Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tiny Core v7.0, Linux pro vaši 486

Tiny ako tiny... 20 rokov dozadu som pustal linux s X na 486 s 8 MB Ram. Moc dobre to ale neslo, chcelo to 16 MB Ram aby to slo ako po masle.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ty doby jsou dávno pryč, už někdy kolem roku 2004 potřeboval kernel pro nabootování alespoň 32MB RAM, protože byl pakovaný s použitím docela velkého slovníku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vid. moja odpoved o zafire

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Což bude na 486 docela problém protože aby člověk měl hodně ram musí se zvětšit a i L2 na desce, jinak ram nebude cachovaá a bude to slow. 256KB = max 32MB paměti, 512KB = max 64MB a pod, většina desek má na sobě stock max 256KB, tehdy více nebylo potřeba. Tahle distribude sice nabootuje na 486 ale v praxi bude asi mířena o generaci dále, na různá MMka, K6, Cyrix M2 a pod. Tam platí obdobné pravidlo ale min těch 128MB problém nebejvá.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Však ono se optimalizuje od 586, to že to může běžet i na starším železe, nemá s optimalizací nic společného. Mimochodem, Fltk je sice hubený okenní systém, ale také velmi neergonomický, tj. v praxi mizerně použitelný. Vyhověl by spíše Openbox.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak "zafir" to nie je

The Linux Foundation has launched the Zephyr Project, to foster an open source, small footprint, modular, scalable, connected, real-time OS for IoT devices.

As shown in the images above, the Zephyr Project’s RTOS implements both a small footpoint “microkernel” and an even tinier “nanokernel.” Key features of the Zephyr Project’s RTOS are said to include:

CPU architecture independent
Minimal footprint — can run in as little as 10KB
Modular and scalable
Highly secure
Seemless connectivity, supporting a broad range of wireless and wired technologies
Powerful developer tools
Open source kernel (and perhaps other components), released under the Apache v2.0 License

http://linuxgizmos.com/zephyr-a-tiny-open-source-iot-rtos/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ještě něco, TinyX neobsahuje rendering, takže pouze Vesa módy a pomalá grafika obecně. Divím se, že neimplemetují raději Wayland. Forky X jsou vždy zásahem do minimální rozumné grafické fukčnosti. Klidně na TinyCore zapomeňte a mrkněte po nějakém *bangu coby minimalizovaném velkém distru osekaném o DE a spoustu zbytečností. Pravda, pod 400MB to nebude...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

Já ale spíš nechápu, k čemu jsou tyto "tiny" distra. V době, kdy flashka má běžně 16GB a má rychlost 50MB/s a víc spolu s pc, které má víc jak 2 jádra a 2GB ram vytvářet něco takového mě příjde vrhání časem. Kdyby se tady ti vývojáři podobných dister spojili, tak by udělali 1000x víc práce než různé forky a dělání něčeho, co existuje (reálně to ale nejde)... Viz ukázka lxqt - spojili se vývojáři LXDE (super projekt) a vývojáři razor-qt (super projekt) a udělalí lxqt (super projekt). A jak to dopadlo? Teď tu máme všechny 3 projekty zároveň :-D no a někteří odejití vývojáři si taky určitě udělali svůj projekt :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

hmm ... ale to je hluboke nedorozumneni ... ;) ... podla mna to ale neplanovali ako plnohodnotny desktop, ale skor nejaky variant k IoT .. preto nerozumiem tymto pripomienkam ..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže bylo by shrnutí , na co vše mohu s Tiny v linuxu zapomenout ? ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.