Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Testy náročnosti H.264

Chybka - H.274
ze nam to ale leti... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde spis o spatnou implementaci do formatu Quicktime/mov (nebo proste jen o optimalizaci Pouze pro architekturu PowerPC), protoze Quicktime pouzivam (Win32+AthlonXP2GHz+R8500) a videa v HD mi totalne nejedou
(1 snimek asi za 30 vterin!), zatimco HD videa s kompresi h.264 v podani Nero Digital jdou prehrat nekolikanasobne rychleji (byt to taky zaskubava - jako WMV-HD) HD-DIVX mi jede naprosto hladce (vse plati pro 1920x1080p)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc teda Apple jde k Intelu,kdyz si Jobs nebude moc ani prehrat video ? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam dojem, ze je to presny test toho, jak neschopne je napsany QuickTime pro windows. Ne, ze by to tedy byla novinka, QT na woknech stal vzdycky za starou backoru.

Vsadil bych se, ze pri pouziti haaliho mp4 splitteru a nero dekoderu by najednou z 2fps bylo 30...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, kazdemu preci musi byt jasny, ze se tenhle kodek stejne zacne poradne pouzivat az za par let, takze pak uz budou stihat vsechny pocitace. Kdyz se objevil DivX nebo WMV9, tak vetsina beznych pocitacu taky nestihala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je vlastně takové Há dva šest čtyry užitečné? Co umí nekonečně líp než zbyvci? Může mi to někdo vysvětlit, prosím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč, ale já mám logo "Quicktime" spojené s videem v miniaturním okénku a to navíc v odporné, nekoukatelné kvalitě. :o))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám takovej pocit, že QT na Applu umí řádně využít hardverovou akceleraci grafické karty. V tomhle je celej MacOS před Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvojjádrový, dvojjádrový, jaderná je jenom elektrárna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaIV: já mám spíš pocit (a to dlouhodobý), že programátoři applu neumí pořádně programovat :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak: vetsi presnost v posuvu MV, moznost definovani stupne postprocessingu per macroblock, moznost volby velikosti makrobloku, moznost pouziti vyrazne nizsiho kvantizovani pro textury... Vicemene takovy DivX revisited, evolucni pokrok, ktery opravuje vady stareho Mpeg4 (a ze je co opravovat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Jak: Je to dobry k tomu, ze se ti narozdil od Mpeg2 vejde na DVD film v uvadenym rozliseni. Pripadne film se stejnou kvalitou jako ma soucasny DVD dostanes z dvouvrstvyho na jednovrstvy, pripadne celyho LOTRa v ext verzi dostanes na jednu dvouvrstvou placku misto dvou a jeste to bude mit vyssi kvalitu.

Ale jinak viz predchozi reakce, dokazuje to jedine, ze nekdo neumi napsat kodek, tot vse. Mrknete trebas na minimalni nutne CPU pro prehravani klasickeho DivX/Xvid pod widlema s M$ playerem a pod tucnakem s mplayerem. Na tucnaku se da vpohode prehravat od 500MHz, na widlich az od 1GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hoši,hoši...
tak nechutně napsanej článek jsem dlouho nečetl. Tak za 1. Apple je shit, za 2. už se tu někdo zmiňuje QT6,7 je na WIn ten nejwětší shit, a tato zpráva byla dle mého názoru převzata z Apple. Jsou to kecy pánové, jak by to nemohlo stíhat P4+7800? Pche? Víte co se dává za tu squelou graf. kartu do toho ShitAppla? ATi R9600.Ano.A tvrdit,že na to PC nemá je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyt je to uplne jedno. V prvni pulce 90ech let byly prvni akceleracni ISA karty, aby se prehralo aly AVI okynko. Pak to umela kazda graficka karta i do ISA slotu.
 Chvilku na to uz byly prvni MPEG-1 karty, ktere dokazaly prehrat MPEG1 v plnem okne a VideoCD. Jednu takovou historickou ISA kartu mam doma. Pak se to zaclo resi pridavnou destickou nebo pridavnym chipem na grafikach (v dobe nastupu VLB a PCI grafik).
Po chvili uz se MPEG1 akcelerace stala beznou soucasti vsech PCI grafik.
Pak prisel MPEG2 a pridavne HW karty pro prehravani DVD (Creative DRX3 a podobne). Ale brzo na to se to zase integrovalo a u pozdejsich AGP karet seto stalo standardem.
Pak prisel MPEG4 a nez se rozsiril, kazdej pocitac uz to prehral.
Ted 264ka. A co ? Zatimco ted na to cumime jak tenkrat s 386 na MPEG1, az se rozsiri uz budou nase PC stare vykopavky.
 
PS: na hledani japonskejch linku nemam naladu po tom co jsem precet clanek naseho premiera a zjistil jakej omezenej kreten nam tu vsem vladne :-(((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> oo Viper oo:
Jádro atomu, jádro pecky a jádro procesoru je pořád jádro a má v našem jazyce stejné základy. To, že si lidi zvykli na to, že je-li něco jaderné, má to souvislost s atomem, a je-li něco jádrové, může to být třeba mýdlo, ale ne atom, je sice hezké, ale sytakticky mimo mísu. Jádrové i jaderné je totéž, jen se prostě obojí ze zvyklosti používá v jiných případech. Kdybychom si už od začátku zvykali na dvoujaderné procesory, za nějaký čas by to nepřišlo divné nikomu. Protože mají ale někteří jaderou jen elektrárnu, je to pak těžké.
PS: Dvoujádrový a H.264 opraveno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsou někde ke stažení hotový ukázky videa v tomhle kodeku? (samotný kodek už mám nainstalovaný)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Totalna pi****** ja pozeram HDTV na P4 2.8, 1 GB RAM...uplne v pohode :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to SNiPP: ty budes taky trosku shit, brainshit....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple nikdy video nijak zvlast dobre neprehraval, minimalne DVD urcite nie, co je dost paradoxne, kedze cast jeho portfolia bola prezentovana ako domace multimedialne pocitace - graficka karta neakcelerovala vobec nic, bolo to len softwarove - hocijake lacne PC svojho casu prehravalo DVDcka sviznejsie ako mhnohonasobne drahsi MAC - bez rozpixelovania obrazu, ak ste nahodou este inak zatazili pocitac (napr. otvorenim ineho okna) a na prehranie toho videa v najvyssej kvalite bolo ozaj treba toho silneho DualCPU pocitaca ako tu uz niekto zmienoval ... videl som to na vlastne oci, skusane na tom trajleri Batmana prave zo stranky Apple. Takze myslim ze aj tu je to mozne len nejakym brutalnym vykonom CPU a grafika tam toho vela neriesi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Quicktime to je takovej ten šílenej formát, kterej nikdo rozumnej nepoužíval, ne ? Tak se ani nedivím že vytvořili něco tak náročnýho. Současný HDTV v MPEG2 jde prý přehrát naprosto spolehlivě s procesorem kolem 2 GHZ. A za chvíli budou dvd média kam se toho vejde mnohem víc než 4,5 GB, tak ta komprese není zas tak potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2snippshit:
asi máš doma apple a to tě sere co,blbe?appleshit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Huh, mnoho moudrych hlav se tu seslo. Jde o to, ze nemate radi MAC(PC), nerozumite codecum nebo mate nejakej jinej problem ? ;-) TY fora se nam tu zacinaj zanaset jako na pctuningu :-(
Jinak jsem zkousel x264 a narocnost je fakt docela velka. Na AXP2200+ toho moc na 800x600 neprehraju. Tvoril jsem virtualdubem, ale x264 je zatim vyvojova takze je to dost mozna vec optimalizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Místo toho abyste tady všichni teoretizovali, tak si skočte na www.doom9.org a stáhněte si x264 kodek a FFDShow dekoder (můžete použít i Nero dekoder pro porovnání). Pak si ve VirtualDubu udělejte pokusnou ukázku a můžete začít testovat. Mně například na mym Athlonu XP 2000+ jede 720x576 @ 30 fps. Taky samozřejmě bude záležet hodně na bitrate, rozlišení neni všechno.
Jinak pro neznalé h.264 alias AVC je další sepcifikace po pro MPEG-4 h.263 alias ASP. MPEG-4 ASP kodeky jsou třeba DivX, XviD, 3ivX, FFMPEG, Nero Digital ASP. MPEG-4 AVC jsou třeba x264, Nero Digital AVC, H264 v QuickTime 7 a plno dalšich. AVC se na počítačích začne běžně používat tak do půl roku, nejpozdějš do roka. Na stolnich přehrávačí ve standardnim rozlišení bude tak za rok, ale určitě ne High Profile. Bude to stejně polovoičatý jako současná podpora MPEG-4 ASP, kdy žádnej přístroj neumí GMC, plno jich neumí Q-PEL a B-FRAMES.

P.S. Nejhorší 3 přehrávače videa na světě jsou QuickTime, WMP a Real Player. Nejlepší jsou podle mě MPC, VLC, MPlayer a ViPlay.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Begy: Jediné video, které má skutečně 1080 řádků, co jsem našel u apple je zde:

http://images.apple.com/movies/us/hd_gallery/gl1800/bbc_1080p.zip

Na 1.8ghz athlon64 po přehrání videa píše mplayer 184 vynechanejch snimku, žádnej zázrak, ale je to divatelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

narychlo jsem udelal 2 ukazky v x264 high profile, 1280x720p a 1920x1088p (25MB kazdy). takze muzete zkouset. na prehrani muzete zkusit bud mplayer nebo novejsi ffdshow+haali media splitter. zdrojem byl mpeg2 release od -nFn, filmy na bluray/hddvd budou ve vyssi kvalite protoze budou delany z masteru, ktere maji o rad vyssi bitrate.

http://www.qfile.de/dl/138058/irobot_x264_1080p2.avi.html
http://www.qfile.de/dl/138051/irobot_x264_720p2.avi.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je úplně jasné,proč vyvíjejí zbytečně náročný a ve videu nerozeznatelný formát. Marketing výpočetní techniky přece potřebuje stále odbyt, aby se prodávaly nadále ty nejsilnější stroje na světě. Přece výrobci nemají zájem jen nasytit trh s výpočetní technikou a potom ty léta práce zahodit jen tak. Tak proto vývojaři vyvýjí kolikrát i takový software který dokáže vyždímat PC. To je úplně to samé jako kdyby se během přehrávání DVD spouštěl vir který vyždíme PC. Aneb proč dělat něco jednoduše,když to jde složitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, opravdu QT 1080i je na 3GHz P4, Radeonu 9800XT nepouzitelny, ma to tak 3/4 potrebneho framerate. Zatimco WMV9 1080i zcela bez problemu. Kvalita obrazu shodna. Takze jestli s tim Apple neco neudela, tak at si v tom treba nataci dokumenty z vlastnich porad, kaslu na ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnizdo: h264 neni vymysl Quicktimu, to je proste standard jako treba mpeg2. Quicktime udelali akorat svoji implementaci. a dovolim si rict, ze prechod na mpeg4 avc je uz dany a nic to neovlivni viz. BluRay/HdDvd, v usa i v evrope hdtv stanice prechazi na mpeg4 avc z mpeg2, nekde i pozemni dvb-t vysilani. wmv je dobry kompromis pro soucasne pc, ale pouziti v PC neni cilovou aplikaci mpeg4 avc. pocita se spise s HW pristroji, na ktere chipy uz jsou a napriklad do satelitnich boxu poptavka dalece prevysuje nabidku. a dale hodnotit rozdil v kvalite na PC monitoru/LCD (pocitam ze projektor/LCD 1080p nemas, pokud ano tak se omlouvam) je taky trochu mimo. proste h264 patri budoucnost tak to vidim (nejen) ja

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NEDELAKU, az se rozsiri? ja pouzivam H.264 uz asi 4 mesice, takze stare vykopavky se nekonaji.
Dal - h.264 v PALu se da prehrat naprosto plynule i na dnesnim low-endu - <2GHzAMD takze rozsireni uz dnes nic nebrani kdyz je k dispozici jen "lowres" zdroj ala DVD
h.264 ma mnohem vyssi kvalitu obrazu nez h.263 uz jen kvuli podpore 52kvantizacnich urovni oproti 30 u 263, v nizkych datovych tocich <1Mbit/s je mnohem mene znatelna komprese (bloky) a mnohem vyssi ostrost obrazu, a pri vysokych tocich je rozdil snad jeste vetsi, 263 neni schopna vyprodukovat ostry obraz ani pri Q1 zatimco 264 snadno, proste na 1/2 DVD5 dostanete film v originalni kvalite, ne jako u
263 rozmazany neostry obraz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud se nepletu tak Japka stejne prejdou na Intel a pak se tedy mozna tez zaradi do skupiny slideshowistu ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaromír: Zkus si třeba dekódovat nějaký DivX3 video referenčním dekodérem (normální C++ kód přeloženej bez zvlášních optimalizací). Pak bys viděl, že ti to nezvládne ani ta nejlepší mašina na trhu v 30 fps nebo tak. Musí se použít vektorový instrukce a nejlépe ještě ruční optimalizace. Což teda opravdu není to nejjednodušší řešení, ale pak je to opravdu svižnější. Lidi si dokážou vymyslet všelijaký algoritmy, ale problém je ten, že dnešní stroje na to nejsou dostatečně výkonný. A tak to bude vždycky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o co sa tu jednate:),ale mne HDTV zo satelitnej karty co mam v stroji(Skystar2) ide v pohode filmy prehravat a aj nahravat na hdd.Film ma rozlisenie 1920x1088,priemerny bitrate:835584 kbit.Mam AMD Sempron 3000+ pretaktovany na 3600+,Socket A.Aj komosovi to ide na AMD XP Barton 2500+,
Video je dlhe 9minut a 37sekund a zaberie na disku 1,3GB:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Hajnalka
 
Jsi mimo, mluví se tu o h.264 a ty o MPEG2. Pokud používáš pro MPEG2 videodekoder s DXVA a karta je schopna to akceptovat, jede to na jákékoliv šunce.Ovšem když bylo pokusné vysílání v MPEG4, pouze Marfi dokázal upravit svůj source filtr tak, aby akceptoval Elecard dekoder, ale výsledky byly velmi, velmi neuspokojivé.
Vysílat se bude v MPEG4 právě proto, aby bylo možno použít nižší datový tok a tím fakticky snížit náklady na vysílání, ale bez hardwarového dekoderu si dnešní PC zadřou třísku i na FTA, pokud bude muset ještě dekodovat kryptované kanály ( a to je taky zcela jisté) , zdechne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>hajnalka: se satelitem zkusenost sice nemam, ale 835584 kbit? to bude preklep, ne? to by bylo pres 104MB/s a to tezko zvladne jak HDD tak PCI sbernice, navic podle udaje "9minut a 37sekund zaberie 1,3GB" to vychazi na 18Mbit/s a to ani nepocitam zvuk.
Jinak neplest mpeg2 a mpeg4-h.264 ten je mnohem narocnejsi, pri prehravani DVD mam vytizeni CPU 10% ale pri h.264/AVC uz 40%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2XiN: Diky za ty vzorky, muj AMD3200+ s poslednim ffdshow stiha s odrenyma usima akorat ten 1280x720 (zatez CPU kolem 90%), 1920x1080 uz jede tak na polovinu FPS. To je hlina... :-D Nicmene predpokladam, ze nez se to rozsiri, budu mit uz davno jine zelezo - zatim by mi stacilo i to mensi rozliseni (mam projektor s nativnim 1280x720). Mimochodem, kde se da sehnat ten "I, Robot" v HD? Zdroj byl predpokladam HD MPEG2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, jak nejdřív Appl všechny přesvědčil, že AAC je jejich výmysl a teď to vypadá, že Apple taky vymyslel MPEG-4 AVC. Nevymyslely oni taky u Applu vlastně žárovku, spalovací motor a dvoudílný plavky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sumak: no mas 3 moznosti. legalne se daji v usa koupit hd filmy na dvhs kazetach v mpeg2 formatu s bitrate asi 25Mbit, viz treba http://www.dvhsmovie.com/ . pockat na BluRay, protoze I Robot bude mezi prvnimi tituly viz http://www.bit-tech.net/news/2005/08/04/fox_blu_ray/ . a posledni moznost je stahnout z usenetu (placena sluzba) viz http://www.altbinarieshdtv.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajimavost, prehravani pod widlema, 720p, mplayer (stazena binarka => neoptimalizovany) +-30% CPU. M$ mediaplayer +- 60%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

optimalizovany to je uz jako zdrojak obecne (jak kodek h.264 tak mplayer) pro nejefektivnejsi praci s x86 a pak jeste pri kompilaci na rozsirene instrukcni sady mmx, sse, 3dnow.. navic mplayer ve vychozim stavu nepouziva postprocessing, take zalezi na dekompresoru (WMP pokud vim normalne AVC nepodporuje takze je pouzit externi dekoder a pravdepodobne ne stejny jako je implementovany v mplayeru) ale jinak pro pomale stroje skvela volba (ne-li nejlepsi)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asfbadfb: postprocesing je u h264 povinný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že situace dospěje do dalšího bodu, který charakterizuje PC platformu vyrostlou na CISC procesorech. A to, že Intel, AMD a další výrobci upraví SSE, MMX a další a podpora videa bude při minimálním vytížení. (Pamětníci snad pamatují MMX i Pentií od frekvence 166 :-). Možná se už za rok dočkáme :-)). Instrukcí přibude, ale proč by to mělo vadit :-(
Škoda jen, že třeba AMDéčka jsou vlastnš RISC procesory (jak to má teď Intel nevím) a tak by to mohlo jít jednoduše (optimalizace u výrobce). Nebo se pletu??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.