Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper 2950X je v prodeji

prvy ... ))) https://www.youtube.com/watch?v=81nY412kfkI The $7500 Threadripper 2950X ‘CoffeeRipper’ Build [Almost Done]
za tie prachy mohlo byt lepsie ale je to zas magnet po vizualnej stranke
https://hexus.net/tech/news/graphics/121844-amd-boasts-vulkan-multi-gpu-... super
https://hexus.net/tech/news/industry/121508-amd-accelerates-7nm-process-...
)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cíííí brďo. Ja som vedel že hobiti naozaj existujú!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 odstavec, asi přehmat... "Ryzen Threadripper 1950X"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych videt toho blbce co si koupi tohle delo na hry, kdyz hry nedokazou poradne vyuzit ani RyZen 7 2700X. :-D

Samozrejme nikde nemluvim o pracujicich, kteri na tech pocitacich celej den modelujou 3D v CAD systemech apod. a po praci si daji na oddech nejakou hru, jak je mi tu neustale podsouvano. Tam se proste nejedna o vyuziti procesoru hrou, ale tim pracovnim nastrojem a samozrejme asi na kazdem PC krome totalniho lowendu hry nejak hrat jde.
Jde mi o to podsouvani, ze by si mohl koupit tenhle procesor cisty hrac, ze mu to da nejvyssi vykon, neda. I s tim RyZenem 2 2700X bude mit co delat, aby vytizil GTX1080Ti. Mozna az bude na trhu GTX2080Ti, tak se situace zmeni, ale trochu pochybuju. Na hry je potreba grafika, procesor je jen sekundarni a asi vetsine lidi bude stacit i RyZen 5 2600.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak dříve si mohl koupit hráč pouze EE od konkurence. Nyní si prostě může koupit i AMD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty EE byly vysoko taktovany, takze na pomerovani pindiku v benchmarcich OK.

Dneska je to tak, ze bud si ten hrac, co chce neco extra, muze koupit bud X-ko od Intelu nebo TRipper od AMD. Smysl ciste na hry nedava ani jedno.
Pokud ten clovek dela nejaky rendering nebo modelovani, tak urcite TRipper. (Nicmene pro jistotu zkontrolovat podporu jinych nez Intel procesoru v pouzivanem softwaru!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

někde se na videa vyplatí víc ten Intel než AMD, záleží na sw ale někde potenciální vyšší takty Intelu mohou hrát roli víc než počet jader.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hráči si ale od AMD kupují R5 2600 případně 2600X, ty R5 2600 jsou (a 1600 byly) suverenně nejprodávanějšími Ryzeny, na hraní jsou lepší než R3 a R7 nepřináší v podstatě žádnou přidanou hodnotu, tudíž poměr cena/výkon je pro hráče jednoznačně u R5. Pro zbylé účely je pak to šestijádro víc než běžný uživatel dokáže využít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz, lze vypnout SMT a provést benchmark na těch 4,4GHz jen pro čtyři jádra?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně ano. Mám 1800x, a s pomocí utilitky Ryzen Master je možné vypínat a zapínat v podstatě všechno. AMD má odemčený násobič a další nastavení "by default", takže předpokládám, že TR na tom bude s nastavováním podobně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za 900 dolaru má zákazník 16jader/32 vláken od AMD, Intel nabízí jenom desetijaderný a paštený Core i9 - 7900X, navíc NVMe RAID je u AMD zdarma, u Intel-u se dodatečne na X299 platí i když je to prý HEDT.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

RyZen je jasnej, tam neni o cem diskutovat.

U TRipperu muze byt situace komplikovanejsi, pokud zakaznik nekupuje jen hardware, ale cele reseni a to muze vyrobce stavet na Intelu a basta. Zname to jak to okolo Intelu chodi.
Pokud ma zakaznik podporu i pro TRipper, tak samozrejme zase neni o cem diskutovat a TRipper se stonasobne vyplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rad vedel podle vase inteligentniho komentare: "pokud zakaznik nekupuje jen hardware, ale cele reseni a to muze vyrobce stavet na Intelu a basta", cim se prosim lisi x86-64 AMD procesor od toho x86-64 Intelu? "ze pry je ten od AMD pro HEDT/Server, reseni takto naprojektovane nevhodny", nicim! Ano v single operacich ma jeste Intel par % vykonu navrch, ale jeho hw-zranitelnost vuci Meltdown a konkretnim utocim Spectre z nej dela po aktualizacich jak BIOS-u tak OS produkt vykonove srovnatelny s Ryzen-em, nebo jeste hur, slabsi, navic AMD utokem Meltdown netrpi.

Dnes jasne AMD nabizi za min penez vic muziky, k prikladu vic pci-express linek(64 vs 44), NVMe SSD, ECC u ThR, Intel nabizi jen pastu, nutnost dodatecne si za NVMe SSD funkci priplatit a hw zranitelnost, muzu se na takovy pry HEDT produkt otevrene vysrat.

ps-Intel si od AMD licencoval x86-64 rozsireni pro x86, u AMD se to jmenuje AMD64, u Intelu EM64T

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to že si to třeba zákazník může nechat složit ale nemá pro to podporu. Ať už HW, nebo SW. A tím nemyslím že ten SW nebo HW něco neumí, ale že nebude mít servis s reakční dobou do 1,2, 4 či X hodin, nebo že v případě problému vývojář SW řekne, sorry, ale tohle je nepodporovaná kombinace nebo tohle je minoritní platforma a patch na nějakou chybu, kteoru už majoritní platforma má dostaneš až za půl roku. V profi segmentu kde jde ještě o mission critical ten HW a SW není až tak podstatný, ani jeho cena, co rozhoduje je právě ta podpora a když ti někdo tu podporu nedá na HW který je sice levnější, tak do toho prostě nepůjdeš za ty problémy to prostě nestojí.

Navíc nezřídka firmy kupují krabicové řešení a HW dodává dodavatel SW a ten prostě nabízí něco a tečka, protože opět na to má zajištěnou podporu, zná ten HW, zná použitý systém atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem na mysli ten posledni odstavec, sam to znam. Bud koupime se strojem i PC od dodavatele nebo si muzeme koupit vlastni PC, ale kdyz nastane chyba, tak smula, mate nepodporovane PC a nazdar.

Souhlas ale s celym komentem, presne tak to nekdy byva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"JirkaK"

"Jde o to že si to třeba zákazník může nechat složit ale nemá pro to podporu. Ať už HW, nebo SW." > kdyz si uz koupim od sestavovatele/prodejce hotovy stolni pocitac nebo notebook, nebo server, tak zalezi od konkretni znacky a tridy jejiho produktu jaky reakcni cas na servis tohoto hw dostanu, v tom se nelisi hotovy produkt postaveny jak na AMD platforme tak Intelu, cili cisty blabol!, co se tyce vyvojaru:

>jediny prinos ma Intel v operacich AVX-512, AMD jinak obsahuje vsechny potrebne moderni instrukce, cili znova vas osobni blabol, dale serverovy OS a tim nemyslim jen Microsoft ale i variace/distra Linuxu, Oracle a jine, pobezi bez problemu jak pod AMD tak Intelu.

Nevim cim razantnim se lisi dnesni Epyc od AMD vuci Xeon-u od Intel-u, spis to vidim na uplaceni vyrobcu hotovych sestav intelem a linost nekterych vyvojaru, opakuju ale problem je tu spis umely, rovnaka x86-64 architektura, rovnake instrukce, dostatecne velicka cache pamet, chyby neco? ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi v zivote nepracoval v nejake vetsi firme. Na tom neni nic spatneho, ale proste nevis a publikujes ve domnenky. To co napsal JirkaK naopak muzu potvrdit z praxe.

To neni o tom, ze ty mas moznost si vybrat hardware, nemas. Bud si koupis od vyrobce cele reseni a mas od vyrobce podporu na kompletni reseni nebo si koupis napriklad hardware sam od nekoho jineho a pak u toho nekoho jineho mas standardni narok na podporu hardwaru a od toho puvodniho vyvojare si koupis jen software. Potom ale kdyz se v tom softwaru vyskytne chyba, tak ti ten vyvojar softwaru rekne sorry, ale mame to odzkouseno na platforme Intel a vy mate AMD, tak si pockate nez se k tomu dostaneme a pak to prizpusobime i pro vase pocitace postavene na AMD.
Vubec to nemusi byt pravda, ale proste to takto funguje. Vetsina zakazniku si tak od toho vyvojare toho softwaru zakoupi cele reseni i s hardwarem, aby meli narok treba na podporu NBD na vsechno.

Jasne muzes namitnout, ze si muze ten zakaznik objednat jiny software od konkurence, samozrejme, ale vysvetlujeme ti situaci, kdy zakaznik z nejruznejsich duvodu chce urcity software a hardware tomu prizpusobi dle pozadavku softwarove firmy, at jsou ty pozadavky jakekoli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj, mas pravdu
bola by sranda riesit napr postavenie virtualnej infrastruktury od IBM alebo HP/Dell/Lenovo na Epycoch. a to nehovorim napr servery pre SAP. tie firmy nic ako Intely neponuknu(nieje zarucena kompatibilita - bezna hlaska, na tom to padne)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jop. Nehledě na nekompatibilitu mezi jednotlivými systémy :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jen jsi měl říct koupíš si cele řešení s platformou X s podporou nebo platformu Y a zbytek řešení bez podpory . X a Y může nabývat v podstatě jakýchkoliv hodnot a klidně mmůže jít i o generační výrobky jednoho výrobce ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže třeba právě u těch věcí jako Oracle může být problém pokud to běží na nějaké specifické kombinaci. Pamatuji když jsme běželi na UIX a IBM procesorech. Kritický patch po roce od ostatních platforem, jednoduše to byla hodně specifická konfigurace s minimálním procentem zastoupení.

Nicméně TR není zrovna serverové CPU, Epyc ano.

Tak jak tak je prostě spousta dodávek které má dané konfigurace a pokud je zákazník změní, pokud vůbec může, přijde o podporu, což ne vždy bude akceptovatelné.

Zákazníkovi je zcela u zadele kde je problém, zda úplatků, lenosti a kdoví jakých konspirativních hovadin, on prostě potřebuje spolehlivost a promtní řešení problému pokud už k němu dojde, pořizovací náklady jsou mnohdy minoritní záležitost ve srovnání s provozními náklady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc nezřídka firmy kupují krabicové řešení a HW dodává dodavatel SW"..sorry Jiriku, ale tohle jsem v prai ani jednou nezazil. Tohle muze platit pro nejaky velmi specificky SW, typu nejakeho velke Oracle DB, kde stejna firma dodava i HW, treba Sun server. Jinak typicky pro bezne projekty to funguje tak, ze dodavatel SW pouze dava doporuceni pro HW, na kterem jeho SW pojede. Vetsina firem ma sve HW dodavatele, ktere nemeni. A to je jeste ten lepsi pripad. V horsim pripade te strci na virtualizovane prostredi a muzes se tak akorat potento... Dalsi variante je, ze maji HW i s administraci nekde outsourcovany, takze taky si tak akorat muzes..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá sa, že mal na trhu pozitívny ohlas
minimálne na trhu s účastinami AMD

ale za včera posilnil šialene
28.06+2.89 (+11.48%)
At close: September 4 4:00PM EDT
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

ten kto kúpil AMD 1.9.2015 za 1,72 USD si mädlí ruky
už sú len 19 od tretieho najvyššieho peaku ceny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu off-topic, ale vysel firefox report: http://data.firefox.com/dashboard/hardware
kde je krasne videt, jaky skutecny hardware lide pouzivaji: pocet jader, velikost ram, druhy cpu i gpu, rozliseni. Pekne je videt prechod z xp , vic ve prospech win7 nez win10.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy, skoda, ze takovou statku nedava k dispozici chrome, tam by se uz nedalo ani luvit o statistickem vzorku, byt i tady je ta mnozina dostatecne velka ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, taky jsem si říkal... Kde se dneska nejvíc používá Firefox? Na linuxu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekal bych spíš Windows, Chrome snad doufám nikdo dobrovolně nepoužívá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivaji se prohlizece vystavene na open-sourcovem Chromiu a jadru Blink. Hlavne Opera a Vivaldi se cim dal vic rozsiruji v domacich podminkach.
Ve firmach je to jak kde, bezne uz dodavatel hardwaru, pokud to dodava s OS, officama a proste softwarovym vybavenim doinstaluje i Firefox nebo Chrome, na nic jineho od dodavatelu jsme nikdy nenarazil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz lidi dobrovolne pouzivaji windows... tak k chromymu os se ten chromej prohlizec tak nejak hodi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co mate proti Chromu? Ja teda vidim docela rychly browser i po doinstalovani add-onov. Co sa o FF akosi povedat neda..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u skřeta :-)
pobavilo! ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Palec nahoru! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.