Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Thunderbolt 2.0: dvojnásobná rychlost, stále po klasických kabelech

A jaká maximální délka kabelů v tom standardu bude? Tak 10 cm?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma to aktivni kabelaz, takze predpokladam ze realnym limitem bude spis cena tech kabelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten čip je v podstatě repeater, s tím může mít kilometr i USB, no nedělá se to. Takže se ptám, kolik to zvládne pasivně, ať už úplně bez, nebo třeba délka mezi takovými repeatery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bez cipu to nejde, bylo by v sestave prilis moc impedancnich skoku. S cipama to je ale uzasnych 300 centimetru :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konektor dělá tolik? Moc si to tedy nemyslím…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U TB se pres ten nekoaxialni konektor cpe 10Gbps signal, a ten je rad ze projde vubec konektorem, ktery je staven leda tak na DP 1.2, tj. 5.4Gbps.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá důvod nešířit se jako vlnění, stejně jako u HDMI apod., je to vždy v párech. No a signálové piny stíněné jsou, konektorem a později opletem kabelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil mezi 1Gbps HDMI a 10Gbps TB je znacny a tyto obycejne konektory na to nejsou staveny. Viz utlumovou charakteristiku a nekecej ze to bude fungovat :) Nakonec ty cipy ktere v tom kabelu jsou delaji clock recovery a precasuji ten signal i na vysilaci strane, protoze nez to z TB kontroleru pres switch a konektor doleze na pocatek kabelu, je signal uz spatny. Nevim co mas proti aktivni ekvalizaci, asi jsi nikdy nepracoval s 3G+ signaly na delsi vzdalenost. Jedina nevyhoda je, ze to zere nejaky ten proud, konkretne asi 1W na kazdem konci onoho 3m kabelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc cekat az na pristi rok? TB2 je oficialne hlasen v novem Mac Pro a ten ma byt jeste letos...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to bylo myšleno obecně, vždyť ty nové Mac Pro v textu zmiňuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mne by zajimalo jestli pak budu delat periferni zarizeni pro ktere bezny PC smrtelnik bude mit realne vyuziti napr. flash disky, supliky na HDD, scanery, kamery, apod. protoze ThunderBolt v1.0 je "udajne" s nami jiz nejakou dobu a zatim jsem si nevsiml, ze by bezne zakladni desky v cenove relaci do 2K meli tenhle typ pripojeni...
K cemu by mi to vlastne bylo doma, kdyz prijdu znamimu a ten to doma nebude mit a vlastne to nemam ani v praci... Proste v tom nevidim realne vyuziti kdyz to nema kazdy pocitac a lide nebudu utracet desitky tisic na nove PC jen aby meli TB2.0...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V soucasnosti je situace takova, ze kazdy novy mac toto rozhrani ma ale Intel neni schopen/ochoten dodat dokumentaci aby se dali delat koncova zarizeni. Dokonce je mozne koupit bridge, ale bez dokumentace jsou cipy k nicemu.

Na druhou stranu TB neni zadny zazrak, a videl jsem jak MBP krasne vytuhnul pri pripojeni a brzkem odpojeni disku na ktery jsme nemeli trpelivost pockat az se objevi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Puvodni myslenka byla resit spojeni optickou cestou, odpadlo by ruseni a omezeny dosah. Jsou to ne casto diskutovane problemy, pri navrhu externich rozhrani jsou ale klicove!! Metalicke spojeni je jenom low-end "lite" alternativou.

Thunderbolt mel byt predskokanem pro rychlejsi rozhrani pro spojeni vypocetnich casti ve vetsi celky. V oblasti serveru a vypoctu je to jasne, v oblasti domacnosti byla idea takova, za prijdu domu a malym (optickym) kablickem pripojim svuj prenosny pristroj do domaci soustavy videa+audia+dat atd. Vypocetni casti napr. pro prehravani na domaci 4k TV nebude tento prenosny pristroj ale nektera z komponent domaciho systemu.... atd.

Ale to by nesmel byt Intel a dalsi pakaznici (vcetne Apple) a nesmeli by jaksi zapomenout na tu "dokumentaci" kterou zminujete.... Tedy ve skutecnosti bojuji o licencni poplatky a "kdo komu a za co" (jestli dluzi penize nebo dusevni majetek v podobe patentu nikdo nevi ani oni sami). Timto Thunderbolt prakticky zabili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo prodává chipy ? Já je nikde neviděl....
Dokumentace je otázkou hlavně NDA s Intelem, s čímž je pravda, dělá dost problémy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cipy prodava (a ma skladem) jejich distributor samozrejme. A NDA neni problem ani u Intelu, vazne to nekde jinde:

a) maji tam zbytecne moc urovni, kde to musi probublat

b) tahaji a bonzuji vse rovnou pres/do Apple

c) neco se nepovedlo a snazi se to zakryt (napr. v puvodnich materialech se mluvilo o 2x 10 gbps fdx, ale jak je mozne ze ted uvedli TB2 se stejnymi parametry a ty veci do soucasnosti jeli jen v 10g modu? bylo to 2x5 nebo 1x10?)

d) intel to sice pro apple vyvinul, ale nehodla mu pomahat v rustu, takze dlabe na podporu tretich stran

e) apple+intel maji kmotrovskou umluvu a vsechna TB zarizeni tretich stran existuji jen z iniciativy applu aby bylo co pripojit

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja DisplayPort pouzivam, moc moznosti jak jinak dostat z notebooku rozliseni 2560x1600 neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbolt je slepa kolej, to uz vi snad vsichni zainteresovani. Technologii nezabil nezajem nebo nemoznost realizace ale licencni politika.
Castenou alternativou je USB a v budoucnu se setkame s jakousi prodlouzenou PCIe sbernici (i v opticke podobe).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TB je tuneluje PCIe. USB je pomalé, a pořádně neumí DMA. Bez toho je linková rychlost sice hezká, ale k ničemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná k ničemu, ale má to každý. A vo tom to je.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není, na PCIe, potažmo TB je možná se tomu s minimální režií přiblížit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A odkedy je DMA pri periférnych zariadeniach výhoda? Toto ma na thunderbolte irituje; momentálne je to asi najrýchlejšia metóda získania šifrovacích kľúčov v systéme. Zariadeniu s priamym prístupom do adresného priestoru pamäte nič nebráni v kopírovaní/zmenách/mazaniu RAM. Keby som ja bol Mr NSA, tak tlačím thunderbolt všade.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to neni chyba rozhrani, ale bridgu, ktery i nevyzadane pakety namapuje na adresni prostor. Nebo spis operacniho systemu, ze je liny nastavit IOMMU spravne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, express card a firewire ti nevadí.
Navíc to není problém, první k zajištění bezpečnosti dat je zajištění fyzické bezpečnosti stroje.
DMA je při přenosu blokových dat výhoda vždy, při přenosu velkého objemu rychle nutnost.
A že by zrovna po mě šla NSA ? Klidně jim ty hesla dám. Spíš mě trápí konkurence.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V Jablku používam TB, mám gigabitovú sieťovku a redukciu na HDMI. Je to Air, takže ten port je len jeden. Nanešťastie tuto krásne vidieť daň za exkluzivitu a prémiovosť, pretože zohnať hub alebo dok s rozdvojkou štandardne na DP, USB3 a Ethernet pod 230 Eur nie je možné. Priplatiť si za kvalitu alebo komfort k funkcionalite nemám problém, ale odtiaľ potiaľ. Takže to vidím na detinské vyplazenie jazyka a zvolanie "trhnite si nohou!"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako 10 nebo 20GBps neni nic moc ne? Ocenil bych teda optiku, tahnu fullhd 10m pres DP (HDMI je sracka) a je to tak tak ....
Nevim, ale podle me by i optika byla podstatne levnejsi nez nejake super stinene drahe kabely .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou super stinene drahe kabely, ale aktivni kabely, ktere kompenzuji ztraty a neduhy onoho obycejneho vedeni. Jak jsem psal vyse, cip ktery toto dela zere 250mW/kanal a tech kanalu jsou 4, takze 1W pro 20+20 gbps. Ted se podivej kolik zerou 10G opticke sfp+ ... je to v jednotkach watu, krat 2, at mas aspon podobnou rychlost jak to umi ten predrazenej drat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno dobre a co je aktivni kabel? Tak asi to jde v prve rade aktivne nekde z desky nekam do dratu ne? A na konci toho dratu je bud nejaky ten tvuj aktivni repeater nebo koncove zarizeni .... otazka zni, zvladne to 10m, pri plne rychlosti? A kolik pak takovy kabl stoji?
Treba u USB je udavane maximum snad 4.5m, u DP pro plnou rychlost snad jen 3m atd .....
Jinak optika fakt zere tolik? To se mi nechce zdat, dyt na konci je jen nejaky nevykonny laser ne? Cekal bych tak max. 1mW ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U TB je udavanych 3m, v koncich kabelu je:

Gennum GN2033 (nyni je odkoupil Semtech)
http://www.semtech.com/high-speed-interfaces/thunderbolt-cable-transceiv...

pripadne: DS100TB211 (Texas instruments)
http://www.ti.com/product/ds100tb211

U DP na 5.4G je to pasivne taky 3m, aktivne vice.. ale na 2.7 a 1.62G by to melo byt o neco delsi. Vzdy je to kompromis delky a rychlosti, protoze utlum s frekvenci roste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10 Gbps jsem nepoužíval, ale gigový port (SFP + logika) mě vycházel lépe, než metalika.
Navíc intel ne měl stavět na svých integrovaných modulech, s relativně malým výkonem (~1 mW).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok, divam se, cisco udava 1W pro 10G modul (1.5W jen pro ty s nejvyssim dosahem). Takze je to dohromady 2W na vyrovnani se rychlosi TB :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. ty se ty optiky bojej jak cert krize :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pritom je tak silene levna! A to je mozna ten zadrhel- nebude duvod prodavat drahe kabely a HUBY....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemám Apple, desku s TB od Asusu jsem sice viděl, ale potřebu ji kupovat (za ty peníze) neměl. Na externí disky vystačím s eSATA a nic jiného externího s vysokými nároky pořizovat nehodlám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi tak, eSATA se záložním USB mi taky stačí ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no a uz tu mame aj taketo nieco :) http://www.youtube.com/watch?v=0dy-RBTcO1k

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne velka krabice a porad s kabelazi. Jakou to ma vyhodu oproti skutecnemu docku (pouzivam HP), kde se notas jenom polozi? Na tom docku neni nic, co by notas uz na sobe nemel, takze argument pro mobilitu neobstoji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak v tomto konkretnom pripade na to pripojili dock. Ale urcite sa budu dat aj ine periferie, externe disky, atp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace onoho proprietarniho konektoru / rozhrani ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.