Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení

LiteOn LTR-40125W
Sice býváme rychlí, ale myslím, že v případě recenze LTR-40125W můžeme říci, že je to první recenze této mechaniky na světě! Alespoň v tomto rozsahu jsme ji nikde neviděli. O posledních modelech LiteOnů se nesly (a nesou) nejrůznější zvěsti a je velmi málo konkrétních informací. Hodně se mluví o značení, o P-CAV a Z-CLV vypalování, o Smart Burnu, přeflashování firmwarů atd. Proto jsme byli rádi, že nám Elap k důkladnému testu tuto vypalovačku zapůjčil. Už nyní vám mohu říci, že LTR-40125W je opravdu v tuto chvíli nejrychlejší vypalovačka a zároveň také nejrychlejší s podporou P-CAV zápisu. Tak tedy, hrrr na ni!

K veliké škodě LiteOn LTR-40125W je, že se narodil kukaččím rodičům. Jiné přirovnání než kukačka mne nenapadá. Firma LiteOn dává příliš najevo, že produkce vypalovaček pro maloodběratele je pro ni okrajovou záležitostí. Hlavní jsou pro ni statisícové zakázky od firem zabývajích se produkcí hotových počítačů, kde jsou vypalovačky LiteOn součástí počítačových skříní. Mechanika s tak slušnými parametry si takovýto přístup myslím nezaslouží.

Jak už bylo několikrát zmíněno, zápis na CD-R probíhá v režimu P-CAV. Je nás určitě spousta, co na něco takového čekala. O to větší překvapení mne potkalo při hledání údajů o LiteOn LTR-40125W. Moc seriozních podrobností se k ní sehnat nedá. Když už ani u výrobce nemůžete čekat řádnou specifikaci, není se čemu divit. Snad nejhorší na tom všem je, že když už něco najdete, nedá se tomu věřit. Podle čeho si tedy potencionální zákazník má vybrat vypalovačku? Veškeré parametry zařízení zjistíte až po montáži do svého PC (vy tedy ne, jelikož čtete CD-R server, ale já ano). A to je trošku pozdě.

Ale pojďme k samotnému zařízení. Začnu tím, co se mi líbilo méně. Plotna se začne vysouvat asi do jedné poloviny normálně, pak ale jakoby zadrhne a vysune se velmi pomalu. To je ale jenom kosmetika, horší je to se čtením CD-RW. Doufejme, že je to jen záležitost firmware a ne chipsetu. Mimochodem, výrobce garantuje podporu MRW u vypalovaček pětkové řady, tedy LTR-40125W a LTR-40125S. Jak je to ale ve skutečnosti jsem se již zmiňoval. Ani s garantovanou podporou CD do 99 minut to není tak horké. Jistotu budete mít jen do 96:52:43.

A příjemnosti? Těch je naštěstí dakeko více. Na první místo zařazuji P-CAV. I když o tom asi výrobce ani neví, toto se mu povedlo. LiteOn LTR-40125W tímto zaplnil díru na trhu. Konečně je z čeho vybírat, někdo dá přednost vypalovačkám se Z-CLV, jinému může vyhovovat zápis P-CAV. Další nezanedbatelná skutečnost je DAE 48× speed. Navíc technologie SMART-X, SMART BURN a VAS. Potěšeni budou i lamači ochran, LTR-40125W se žádným z testovaných chráněných CD titulů neměl problém jak při grabování, tak ani se zápisem vytvořených image. CDS 100 a CDS200 vám ale dlužím. Všechna svoje CD s touto ochranou jsem reklamoval jako zmetková média, no a teď nemám ani Cactus, ani peníze. S novým firmwarem zařadíme i chráněné Audio.

(Pozn. Martin: Protože Zero nemá Cactusa, musel jsem s ním mechaniku otestovat sám. Bohužel, ať jsem dělal co jsem dělal, mechanika si s ním neporadila. Nejprve jsem zkusil EAC a Feurio! - bez většího úspěchu. Nasadil jsem tedy mocnější CloneCD 4.0.0.1. To sice image udělalo, i CD vypálilo, ale ačkoliv se tvářilo jako CD-DA, nepřehrálo se nic. Nakonec jsem zkusil poslední možnost. Na CD jsem nalepil PostIt papírky. EAC sice již načetlo správný počet skladeb, ale to bylo tak všechno. Stopy nešly ani přehrát, ani nagrabovat. LiteOn se tedy o Cactuse 100 notně popíchal.

A jak jsou na tom pomyslné misky vah?

Klady (+) Zápory (-)
+ DAE speed 48x - výkyvy při čteni CD-RW
+ bezproblémové čtení 90 min CD - mechanika je dodávána bez specifikace
+ přístupová doba na CD 80ms - chybí podpora MRW
+ zápis P-CAV - CD-RW v dodávce jen 74 min.
+ 12x speed přepis - podpora ze strany vypalovacích programů
+ podpora plných subkanálů - obsah balení
+ Smart-X - nezvládne Cactus 100
+ Smart burn - výkyvy při čtení lisovaných CD-DA
+ VAS  
+ průměrná rychlost zápisu 31,44 x speed  
+ overburning 99, respektive 96:52:43 min.  
+ průměrná rychlost čtení dat 36,85 x speed  

Na mechaniku LITE-ON LTR-40125W jsem se těšil, a můžu říci že mne nezklamala. (Pozn.Martin: Nadšení Zera z této mechaniky bych si dovolil poupravit. Poměrně vážným nedostatkem se jeví nevyrovnané čtení CD-RW a jisté problémy se čtením lisovaných CD-DA (možná že právě takto projevuje Smart-X). Mohla by si již poradit s Cactusem 100, ale to se jí jako nedostatek přičítat nedá. Diskutabilní je vlastnost Smart-X. LiteOn sice píše, že při čtení si poradí i s více poškozenými CD-DA a VCD, ale nikde se tato vlastnost nedá vypnout, aby se mohla její přednost ukázat. Petr sice tvrdí, že nemám pravdu, ale já si myslím, že LiteOn pojmem Smart-X pojmenoval hardwarovou jitter korekci. Na výše uvedené nedostatky je však třeba hledět ještě s ohledem na cenu. Pak se mechanika jeví jako výborná koupě, zvláštěpak, když se dá úprava nežádoucích parametrů očekávat s příchodem novějšího firmware.)

Použitý software:

  • DiscJuggler V3.50.830-DTU
  • Exact Audio Copy V0.9 beta
  • CloneCD 3.2.3.1
  • CD-R Diagnostic 0.7.1.0 build 10
  • Nero-Burning Rom 5.5.7.8
  • InCD CD-RW UDF Tools 3.22.1
  • Feurio! v1.65
  • Nero CD Speed v0.84 Beta
  • CDRIdentifier V1.63

Testovací konfigurace: board MSI 6380, AMD Thunderbird 1200/266, 128MB RAM
DDR, HDD Seagate Barracuda40GB/7200 ot., nVidia GeForce2 PRO 64MB DDR, Plextor
PX-W1210, OS Windows 98 SE.

Mechaniku k testům dodal: Elap.

Cena: 3 100,- Kč (včetně DPH)

Záruka: 1 rok

Diskuse ke článku LiteOn LTR-40125W (40×12×48 IDE)

Žádné komentáře.