Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Kingston SSD HyperX 120GB s řadičem SandForce a 6Gbit/s SATA

Slo by priste udelat test kontinualnim zapisem? od pocatku do konce a pak znovu.. projet to parkrat a napsat jak se snizila rychlost? (Hledam SSD pro zaznam RAW videa, kolem 300MB/s)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nevyjde v tomhle pripade lip pouzit 2 "normalni" disky v raidu ?
Podle me to vyjde lip jak cenou, tak rychlosti, nehlede na kapacitu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Premyslel jsem nad raidem i normalnimi disky - bylo by to dost nespolehlive + uzivatelsky neprivetive (nutnost parovat disky) a taky narocnejsi na implementaci.

Takze preferuji SATA 6G radic a jeden disk, pripadne druhy pro navazujici zaznam pocas vymeny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

RAID z diskov by bol porovnatelne nespolahlivy ako SSD (osobne este viac verim klasickym diskom ako SSD). Parovat disky??? Aky je problem kupit 2 rovnake disky, co chces parovat. Narocnejsie na implementaciu je to len o malo - musis do PC zapojit 2 disky namiesto jedneho, nastavit RAID a sformatovat. Nic komplikovane, za par minut to mas hotove. Cenovo to bude ovela lacnejsie a vykonovo na rovnakej urovni (co sa tyka zaznamu videa). Ako jedinu potencionalnu nevyhodu vidim spotrebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty co to nepochopili.. jedna se o prenosnou kameru, se SSD jako vymenitelnym mediem, hardware napevno, bez klasickeho OS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čisto zo záujmu, prezraď nám, aká je to "prenosná" kamera, ktorá robí RAW záznam a to 300 MB/s? A nemalo tam byť skôr Mb/s?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jakákoliv HD kamera s nekomprimovaným (SDI) výstupem. Vzhledem k přenosnosti bych čekal něco jako XDCam - Sony PMW-EX1 nebo EX3.
Datový tok 300MB/s ani toto SSD nenabídne, v testech vychází kontinuální zápis jen na 170MB/s.
Zaznamenávám něco podobného, ovšem naštěstí na klasické nepřenosné PC. Stavěl jsem to již dříve, takže používám RAID ze 4 SATA2 klasických disků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že data nejsou komprimovaná, by se měla uplatnit komprimace v řadiči Sandforce a rychlost zápisu bude mnohem vyšší.

Kromě toho je možné použít disk s dvojnásobnou kapacitou, to pak obvykle bývají rychlosti zápisu skoro dvojnásobné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obrazová data se obecně velmi špatně komprimují klasickou bezztrátovou kompresí typu zip a podobně - v reálném obraze je vždycky přítomen šum. Proto se pro komprimaci videa používají metody ztrátové s převodem do frekvenční oblasti.
Řadič Sandforce si ovšem žádnou ztrátovou kompresi dovolit nemůže (jde o data), navíc musí být rychlý, takže u něj k nějakému zásadnímu nárůstu díky kompresi nedojde. A i kdyby došlo, nelze to trvale zaručit nezávisle na obsahu obrazu.
Pro záznam nekomprimovaného videa je tedy třeba něco, co těch 300MB/s dá skutečně trvale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop, temer trefa (i tou velikosti), je to moje kamera, bude tam 3G SDI a 1080p60+ v 16bit RAW bayer pattern, nebo az 3.5K rozliseni v 24p, zalezi na aktualne osazenem senzoru dle potreb - od 2/3" do 4/3", takze spis konkurence k DSLR a vecem jako NEX100/F3. Za cenu lepsiho DSLR. Chci RAW a nechci kompresi, lepsi dynamicky rozsah a zadny rolling shutter, tak uvidime co z toho bude :)

Jirko, diky za info o 170MB/s.. ono totiz jsem si myslel ze ty 500M+ jsou jen marketing, dokud se nejaka cache nezaplni. Z pohodlnosti bych to rad cpal na jeden disk. Nez nejake SSD koupim tak bych rad vedel ze to dokaze zapsat dany prenos dele nez par sekund.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

buďto jsem slepý, nebo to tu opět není. Spotřeba. Vždyť spousta SSD disků našla a najde uplatnění hlavně v noteboocích, kde je jejich přínos neoddiskutovatelný. Proč tu spotřebu neměříte? Věřím, že mezi těmito disky budou diametrální rozdíly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekde se resil vliv SSD na spotrebu notebooku... a ve zkratce se doslo k tomu ze sice SSD zere mene ale dava vice zabrat systemu (procesoru, RAMkam,....) a ve vysledku ten rozdil vlivu spotreby byl prohlasen za zanedbatelny :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tomu nerozumím...

procesor přece udělá stejnou práci ať už mu data přitečou pomalu (hdd) nebo rychle (ssd).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

SSD zvládne vše výrazně rychleji než HDD. Proto nelze přímo srovnávat spotřebu SSD a HDD. SSD zvládne vše 10x rychleji, proto doba, kterou je SSD aktivní je 10x menší než u HDD. Jediný důležitý parametr u SSD z hlediska spotřeby je tedy klidový odběr - u HyperX 120GB je to méně než 0,5W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no jo, ale to neříká nic o tom, který z SSD disků je úspornější. Předpokládám, že neplatí úměra úspornější SSD=větší zátěž CPU.
Já mám Kingston V+100 96GB a proti staršímu plotňáku uspoří cca 15minut běhu na baterie (z necelých 4h na 4 a kus).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na disky se Sandforce řadičem. Všechny jsou svým způsobem vadné. To je důvod proč první disky s tímto řadičem jako např. OCZ jsou téměř nepoužitelné, způsobují bluescreeny v prohlížečích a stojí "jen" 4,5 tisíce. Tento Kingston jako jeden z nejnovějších používá nejen lepší paměťové čipy, ale má řadu těchto problému ve firmwaru odstraněnu. Kolega má přesně tento disk a je to už použitelné, modrou smrt měl po třech týdnech užívání asi jen dvakrát, s OCZ agility ji měl pořád. Takže když Sandforce tak raději pouze Kingston a stejně hned nahrávat nový firmware kdykoliv je k dispozici

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

btw to redakce, ten bluescreen na Sandforcech nejlépe uděláte mozillou a internetovým rádiem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam OCZ a zatial som kernel panic nemal. Ani jeden a disk ma nabehane uz relativne dost (od poslednych vianoc ide vpodstate takmer stale). Update fw je tiez pri ocz nadherne riesene (v linuxe spustenie jednej binarky, ktora si vsetko vyriesi sama a stiahne z netu posledne drajvre...)... Ale ani na kingston nemozem nadavat. Je sice novsi, ale ide bez poruchy, co nemozem povedat o corsair. Dva mi odisli po pol roku a podla diskusii na nete to je bezne... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

od posledních Vánoc? Jste si jist, že máte OCZ se Sandforce poslední generaci, tedy OCZ Agility 3? Bavil jsem se o ni. V alze jej mají dokonce za 4100,- ale věřte že ani ta o cca 1200,- levnější cenu oproti tady tomu kingstonu byste ji nechtěl. Jo a nechápu ty mínusy, chtěl jsem vás upozornit, kdo není blbec dá do googlu "sandforce problems" nebo "Sandforce má průšvih"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V původním příspěvku nepíšete nic o OCZ Agility 3, ale o všech discích se Sandforce řadičem.

Problémy s řadičem Sandforce existují, ale postihují nepatrné procentu uživatelů, disky se Sandforce jsou ale nejprodávanější a proto se logicky dá dočíst nejvíce právě o jejich problémech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne, jde o celé články na oficiálních serverech, žádný jen příspěvek na diskuzním fórű

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To s temi bluescreennama je zajimave ... netyka se toho problemu Intel SATA radic versus Sandforce?

Ja jsem si nastesti do Notebooku koupil radeji Intel SSD (Intel 34nm X25-M Gen 2 SSD 160GB) a proti predchozimu Seagate 5400ot 160GB je to nebe a dudy - hlavne co se tyce soubezneho pristupu na disk je to super. S tim Seagate, jak se mi spustil antivirovy test, tak se nedalo skoro pracovat, s SSD ani netusim, ze neco navic bezi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chmm.. kamaraduv pocitac s Vertex 2 pada do BSOD pravidelne kazde rano do dvaceti minut po startu, po rebootu pak uz jede stabilne az do vypnuti.. takze na tom asi neco bude. Je to na Intel X58. Zkusim si vzpomenout a poreferovat po upgrade firmware, ma tam 1.22 od zakoupeni..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSI STAR USB3/SATA6
Mohl by mi někdo poradit jak donutit tento řadič aby SSD Kingston 120GB HyperX na něm podával správný výkon. Při startu PC mi ukazuje že je tento řadič PciE 1x,a měl by být 4x.Na zákl.desce Asus Rampage II jsem v biosu zkoušel nastavit PciE na Auto,16x1x,a 8x8x.Nic se však nezměnilo.Přes tento řadič jsou celkové bodové výsledky vždy horší než když SSD připojím přímo na SATA II.

Karta MSI STAR USB3/SATA6 je PCI Express x4 rozhraní (kompatibilní s PCI Express x4 / x8 / x16 sloty) a disponuje dvěmi nejnovějšími USB 3.0 porty (včetně zpětné kompatibility s USB 2.0), které přenášejí data rychlostí až 4.8 Gb/s, což představuje desetinásobek rychlosti starší USB 2.0 verze. Dále je karta vybavena dvěmi interními SATA III porty, které poskytují rychlost přenosu 6 Gb/s - tj. dvojnásobek SATA II a čtyřnásobek SATA I. Rozšiřující karta využívá technologie Safeguard při ochraně proti zkratu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni nahodou na te karte Marvell radic a PCIe switch od PLX? Ten prevadi x4 gen1 (2.5GT/s) PCIe rozhrani na rychlejsi jednoportove (x1 @ 5GT/s, prakticky do 500MB/s). A ten Marvell radic je opravdu jen x1.

Myslimz e i na diit jsem videl o tom zminku, ted jsem to zkusil najit a hele: http://www.diit.cz/clanek/test-usb-3-0-radice-nec-a-6gbit-sata-radice-ma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte náhodou tu kartu ve slotu číslo 3? Ten je v určitých případech zkonfigurovaný jako 1x (manuál strana 2-25). I když tam by mělo pomoci to nastavení x8 x8. Zkusil bych dát tu kartičku do slotu č. 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento řadič se skládá ze tří komponent: PLX PCI Express switch, USB 3.0 řadič NEC/Renesas a 6Gbit/s SATA řadič Marvell 88SE9128.

PCI Express switch je sice zapojen do desky rozhraním PCI Express ×4, avšak SATA řadič i USB3 řadič jsou oba pouze PCI Express ×1 řadiče. PCIe switch každému z nich dává jednu PCI Express linku. Pokud sám řadič Marvell při startu hlásí, jakou rychlostí je připojen, nikdy to nebude víc než PCI Express ×1, protože ten řadič ani vyšší rychlost neumí.

Každopádně jsem 88SE9128 v podobné konfiguraci zkoušel s HyperX SSD, o kterém je v recenzi řeč. Dokáže protlačit při čtení kolem 360 MB/s (testováno jednoduše pomocí CrystalDiskMark x64).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za skvělý článek na víkend.
- Už jsem nevydržel a před 2 týdny koupil 240GB upgrade kit.
- Zajímavé je to s cenou. Před koupí jsem to sledoval a koupil ho za 10600Kč, dnes je na 11600kč. Intel 320 300GB je v ceníku přes půl roku a jeho cena zůstává na 11700kč. SSD ne a ne slevnit.

Divné je, že tam dali termo-žužu, ale nechali mezi ním papírovou samolepku.
- Overclocker by jim nejraděj dal facku.

K over-provisioningu...
- Bláhově jsem si myslel, že Kingston nabídne utilitu, která by umožnila změnit využitelné místo na disku - pohnout s over-provisioningem nahoru/dolů.
- To ale nejde! Kingston v pozámce píše "The over-provisioning can only be modified at the user’s own risk and will require third party software to partition the drive".
- Každému je tedy jasné, že to Kingstonu myslí PR stylem. Zkrátka utilita neexistuje - udělejte si menší partition.

Žádné BSOD jsem zatím neměl. WEI disku je 7.8, připojeného k SATA300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak niekoho zaujima tak anandtech spravil porovanie najnovsich SF diskov http://www.anandtech.com/show/4604/the-sandforce-roundup-corsair-patriot...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, dobrý článek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moc se omlouvám, zapomněl jsem do recenze doplnit grafy závislosti rychlosti na komprimovatelnosti dat. Doplněno na čtvrtou stranu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych si dovolil nesouhlasit s tvrzením, že na nekomprimovatelná data si nikdo SSD nekupuje. No nějaký průzkum nemám, ale já třeba právě na to a určitě nejsem sám. Vlastně je to tak skoro kdekoli, kde jde o profi práci a ne jen trochu zrychlení windows. O serverech nemluvím, do polí si stejně konkrétní typ ničeho nevybíráte, dodává výrobce. Rychlejší práce s videem, načítání samplů (u profi knihoven je instalace na SSD doporučená konfigurace), no a i ty hry jsou samá nekomprimovatelná data...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono totiz kdyz vyrobce ma ve svem produktu komprimovatelna data a ma jich fakt hodne, tak je jiz davno komprimuje aplikacne :) (napr. linux man pages jsou v bz2, xml office formaty jsou baleny pres zip, atd)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Videa a fotky budou asi typický příklad špatně komprimovatelných dat, která se na SSD mohou vyskytovat, to je pravda. Pokusíme se to do příště zohlednit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm zaujimava recenzia, len z tejto recenzie a cital som ju 3 krat aby mi to bolo jasne o com to je. Podla mna je na tom intel ovela rovnomernejsie a stabilnejsie co sa vykonu tyka ako testovany Kingstone.
No mam otazku uvazujem o kupe SSD disku, chcem to len na system + ak sa tam naistaluju nejake programy a pod tak to bude asi tak vsetko, ziadne video ziadne MP3 alebo hry na to mam iny HDD, este budem musiet prehodit iTunes zlozku na nejaky iny HDD. System tam bude Windows 7 zatial mam 4 GB Ram co je trochu malo na dnes ale zatial mi to stacilo asi by som mal porozmyslat o dalsich 4 GB alebo rovno 2 x 4GB. Takze aky disk by bol premna vyhodny potrebujem aspon 120 GB, veci ktore mam na systemovom HDD mi zaberaju asi tolko +/- este nejaka rezerva. Teraz to mam podobne mam 1 TB hdd kde 120 GB system a zvysok.
Jedna sa mi o to ze po takom 3-6 mesacnom pouzivani Windows 7 na takom HDD nedoslo by k takemu spomaleniu ako je v teste ? Co je o hodne nizsie nez u intelu ? Nemam predstavu ako sa to sprava pri "beznom" pouzivani ale ako som uz pisal s tych vysledkov sa mne zda ze toho Kingstona by som si nemal kupit.
Dakujem za vysvetlenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.