Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: CD-R diagnostic, čtení datových CD

LiteOn LTR-40125W
Sice býváme rychlí, ale myslím, že v případě recenze LTR-40125W můžeme říci, že je to první recenze této mechaniky na světě! Alespoň v tomto rozsahu jsme ji nikde neviděli. O posledních modelech LiteOnů se nesly (a nesou) nejrůznější zvěsti a je velmi málo konkrétních informací. Hodně se mluví o značení, o P-CAV a Z-CLV vypalování, o Smart Burnu, přeflashování firmwarů atd. Proto jsme byli rádi, že nám Elap k důkladnému testu tuto vypalovačku zapůjčil. Už nyní vám mohu říci, že LTR-40125W je opravdu v tuto chvíli nejrychlejší vypalovačka a zároveň také nejrychlejší s podporou P-CAV zápisu. Tak tedy, hrrr na ni!

Kapitoly článků

CDRDIAG

Device name LITE-ON LTR-40125W
Revision WS01
Date of revision
Read CDDA command 0xbe
RAW read command 0xbe
Track information command 0x52
Using 10-byte commands True
Loading mechanism Tray
Bar code reading supported False
UPC code is read True
ISRC code is read True
Maximum reading speed 8448 Kbps, 48X
Device buffer size (K) 2048
Multisession capable True
Mode 2 Form 1 supported True
Mode 2 Form 2 supported True
Digital output on port 1 True
Digital output on port 2 False
Audio play supported True
Reading CDDA supported True
Accurate CDDA positioning True
Inactivity spin-down Infinite
Device capabilities read/write both CD-RW & CD-R
buffer size 2048K

Feurio

Feurio! LITE-ON LTR-40125W zatím nezná a údaje, které poskytuje univerzální driver, jsou zavádějící. I tentokrát si proto Feurio! odpustíme.

ČTENÍ

Datové CD:

LiteOn LTR-40125W CDspeed data CD-R

Čtení vcelku bezproblémové, o něco horší přístupová doba, i tak je 91ms slušný standart. Zatížení CPU rovněž uspokojivé. Všimněte si drobného zakolísání kolem 55 minuty. Přibližně v tomto místě se tato nepatrná vlnka objevuje ve většině grafů. (Pozn. Martin: Zkoušeli jsme to i na jiných strojích a výsledk vždy stejný. Zakolísání se vyskytuje vždy na stejném místě. Zjistili jsme, že mechanika se snaží vždy nastavit rychlost tak, aby na konci dosáhla na cca 48×. U 88min CD tak průběh hladce stoupá až ke konečné rychlosti 48×. Tuto pak překračuje jen velmi málo.

Datové CD-RW:

LiteOn LTR-40125W CDspeed data CD-RW

Tady to už tak ideální není. Měření CD-RW jsem opakoval s jinými médii i s jinou délkou nahraných dat (Pozn. Martin: A já i na jiných počítačích se stejným výsledkem.). Výsledek byl bohužel vždy podobný tomu, co zde vidíte. Jestli vás to uklidní, mohu vás ujistit, že jsem viděl daleko horší průběhy měření než na tomto LITE-ON LTR-40125W, a to nejen s CD-RW.

Datové CD 90 min.:

LiteOn LTR-40125W CDspeed data 90min

96:52:43. Toto je hranice dovedností LITE-ON LTR-40125W. Spolehlivě vypaluje i čte do tohoto limitu.

Datové CD 99 min.:

LiteOn LTR-40125W CDspeed data 99min

Zde měřené CD bylo pořízeno na testované mechanice. O hranici dovedností jsem hovořil o odstavec výše. Takdo dlouhé médium je ještě schopna vypálit i načíst, jak koneckonců garantuje výrobce, ale CDSpeed takovéto médium odmítá. Nicméně data z tohoto CD jsou použitelná. Dají se kopírovat například Wincommanderem, nebo, jedná-li se o multimediální soubory, přehrávat.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku LiteOn LTR-40125W (40×12×48 IDE)

Žádné komentáře.