Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: vodní chlazení NZXT Kraken X41

Jako majitel tohoto aio chlazení musím říct, že zrovna extra super není. Chladí sice super to se mu nedá vyčíst ,ale pokud nemáte na pumpe nejméně 3000 rpm pumpa nechutně cvaká .Co se teplot týče tak na mojí i7 6700k chladí luxusně , ale za cenu vyššího hluku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není tohle už trochu přežitek? Chtělo by to pc chlazené v oleji jako to má Wedos.
V práci máme asi 10 vrzajících počítačů v místnosti a je to hrůza. Pryč s ventilátory....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Použijte kvalitní ventilátory, třeba Noctua a ne nějaké levné křápy od výrobce(AMD, AC, výrobce skříně, atd.) a máte po problému.

Vyjde to mnohem levněji než olejnatá lázeň, navíc musíte zajistit, aby se vám do toho oleje nedostal nějaký nepořádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na staré firmě se vyhodily šílené prachy za ventilátory. Původní Intel vydržely dva tři roky. Nové značkové tak půl roku. Nakonec letěly počítače dveřma. Dali jsme je do vedlejší místnosti a byl klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ventilátory Intel? Fakt?
Značkové, ehm. Jakoznačkové? Není značka jako značka.

Osobně mám nejstarší Noctua ventilátory asi 10 let, už jsem je i recykloval do zdrojů a tak a pořád jedou. Tak nevím. Předpokládám, že jiné podobně kvalitní značky na tom budou podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to musela byt tedy pekne Haluzna znacka :ze vydrzela jen pul roku )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vodní chlazení v desktopech je přežitek, ale určitě ne proto, že byste místo vody měl používat pro chlazení olej :-) To by bylo jak z bláta do louže.

V dnešní době, kdy se procesor během pár mikrosekund nataktuje na vysokou frekvenci, udělá co je potřeba a pak se zpět přepne to stavu s minimální spotřebou, nemá cenu používat nic jiného než vzduchové chlazení s dostatečně velkým pasivem a pomaloběžným ventilátorem s otáčkami řízenými podle teploty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, třeba encoding videa je hotový za pár vteřin a nebenefituje vůbec z OC a vysoké frekvence. Vodník určitě smysl má, pokud děláte opravdu velké OC + máte třeba menší skříň kam 2kg chladič nenacpete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cece, Vy umite byt i rozumny, kdyz chcete :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto AiO vlastním a vytkl bych mu hned několik věcí:

-nekvalitní pwm ventilátor, na vyšší otáčky hlučný, na nižší není schopný protlačit vzduch skrz radiátor, jen honí dokola vzduch

-radiátor s příliš jemnou mřížkou dá zabrat i kvalitnější ventilátorům, 140mm je strašně málo, přesto, že je mřížka hustá, nic víc než lehce přetaktovanou herní sestavu to neuchladí, pod zátěží teplota kapaliny stoupá a stoupá...

-regulovatelná pumpa dělá na nižší otáčky psí kusy

-sw byl ještě zhruba před rokem dobrý akorát k nastavení barvy, žralo to cpu, ram a neustále to odesílalo data kamsi. Nyní se to už sice dá použít, nicméně sw nabízí zbytečně moc funkcí a přitom neumožňuje ani nastavit rychlost pumpy. Absence modularity.

Rozhodoval jsem se mezi NH-D15 a tímto, stejná cena, stejný výkon (podle testů a recenzí) a lepší vzhled, než kostka z niklu (můj osobní názor, každý ať si chladí čím chce, pro mě za mě třeba džberem dehtu). Neřikám, že jsem si naběhl, ale ventilátor jsem musel nahradit Noctuou Industrial, která už vzduch protlačí i na nižší otáčky a i na vyšší je relativně tichá, ale to posunulo pořizovací cenu do oblasti AiO s 280mm radiátorem, které jsou výkonem jinde. Místo softwaru jsem musel (ne)regulovat pumpu i větrák přes základní desku. Dnes už zase reguluji podle teploty kapaliny přes CAM, nicméně moje nedelidnutá i7 dokáže okruh celkem rychle prohřát na 40+°C. Je teda pravda, že je to relativně tiché a 6700k@4,6GHz se v zátěži nedostane nad 75°C.

Každopádně do takto malého AiO bych už nikdy nešel, a kdybyste se mě zeptali, co vybrat z těch větších, tak jedině snad Eisbaer 280/360 (ok, 360 je už trochu overkill, ale zase to může jet opravdu potichu i v sestavách pro netopejry).
Závěrem akorát můj postřeh: Je sice fajn mít záruku, že v případě leaku vám někdo zničené součástky zaplatí, ale custom water loop nabízí daleko větší chladící výkon, než aio, skutečnou modularitu a skutečně tím přesunete výměnu tepla na okraj bedny a nehoníte teplý vzduch z grafiky přes radiátor. Hawk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

teda co mě osobně štve u podobných testech je, že nikdo neotestuje chladiče(pasivy) jednotlivých výrobců se stejným ventilátorem a cpu a popř. v místnosti regulovanou teplotou at je vidět hned co je lepší. vybírám chladič (ne vodníka) a nějaky ventilator si klidně vyměním podle hlučnosti nebo vykonu. toto všechno jsou jenom zkreslené údaje ztráta času. je lepší noctua NH-D15 nebo thermalright silver srrow SB-E ? osobně bych řekl ten s více heatpipe.. poradte... nebo jiný?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

do kategorie lepsich vzduchovych chladicu patri Ninja 4 (i jako pasiv se osvedci protoze je to ohromny a tezky kousek) pokud clovek netaktuje nebo jen mirne tak bohate staci velmi oblibeny lehky a tichy "SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2" sice trochu jako pasiv topi(je vlazny) ale staci bezny airflow a dokaze se udrzet na dobrych provoznich teplotach >> Noctua je opravdu predrazena nenabizi ani lepsi provozni vlastnosti proste je to predrazeny kousek a clovek ziska navic prazdnejsi penezenku a dobry pocit ze ma "znacku" s mirne lepsim vetrakem na tele prumerneho chladice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

díky za typ mrknu na to

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.