Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper 2 je plánovaný na srpen

Ja si myslel, ze zadny TRipper 2 nebude, ze proste AMD nemuze v tomto segmentu uspet. Hlavne jsem se domnival, ze nebudou k dispozici optimalizace pro firemni softwary, ktere umi s takovym procesorem pracovat, byla to vzdy velka domena Intelu. Nicmene pokud AMD opravdu TRipper 2 pripravuje, tak asi dokazali v AMD tyhle veci poresit a firmy to pro pracovni stanice asi oslovilo.

No muj obor zajmu tohle neni, me spis zajima herni a enkodovaci procesor, takze nejaka vyssi rada RyZenu (R7), ale zatim jeste ne, upgrade PC planuju tak za rok dva, ted to jeste furt nema moc vyznam.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

„Ja si myslel, ze zadny TRipper 2 nebude“

Hmm, vážně? :-) Poslední odstavec lednového článku:

„Shrnuto-podtrženo: Druhá generace desktopových Ryzenů: cca za 3 měsíce. Druhá generace ThreadRipperu: nejdříve za 6 měsíců.“

První příspěvek pod tímto citovaným textem: „Redmarx“

https://diit.cz/clanek/druha-generace-ryzenu-prijde-v-dubnu/diskuse

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale to byly predpoklady. A ja jsem mylne predpokladal, ze TRipper nebude mit dobre prodeje*, ze ho AMD zrusi. Kdyz ale pises, ze se vse chysta na vydani TRipperu 2, tak zjevne snad AMD vi co dela a s TRipperem zjevne uspeli.

* Ne ze by TRipper nebyl kvalitni a vykonny, ale zapada do kategorie, kde jsou dulezite softwarove optimalizace pro vyuziti v tech aplikacich, a to mel dlouhou dobu pod kontrolou Intel a softwarovy vyrobci s nim spolupracovali. Takze si to vysvetluju tak, ze se AMD muselo podarit hegemonii Intelu narusit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To nebyly předpoklady, v tom článku jsou slajdy od AMD, kde je namalovaný Threadripper 2 s údajem, že vyjde ve druhé polovině roku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já se ti divím že se jím ještě zaobíráš. Dřív byl k pobavení, k trollingu, chvílema i rozumně okomentoval. Teď už je to jenom otrava co pořát omílá to samé dokola a většinou je totál mimo mísu. Někdy mi připadá že jeho paměť sahá nejdál tak k rannímu natažení trenek. Nejdřív že koupí Ryzen, pak že raději starší dualsocket Intel, teď má tuším Skylake a TR2 je mu k prdu, protože potřebuje procesor na encoding(?!) a hraní(asi v 1024x768). Co skutečně má na stole, ví snad jen on a jistě opatrovníci Jedličkova ústavu.
Crha má aspoň koule na to někde něco doložit víc než domněnkama, že si to nevycucal z prstu. JirkaK je fanatik a pravoslavený Intelista/Nvidiista, ale proč ne, balanc vesmíru je vážná věc. Redmarx je...něco jako Hell Kitty. Časem velice otravné stvoření, které bych v reálu nechtěl potkat, natož se s tím bavit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nemusis to cist, ze jo.

Jinak Skylake byl pred RyZenem, takze logicky mam Skylake (i7-6700). Slo tam o to, ze jsem ho uvazoval povysit, ale zjistil jsem, ze mi vykonove staci. Enkodovani neumi (neni efektivni na) vic jak 8 vlaken, takze pokud neenkodujes vic veci najednou, tak je ti vic vlaken k nicemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, encodovani samozrejme umi vyuzit vice jako 8 vlaken, umi dokonce vyuzit treba i 32 vlaken. Problem u enkodovani je, ze to zalezi, co enkodujes, jak enkodujes a kdy to jeste ma smysl. Necmene u 16 vlaken se vubec nemusis bat, to je takovy "rozumny" kompromis. Takze tady by ti Ryzen urcite prisel k duhu ;)
Kdyz se podivas na bezne testy, tak jakykoliv Ryzen s 6C/12T a 8C/16T natrhe Skylake 6700 trenyrky ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ono je v podstatě jedno, kolik vláken kódování videa dokáže využít, protože většinou toho je víc a dá se kódovat paralelně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale tim jsem uz radeji nechtel Redmarxovy motat hlavu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze uz neni moc co..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je na to nejaky rozmuny dovod?
Epyc na Zen+ nedava absolutne logiku, ak bude v prvej varke CPU na Zen2, ale Threadripper dava logiku.

3 months ago
Spectre/Meltdown: Zen+ will have microcode-level patches, Zen2 will have architecture-level hardening self.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/7u9odb/spectremeltdown_zen_will_ha...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz "tvuj obor zajmu tohle neni" tak si privri prsty do dveri a prestan k tomu psat tyhle absolutne zbytecne a otravne komentare s nulovym (nebo spise zapornym) informacnim obsahem...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx, dej si facku když intel může prodávat totálně předražené CPU s pastou šedivkou tak by si jenom dement mohl myslet že TR bude propadák... já sám na nej čekám ale až bude za 2roky na 7nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jiz jsem psal, v segmentu o kterem se bavime jsou dulezite softwarove optimalizace. K cemu ti bude spickovy procesor, kdyz ho tvuj napriklad renderovaci program nebude podporovat vubec nebo na tom nepodporovanem procesoru pojede o 50% pomaleji.

Plati co pisu, nepredpokladal jsem, ze AMD narusi hegemonii Intelu u vyrobcu softwaru a v dusledku toho s TRipperem neuspeje, ale musel se stat opak kdyz uspeli.

Mimochodem, co pouzivas za software ty? Vis, ze tebou pouzivany soft ma optimalizace pro TRipper?

Edit: Napriklad Adobe podporovalo dlouho ve svych produktech jen Intel, ale pry mi rikal kamos, ze pro RyZen softwarove optimalizace udelali.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Celý problém sa dá opísať

[Posted March 11, 2014 by corbet]

Paul McKenney has announced that the first edition of his 500-page book Is Parallel Programming Hard, And, If So, What Can You Do About It?
https://lwn.net/Articles/590231/

A to, čo sa nedarilo a už vtedy som písal:

Parallel programmers not prepared for the glorious revolution
By Wily Ferret
Tue Nov 27 2007, 12:28

INTEL RECKONS barely one per cent of software programmers are prepared to face the challenge of parallel programming, which the hardware giant (unsurprisingly) reckons is the future of development.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026585/programmers-prepared-gl...

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood, 26 Feb 2014

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
http://www.theregister.co.uk/2014/02/26/software_needs_meaty_cores_not_t...

Asi sa za ostané roky podarilo vyriešiť tento problém.

V USA je na technikách Bc. štúdium nominálne štyri roky,

editor knihy
Paul E. McKenney
z Linux Technology Center
IBM Beaverton

si zaslúži veľmi veľkú pochvalu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> jsou dulezite softwarove optimalizace

To by byl mozna problem u ARM vs x86. V AMD vs Intel instrukcnich sadach, momentalne nepodporuje AMD z Intelackych akorat AVX512, coz stejne zatim nevyuziva temer zadnej software, protoze AVX512 dostanes akorat na serverech a i9-kach. Jinak to byva vetsinou naopak, tj AMD ma zopar rozsireni ktere v Intelu nenajdes (ale stejne je temer nikdo nepouziva). Jediny dalsi problem u TR si umim predstavit NUMA, ale to AMD vyresilo emulaci, takze system by default se tvari jako homogennich 16 jader a programator se nemusi starat o NUMA optimalizaci.

> ale musel se stat opak kdyz uspeli.

Stalo se akorat to, ze se nestalo dokopy nic. Z bezne vyuzivanych x86 instrukci podporuje AMD 100%. Ono si totiz AMD jaksi nemuze dovolit byt moc nekompatibilni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zlé miesto postu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je ako dobrá bude dokumentácia? Podľa mna je to problém Vega-y a doteray neaktívnych jej funkcií. a kedže ani Intel=áci ani AMD=čkari, čo vzvíjajú Linux, nai vývojáari macOS, BSD a ani Windows team Microsoftu nepochopili dokumentáciu CPU a vďaka tomu vznikla extrémna a famózna bezpešnostná chyba, tak by som aj problém AMD VEGA hľadal tu.
Aby aplikácia mohla debugovať systémové volania OS a teda aj meniť dáta a možno aj kód v nich, je famózne..

Neoficiálně: V roce 2018 přijde nová verze Vegy
11. 12. 2017

Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru. Podle uvedeného zdroje chystá AMD na příští rok refresh produktů s architekturou Vega, který by měl upravit implementaci některých technologií tak, aby bylo pro softwarový tým možné jejich zprovoznění v širším spektru aktualizací.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

Every major OS maker misread Intel's docs. Now their kernels can be hijacked or crashed
Grab those patches while Chipzilla updates its manuals
By Simon Sharwood and Chris Williams 9 May 2018

Linux, Windows, macOS, FreeBSD, and some implementations of Xen have a design flaw that could allow attackers to, at best, crash Intel and AMD-powered computers.

On Intel and AMD machines, the software-generated interrupt instruction immediately after POP SS causes the processor to enter the kernel's interrupt handler. Then the debug exception fires, because POP SS caused the exception to be deferred.

Operating system designers didn't expect this. They read Intel's x86-64 manuals, and concluded the handler starts in an uninterruptable state. But now there's an unexpected debug exception to deal with while very early inside the interrupt handler.
https://www.theregister.co.uk/2018/05/09/intel_amd_kernel_privilege_esca...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nechápu proč máš neustále potřebu pořád dokola postovat tyhle nesmysly a něčí domněnky vydávané za fakta.......
Žádné neaktivní featury Vegy už nikdo nikdy nezprovozní, to GPU je už rok na trhu, doteď nezprovoznili nic z těch bájných featur a za cca 3/4 roku až rok je tady Navi a Vega skončí v propadlišti dějin ( bohudíky ). Vega 10 byl jeden velký podvod od AMD, GPU s featurami, které nikdy neměly doopravdy fungovat a nikdo jiný než AMD je nikdy neviděl funkční. AMD je dalo do prezentace jen proto, aby udělali Vegu ala "Fiji verze 2" atraktivnější a hlavně aby nevypadali tak zoufale pozadu za Nvidií....

https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=9418771#p9418771
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=9417683#p9417683

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A viete, že to nie je pravda, čo tvrdíte, zhodou okolností prváve v čase písania Vášho príspevku bola jedna vlastnosť VEGA (GCN5) verejne preyenotvaná, že bola včera aj vďaka čevho-moravano-slezanom aktivoavaná

For what it's worth, both Vega and Navi are listed as GCN5 and GCN6 respectively
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/649gtp/vega_new_arch_or_still_gcn_...

CodeSourcery Has Ported OpenMP / OpenACC To AMD GCN GPUs With GCC
Written by Michael Larabel in GNU on 10 May 2018 at 05:50 AM EDT (11:50 nášho CEST)

While we have seen AMD GCN and HSA support in the past for the GNU Compiler Collection (GCC) we have unfortunately not heard of it being used much, but now CodeSourcery / Mentor Graphics has been working on a new/updated AMD GCN port for execution on Radeon GPUs that allows for OpenMP and OpenACC offloading.

Andrew Stubbs of CodeSourcery has completed work on a GCN3/GCN5 port for running OpenMP/OpenACC offloaded kernels on the likes of AMD Fiji and Vega graphics cards. They are using the GCC compiler although for now rely upon LLVM for the AMDGPU Assembler and Linker support with there being no AMD GCN support currently in GNU Binutils.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=CodeSourcery-AMD-GCN

A V Cr by ste o tom mali vediet

From: Andrew Stubbs <ams at codesourcery dot com>
To: <gcc at gcc dot gnu dot org>, Jan Hubicka <hubicka at ucw dot cz>, Martin Jambor <mjambor at suse dot cz>
Date: Wed, 9 May 2018 17:35:50 +0100
Subject: AMD GCN port

Honza, Martin,

Further to our conversation on IRC ...

We have just completed work on a GCN3 & GCN5 port intended for running OpenMP and OpenACC offload kernels on AMD Fiji and Vega discrete GPUs. Unfortunately Carrizo is probably broken because we don't have one to test, and the APUs use shared memory and XNACK, which we've not paid any attention to.
https://gcc.gnu.org/ml/gcc/2018-05/msg00071.html

AMD TrueAudio Next 1.2 Released, But Still No Linux Support
Written by Michael Larabel in Radeon on 10 May 2018 at 05:33 AM EDT
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=TrueAudio-Next-1.2

A na to GCC pre GCN cakam

An Early Port Of GCC To AMD's GCN Architecture
Written by Michael Larabel in GNU on 22 September 2016 at 11:40 AM EDT. 15 Comments
GNU --
While still in its early stages, there's a port in the works of the GNU Compiler Collection for AMD's GCN (Graphics Core Next) instruction set architecture.

Longtime SUSE toolchain expert Jan Hubicka started a port of GCC to AMD GCN a few weeks back. Hubicka has been experimenting with porting GCC to GCN for running on recent generations of GPUs.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-For-AMD-GCN-Early

SUSE Developers Publish Radeon GCN Backend Code For GCC Compiler
Written by Michael Larabel in SUSE on 16 March 2017 at 02:31
This GCN back-end for GCC is primarily focused on compute capabilities rather than compiling graphics shaders.
Hopefully we'll see the code mature to the point where it will be found in next year's GCC 8 release.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCN-For-GCC-Branch

nestihlo sa to o par dni

The Big Features & Improvements Of The GCC 8 Compiler
Written by Michael Larabel in GNU on 30 April 2018
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GCC-8-Compiler-Featu...

A jan Hubička ma upozornil, že prvá lastovička/vlaštovka je

Mentor adds OpenACC and OpenMP support for AMD Graphics Core Next (GCN) Architectures to CodeBench GFortran Lite
Nov 10, 2017
https://www.mentor.com/company/news/

Mentor adds OpenACC and OpenMP support for AMD Graphics Core Next (GCN) Architectures to CodeBench GFortran Lite

Mentor’s addition of OpenACC and OpenMP parallel computing directives to the GNU FORTRAN (GFortran) compiler and its CodeBench GFortran lite for AMD enhances the world’s most widely used compiler toolchain with the ability to generate high performance code for AMD Graphics Core Next (GCN) architectures.
Mentor’s expertise enables programmers to develop applications for the AMD GCN3 that achieve supercomputer performance without superhuman effort.
https://www.mentor.com/embedded-software/news/siemens-mentor-openacc-ope...

Porting GCC to AMD GCN microarchitecture
Honza Hubicka
SuSE CR s.r.o
Prague
Joint work with Martin Jambor
GNU Cauldron 2016

AMD Graphics Core Next
New and clean instruction set used by AMD GPUs
First specification released in 2011, Generation 3 in 2015

!!!!Similar to traditional CPUs (unlike the predecessors)!!!!
https://gcc.gnu.org/wiki/cauldron2016?action=AttachFile&do=view&target=P...

A kedze prvy produkt GCN vysiel 22.12.2011
http://ir.amd.com/news-releases/news-release-details/amd-launches-worlds...

Tak to trvalo dost dlho..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ani jsem ty zbytečné litanie nečetl ( stejně jako většina uživatelů tady) ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... staci se podivat na jmeno a muj prst uz docela sam magicky zlitne k PgDown :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skutecna revoluce by prisla s 5/6 jadry na modul CCX a PCI-Express 4.0 generace, toho se predpokladam dockame az v treti verzi ThreadRipper-u, aktualne jak poznamenal autor pride 12nm, nizsi latence cache, DDR4 pameti na 2933MHz a co je dulezite s podporou ECC, mohla by byt tez pri uvedeni dana nizsi cena jak to AMD udelala s 2000 generaci Ryzen-u, takovy 16 jaderny ThR 2950X za 699 dolaru by byla prijemna koupe, ukazkovy zabijak neHEDT Core i9 od Intel-u prodrazenych jak prase.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Technicka. Proc se Ryzen refresh chybne naziva Ryzen 2? Ryzen 2 ma byt pristi rok.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lebo si mýlite pojem Ryzen a Zen. Zen 1 bol Ryzen 1, Zen+ (resp. refresh ak chcete) je Ryzen 2. Zen 2 bude Ryzen 3

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

dam to do tabulky

archtektura = produkt
Zen = Ryzen 1xxx, Epyc, ThreadRyrypper
Zen+ = Ryzen 2xxx, ...
Zen2 = Ryzen 3xxx.,/..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Schválně jsem koukal po pracovních stanicích postavených na Ryzen/TD, výsledek je 0. Na trhu jsem nenašel žádnou značkovou pracovní stanici s certifikací ISW, která by AMD měla. Teda pokud někdo za takovou stanici nepovažuje něco zbastleného na Supermicro deskách(samozřejmě bez certifikace a bez CZ zastoupení). Takže bohužel tyhle vody vůbec nerozčířili, a v podstatě v nich neexistují proto i plánované uvedení další řady v pracovních stanicích asi moc vidno nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ISV, a k odkazum, dekuji za utvrzeni. Odkaz A vede na noname výrobce(sestavce komponent) bez zastoupeni, o tom jsem psal. Odkaz B se tyka grafických karet AMD a nikoliv CPU od AMD, tesne vedle. No a ten treti odkaz je obyc Business PC :-) nevim jak bych ho mel posoupnout do uplne jine tridy Workstation?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.