Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Softwarový ramdisk zdarma od Dataram

Hm, ale teď nechápu to s tím TEMP adresářem. Pokud chci po restartu mít čistý disk, tak se nemohu spolehnout na písmenko, když to dám z image, tak zas to nemá ten efekt "Augiášova chlívku". Jak tedy nastavit TEMP proměnnou, aby na 100% vedla na ten ramdisk? Nemá někdo nějakou ideu ála CMD skriptík?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ona je vůbec otázka, jestli čistej TEMP po každém restartu je bezproblémová věc. Některé instalátory při aktualizaci programů nemůžou soubory aplikace přepsat, protože je právě spuštěná, tak se nové soubory dočasně nahrají do %TEMP% a po restartu se zkopírují do adresáře aplikace (a z %TEMP% následně smažou), třeba přes RunOnce. Počítám, že u MSI-based apod. instalací to možná funguje jinak, ale po světě pobíhá nespočet různých jiných instalátorů a s tím by mohl být problém (samozřejmě na Vista+ už může být problém s instalátory vytvořenými pro starší Windows i tak).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S přesměrováním TEMP do ramdisku jsem narazil na jeden problém, pokud je ramdisk menší a stahujete z internernetu větší soubory, tyto se při stahování (IE6, 7, ) průběžně ukládají do tempu a v momentě kdy se ramdisk zaplní, se stahování bez chybové hlášky ukončí ... pak se může stát, že si myslíte že máte staženou spoustu věcí,ale ony jsou nekompletní ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s tím se samozřejmě musí počítat :) Já mám XP x64, 8 GB RAM, vypnutý swap a 3 GB z toho je RAM disk. Problémy s aplikacemi v podstatě žádné (pouze Sandra nadávala, že nemůže udělat test propustnosti RAM, což je pochopitelné, protože to, co zbylo, pro její test bylo zkrátka málo). Na RAM disku TEMP coby obecný TEMP/TMP a v něm ještě Temporary Internet Files. IE (IE6) používám jen výjimečně, když něco opravdu bez IE nejede (naposledy to byla konfigurace jednoho staršího IP telefonu), takže na stahování určitě ne. Cache IE6 je mi tedy volná a jsem rád, že se to čistí samo :). Na brouzdání používám Chrome a SeaMonkey, ty maj samozřejmě cache na HDD, protože ta mi až tak volná není.
No a pak používám RAM disk na stahování a práci. Když něco stáhnu, jde to na RAM disk a já vím, že si to musím uklidit, jinak o to můžu přijít. To mě zároveň nutí si dělat na disku pořádek a je fakt, že od doby, co RAM disk takto používám, se "bordel" na disku nezvětšuje (ještě jsem se nedopracoval k tomu, abych stávající uklidil, ale jsem rád, že se to už nešíří ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se ptam hloupe, ale je nejaka vyhoda vypnuteho swap file? Resp. kdy se to hodi a kdy je takova volba nevhodna. A jeste jedna vec - RAM disk by byl pro swap asi to nejlepsi umisteni, ne? Dikec

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hodí se to kdykoliv, kdy je dost operační paměti (>= 2 GiB?), protože Windows mají dost mizernou správu paměti (minimálně do Vist bez SP1 včetně) a swapují, i když by nemusela, což logicky hodně zdržuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nevim jak Visty, ale W7 me swapuji jako o zivot, docela me to stve (zkusil jsem povypinat co se dalo, ale stejne porad hrabou na disk - divne).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejen swapují, ale na pozadí si také indexují pro rychlé vyhledávání a pokud jsi nevypnul obnovení systému, pak si zálohují i změny. 4 kroky k zesvižnění systému Windows: Hodně RAM, vypnout swap, vypnout obnovení systému, vypnout indexování (samozřejmě, tím odvaříte rychlé vyhledávání, takže záleží na vašich preferencích).
Ono se toho na pozadí nejspíše děje ještě o trochu víc, ale to už jsou oproti výše zmíněným spíše prkotiny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O SuperFetchi vím, zatím jsem to taky nezkoumal, jestli se to tím nějak zrychlí, nebo spíš zpomalí.
Na Win7 mi vadí, že když se přihlašuju do svého profilu, tak systém něco tak deset sekund až čtvrt minuty něco dělá, nevím co, nevykazuje to žádnou činnost, ani disk moc nebliká. Až pak se to přihlásí a objeví se plocha. Co se děje v tu chvíli, kdy v magickém zeleném kolečku během přihlašování plují v protisměru jiskerky, fakt nevím, myslím, že je to standardní "buzerační delay", nebo něco kluci v MS zase poondili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou tyto "pauzy" ma na svedomi snaha pripojit se nekam v siti at uz hledani vzdaleneho disku,sitove tiskarny nebo zjistovani aktualizace nejakeho sw kazdopadne pri nenalezeni site se to muze hodne prodlouzit (nebo se to pri odpojene siti muze naopak zrychlit, system pozna, ze je offline a nic nehleda...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozu to mat nasvedomi miesta v sieti ale i snaha hladat sekundarne zobrazovacie zariadenie. To vsetko sa da vypnut, idealne vo vLite.

Neustale hrabanie disku moze mat na svedomi indexacia, superfetch, obnovenie systemu pri automatickych aktualizaciach, alebo defragmentacia na pozadi. Vsetko je mozne vypnut. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Normálně sem si vytvořil RAM disk bez formátu, TMP i TEMP dosud nasměrovaný do D:\TMP a ve správci disků jsem RAM disk zformátil a dal připojit do složky D:\TMP, žádný písmeno disku nepřiřazovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hele mozna ted placnuu peknou blbost, zase do toho tolik nevidim, ale nedal by se na to hodit swap? i kdyz chapu, ze muze nastat pismenkovy problem a nevim jestli v nem nejsou i nejake setrvale data .. ??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, nie je to blbosť. Sám som kedysi používal na starom Windows NT servri so 4 GB ram pôvodný Ramdisk od Cenateku, ten platený a presne takto som to mal urobené. V tom čase máloktorý program vedel efektívne využívať pamäť. A tak som polovičku vyhradil na ramdisk a nastavil tam swap. Neskutočne sa celý systém zrýchlil a aj strihanie videa bolo rýchlejšie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to teda je blbost. Pokud mas dostatek pameti, tak proste swapovani vypni. Zmensit si volnou pamet jenom proto, aby se tam presouvaly data ze zbytku pameti nema moc velky prakticky smysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Některé programy bez swapu neběží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Které?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ve win vista nebo 7 ale ve win XP directx vyžaduje swap

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DirectX swap nevyžaduje, ověřeno na netbooku, kde mám swap vypnutý, abych neutavil SSD disk. Po pravdě nenarazil jsem na aplikaci, co by swap vyžadovala, na druhou stranu na tom netbooku neprovozuju žádné programy náročné na paměť, jako nové hry, CADy, střižny videa, Photoshopy atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je blbost. Mam taky winXP, swap vypinam vsude a funguje to normalne. I ty hry co pouzivaji DirectX.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Guitar Hero III, ten se bez swapu nespustí, stačí nastavit swap 16MB a hle, GH3 jede. Neřekl bych ale že je swap skutečně zapotřebí (šlo by to naprogramovat bez nutnosti používat swap), je to spíš debilita programátorů! :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takovej ProcessMonitor to stránkovacího souboru ukládá vyfiltrované události (na Win7)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, opravdu? ProcessMonitor na Win7 se zcela vypnutým swapem právě používám, a bez problému. Nařknout zrovna Russinoviche že by takto zprznil nějaký svůj nástroj je hodně odvážné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že bez swapu ProcessMonitor nefunguje, jen jsem řekl, že do něj ukládá vyfiltrované události.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

swap vo win XP je co? pagefile? teraz si nie som isty :)
neviem ci je hra "program", ktory ta zaujima, ale pamatam si napriklad Titan Quest, ze vyzadoval pagefile.
takze som mal pri hrani nastaveny vzdy minimalny. a slo to v pohode. potom na priklad Witcher obcas minimalizuje hru, kvoli hlaske o nedosatku pamate. ale po maximalizovani ide dalej v pohode.
v kazdom pripade vzdy radsej hru co vyzaduje iba pagefile, ako hru co ma nastaveny instalator natvrdo do c:program files :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Photoshop? Volakedy urcite bez swapu nefungoval, neviem ako je to teraz.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

dobre si pamätáš

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono ani neide o to, že program používa swap. Swap používa OS. Program proste požaduje viacej RAM a swap je proste stratégia obsadzovania RAM pre windows. Takže ak OS uzná za potrebné uvoľniť RAM, tak to zapíše do swapu.
A dôležité je, že veľa programov nevyužíva dostatočne ram a preto windows swapuje. Ty si myslíš, že každý program explicitne si dokáže zaalokovať naprílad 2 GB ram? Tak to si na omyle. Ale napríklad taký Adobe Photoshop, Premiere sú náročné a budú proste obsadzovať ram, až narazia a vtedy bude OS swapovať. A ver tomu, že narazia podstatne skôr, ako je celková ram systému. Takže je dobré dať na ramdisk nejakú časť a keď si zmyslí systém swapovať, tak swapuje zase len do ram. Kto to používa ti potvrdí, že to fakt pomáha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. a ještě bych dodal, že se někde psalo o nemožnosti vypnout swap v xpéčkách SP2.. sice je off, ale stále se temporary swapuje do system32... ale nemám to ověřeno...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mas 32-bit system a hledas jak vyuzit nenamapovanou ramku, pak mozna. To bych se primlouval to jeste dotestovat, zda funguje napr. hibernace korektne.
Kazdopadne pokud ti system dokaze namapovat celou ram, tak je to holy nesmysl. Swap se pouziva pro uvolneni ram, pokud ji je nedostatek pro bezici aplikace - zaprat si pamet ramdiskem jen proto abys tam mel swap, ktery se pouziva pri nedostatku volne ram ja hovadina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak jsem to myslel .. 32-bit s velkou nevyuzitelnou RAM ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prave jsem v praxi vyzkousel a ma to smysl. Rozdil v rychlosti s jakou se spousti a posleze funguji aplikace je videt. Zrejme wokna swapuji (mam winXP, 4GB RAM a 1GB z toho RAMdisk se swapem) i kdyz nemusi. Samozrejme dalsi moznost vypnout swap uplne, ale pak mi nejely aplikace od Corelu a nejaky hry se take odmitaly spustit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak v dobe, kdy jeste nepatril cenateku, jsem na tomhle ramdisku swap mel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten ramdisk ve skutecnosti cenatek kdysi davno koupil od cloveka, ktery ho kdysi vyvijel a daval k dispozici zadarmo, takze se to vlastne vratilo do prapuvodniho stavu. Cenatek v podstate vyvoj toho ramdisku zazdil, protoze za ta leta, co ho meli ve vlastnictvi, do nej nic podstatneho nepridali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom seznamu chybí ještě jedna podstatná služba, SuperFetch. Na mém PC po nabootování běží docela často a cachuje a cachuje... někdy jí zkusím vypnout, jestli vůbec poznám nějaký negativní vliv na startování aplikací bez ní. Vesměs to ale neřeším, protože uptime u mého stroje je typicky týden a těch pár minut hrabání po startu přežiju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jestli je ta paměť alokovaná ramdiskem odswapovatelná na disk a jestli je ramdisk po vytvoření až do zrušení stále ve stejném fyzickém místě v paměti. Proč mě to zajímá? Bylo by to ideální úložiště pro dočasně rozšifrované soubory – po restartu zaručeně nic nezůstane na disku. (Sice používám Eraser – http://www.heidi.ie/eraser/ –, ale na filesystémech se žurnálem člověk stejně nikdy neví.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, pokud by se RAM disk nechal systémem swapovat na HDD, považoval bych to u něj za zásadní vadu :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží na co to chce člověk použít. (Viz např. linuxový tmpfs – ideální na /tmp/, když je paměti dost, dočasné soubory jsou rychle přístupné přímo v RAM, když paměť začne docházet, jádro toto případně inteligentně – tzn. jen když je to zrovna u této části paměti vhodné z hlediska frekvence využití – dočasně odswapuje na disk.) Navíc je otázka, jestli si systém skutečně bez reptání nechá zamknout tak velký kus paměti jako neswapovatelný (viz např. poznámky v dokumentaci TrueCryptu – http://www.truecrypt.org/docs/?s=paging-file/lock). Zejména toto mě vedlo k uvedenému dotazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám swap vypnutý už několik let, už když jsem byl na windows xp x64 a nikdy jsem nezaznamenal žádný problém. Mám pocit že jsem kdysi někde četl, že swap vyžaduje corel, ale od té doby uplynulo už hodně vody a kdo ví jestli to platí i dnes. Každopádně directX swap nepotřebuje, na to vemte jed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Natvrdo vyzadoval swap - na tuty - napr. Photoshop, nevim ale do jake verze nebo i ted. Pamatuji si ale ze se bez nej proste nespustil, byt bylo RAM habakuk. Tehdy jsem to prave resival podvrzenim RAMdisku s "swapem" a vse bylo v pohode. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si jistej, že i MS Office kdysi vyžadoval zapnutej swap (klidně o minimální velikosti), ale taky už si nepamatuju co to bylo za verzi, každopádně je to dlouho :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam spis pocit, ze system si v pripade 'vypnuteho' swapu vytvori swap podle sveho uvazeni a rozhodne neni v rootu bootovaciho disku. Nevsiml jsem si totiz, ze by ze systemu po vypnuti swapu zmizely takove veci, jako paged memory a kampak se ta pamet asi strankuje, kdyz neni swap nastavenej? Starsi verze windows navic pritom zahulakaly na uzivatele, ze nema zkonfigurovanej swap. Ty novejsi si to podle mne delaji v tichosti a na uzivatele prdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

treba tam maj blbe popisky. Ono se staci podivat do task manageru, kde je v grafu "historie vyuziti strankovaciho souboru" a pritom to je velikost pouzite fyzicke pameti. Kdyby to byla velikost swapovaciho souboru, tak by tam s vypnutym swapem musela byt 0. Jinak minimalne winXP fakt nikam neswapujou - pokud dojde pamet, tak by s tim "tajnym" swapakem musely pracovat dal. Ve skutecnosti to zacne hazet chybove hlasky a padat aplikace. A zustavaji v pameti viset procesy, ktere nejde odstrelit :-(.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to muze byt klidne tim, ze swap je miniaturni. W2k to takhle delaly, tusim v system32 si zalozily malicky swap. Fakt si nemyslim, ze jadro NT v jakekoli verzi umi pracovat s CPU v jinem rezimu, nez je rezim virtualni pameti, to by se totiz vsechny procesy nachazely ve stejnem adresnim prostoru a veskera ochrana by sla do (_!_).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální paměť, chráněný režim procesoru, adresní prostor, a swap jsou celkem odlišné věci. To že je česká lokalizace používá nepřesně je jedno, protože tyto výrazy stejně málokdo chápe přesně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální paměť, adresní prostor a swap jsou v podstatě neoddělitelné: http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_memory

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Možná pro x86 (a x86-64). I bez virtuální paměti lze v procesoru implementovat ochranu přístupu a pro překlad stránek nepotřebuju nutně swapovací soubor.
Když swap v NT5 vypnu, jediné co "může" být stále na disku jsou mapované obrazy kódu načtených .exe a .dll, a to typicky pouze část, pokud je nutné remapovat adresy symbolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že už je to 15 let, co jsem dělal zkoušku z operačních systému na ČVUT, kde se tohle probíralo, takže už to mám lehce zamlžené, proto bych uvítal nějaký příklad CPU, který virtualizuje paměť bez swapu. Docela by mě to zajímalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co má prosím CPU společného se swapem? Rozumíme si vůbec? Swapem mám na mysli soubor na disku, který obsahuje ty stránky, které se již do fyzické paměti nevlezly. Swapuje rutina OS, která se zavolá při page-fault (chyba stránkování), když se sáhne na stránku, která je commitnutá ale není zrovna ve fyzické paměti. Nějakou dobu teď programuju pro ARM procesory v embedded zařízeních, kde paměť virtualizovaná je a kupodivu to funguje, aniž by se swapovalo, protože jediné kam by se dalo, by bylo na flash paměť kterou to má, a ta by se po pár tisících přepisech odebrala s celým drahým zařízením do křemíkového nebe. A ve Windows NT5 taky opravdu žádný maličký schovaný swap není, něco málo jsem o tom přečetl a programaticky si vyzkoušel. Doporučuji blog Marka Rusinoviche a začít třeba zde: http://blogs.technet.com/markrussinovich/archive/2008/11/17/3155406.aspx

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenom dodatek k tomu využívání nevyužitelné velké ram na 32 bit win - je aktuální až od více než 4 GB (ačkoliv víme, že již při 4 GB využijí 32 bit win jen 3,25 GB)
viz. manuál k programu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdravim vsechny
osobne doma pouzivam toto

VSuite Ramdisk free umi i ntfs

doporucuji vyzkouset

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem Vsuite free vyzkousel a opravdu to funguje i se SWAPem!!! A rozdil ve spousteni aplikaci a vubec nabihani woken po prihlaseni je nekolikanasobne rychlejsi. Mam WinXP SP3, 4GB RAM, Windows vidi jen 3,00GB a zbytek jsem dal ten RAMdisk. Spokojenost, dekuji ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další parodie na RAM disk v PC OSech? :-) Jako Amigista se musím jen smát. Copak nikdo neumí na PC udělat dynamický RAM disk, který ukrajuje pouze kolik je potřeba? A bootovat z něj? Ty jo, to uměla už Amiga se svým RAD před víc jak dvaceti lety... No alespoň je zábava sledovat dění na poli PCek, která neumí stále to, co některé počítače zvládaly v dobách, kdy někteří ze zdejší komunity ještě nebyli na světě :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Další parodie na RAM disk v PC OSech? :-) Jako Amigista se musím jen smát. Copak nikdo neumí na PC udělat dynamický RAM disk, který ukrajuje pouze kolik je potřeba?“

Nikoli „PC OSech“, ale „OSu“ (jednotné číslo, konkrétně Windows). Například na Linuxu už je to docela dlouho přímo v jádře :-). Jmenuje se to tmpfs.

„A bootovat z něj?“
To bohužel na PC s originálním BIOSem nepůjde už z principu (po spuštění je RAM prázdná a tak není z čeho bootovat). Ale pokud máme na mysli to stejné, tak by to mohlo jít pomocí LinuxBIOS (ale nezkoušel jsem to, nevím, k čemu by mi bylo bootování rovnou RAMky dobré).

„No alespoň je zábava sledovat dění na poli PCek, která neumí stále to, co některé počítače zvládaly v dobách, kdy někteří ze zdejší komunity ještě nebyli na světě :-) “
Měl jsi asi na mysli PC s Windows. Zkus prosím srovnávat AmigaOS s PC s nějakým jiným systémem (třeba Linuxem). PC pak na tom bude lépe :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) Si mě utřel :-) Jsem o tmpfs v linuxu vůbec nevěděl :-) Vážně! No alespoň budu pro příště chytřejší.
b) RAD je v podstatě image vytvořený v paměti Amigy, na který si můžeš nahrát co chceš (samozřejmě si omezen velikostí RAM) a po softresetu z toho nabootovat, jako by to bylo normální fyzické zařízení.
c) Dobrá, vrátím se k bohapustému plivání na MS Win :-) Nicméně tě musím trochu opravit - Linux na tom nebude v nejdůležitějším aspektu lépe, než Amiga - někdo se sice odvažuje tvrdit, že ovládání je celkem podobné, ale Amiga OS je přecijen přátelštější a intuitivnější...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Re: "Amiga OS je přecijen přátelštější a intuitivnější..."

Jo, a hlavně ho používá strašně moc lidí :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tedy zrovna od tebe bych takhle omezenou reakci nečekal. Ale věřím tomu, že si pochopil meritum věci a pouze si se snažil být vtipný, což se moc nepovedlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

b) jak se to liší od toho, když si to nahraješ do souboru na disku a nabootuješ ho třeba GRUBem?

c) nevím, nezažil jsem

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

b) především rychlostí - v dobách, kdy harddisk byl doménou pouze zlaté mládeže, se RAD docela často využíval. Pořídit si 2MB Ram vyšlo daleko levněji, než do A500 shánět řadič s HDD. Nebyl potom problém u některých her urychlit jejich chod až několikanásobně. Osobně si vzpomínám třeba na The Lost Vikings, u kterých si člověk mohl jít uvařit kafe při nahrávání každého levelu. Z RADu byl nahraný takřka okamžitě. Také se hodil na různé testy, protože ještě pod OS 1.3 se diskety rády devalidovaly, pokud se na ně často zapisovalo... Chápu, že dneska to příliš užití nemá. Pouze jsem chtěl naznačit, že Amiga uměla bootovat z Ram Disku, kdežto recenzovaný soft (a zřejmě všechny ostatní) to dodnes na PC nedovedou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle. To mi připomíná jinou linuxovou technologii :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Kexec

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pouzivat gavotte a ten umi taky vyuzit pamet nad 3-4GB pro .. da se na tom ramdisku provozovat page file?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pardon, pouzivaM gavotte :). mmch k tomu vyuziti pameti za 4GB je potreba mit ve win zapnute PAE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4 GB je malo, dovedu si predstavit na tom provozovat Virtual PC. Predpokladam, ze by melo pri spusteni systemu a disku *.vhd z tohoto RAMdisku trvat mensi dobu a i provoz by mel byt sviznejsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za predpokladu, že máš fakt veľa ram, pretože len nainštalovanie Win7 virtuálne niečo zhltne a predpokladám, že virt. systém chceš aj nejako využívať, takže ešte nejaké programy a potom zabudni, že ti vystačí 4 GB ramdisk. To už treba mať v PC minimálne 12 GB. Ale ak ti to stačí na jeden virt. systém, tak v pohode. Len toto sa nerobí, lebo na serveroch sa virtualizuje aj niekoľko systémov za účelom lepšieho využitia procesorového času. To by potom tie servery museli mať neskutočne veľa pamäte. Bežne sa však to ukladá na rýchle diskové poľe pripojené optikou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O toto by se měl IMHO postarat sám operační systém i bez explicitního použití ramdisku. Systémy s kvalitní správou paměti (např. Linux :-)) ti nikdy nenechají volnou RAMku, ale prostor, který momentálně nepotřebují programy, využívají např. jako diskovou cache. Tzn. pokud budeš hodně používat data z *.vhd souboru ve virtuálním systému, tak to operační systém zjistí a relevantní část souboru do paměti stejně namapuje. Navíc se to ale děje automaticky, změněná data se zapisují zpět na disk, a pokud je paměť potřeba více pro něco jiného, tak se málo používaná disková cache dočasně z paměti zase vyhodí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"systémy s kvalitní správou paměti (např. Linux :-)" ...pardon? ehm ...overcommit ...ehm :-/

Ale s tím, že Linux spravuje swapování lépe než Windows XP/Vista souhlasím. Píšu XP/Vista protože jsem Windows 7 ještě neprovozoval na počítači, kde bych neměl dost paměti na to, abych swap úplně vypnul.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Honza749: Paged Memory je strankovana pamet, coz se da chapat jako pamet (fyzicka ci virtualni), na kterou jsou mapovane nake stranky. Potom je to celkova pouzivana pamet a bud je nebo neni jeji soucasti swap na disku. Pokud jeji velikost neni vetsi nez velikost fyzicke RAM, pak to nedokazuje pouziti swapu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

(Prosím využívejte vlákna. Takhle rozházené odpovědi na příspěvky o kilometr výše dělají diskuse naprosto zbytečně neuvěřitelně nepřehledné.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče velikosti .img souboru s ramdiskem - je pravda, že velikost odpovídá velikosti ramdisku, ale pokud ho máte na NTFS, mělo by stačit v jeho atributech povoli kompresi. Z 512 MB tak mám soubůrek, který na disku zabírá asi 12 kB (protože ramdisk jsem ukládal jen s několika málo prázdnými složkami).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyhlašuji brainstroming :-)

Mám pracovní stanici - čtyřjádro Core 2 Quad na 3 Ghz a 16 GB RAM.

S ramdiskem mám zkušenosti - testoval jsem jak ten Dataram, tak VSuite. Většinou na dočasné soubory pro Operu, na TEMP a TMP. Pro výčetně náročné úlohy, které pracují s velkými soubory jsem ty soubory přesunul na ramdisk. Všechno super - a zrychlení.

Máte někdo nějaký další nápad, k čemu ten ramdisk využít? Ramdisk - co jinak s tou ohromnou pamětí vím :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, že 10 let bude těch 16GB asi tolik k užitku, jako před deseti lety 16MB... Takže zas tak ohromná nebude :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není to podepsané, takže na 64b systémech lze očekávat půroblémy... Nebo to někdo testoval na 64b vista nebo 7 ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle: ono to podepsané je, akorát ne Microsoftem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred casem jsem zkousel ruzne ramdisky z hlediska mnozstvi funkci a stability. Tenhle byl jeste pod kridly Cenateku, a byl to teda peknej modrostrankovac. Pro normalni praci nepouzitelny. Zjistl jsem, ze to, co potrebuju (stabilita!, ntfs disk pri bootu, autoload/save obsahu), maji jenom placeny produkty. Evaluaci vyhral SuperSpeed a QSoft. Prvni byl drahej jako pes. Druhy byl za dobrou cenu, autor komunikativni, tak sem ho koupil a uz vic nez rok jede perfektne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

narazil jsem na OpenSource projekt ImDisk („ImDisk Virtual Disk Driver“), který kromě všemožné práce s image disků umí virtuální disky vč. ramdisku. umí toho údajně docela dost : 16 virtuálních disků, z image, propisování nebo ukládání do image. jenom s dokumentací a gui je to slabší.
http://www.pepak.net/software/imdisk-nejen-ramdisky-pro-windows/
dohrabal jsem se k vytvoření ramdisku pomocí regedit s přiděleným písmenem a velikostí bez použití iniciačního image, ale ještě zápasím s automatickým zformátováním (asi cesta povede přez nějaký cmd skript)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

btw: věděli jste, že format má parametr /y ? takže to pořešil příkaz v bat
format r: /FS:NTFS /V:RamDisk /Q /C /X /y

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.