Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper 3990X je nejrychlejší procesor v databázi GeekBench

Počkal bych si na výsledky Geekbench 5 pod Linuxem, uvidíme zda tam bude score proti Windows (jako obvykle u GB) vyšší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadny segment HEDT nikdy neexistoval a neexistuje. HEDT vymyslel Intel, aby prodal sve predrazene sunty. Ve skutecnosti je desktop a server. Pritom v desktopu nachazime pocitace levne kancelarske, ale i vykonne pracovni stanice, kde se TRipper uplatni nejspise, bude-li ho podporovat software, ktery na techto stanicich bezi.
Ovsem nejakych vymezovanim nove kategorie jen opakujete stejne marketingove triky, ktere pouziva Intel, nic vic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Marketingové triky jsou jedna věc, reálné vlastnosti druhá. HEDT stojí svými vlastnostmi/nároky na pomezí obou světů tj. bere si z obou to nejlepší .. kombinaci tudíž náročnou/nákladnou (rozšiřitelnost, špičkový ST/MT výkon, spolehlivost, uchladitelnost v rámci akceptovatelné hlučnosti, ...) . Tedy něco co se před dekádami skrývalo pod souhrným označením WorkStation (vzhledem k odstupu vlastnostmi/cenou to nikoho nenapadlo zaměňovat).

Ale možná, že HEDT Threadripperu 39X0 sluší více, s ohledem na jeho "omezenou" IO rozšitelnost (max. 4x PCIe 16x), pouze quad-channel unbuffered RAM a z toho výplývající omezení velikosti RAM, limitovanou podporu ECC, ... .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu Workstation pocitac mohl mit serverovy procesor nebo i desktopovy, bylo to jen o rozliseni potrebnym vykonem a maximalni cenou, kterou si zakaznik mohl dovolit. A tohle rozliseni zustava i nadale, i do Workstationu muzes vrazit Epic a stejne tak to v jinem workstatinu bude stacit i obycejny RyZen. Zmenilo se jen to, ze kdysi mel Intel dve oznaceni procesoru Pentium pro ty levnejsi a Xeon pro ty drazsi, momentalne maji obe firmy oznaceni tri. Intel pomerne chaoticky Core, X-ko a Xeon a AMD ma logictejsi RyZen, TRipper a Epic. Nicmene segmenty jsou porad jen dva: desktop a server.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vsetci su blazni, ale ja som aj tak zubna kefka (zubni kartacek)

intel desktop: ... LGA 478/775/1156/1155/1150/1151/1200
intel high-end desktop: LGA 1366/2011/2011v3/2066/
lenze dnes mame uz aj
intel server: LGA 3647

amd desktop: socket 754/939/940 & AM1 & FM1/FM2/FM2+ & AM2/AM2+/AM3/AM3/AM4...
amd high-end desktop: nemali az doteraz
amd server: socket F/C32/G34/SP3 ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ja treba zrovna LGA 1366 mel a v te dobe nepadlo o HEDT ani slovo. V te dobe to spis Intel podaval jako nutne rozdeleni desek, ktere uz Intel mel drive, ale take neoznacoval nic jako HEDT.
Abych to priblizil konkretne:
zakladni desky levnejsi 865PE a drazsi 875P
a z toho v nektere dalsi iteraci vyvinuli LGA1156 a LGA1366.
Oznaceni HEDT se vsak nevim jestli vubec, ale urcite bezne nepouzivalo a Intel si ani netroufl to takto inzerovat, to prislo az v generaci Skylake, kdy uz Intel roupama nevedel, jak tem uzivatelum vnutit co nejdrazsi procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HEDT = High- End DeskTop, nevím jestli se to používalo masově, ale 1366 už se tak označovala

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nejdříve to vypadalo, že bude "core iX" jenom jedno, jenže problém byl ten, že ta platforma už od začátku nabízela nějak moc, takže musel vydat něco, co by navázalo na C2D a umožnilo zlevnit desky (X58 mobo nebylo nejlevnější, ale proti dnešním cenám... :)), i CPU.

Proto vzniklo "consumer core iX", kde už nebylo QPI, ale DMI, které bylo podstatně pomalejší, s tím souvisí nižší počet pcie, očesanej počet paměťových kanálů a žádné možnosti OC změnou násobiče (ono toho bylo víc, ale rozepisovat to nebudu).

Vím že tehdy kolem toho bylo halo, co všechno z 1156 vypustil proti 1366.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EPYC CPU ve WorkStation znamená max. boost takt <3,5GHz (většina modelů ~3,3GHz), z čehož by většina uživatel v tomto segmentu asi uplně nadšená nebyla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a) nekoupi?
b) pocka?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No počkej, zapomělo se na WS z doby před nehalemem. Tedy že do 775 šel nacpat xeon (po modifikaci), stejně jako do 939 šel nacpat opteron a běhalo to celkem bez problémů (legendární Opteron 140). A co třeba takovej tualatin? To bylo CPU, co se osazovalo hlavně do serveru, protože Xeony II (PIII) už byly notně zastaralé a "P4" Xeon byl ještě daleko. Takže takovej Proliant 360 DL G1 (mám ho doma) i G2 měli v sobě S370 a v něm Tuleně 1200-1400/512k/133, single nebo dual. Už v té době tedy existovala jakási rebélie.

Samozřejmě, uArch je prakticky stejná, liší se jen socket a omáčka okolo (paměti, řadiče, dnes počet pcie, ECC a podobně). 1366 se počítal za HEDT, protože "consumer" segment s LGA1156, do kterého bylo nejrychlejší CPU Core i7-880, kdežto do LGA1366 sedělo všechno počínaje Core i7-920 konče 990X. Nejdříve vyšel 1366 a o chlup později 1156, kde byly trochu novější CPU (Clarkdale a Lynnfield) proti "staršímu" Bloomfieldu (45nm a neuměl AES instrukce) a později přidaným 6C modelům s Gulftown uArch (už 32nm s AES).

Mátlo to lidi a stále je to mate, protože intel naprosto "logicky" míchal mobilní i7 620M (2C/4T) s i7 720QM (4C/8T ... a vyšší modely), stejně jako míchal 2C i5 a 4C i5 a neměl problém míchat i7 pro 1366 a i7 pro 1156. Prostě to označení Core iX nereflektovalo prakticky nic, kromě nejnižších segmentů typu i3 (což je mimo i dnes).

A samozřejmě, jak jsem uvedl výše, hypoteticky neexistuje i ten server, neboť to vše vychází z jedné uArch/generace. Vyjímkou byla doba, kdy produkoval čistě WS/Server uArch jménem Itanium (ano, itania byly i ve WS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedine rozdeleni na desktop/server je u Intelu v podpore ECC. A ta je pro srandu kraliku zapnuta treba i u nejakych coffee lake celeronu (G4900), jenomze cela ta ECC saskarna souvisi s tim, ze zbytecne musite mit i serverovy chipset (C6xx) namisto consumer H/Z/Qxxx, aby to jinak stejny bios povolil. Dnes se nedelaji lepsi a horsi veci, dnes se dela stejnej kram a pak se mu pristrihnou kridelka at uz na urovni hardware fuses, nebo skrze whitelisting v biosu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dřív se ten křemík lišil i fyzicky, protože se jim to zkrátka nevyplatilo. Dneska tím, že ty chipsety jsou minimálně v rámci řady prakticky identické a buď byl defektní a něco bylo vypnuto, nebo se to vyplo čistě pro to, aby vyrobili "nižší" model. Intel pak jednu dobu chtěl prodávat i "upgrade poukazy" na procesory, ale od toho pak sešlo.

No a sám jsem ve vývoji HW/SW, takže i v rámci mého zaměření se to děje (byť je pravda, je tu dost HW kombinací, ale řekněme, některé vlastnosti se mění čistě použitým scriptem na embedded PC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo tu vypisuješ nezmysly. Nech si to značia ako chcú. A segmenty desktop a server je asi tiež blud. Desktop=pracovná doska, pracovný stôl, kancelársky stôl. A prečo zrovna na desktop si nemôžem položiť počítač, čo bude slúžiť ako server? To, že je to SERVER predsa neurčuje ani to, kde to stojí, ale ani to, aký hardware to má. Bežne sa aj na klasickom počítači prevádzkoval Linux server a nikto tomu nepovedal desktop, ale server. To potom ten Pentium procesor bol tiež serverový. Na SAV by vám mohli rozprávať. Videl som tam na takej plečke prevádzkovať web server. Samozrejme, mali tam aj klasický server od IBM AIX, ale to sa používalo na iné veci.
Proste priradzovať procesorom nejaký segment je nezmysel, jediné čím je to určené je, na čo sa to bude používať. Jasne, že výrobca tak nejako musí určiť pomyselné hranice, ktorými určí typické použitie a tomu prispôsobí aj ceny. Ale prečo by som v klasickom kancelárskom PC nemohol mať Threadripper? Že ho nevyužijem je síce moja blbosť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

od serveru se ocekava vyssi spolehlivost (napr. ECC pameti) a vyssi vykon (SAS je full duplex, oproti SATA ktere je half duplex). A dalsi priklady si uz najdete.. ano, muzete renderovat narocne sceny i na notebooku, ale to neni uplne vhodny produkt pro narocnejsi praci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clovece ty to musis mat v tej hlavicke divno poprepajane. Jedna vec je kto HEDT vymyslel a preco to vymyslel. Ano to je fakt. Ale tvrdit ze neexistuje je na psychiatriu.
Ten segment trhu vznikol a jednoducho EXISTUJUE !!!! Existuje separatna platforma, so separatnymi chipsetmi, socketmi a doskami, ktore ako sa uz spomina su medzi svetom klasickeho desktopu a servera (napr. desktpo 2- , HEDT 4- a server 8- kanalove zapojenie RAM v pripade AMD). Samozrejme rozdielov je ovela viac.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti sa tie segmenty nazývali PC, WS, Server. Teraz je to desktop (ale napriek tomu vídavam počítače aj na zemi), HEDT (pritom pracovná stanica-WS, kde je taký procesor, nemusí byť len o čo najvyššom výkone procesora, častokrát je tam požiadavka čo najvyššieho grafického výkonu) a server, na ktorý zatiaľ nevymysleli žiadnu lepšiu prezývku. Obávam sa ale, že Intel aj serverovú oblasť úspešne rozštiepi aspoň na dve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš Desktop, HEDT, WS a Server. Serverů je samozřejmě spousta typů, ale to už záleží na požadavcích.
Mimochodem už jsou podle toho i různé veze Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno, viem, že MS zaviedol verziu Win10 WS, ale neviem o tom, že by bola verzia HEDT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně tato edice umožnuje překonat omezení počtu socketů CPU a kapacity RAM nižších edic.
https://www.microsoft.com/cs-cz/p/windows-10-pro-for-workstations/dg7gmg...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci a děvčata z Dýtu, když už vyrábíte tabulky s číslama, tak ty čísla aspoň zarovnejte pěkně pod sebe. To znamená napravo a desetinnou čárku/tečku pod sebe. DykSeToVůbecNedáČýst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teda nevim v jakym prohlizeci na to koukas ale ja mam destinny carky pod sebou v lajne jak kdyz streli..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a vis co je desetinna carka? (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A vis to ty? :D

Protoze v druhe tabulce je u Threadripper 3990X ve sloupci "bodu za $" cislo 8,48 (ANO TAM JE DESITINNA CARKA) a je kvuli tomu, ze celkove je ten string kratsi a zarovnavani nastaveno na stred, posunuta jinam nez zbytek sloupce.

Zaroven v obou tabulkach jsou problemy s pocty jader/vlaken. A i celkove je to mene prehledne, protoze jednostranne zarovnani by lepe ilustrovalo rozdily v radech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevím ..... buď se má hranice žumpy kvalitativně posunula nebo cdr/diit žumpovatí geometrickou řadou a jak se tak dívám na starší články, tak bude správně asi ta druhá možnost.
JÁ RÁD PORADÍM, KDYŽ VÍM VÍC!!!
Takže vzdělávací kurz pro zdejší "redaktory"
==================================
1) Výkon procesoru na stejné architektuře (a obecně vzato na přibližně stejném výrobním procesu +-3 roky) je dán fakticky TDP. Pro úplně zaostalé: čím vyšší TDP, tím vyšší výkon
2) Z logiky věci platí, že čím méně jader, které se musí o výkon (viz bod 1) dělit, tím lépe.
2a) Čím víc jader je potřeba, tím větší jsou ztráty, tím pomalejší je vše, jelikož přistupují do stejné paměti atd.
2b) Z bodu 2a vyplývá, že syntetické testy, které zatěžují jádra, ale fakticky nevyužívají paměť, jsou nereálné a o výkonu CPU fakticky nicneříkající.
2c) Z celého bodu 2 vyplývá, že nakonec jsou případy (a nebude jich málo), kdy je třeba i3 rychlejší než i9, když se aplikace snaží nelogicky využít všechny dostupné jádra a celé to zkolabuje na pomalém jednovláknovém zpracování a obsluze procesů a paralelním přístupům do paměti.
2d) Alfou-omegou procesorového výkonu vždy byl, je a vždy také bude jednovláknový výkon, který určuje svižnost odezvy systému, nehledně na věci, které zkrátka paralelizovat nelze (typicky, jakýkoliv hash nebo odezva GUI a podobně)
3) Nepište prosím ubohé články IT elévů. Konkrétně mi vytanul na mysli ten nesmysl/článek, že 4 jádra nestačí a že je potřeba na hry 8 jader. A srovnávaly se nejnovější i9 se starýma i3, že prý jsou pomalejší - to jsem fakt čuměl, to by opravu nikdo nečekal!

Já chápu, že úroveň vzdělání a znalostí klesá, ale jako fakt chcete z CDR/DIIT udělat žumpu jako Mitrofanovy novinky.cz??? Tak trošku myslet a pokud tématu nerozumíte, tak o něm přece nemusíte psát hned článek ne?
Komentář k dnešnímu článku: Není to o tom, že nějaký stupidní geekbench, který fakticky stejně nic neříká, škáluje špatně. Jde prostě o to, že dvakrát víc jader kurvadopiče neznamená, že to bude mít dvakrát větší výkon!!! To akorát znamená, že díky nízkému TDP se to podtaktuje, že to začne haprovat s pomalýma paměťma a že takový procesor je kurvadopiče vlastně úplně k hovnu! Proč asi myslíte, že Intel stále nabízí, ale co je důležitější - prodává 4x dražší a papírově/adidosově pomalejší (čím víc jader, tím víc adidos) procesory??? Myslíte, že kupující jsou úplní blbci, co když si nepřečetli moudra na CDR/DIIT, tak jsou tedy úplně v hazlu a vyhazují prachy zbytečně???

A aby to pochopil úplně každý zdejší pisálek, tak to vysvětlím zcela polopatě na samotném názvu serveru. Proč se CDR rozdělilo na CDR a DIIT??? To nikdy nikdo nepochopil, nechápe a nepochopí. Jednou tu byl článek, co to osvětloval, ale to asi stejným způsobem jak Kremlík vysvětloval eshop za půl giga! Takže jak vzniklo CDR/DIIT? Přišla tupá hlava, kterou napadlo: "hele, uděláme dva servery a budem mít dvakrát víc peněz, juchůůůů" a pak si ještě řekl: "když jako druhý a třetí článek bude reklamní, tak na to lidi budou klikat juchůůů" a pak si říkal: "narveme reklamu horem dolem úplně všude, to se prachy posypóóóu" ... a ono hovno! Pokud tedy člověk pochopí princip, proč nemůže rozdělení CDR přinést vyšší výkon, ale právě naopak, protože čtenáři nepřibydou a ti stávající na ten, či onen, zapomenou ... TAK POCHOPÍ, ŽE NA STEJNÉM PRINCIPU JAKO CDR/DIIT FUNGUJÍ I PROCESORY KURVADOPIČEUŽ A ŽE 2X VÍC NEZNAMENÁ 2X VĚTŠÍ VÝKON!!!! HIMLHERGOT!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, chtěl jsem se zeptat. Kolik akcií firmy Intel vlastníte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani zlomek jedne, proc? Ja si treba myslim, ze AMD dnes neni do desktopu vyslovene spatna volba, akorat clovek musi spravne vybrat a dostane se podle meho (byt to nesleduju) i na lepsi cenu nez u intelu. Co se tyce xeonu a tech "profi" CPU, tak to je samozrejme uplne predrazeny ulet, ale tim, ze to lidi kupujou, k tomu asi maji dobry duvod. Proc by misto dvou xeonu za 20kUSD nekoupili jeden ryzen za 4USD, kdyby byl rychlejsi? Mozna proto, ze asi v realu rychlejsi nebude a nejspis bude dokonce mnohem pomalejsi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se bojim, ze ten duvod bude mnohem prostsi, asi na urovni toho, kdyz muj 70 let+ zamestnavatel potreboval "herni notebook za 35k", aby mohl "psat excel a klikat na internet" a nenechal si vymluvit, ze na to i7 s dedikovanou grafikou vazne nepotrebuje, ale tak, co by me poslouchal, kdyz ten hodnej pan v alze mu doporuci "aby se to nesekalo" "gigabitovou ramku" a on mu rad zaplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.