Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Noctua NH-D14 versus 4,5GHz quad-core Intel

Nemám sice chladič tohoto kalibru, jenom kus šrotu za pět stovek, ale docela mě vyděsilo, když za jednoho chladného rána začala pískat deska, že se na procesoru netočí větrák :-). Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že procesor s chladičem jsou tak vychlazení, že větrák nepovažuje za nutné rotovat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam stary Scythe Ninja, prvu reviziu, ktory stal polovicu ceny tohto kusku a 95W CPU chladi v priemerne vetranej skriny(Antec Solo) pasivne.
Tym nechcem spochybnovat kvality testovaneho chladica, ale dostavam sa k otazke. Kto naozaj vyuzije chladic tychto kvalit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za přepočet na akustický tlak dostáváte bludišťáka. Díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě na Noctue štve asi jen to, že stále dodává k chladičům jen 3pinové větráčky bez PWM, přestože samostatně již 4pinové PWM nabízí. Ano dodává spousta příslušenství včetně low noise a uln adaptérů, jenže to není zrovna "hezké" řešení, případně si můžu pwm větráky dokoupit, ale to opět u chladiče přesahující snadno cenovku 1000Kč nevidím jako plus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si právě proto koupil NH-D14 SE2011, kde jsou nové PWM ventilátory. Protože mám obyčejný Sandy Bridge, dokoupil jsem univerzální Noctua úchyt a jedu. Je to sice podivná politika, ale přizpůsobil jsem se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, měl bych dotaz k přepočtu dBA na akustický tlak. Dosud jsem žil v přesvědčení, že právě dBA lineárně vyjadřuje úroveň hlasitosti, narozdíl od hladiny akustického tlaku, kterou jsem měl pocit, že lidské ucho vnímá logaritmicky. Máte nějaký odkaz, jak to tedy je?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

dB je logaritmická jednotka (logaritmu o základu 10)
dB(A) je logaritmická jednotka "upravená podle lidského ucha"
Obě vyjadřují hladinu akustického tlaku. dB(A) nazývá hladina zvuku.

Zobrazování sloupcových grafů z logaritmickou jednotkou (jakou je deci-bel) "lineárně" je nerozumné, protože vnímání je právě logaritmické a tedy zobrazení grafu logaritmicky lépe vypovídá o naměřených hodnotách a hlavně jejich vztazích mezi sebou (a tím i: výrobcích mezi sebou).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, tomuhle rozumím, ale jednotka dB (resp. dBA) je logaritmická (k výkonu). Zobrazení grafu, kde by na ose byly logaritmické jednotky (dB) položeny lineárně, je nutně zobrazení logaritmické (k výkonu).

Ale mě jde o větu pod tím grafem: "Náš graf neukazuje nesprávně hodnoty dBA v lineární závislosti tak jako jiné servery, nýbrž přepočítává na hodnoty akustického tlaku, který koreluje s fyziologickým vnímáním úrovní hlučnosti člověkem."

Doposud jsem měl za to, že vnímání hlasitosti je také logaritmické k výkonu (resp. akustickému tlaku).

Současné zobrazení grafů je k výkonu lineární, neboť zobrazuje logaritmické jednotky na exponenciální ose (existuje-li takový výraz, prostě inverze k logaritmickému zobrazení), proti čemuž nelze obecně nic namítat (zdůrazní to rozdíly), ale rád bych se dočetl více o tom, že hodnota akustického tlaku lépe koreluje s fyziologickým vnímáním úrovní hlučnosti člověkem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám laický dotaz. Jak takto těžký chladič drží na mainboardu pokud je součástí sestavy vestavěné do nějakého typu toweru, což je dnes případ naprosté většiny PC? Jak kvalitně je vyřešeno upevnění takto těžkého chladiče? Např. neprohýbá to plošňák? Co když někdo omylem do počítače kopne (stát se to může, pokud je počítač umístěn třeba pod stolem)? Neutrhne se ten chladič?
Je fakt, že tuhle tématiku příliš nesleduji, ale když přece jen narazím na nějakou recenzi, tak jsem si všimnul, že je vždy hodnocen pouze hluk, tepelný výkon, apod. ale nikdy kvalita a spolehlivost upevnění na desce. Máte s tímto někdo zklušenost?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Noctua má uchycení vyřešené hodně dobře a té tvojí otázce. Vem si někdy nějakou starou grafickou kartu a zkus ten plošňák zlomit. Potom si to v hlavě přepočítej na zatížení uprostřed motherboardu. No neměřil jsem, tak se třeba trochu prohne, ale ta představa, že by to vyrvalo kus motherboardu je opravdu komická - ani chladič vážící 50kg by to nedokázal. Uchycení samotného chladiče (hlavně díky backplate) rozprostírá zatížení na větší plochu a o eliminování zbytku nebezpečí se postará uchycení základní desky ke skříni, takže bych se toho moc nebál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

NH-D14 máme v testovacím stroji v popisované poloze již rok a půl, vše je v pořádku, na ani základní desce není žádný prohyb. jak píše kolega nade mnou, tohle má noctua vyřešeno velmi dobře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ze zkušenosti potvrzuji, že přežije i převoz na delší vzdálenosti v poloze "na stojato." Připravte se ovšem na problémy pokud budete někdy potřebovat chladič sundat (naposled mi to zůstalo v ruce i s přilepeným procesorem).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Toto sa mi stalo este pri 939. Pasta drzala, tak ze som na nej vytiahol CPU zo socketu. Co ma v tedy vobec nenapadlo a aby som vyhakol jedno usko chladica pohol som s nim do strany. Piny som narovnaval skoro dve hodiny :) Od vtedy vzdy chladic vzdy najprv pootocim, aby som odtrhol pastu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se osvědčilo nejprve nahřát chladič fénem a pak s ním točit :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Az tak daleko som zajst zatial este nemusel. Vzdy ho odtrhnem pootocenim. Ale vtedy ma to prekvapilo. Aj ked este viac ma prekvapilo kolko pinov a v akej miere som zosrotoval. Uz pred tym sa mi podarilo zhodit jeden tiez 939 procak zo stola, ale tam to schitila len krajna rada pinov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to se ti s intel sockety samozřejmě nestane ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ta hmotnost u Fuchse je zmíňěna IMHO naprosto zbytečně, protože je hluboko pod limity, kdy by se mohla jakkoli projevit. A zůstává tedy jen jako plus - dobře to chladí i jako pasiv.

Ale ať Noctuu jen nevychvaluju, i když můžu NH-D14 každému z vlastních zkušeností doporučit, tak: Také vám ta černá "bužírka" na drátkách (hlavně v letním teple) trochu jakoby lepí a tak se na ní přichycuje prach? Ale to je naprostá marginálie. Hlavně že se díky kvalitnímu poniklování nezachycuje moc na žebrech (docela rozdíl oproti hliníku).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aj keď mi recenzia na tento chladič pripadá ako objednávka od výrobcu :) , na samotný chladič nedám dopustiť. Chladič bez problémov funguje ako veľký pasív a naopak nie je problém ho osadiť troma vetrákmi a uchladiť i7 2.9GHz to 4,9GHz. Prechod na nový socket je taktiež bezproblémový.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam tento chladic (a nebo nejaky VELMI podobny, podle fotek to vypada presne jako to co mam v PC) jiz rok v PC - kupoval jsem loni na vanoce desku se socketem 2011 a do toho 6ti jadro i7 3930K (3,2GHz) a musim potvrdit vse, co se v testu pise:-) Ale naprosto..
Napriklad jsem si nastesti jiz na zacatek koupil vetsi skrin, takze jsem s tim nemel problem. Byla to vsak spise nahoda, nez umysl, vubec me nenapadlo, ze by to mohlo byt tak velkem :-)
Dale jsem mel problem, kdyz jsem dal do desku CPU, pridelal chladic a zjistil jsem, ze jsem si sice koupil krasnych 64GB super pameti, ale pod ten chladic se nevejdou :-D Nastesti nebyl problem je vratit a koupit jine...Takze jsem jak debil jezdil po Praze sem tam a resil pameti :-)
No, a pak co se tyce behu PC - v podstate o Pc ani skoro "nevim", ze bezi. Teplota i v zatizeni je velmi nizka, chladi to krasne, a musim rict, ze vubec nelituju tech penez co to stoji, ackoliv to teda stoji ranec, to zase jo :-( Dat 1800 za chladic je uz trosku ulitle, no v souvislosti s tim, kolik staly ostatni komponenty jsem to holt ozelel, a nelituju...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

low priority:
...no tak chlapi co vam Teller udelal (proti Oppenhaimerovi svedcil z hlediska tehdejsi doby ze zcela pochopitelnych duvodu a jeho prispevky k fuznim zbranim jsou neodiskutovatelne):-) ...jako Fuchse jako "-" a Tellera jako "+-" bych tedy chapal o dost vice:-)
B.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tellerovo svědectví proti oppenheimerovi rozhodně nebylo morálně zcela čisté. ale jako záporáka jsem jej použil spíše kvůli tomu, že mezi vědci to byl - bohužel - poměrně výrazný "válečný štváč". na jinak brilantního fyzika to byla až příliš velká škoda. ale jak prohlásil kdysi asimov: teller je vůbec nejblíž definici dr.divnolásky ze všech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně stejnou konfiguraci (SB 2600K@4,5GHz a Noctua NH-D14 ve verzi SE2011 kvůli PWM regulaci; navíc 120mm fan vyměněný za NF-F12). Mám pár poznámek:
1. K výkonu žádné připomínky, souhlasím s ódami pěnými zde i jinde. I když plnohodnotná konkurence existuje, víme o tom, že...Ale i já cítím, že ta Noctua je prostě lepší hodnota než nějaký Thermalright SA.
2. Ohledně hluku musím říci, že porušení fyzikálních zákonů se nekoná, bez ohledu na to, kolik "technologií" chladič implementuje. Při stejném rozměru a otáčkách (souhrnně při stejném výkonu/průvanu) budou rozdíly v hluku minimální. Nevím, v jakém prostředí testujete, ale mně je i tato Noctua ve výchozím nastavení hlučná, zejména NF-P14. Jiná věc je, že to Nuctua třeba déle vydrží, ale o tom teď řeč není.
3. Já mám redukci LNA8 na větším (NF-P14) a LNA6 na menším větráku (NF-F12), to celé na desce skrz PWM nastaveno na minimum. Výsledkem jsou rychlosti 550/660 rpm v idle (zcela neslyšitelné) a 620/1160 v zátěži (moc nechápu malý rozdíl v min a max rychlosti u P14, ale když to stačí uchladit, proč ne). Zátěží myslím Intel Burn Test very high, při něm mám max 77C. V Prime95 vždy pod 70C, a to při těchto ztlumených otáčkách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem tomu ako to mate. Mne doska na ventilatoroch tohto chladica nedokaze menit otacky :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tímhle trpěly některé desky (zejména ty, které nemají v biosu přepínání mezi DC/PWM regulací http://bit.ly/12jR34M, typicky Gigabyte/MSI nebo levné Asusky s AMI biosem) pokud byl ve 4pinu strčený 3pin ventilátor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ano, pri starsich doskach by ma to az tak neprekvapovalo. Ale na tejto to musi chodit, povedal by som - http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1155/P8Z68V_PRO/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.