Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba, jak ji známe, může brzy skončit

Toshiba se skládá z řady sekcí, ale ty, které byly po léta nejvíce vidět, mohou velmi rychle skončit. Jde o divize PC a televizí, které si po $1,3miliardovém finančním skandálu nemůže firma dovolit financovat.

O určitých problémech ve sféře osobních počítačů jsme informovali už loni, ale stávající situace má mnohem širší pozadí. Nejde jen o klesající prodeje osobních počítačů. Velká část příjmů Toshiby pochází z dodávek komponent pro stavbu jaderných elektráren. Odbyt této divize také klesl, důvody jsou hned dva. Prvním byla katastrofa fukušimské elektrárny, druhým americká ložiska břidlicového plynu. Obojí mělo na jadernou energetiku podobný vliv - snížilo se tempo výstavby nových elektráren a s tím i zisky Toshiby.

Ve snaze podržet pozici firmy se (nyní již) bývalé vedení odhodlalo k zoufalému kroku a začalo zkreslovat finanční zprávy. Účetní manipulace vyšly najevo letos v květnu, vyšetřování trvalo až do léta, kdy se zjistilo, že celkové přikrášlení dosáhlo výše 1,2-1,3 miliard amerických dolarů. Následovalo odstoupení či odvolání řady vysoce postavených vedoucích pracovníků a jmenování dočasného CEO Masashi Muromachi (úvodní snímek).

Je třeba připomenout, že ještě před provalením finančního skandálu si vedení uvědomovalo nerentabilitu výroby televizí a naplánovalo její outsourcing, tedy přesun ke společnostem Compal (pro USA) a Vestel (pro Evropu). Zda k tomu fakticky dojde, je ale nyní otázkou. Stávající vedení Toshiby (po důkladném zhodnocení finanční situace a možnostech rozvoje a rentability jednotlivých sekcí) došlo k závěru, že s částmi firmy, které již nejsou schopné generovat zisk, je třeba učinit rychlý proces. Tato slova mnohá respektovaná zahraniční média chápou jako zavření PC a TV výroby.

Jak konkrétně ale tato akce bude vypadat, není jisté. Toshiba se organizačně dělí do pěti skupin (digitální, elektronická, infrastruktury, domácnosti, ostatní) a ty se dále dělí na samotné společnosti a ty ještě dále na divize (některé skupiny se dělí přímo na divize). Toshiba ale nemá ve své organizační struktuře nadefinovanou PC divizi jako takovou ani televizní divizi jako takovou. Není proto jasné, jak široce či úzce je lze chápat - tedy zda dojde výhradně k ukončení montáže počítačů jako takových, nebo se připravuje zavření celé nadřazené divize, pod kterou počítače spadají. Slova prozatímního CEO proto bude vhodnější chápat spíše jako psychickou přípravu akcionářů a partnerských firem na velké firemní zemětřesení. Až společnost své plány upřesní, budeme vás informovat.

Diskuse ke článku Toshiba, jak ji známe, může brzy skončit

Sobota, 3 Říjen 2015 - 14:28 | Mila Pila | No náhodou Portégé mi budou chybět, škoda :-(
Sobota, 3 Říjen 2015 - 11:13 | TyNyT | Za Toshibou rozhodně truchlit nebudu. Doby jejich...
Pátek, 2 Říjen 2015 - 22:43 | Arnie J | Tak nám asi končí jeden z průkopníků na poli...
Pátek, 2 Říjen 2015 - 18:23 | R3git | Tak OCZ "SSDéčka" ani jejich HDD v...

Zobrazit diskusi