Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení Blu-ray, poškozených BD-ROM

LG GGC-H20L
Firma LG Electronics nás už několikrát přesvědčila, že právě oni jsou tím čerstvým vánkem, který pohybuje korouhví ukazující směr v branži optických mechanik. Konkurence si nemůže dovolit zastavit, už by se nerozjeli. Vzpomeňme na příklad společnosti Plextor. Tentokrát přichází s mechanikami, které lze označit za Super Comba. Jejich SuperMulti Blue GGC-H20L přináší podporu zápisu na CD-R/RW, DVD-RAM, DVD±R/DL/RW a čtení Blu-ray a HD DVD-ROM. Druhým, ještě univerzálnějším Super Combem, je SuperMulti Blue GGW-H20L, to umí navíc na Blu-ray disky zapisovat. Obě jsou doplněny technologií LightScribe. Obě budou postupně představeny, začínáme s LG GGC H20L.

BD-ROM DL (video Pearl Harbor)

Po založení Blu-ray, nebo HD DVD-ROM disku do mechaniky a spuštěním programu CD-DVD Speed, se zobrazí výzva k volbě vrstvy hybridního disku.

LG GGC-H20L - CDspeed výzva k volbě vrstvy hybridního disku

Protože žádný hybridní disk nevlastníme, je jasné, že si program něco špatně vysvětluje. V druhé redakční sestavě se takto se stejnou verzí programu CD DVD Speed nechová, podobné okno se nikdy nezobrazí. Do stejné sestavy, kde je výzva k volbě vrstvy hybridního disku zobrazována, je osazena druhá SuperMulti Blue, Blu-ray rekordér LG GGW-20L. CD DVD Speed se s ní chová stejně, opět vyzývá k volbě vrstvy. Ve druhé sestavě ne. Příčinu podivného chování proto přisuzuji na zádrhel v komunikaci mezi mechanikami a softwarem v určité konfiguraci. Nejedná se o nic závažného, naznačuje to jen potencionální schopnost mechanik takové disky opravdu číst. I když to jejich specifikace neuvádí.

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD-ROM - chyba při volbě vrstvy hybr

Žádný z nabízených typů nelze zvolit, jediná možná volba je stisknout Cancel, poté se rozeběhne čtení obsahu, který na disku skutečně je. V tomto případě film na dvouvrstvém Blu-ray disku, ale dopadne to jak vidíte.

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD video DL

Dvouvrstvý BD-ROM je čten podle specifikace rychlostí 4,8×.

BD-R 2×

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD-R SL 2×

Také rychlost čtení lze podobně jako s CD a DVD ovlivnit uživatelským nastavením i pro Blu-ray. U současných Blu-ray mechanik nadbytečná možnost, protože jejich maximální rychlost je 2×, jen některé SuperMulti Blue čtou BD-R 4×, tato dokonce 6×.

BD-R 6×

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD-R SL

BD-R DL

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD-R DL

BD-RE

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD-RE SL

Podle specifikace by maximální rychlost čtení měla být stejná s rychlostí čtení dvouvrstvého BD-RE, tedy 2×. Ve skutečnosti čte BD-RE SL rychlostí 2,3×.

BD-RE DL

LG GGC-H20L - CDspeed čtení BD-RE DL

S dvouvrstvým BD-RE si CD DVD Speed trochu neví rady. Průběh a přístupové doby jsou OK, ale při zjišťování zatížení CPU ukazuje záporná čísla.

Všechny varianty Blu-ray disků čte s nadčasovou rychlostí, má velice rychlé přístupové časy a doby inicializace disků. Za 20 sekund po zasunutí začíná číst obsah.

Čtení poškozených Blu-ray nosičů

Blu-ray disky jsou proti poškrábání odolnější než jejich předchůdci CD-ROM a DVD-ROM. Pokud k nějakému tomu šrámu přece jen dojde, je pro mechaniku daleko obtížnější korigovat poškozené sektory, v některých případech musí zpomalit až na rychlost 0,01×. Nemůžeme se potom divit, že takový mírně škráblý dvouvrstvý disk, který jsme si v redakci vyrobili, může být čten i několik dní. Záleží jen na schopnostech korekčních mechanismů, jak se s ním poperou. Zatím nemáme měření s jinou Blu-ray mechanikou, jen s oběma SuperMulti Blue od LG, které tady momentálně máme. Porovnáme je alespoň mezi sebou.

SuperMulti Blue LG GGC-H20L

LG GGC-H20L - CDspeed čtení poškozeného BD-ROM

SuperMulti Blue LG GGW-H20L

LG GGW-H20L - CDspeed čtení poškozeného BD-ROM

LG GGC-H20L je v korekcích poškozených oblastí BD-ROM úspěšnější než Blu-ray rekordér LG GGW-H20L. Každý červený čtvereček představuje 20 minut času, žlutý o něco méně, záleží na tom, za jak dlouho se mechanika rozhodne označit jej jako jen poškozený, nebo nečitelný. Pro představu, co takto mechaniky prověřilo, přidáme obrázek onoho „poškozeného“ Blu-ray disku.

Poškozený testovací BD-ROM DL

Poškozený BD-ROM - testovací

Za věnování vzorku děkujeme firmě BontonFilm.

Diskuse ke článku LG GGC-H20L (16×16 DVD R, 4×4 DL, 5× RAM, Blu-ray, HD DVD combo, SATA)

Čtvrtek, 6 Listopad 2008 - 16:34 | Martin Bartoň | rrajnoha: A čím to přehráváš?
Čtvrtek, 6 Listopad 2008 - 07:11 | rrajnoha | Zdravím. Mám ji koupenou ale mám s ní problémy....
Neděle, 28 Říjen 2007 - 11:38 | Radim Horácek | Zajímalo by mne, kdy se tyto mechaniky (GGW-H20,...
Neděle, 7 Říjen 2007 - 16:46 | tknsw | ODSakEda > nejak jsem nenasel ovladace na...
Neděle, 7 Říjen 2007 - 12:01 | ODSakEda | 1/2PAL??? Hm.... Nebo raději zachycené (spíše jde...
Sobota, 6 Říjen 2007 - 13:34 | Shafa | Eda: tak nejak. Uz se nemuzu dockat neceho...
Sobota, 6 Říjen 2007 - 12:09 | ODSakEda | Počítačoví kolegové, proč mnozí spojujete BR a HD...
Sobota, 6 Říjen 2007 - 09:52 | Anonym | Nenašel jsem tam, zda tedy šlo přehrávat HD video...
Sobota, 6 Říjen 2007 - 02:24 | Anonym | rofl :)   Moc jsem se pobavil u toho...
Sobota, 6 Říjen 2007 - 02:20 | Anonym | Nejak jsem nepochopil vasi myslenku, ze WinXP pry...

Zobrazit diskusi