Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Threadripper 3990X se objevil za cenu o $840 nižší

Vypadá to jako skládačka, která do sebe začíná zapadat. :-D
Intelu už zbudou jen ty kancelářský plečky, a dost možná ani to ne. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma stale ešte 95% serveroveho trhu a v stolnych PC 75%, čo sa tyka notebookoch tam intel ešte konkurenciu nezaznamenal. Jeho ekonomicke ukazovatele hovoria o zlatich časoch, take zisky ešte nemali.
Otazkou je 7nm proces Intelu, ak sa EUV Intelu podari, potom by nemal stratiť. Ale keď 7nm bude take fiasko ako bolo 10nm hold za 3 roky už take pekne čisla intel mať nebude.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

7 nm u Intelu? Kedy? V desktope nemá ani 10 nm a asi ešte rok a pol mať nebude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"čo sa tyka notebookoch tam intel ešte konkurenciu nezaznamenal."
.. tohle nebude pravda. AMD mela pocatkem 2020 cca 17% podilu notebooku. S velmi uspesnym Renoir se da cekat letos 20+%. Tohle Intel urcite zaznamenal, ale vykompenzovali to nejspis vetsimi pocty dodavek z duvodu Corony.
Intelu klesaji trzni podily napric celym spektrem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Intel ma stale ešte 95% serveroveho trhu“

Docela by mě zajímalo, jak by Intel mohl mít 95 % serverového trhu, když i pouze z x86 serverů má méně. Případně operuješ velmi neaktuálními čísly.

V první řadě je tedy dobré definovat, o jakých serverech je řeč. Pak máme k dispozici následující čísla za první kvartál 2020:

„Of the AMD processors available, very few were the latest, highest-performance versions of processors from either Intel or AMD. Of the AMD chips, 7% were fifth-generation EPYC Ryzen 1000 CPUs code-named "Naples," which were shipped in 2017, and 1% were the EPYC Ryzen 2000 series code-named "Rome," first shipped in 2019. [tj. 8 % celkem] However, Liftr Insights' market measurement method may underestimate AMD's progress by not counting enterprise data centers, noncloud installations and the possibility that cloud providers primarily keep the latest, greatest and fastest processors for uses not visible to end-user configuration tools.“

„Using more traditional survey methods, The Linley Group estimates AMD's server market share at closer to 10%, according to Linley Gwennap, president and principal analyst of the semiconductor-industry consulting firm.“

https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/latest-news...

Pokud měl tedy Intel v prvním kvartálu z x86 serverů nanejvýš 90 %, není mi jasné, jak může mít nyní ze všech serverů více než 90 %, když započtením ne-x86 serverů se jeho podíl zmenší, nikoli naopak.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Otazkou je 7nm proces Intelu, ak sa EUV Intelu podari, potom by nemal stratiť

To neni tak jiste. Problem Intelu je totiz trochu hlubsi. Jeste za BK vyhodili tisice vysoce kvalifikovanych lidi a nahradili je levnejsimi imigranty. Tohle ze dne na den nenapravi. Navic diky jejich ted uz nekolikaletym problemum budou mit problem pritahnout talent. Proc by nekdo talentovanej sel delat do firmy ktera jiz ~5 let dela jen refreshe refreshu, kdyz muze jit do jinych firem ktere (momentalne) funguji jako hodinky a delaji zajimave veci ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase tak černě bych to neviděl. Intel má v šuplíku několik hotových nebo téměř hotových architektur, které se rozešly s vývojem procesů, takže čekají, až bude hotový proces, na kterém by šly vyrábět. Už poslední generace 10nm produktů může být zajímavá, pokud konečně 10nm bude dosahovat parametrů (frekvencí a poměru spotřeba / výkon), jaké Intel sliboval, tedy alespoň na úrovni 7nm procesu TSMC. Pokud se to na 10nm procesu nepodaří, má Intel šanci 7nm procesu, který by měl být teoreticky lepší než 5nm TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, proč Intelu rozjezd 7nm výroby tak trvá. Že je 10nm proces průser, se ví už asi 3 roky (vzhledem ke zpoždění a parametrům prvních modelů, které nakonec přišly) a TSMC za tu dobu postoupila ze 14 nm na 5, zatímco Intel přidával pluska ke čtrnáctce a 10nm proces zřejmě žádných zásadnějších vylepšení nedoznal. Přesto se první produkty intelu na 7nm očekávají nejdřív za 2 roky. V tom jejich managementu je něco hrozně špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by klidne v nove rade 4000 Ryzen-u mohla posunout latku jeste vys a uvest pro AM4 platformu i 24 jaderny model(+ s tim oficialni podporu 3600MHz RAM) , ThR by klidne postacila role 32, 48 a 64 jadernych modelu, na intel jit jeste agresivneji...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidí se kolikajádrové jsou u 4000 čiplety - pokud pořád osmijádrové, tak 24jádro do AM4 nejde udělat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD myslím dala jasně najevo, že Zen 3 jsou osmijádrové čiplety (alespoň to mají na slajdu). Dává to smysl - dokud nepřejdou na 5nm proces, který jim dovolí použít více tranzistorů, nelze víc jader čekat. Stejně si myslím, že víc jader nemá smysl, dokud se software zase trochu neposune. Proč v desktopu zvyšovat počet jader nad šestnáct, když z toho profituje omezený počet aplikací, když je prostor pro zvyšování IPC, ze kterého profitují téměř všechny a to i při jednojádrové zátěži?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD dost silně visí na výrobních kapacitách. S Global Foundries se pravděpodobně do budoucna počítat nedá, aspoň co se nejnovějších technologií týká a o kapacity TSMC se AMD bude přetahovat s ostatními Fab-less technologickými firmami => bude muset moc dobře zvažovat, do jakých produktů nasmlouvané výrobní kapacity nasměruje => svou agresivitu vůči Intelu bude muset krotit na smysluplnou mez. Tudíž pokud nebude muset, nebo nebude poptávka, nebude se do 24 jader pro consumer desktop jen tak hrnout. A pokud ano, budou objemy minimální a cena odpovídající.
Ale to je samozřejmě jen odhad věcí neznalého pozorovatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.