Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: BD-ROM, BD-R, BD-RE

LG GBW-H10N
Dnes se u nás podíváme na teprve druhou Blu-ray vypalovačku, tentokráte od firmy LG. Nese označení GBW-H10N a už teď se může chlubit nejrychlejším zápisem na BD-R. Není pochyb, že ji jednou nějaká jiná překoná, ale jinou čtyřrychlostní Blu-ray palírnu, která kromě Blu-ray zvládá i vše od DVD a téměř vše od CD, budete zatím hledat marně. A to je navíc ještě o dvě DVD vypalovačky levnější než minulý týden recenzovaný Pioneer BDR-101A.

Pokud ještě nejste v Blu-ray obraze, doporučuji přednášku (1, 2, 3) o Blu-ray technologii i s video upoutávkami profesora z University of CD-R.

Čtení BD-ROM (Video Terminator 2 - Judgment Day)

LG GBW-H10N - CDspeed čtení BD-ROM

Jednovrstvý BD-ROM je čten podle specifikace rychlostí 4,8× (1× = 36 Mbit/s).

Čtení BD-R

LG GBW-H10N - CDspeed čtení BD-R

Rychlostí 4× přečte celý obsah disku za 23 minut. Podle specifikace by Super Multi BLUE měl tento disk číst stejnou rychlostí i strategií, jako BD-ROM, leč používá CLV čtení 4×.

Čtení BD-RE

LG GBW-H10N - CDspeed čtení BD-RE

Při testu čtení BD-RE nastala stejná situace, jako s mechanikou Pioneer BDR-101A. BD-R i BD-RE Verbatim mají stejnou kapacitu (22,56 GB), CD DVD Speed ale detekuje u zapsaného BD-RE 23,31 GB. Po dosažení skutečné kapacity (22,56 GB) končí chybovým hlášením.

Zápis BD-R Verbatim 2×@4×

BD-R Verbatim

LG GBW-H10N - CDspeed zápis BD-R

DVD standardu trvalo léta než přišla možnost overspeedu. Blu-ray vynechává rychlost zápisu 1× a LG dokonce nasazuje overspeed 4× na disk certifikovaný pro rychlost zápisu 2× okamžitě. Klobouk dolů (Pozn. Martin: A to dokonce pro rychlost 4× ještě ani není schválena specifikace). GBW-H10N zapíše plnou kapacitu za 22 minut 36 vteřin. Hladina vyrovnávací paměti se drží na 96 % průměrně, což je vzhledem ke 4 MB zásobníku více než přijatelné. Procesor není zatěžován více než při zápisu na DVD.

Zjistit kvalitu zápisu na Blu-ray disky není zatím možné. Stejně jako jsme to bez potřebných nástrojů nedokázali zjistit u zápisu na DVD v jeho začátcích. Jedno měření však nabídnout můžeme již nyní.

Čtení BD-R Verbatim 2×@4× v DVDInfoPro

LG GBW-H10N - DVDinfo Pro BD-R CRC error check

Program DVDInfoPro má nástroj CRC Read Error Test. I když je přizpůsoben pro CD a DVD média (jeho stupnice končí na 8 GB), dokázal změřit celý Blu-ray disk. Již dávno překročený rozsah přestal graficky znázorňovat, ale na číselném ukazateli běžely sektory až do samého konce disku. Podle měření není na zapsaném BD-R jediný vadný sektor.

Simulace zápisu BD-RE Verbatim 2×

BD-RE Verbatim

LG GBW-H10N - CDspeed zápis BD-RE - simulace

Zápis BD-RE Verbatim 2×

LG GBW-H10N - CDspeed zápis BD-RE

Přepisovatelný Blu-ray disk je rychlostí 2× zapsán do 45 minut. Při simulaci i ostrém zápisu dochází k pravidelnému vyprázdnění bufferu (4× za celý proces), to může způsobovat technologie pro optimalizaci zápisu. Výrobce ale o žádné takové neinformuje.

Zápis BD-RE v Power2GO

LG GBW-H10N - Power2GO zápis BD-RE

S dodávaným Power2GO je zápis pomalejší. Dvě hodiny neodpovídají rychlosti zápisu 2×, stejně jako neodpovídal čas potřebný k zapsání 8× speed DVD-R. V obou případech je skutečná rychlost vypalování ani ne poloviční, než jakou program hlásí. Podobné problémy měl i Pioneer BDR-101A se starší verzí Nera, novější (7.2.7.0) tento neduh vyřešila.

Pozn. WIFT: Domnívám se, že je to rozdílným přístupem k bufferu mechaniky. Při práci s CD a DVD se používá menší buffer, s BD se používá větší. Programy ale detekují buffer menší a ten asi při práci s Blu-ray médii nestačí.

Kopírování BD-ROM a zápis image na BD-RE v Nero

LG GBW-H10N - Nero zápis BD-RE

BD-ROM (Video Terminator 2 - Judgment Day) zatím nelze přehrát, ale jeho zálohování nic naoko nebrání. Nero nezobrazí žádné tlachy o copyrightu, ochrana proti kopírování jakoby nebyla. Ale zda je kopie funkční s určitostí zjistíme, až budeme mít možnost přehrávat filmy na Blu-ray. Ne, že bychom si nevěřili, ale troufáme si tvrdit, že kopie hrát nebude. Nyní jsme pouze zjistili rychlost zápisu BD-RE 2× v programu Nero. Stejnou kapacitu zapíše LG s Nero za poloviční dobu, než jakou potřebuje s Power2GO.

Formátování BD-RE pro UDF (Packet Writing)

LG GBW-H10N - InstantBurn BD-RE formát UDF 1

K přípravě Blu-ray pro Packet Writing je stejně jako pro CD-RW, DVD±RW a DVD-RAM nezbytný software pro formátování média pro požadovaný souborový systém. K mechanice LG GBW-H10N je dodáván InstantBurn (součást Cyberlink BD Solution), ukázky formátování jsou s tímto programem. Při instalaci je doporučeno odstranit z OS veškeré ostatní programy pro vypalování. Při nerespektování tohoto požadavku si můžete být jisti, že správně nebude pracovat ani jeden z nainstalovaných, OS bude nestabilní a mechanika nemusí reagovat na žádné příkazy.

LG GBW-H10N - InstantBurn BD-RE formát UDF 2

Po instalaci zvolíme mechaniku, ve které se bude disk formátovat.

LG GBW-H10N - InstantBurn BD-RE formát UDF 3

BD-RE před formátováním, původní systém souborů je UDF v.1.50.

LG GBW-H10N - InstantBurn BD-RE formát UDF 4

Volba požadovaného systému souborů, jmenovka a způsob formátování.

LG GBW-H10N - InstantBurn BD-RE formát UDF 5

Průběh formátování. Proces netrvá déle než 30 sekund.

LG GBW-H10N - InstantBurn BD-RE formát UDF 6

BD-RE je připraven pro Packet Writing. Disketa s kapacitou 22 GB.

Rychlost přenosu dat na BD-RE s UDF v.2.00

LG GBW-H10N - přenos dat BD-RE

Patrně jediná vada na kráse je velice nízká rychlost zápisu na takto naformátovaný disk. Odpovídá rychlosti zápisu na pětirychlostní DVD-RAM se stejným file systémem. Obdobně se choval i Pioneer BDR-101A.

Diskuse ke článku Dosud nejrychlejší Blu-ray vypalovačka LG GBW-H10N (4×BD, PATA)

Pátek, 12 Říjen 2007 - 17:43 | Anonym | zero_cdr: Diky za vysvetleni.
Pondělí, 8 Říjen 2007 - 19:12 | Roman Zejbrlik | vlada123456: To je v pořádku, je to jako na DVD-...
Pondělí, 8 Říjen 2007 - 15:04 | Anonym | Mam tuto mechaniku asi 10 mesicu a musim rict, ze...
Úterý, 26 Červen 2007 - 19:01 | Anonym | > Priznejme si, ze CD od SACD krome "...
Úterý, 19 Září 2006 - 11:59 | Anonym | @sotek: http://img7.imagevenue.com/img.php?image=...
Pondělí, 18 Září 2006 - 22:07 | WIFT | >> sotek: Re: "nepoznat CD...
Pondělí, 18 Září 2006 - 10:56 | Anonym | 2 TOW: nepoznat CD od SACD je asi jako kdyz bys...
Pondělí, 18 Září 2006 - 09:51 | Anonym | Pán Bůh s námi a PATA pryč!!!
Pondělí, 18 Září 2006 - 09:44 | Anonym | S novými formáty přibývají nové testy, což...
Neděle, 17 Září 2006 - 22:48 | Anonym | Ty zelené údaje u nově předělaných grafů kvality...

Zobrazit diskusi