimo zcela nejnovější mnohojadernou generaci od AMD) byť se samozřejmě jedná taky o násobky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnější ekvivalent to možná je ale pořád je to stejná vykopávka jako C2Q.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na běžné uživatelské úlohy typu otevři prohlížeč, napiš dokument, něco vytiskni apod. ty CPU pořád bohatě stačí a za bezpečnost se holt někdy platí. Pro paranoika pořád lepší než počítač, ze kterého ti ukradne informace i blbá webová stránka, která se jen suše otevře a zobrazí, případně Intel nebo někdo kdo pošle správnou instrukci do IME a nic s tím nemůže dělat...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepomýlili ste sa? Phenom II x6 a DDR2? Mám AMD Phenom II X6 1090T a dosku ASUS M5A99X EVO a mám tam DDR3. Konkrétne 4ks Corsair CMZ8GX3M2A1600C9 a ten počítač stále skvelo šlape spolu so systémovým SSD Samsung 840 Pro 256 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phenomy II mají DDR2 i DDR3 řadič, takže je lze používat i na AM2+ a některých AM2 deskách, nicméně s DDR2 mají vyšší spotřebu a lehce nižší výkon. Osobně bych preferoval spíše DDR3.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Phenomy II mají řadiče DDR2 i DDR3. Jinak osobně ještě provozuju X6 1035T a přes poměrně nízkej takt 2,6/3,1Ghz celkem pohodovej stroj (nežere, netopí). Sestavě celkem pomohlo SSD. Ale už pomalu dosluhuje...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Phenomy II X6 nejsou špatné, hlavní výhodu vidím v DDR3 RAM, upgrade na 16GB nebo i víc je dost triviální a poměrně levný, s DDR2 je to krapet horší.

Nicméně Phenomy II mají nevýhodu v lehce horší instrukční sadě, takže třeba konverze videa je na nich pomalejší než u C2Q.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja ho mám 9 rokov, video nekonvertujem a až v dnešnej dobe zľahka pociťujem pokles výkonu. Asi to bude aj postaršou grafikou od AMD HD 6850. Webové stránky už nie sú svižné ako kedysi, ani s addblockermi a doplnkom scriptsafe. Možno aj tým, že som dlhé roky nepreinštaloval Windows7. Ale napriek tomu je silno použiteľný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Náročnost webů hrozně moc vzrostla, tuny js, fontů a dalšího bordelu, takže se CPU mnohem víc zapotí, menší svižnosti celkově si všimne kdokoliv, kdo si vedle toho dělá něco na výkonnějším a novějším HW. Grafika je v tom podle mě nevinně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil by som. Za tie roky sa pomenili kodeky na YT a iných streamovacích serveroch a podpora v grafike je dôležitá. To sa dá ľahko odsledovať. A vkladané videá, prelinkované na videoservery sú bežne na stránkach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, YT vlastně přešel na VP9 a ten sice grafiky akcelerují, ale ne těmi videobvody a dělají to normální 3D jednotky, takž to víc saje a věřím, že HD 6850 se při tom asi zapotí a 4K asi ani neupočítá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono asi záleží aký profil videa je. Zmenu som pocíti pri prechode z FHD 24" na QHD 27" monitor. Napriek tomu mi bez problémov prehráva 4K video (napríklad "4K VIDEO ultrahd hdr sony 4K VIDEOS demo test nature relaxation movie for 4k oled tv" z YT). Grafika vyťaženie GPU sem tam poskakuje z 0 na cca 25%, CPU a Memory Clock tiež málokedy dosahuje maximum, skôr skáče z minima na priemerné hodnoty. No a procesor dostáva záhul, pri 1440p ide na 25-30 % a pri 2160p ide na 50-60 %. Pritom v kľude si spokojne ide na 1-2 %. Všetko s využitím šetrenia, takže bez záťaže zníži takty. A myslím si, že samostatné video s vyšším datovým tokom už môže mať problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak som si stiahol všetky súbory "Jellyfish Bitrate Test Files" h264 šlape grafika, lebo procesor ide len pár %, zato HEVC ide čisto procesor. Všetky bitrate FHD v pohode plynulo cez VLC. Zaujímavé to začne byť pri 4k. Tam už jellyfish-120-mbps-4k-uhd-hevc-10bit nezvládne a rozpadáva sa obraz, farby a sú záseky. A zaujímavé je, ako pri 4k h264 už dostáva záťaž okrem grafiky aj procesor (pri FHD sa úplne flákal). A napriek tomu to bez problémov dokázal plynulo prehrávať až do jellyfish-250-mbps-4k-uhd-h264.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I to video hraje velkou roli. Mám tu od zotacu zbox s celeronem 1007U s iGPU HD1000 myslím. Už před dvěma roky jsem to poslal do důchodu, protože byl problém bezproblémově přehrát jisté webové videa (uživatel byl nenáročný webový klikač). A neustále řešit nějaké takové problémy, tfuj... takže se koupil bazarovej optiplex, bazarové WX4100 a dva roky jsem neslyšel jedinou stížnost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16 = 4 x 4 GB, alebo 2 x 8 GB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nasi meli do letoska Q8400, ale vymenil jsem jim ho za i7-950, protoze to uz neslo. Nicmene Q8400 jsem si nechal, mam na tom doma Fedoru linux na testovani a hrani si s tim obcas. Pretaktovavat to moc nechci, bych musel menit chladic a vic tepla, vic chladit, vetsi hluk.

Procesor to byl presne dle mych predstav, 10 let to dalo v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni to nahodou E8400 a dvoujadro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E8400 je dvoujádro, ale psalo se o Q8400, což je čtyřjádro.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, kdyby te nekdy napadlo testovat ty Core2Duo, tak to nema smysl, je to moc slaby, problemy i s fullHD videem. Holt 4 jadra jsou znat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napadlo a taky to udělám. A nikdo mi v tom nezabrání!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problémy s fullHD v jakém kodeku? S h.264 určitě ne, navíc tohle značně záleží na grafické kartě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a teď si představ, že na tom frčí dva stroje v našem kanclu, konkrétně E7300 s 4GB paměti. Sice tam jsou nějaké SATA SSDčka, W10 najedou docela rychle, ale pak už je to bída, v tom webu. Je to dýchavičné a tak. Zkrátka takové věci už moc ani do kanclu nepatří, pokud má na tom člověk něco hledat, testovat a psát.

Jinak mi na mobilním C2D jede server, jenže ten se 90% času fláká a mám své důvody, proč to tak je. Nicméně je tam aktuální Winserver, aktualizovanej samozřejmě a celé to sedí za FW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu ceny za CPU je to pekna recenze a vysledky dle ocekavani. Ocenil bych spis porovnani s vykonove podobnymi CPU 4C/4T s aktualnich "modernich" generaci CPU. Dle me zkusenosti se zmenilo jen pramalo a herni vykon bude temer totozny treba s Ryzen 2400G. Ono taky kdo bude parovat CPU za 2000,- a grafiku za 20 000,-

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tiež by som bol za. Rodičia mali donedávna HP rp5700 s C2D E7600 a SSD, na "jútuby" a browser to stačí úplne v pohode. Ale kúpil som Thinkstation s i3 za 30€, staré HP predal za 20€ :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, R5 2400G, R5 1600, i5-9400F a další CPU plánuji přidat, jen to prostě trvá vše změřit a napsat. Nicméně R5 2400G je výrazně rychlejší než Q9650 i v přetaktovaném stavu.

Jsem si vědom, že si nikdo k C2Q grafiku jako RTX 2080 Ti nepořídí, to ale není smyslem článku, chci zde poukázat na to, jak jsou ta CPU pomalá, proto je tedy lepší použít takto výkonnou grafiku, která tak bude co nejméně brzdit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to jsem nedávno viděl inzerát magora, co za nějaký core 2 quad chtěl přes litra. Zrovna quady žerou desky díky zatěžování chipsetu, takže fakt jedině zadarmo. U grafik by to bylo taky zajímavé porovnat GTX 460 s nějakým APU. Perfektní recence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo C2Q si relativně drží cenu, byt tu Q9550/Q9650 už teď sežene třeba za pětikilo z číny. Vtipné je, že za dvě stovky pořídíte třeba i šestijádrový Westmere Xeon, který bude výrazně rychlejší, ale to je jiná. RTX 2080 Ti používám z důvodu, aby jako bottleneck nebyla grafika a ukázalo se jak jsou ta CPU výkonná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě tak rok nebo dva zpátky jsem měl Q9450 @3.6Ghz, taktovanej přes FSB na desce Biostar TPower i45 (+napětí lehce nahoru). Fungoval tak zhruba 8 let.

Upgradoval jsem kvůli tomu, že jsem si chtěl zahrát nějaké novější hry. Procesor s deskou slouží dál, jako server.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2Q taktovat jinak než přes FSB ani nejdou ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevieš aký je strop C2Q? QX9xxx si nemal? Zaujímavé, že Q6700 dostanem cez setFB len na 3 GHz. Zvýšiť Vcore sa SW-ovo asi nedá, však?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netuším jaký je přesně strop, ale na 4GHz si to říct dá s lepší deskou. Q6600 šla vyhnat i na 3,9GHz, ale ne na všech deskách samozřejmě. QX9xxx jsem neměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trošku jsem nepochopil tuto recenzi, protože provozovat 11 let staré procesory s grafikou RTX2080 pro hraní her je nesmysl už jenom z toho důvodu, že uvedená karta je > 20x dražší než pamětí osazená základní deska s uvedenými CPU. Kdo bude mít na takovou grafárnu, nebude provozovat takovou CPU plečku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není to recenze, ale testík. Důvod proč používám RTX 2080 Ti je ten, aby byl vidět rozdíl výkonu mezi těma CPU, přičemž se hodí grafika co bude dělat co nejmenší bottleneck.
Cílem tedy není najít "optimální" grafickou kartu vhodnou pro tuto sestavu, ale ukázat jak moc to může brzdit.

Je mi jasné, že nikdo nejspíš párovat RTX 2080 Ti s C2Q nebude, byť i takoví exoti se možná najdou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To jsem pochopil:o) Optimální testík s touto grafikou by asi bylo najít CPU, které je s ní ještě použitelné pro hratelnost aktuálních her v rozlišením větším než Full HD, ale to by byl tak max. 5-6let staré. Nicméně je to zajímavé čtení. Pro mě osobně z toho plyne, kdybych byl na hlavu a exot a měl tuto kombinaci HW, tak bych s těmito CPU mohl uvedené hry hrát těsně pod full HD rozlišením, což je pro mě odkojeného na Doomu II na 386DX40 stále pěkný luxus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono by samozřejmě stačilo snížit detaily i s horší grafickou kartou, ale i tak by tam byly měřitelné rozdíly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Více Karáše, méně svorky!

Pěkný test a těším se na Phenoma II 965 :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Většina těchto aplikací využívá OpenCL"

Opravdu? Čekal bych zde spíš OpenGL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že recenzent nemal základnú dosku s DDR3 pamäťami.

Napr. Intel Core 2 Quad Q9450 v najnovšom Cinebench R20 (je to síce extrém z tých testov, ale...)

RAM: 8GB (4x2GB) G-Skill 1066MHz CL5 DDR2: 645 (75,17%)
RAM: 8GB (2x4GB) UMAX Cetus 1600MHz CL9 DDR3: 858 (+33,02%)

https://www.youtube.com/watch?v=3j6otF_JP8Q

Takže za mňa by to chcelo naozaj ešte základnú dosku s DDR3 pamäťami aby sme boli v takom tom konzistentnom onom :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že naprostá většina desek z té doby jela na DDR2, takže se aspoň porovnává to, co bývá doma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nemám a ani se mi moc nechtělo nějakou kvůli tomu kupovat, je mi jasné, že výkon je o něco lepší, ale kupovat se mi 775 board moc nechce. Ale když na nějakou lepší časem narazím(třeba něco s X48) tak můžu udělat retest i s lepším OC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pár zbytečných procesorů do LGA775 typu Core 2 Duo a novější, které bys mohl trvale postrádat? Mám tu samý LGA plečky - Pentium 4, Celeron D... ;) a jedno 1,6GHz Dual Core Pentium. Na tom už funěj i osmičky.

BTW mám tu ještě větši plečky, ale mezi nimi i takové anomálie jako Phenom X3 8750.

Z největší anomálie jsem si ale udělal router: Pentium 4 Extreme Edition 3,46 GHz postavené na jádře Gallatin, z něhož se dělaly Xeony (512 kB L2, 2 MB L3 cache, nekompatibilní s drtivou většinou LGA775 desek). Jede to na desce GA-8I955X Royal, co má dvě gigabitové síťovky, do PCIe slotu dostala dual band WiFi, žere to jak prase, ale s ohledem na využití je to výkonnostně dostačující a s ohledem na architekturu ... no, řekněme, že to nemá žádné bezpečnostní slabiny ;). Žravost mě netrápí, dělá mi to v práci takovej "postranní" gigabitovej internet, kterej sice v reálu dosahuje hodnot tak kolem 400 Mbit (samozřejmě po drátě, ne vzduchem), ale i to je lepší než většina domácích internetů ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty plečky "zasazeny" v deskách, které by ty C2D/C2Q zvládly? Intel v tomhle nebyl zrovna přívětivý, a starší čipsety C2D nezvládaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco určitě mám, ale chtělo by to vědět konkrétní desky, je spousta LGA 775 boardů co Core 2 procesory vůbec nepodporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma pár desek Intel zvládajících C2D. Možná by některé z nich zvládly i max. 95W C2Q. Zbavovat se jich jinak než darováním imho nemá dneska moc smysl, nikdo za to nedá víc jak "díky", i když by to s nějakým tím C2D/Q odvedlo ještě nemalé množství práce při brouzdání webem.

Asi poškádlím Grétu a vyhodím to do popelnice, i když je mi jich líto, ale co bych pro Grétu neudělal ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co je to konkrétně za desky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za pozdější reakci, jsem před svátky krapet byzy ;)

Intel DG33BU
Intel D975XBX2KR

Mimo Intel pak:
Gigabyte GA-EP35-DS3
MSI P45 Platinum

Z post-netburstových CPU tu mám
2× Pentium E2140 (Dual Core Conroe 1,6 GHz, 1MB L2)
Celeron 430 (Single Core Conroe 1,8 GHz, 512K L2)
Core 2 Extreme QX6700 (ES B3) (Quad Core Kentsfield (2× Conroe) 2,66 GHz, 2×4 MB L2)

Jinak takový šitky jako Celeron D 326 a 341. Už ani nevim, jestli tu mám ještě nějaký Pentium 4 HT (vím, že EE Gallatina mám v práci v routeru, ale kromě zlomenýho delidovanýho P4 3,6GHz - https://diit.cz/clanek/test-intel-pentium-4-bez-heatspreaderu jsem měl dojem, že se mi tu ještě někde válí něco pomalejšího, ale možná mám už mžitky). Edit: my o vlku ... hned vedle mě ležel - P4 630 (3,0 GHz) :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud ty desky nechceš, učitě bych bral tu MSI P45 Platinum, to by mohl být lepší podvozek na OC. A možná i tu Intel D975XBX2KR.

Budeš chtít nějaká ta CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To MSIčko bych ti za poštovný byl schopen poslat, ale upozorňuju, že jsem z něj (když jsem ho vyhazoval z funkčního stroje) neměl zrovna dobrej pocit, co se stability týče (ale stejně tak to mohlo být čímkoliv jiným, třeba zdrojem). D975XBX2KR je jako jediná prakticky nejetá, zbytek si svoje užil, nicméně zrovna s tím Intelem mám nějakej plán ;).

S těma CPUčkama si to ještě rozmyslim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo super, tu desku bych bral, kam se můžu ozvat abychom se domluvili?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem, zda mám nějaké duplicity, zcela určitě bych mohl postrádat:

Core2Duo E4500 - 2,2GHz, FSB800, 2MB L2, 65W TDP, 65nm
Core2Duo E6300 - 1,86GHz, FSB1066, 2MB L2, 65W TDP, 65nm
Core2Duo E8200 - 2,66GHz, FSB1333, 6MB L2, 65W TDP, 45nm

Pak možná nějaká Penta Dual Core, E5700 tuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q9650 bol procesor mojich snov, a bol som rad ako blcha, ked som ho kupil za 100€ ako upgrade po E8600, ktory isiel do kompu rodicom. Tu Q9650 som mal v DELL Optiplex 755 MT, spolu s 4x 2 GB DDR2 800 MHz, AMD Radeon HD7750, Intel DC3520 SSD, a PCI-E 1x USB 3.0 radicom. Na W7 x64 mi to stacilo s prehladom. Teraz ten isty Win ( pomocou ghost image ) bezi na Optiplex 7010 SFF s i7-3770S, 4x 4GB DDR3 1600 MHz a nVidia Quadro P620. Rozdiel je velmi poznat, hlavne pri encodingu videa, ci strihu videi. Aj Chrome konecne ide normalne, akurat zerie RAM neskutocne. Bezne mi ukazuje task manager 15.9 GB RAM obsadenej... Mavam otvorenych desiatky tabov v Chrome :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám stejný vývoj . Optiplex 755 jsem si taky vyšperkoval C2Q a GTX750 ....Inu Ivy Bridge už na mne doma čekal s i3 3220 a taky prodělal upgrade na i7 3770 :) ...Cesta tichého bojovníka :D Upgrade až už opravdu je důvod i HW za "hubičku" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Postupne som pomenil Optiplexy 755/760 doma po rodine za Optiplex 7010 SF. Vo svojom kompe mam i7-3770S, dcéra má i5-3475S a otec i3-3225. Islo mi o to, aby mali HD4000 grafiku v tej i3 a i5. Na facebook, maily, a pod. im netreba dedikovanu grafiku. Dal som im 8 GB RAM ( 2x 4 GB DDR3 1600 MHz ) Vsade Intel SSD DC3520 serverove, s MLC a ochranou proti nahlemu vypadku napajania, pre istotu, kedze su v desktopoch. Zostali mi z prace. Zatial su spokojni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za test. Zejména graf ffmpegu budu používat jako mlátidlo na všechny nostalgické ignoranty zamrzlé v pre-AVX době :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že se líbí, další jsou na cestě. On ještě někdo žije v pre-AVX době? Děsivé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě by bylo vhodné testovat tyhle C2Q a budoucí i s i3/i5 minulých generací , neboť často to byly ony kdo ve volbě "shitgradu" končily na druhém místě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se objeví také, jen to prostě chce čas. Přibydou tam CPU jako i3-3250, i5-2500K, i7-3770K a tak podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně tomu ale žalostně chybí (už jsem to říkal minule) srovnání se soudobými procesory srovnatelného výkonu. Že budou tyhle fosilie nejhorší v porovnání s dnešním mainstreamem, to je jasný, ale mě by zajímalo, jakej je současnej výkonnostní ekvivalent (výkonem, nikoli příkonem, tam je to jasně úplně jinak).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě by to chtělo otestovat současnou netaktovanou i3, i5 a nějaké Pentium, ať je s čím srovnávat. Spotřeba je taky zajímavá, jak je vidět z testu, tyhle novější C2D/Q ji už měly slušnou. Pokud chce někdo koupit levnou náhradu takovéto staré mašiny, tak zjistí, že si zas tolik nepolepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně o to mi šlo :). Já to už moc nesleduju, vývoj se zase někam pohnul a třeba bych se i divil, že i dnešní low-end by mohl být výrazně lepší volbou než tyhle fosily (pokud pominu, že snad některé nové desítky už se na tohle odmítnou nainstalovat ... nevím, nezkoušel jsem, jen hádám ... máme teď v práci aukci vyřazené techniky a jsou tam notebooky s Core 2 Duo, u kterých naši admini zmiňují, že desítky tam nejdou dát, já jim moc nevěřím, ale kupovat to proto, abych to zkusil, jestli mají pravdu, se mi nechce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desítky na Core2Duo notebooky jde dát, ale chce to pohlídat si jaké je tam CPU, aspoň 4GB RAM a lepší grafiku, než integrované řešení Intelu. I tak to není žádná hitparáda, co se týče paměti, chce to spíš těch 8GB dneska a to není u všech C2D notebooků možné, třeba u legendárního 945 chipsetu NOPE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Karáš, desítky na takové NB nainstalovat lze, dají se ale očekávat jisté potíže. Ty hardwarové se dají většinou vyřešit (jako např. doplnit paměť apod.), horší to může být s nedostupností ovladačů. Já jsem se snažil o instalaci desítek na nw8440, a pokud si dobře vzpomínám - je to už víc jak 2 roky zpět - ve správci zařízení mi zůstaly viset neřešitelné otazníky u grafické karty (FireGL V5200) a čtečky otisku prstů. Pak taky u AMT (to by se ale dalo v BIOSu nejspíš vypnout, a při větším úsilí by se asi dohledaly i ty ovladače ve verzi pro Visty), a tuším, že ještě nějaký další otazník tam byl. Nerozchodil jsem ani HP rozšíření klávesnice (kromě základu jako regulace jasu a zvuku). Nakonec ale by se ten nefungující HW dal nějak oželet, podstatná byla nefungující grafika - tedy přesněji fungující jen ve VESA režimu. Takže jsem to vzdal a vrátil tam sedmičky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to, a jen tak z plezíru jsem krátce po sepsání předchozí reakce zkusil dát Googlu dotaz na ovladače pro V5200 a Win10. Hned první výsledek mě směroval na diskusi, kde se praví, že by to mělo jít zprovoznit s použitím ovladačů pro Win7, které se mi dřív absolutně nedařilo nikde najít - dalo se to řešit buď modifikací driverů pro Visty, později si pak sedmičky automaticky instalovaly driver z Windows Update.
A tak jsem včera odpoledne narychlo zkusil na nw8440 picnout desítky (instaloval jsem 64bit Pro) a popisovaný postup vyzkoušet - vskutku se to podařilo! Dokonce i ostatní "otazníkový" HW spolykal ovladače, které jsem měl dřív postahované pro sedmičky, dokonce i čtečka prstu se chytila a dokonce šla nastavit pro Windows Hello. Jediný problém, který ve správci zařízení zůstal je jakýsi řadič Texas Instruments PCIxx... flash media, který prý hlásí, že ve W10 dělá potíže a tak je vypnut.

Tož to nakonec vypadá, že i tento stařeček desítky nakonec zkousne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až do léta letošního roku jsem měl pro kancelářskou práci PC s Intel® Core™2 Quad Processor Q6600. Po pár letech jsem vyndal CPU, zalepil jsem jeden pin a z 2.4GHz bylo rázem 3GHz ;-) takže vlastně obdoba Q9650 akorát mení cache (místo 12MB 8MB) a samozřejmě jiná výrobní technologie. A zase to pár let stačilo. On ten počítač funguje do teď, jen jsem měl k dispozici již lepší PC a tak odpočívá. Nicméně to bylo v celku výkonné počítadlo a na kancelářskou práci by stačilo i do teď s přehledem....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Q9650 má ještě ale navíc rychlejší FSB, nějaká vylepšení ohledně IPC a také lepší instrukční sadu, SSE4.1 je veselejší než jen SSSE3. Nicméně i tak bylo Q6600 dost oblíbené, každopádně všechny Core2Quady v některých moderních aplikacích trpí, protože jsou to vlastně dvě dvoujádra co si povídají přes FSB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen upřesním, že díky tomu zalepení pinu si zvednul FSB z 1066 na 1333MHz a tak argument pomalejší FSB v tom přetaktovaném stavu je irelevantní vůči Q9650 a proto jsem jej neuváděl, jen tu cache a výrobní technologii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super článek, tohle mě prostě baví, vidět postarší procesory ve srovnání s těmi dnešními. Překvapením pro mě bylo, jak dobře si například vedl core i 950, ve WQHD a i ve 4K stále dobře použitelný i pro dnešní hráče.
Těším se na Phenoma II x4 965BE, bylo by dobré pokud by si tam zvládl pak i druhý stav Phenoma a to třeba OC na 4GHz CPU a 2800MHz-3000MHz CPUNB. Co to potom s ním udělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to celkem zajímavé, bude toho víc když najdu čas.

Phenom II X4 965 BE plánuju testovat s totálně stock nastavením a DDR3-1333 a poté přetaktovaný na 4GHz s paměťma aspoň na 1600 MT/s, jak půjde NB točit nahoru netuším, uvidím až to budu testovat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.