Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Transcend SSD230S sází na levné 3D TLC čipy

Obavam se ze udavane parametry sou ve skutecnosti parametry SLC cache a jakmile se pri nejake delsi zatezi zaplni, tak sekvencni zapis pujde nekam ke 100MB/s a nahodny do nizsich tisicu IOPS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S citanim to moze byt podobne, po par tyzdnoch/mesiacoch moze citanie padat ku 30MB/s :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mělo? Nevím, ptám se.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by nemalo? Neviem, pýtam sa. Horšie ale je, že je to ďalší zbytočný článok od Ježka, kde sme sa vlastne veľa nedozvedeli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže jsi věděl o sériově vyráběném SSD s 3D TLC flash paměťovými čipy, tak jsi tento článek číst nemusel, natož sem přidávat komentář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taka je moja skusenost.

Samsung OEM TLC SSD, po par mesiacoch klesala rychlost na cca 100MB/s v niektorych castiach disku. A niekedy aj na 30-40MB/s.

FW update samozrejme nebol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zajímavé. Čím to může být? Slabý procesor řadiče, který nezvládá ty SSD mapovací šarády? Protože čtecí rychlost přímo z flash pamětí se zaplněním snad nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude podla mna podobny problem ako pri TLC 840 EVO.

http://www.techspot.com/article/997-samsung-ssd-read-performance-degrada...

Preto si nechcem uz nikdy kupit TLC. Cital som ze aj ine SSDcka mozu mat tento problem, akurat ze nie po 4 tyzdnoch ako 840EVO ale napr po roku a pol (850 EVO). Ale neviem co je na tom pravdy.

U mna sa to ale ukazalo ako realny problem.

Rychlo som vymenil za 500GB Crucial BX100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha.
Jinak, nechtěl bych být poslem špatných zpráv, svou práci při menších nárocích na zápisy taky odvede, ale i Crucialu je dobré nastudovat produktové řady. BX--- jsou entry level, MX jsou po všech stránkách lepší modely.

BX100 má na Crucial neobvyklý řadič Silicon Motion SM2246EN, po zaplnění chache zapisuje poměrně pomalu na úrovních HDD. Ke čtení jsem výhrady na netu nezaznamenal.

MX mají řadiče Marvell, což je výkonostně někde úplně jinde. S MX mám i osobně vzkoušené a deklarované parametry opravdu splňují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nemam s nim vykonove problemy. Ide ako ma.

Podla recenzii som sa akurat stranil BX200

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však jo. Pokud pro daný účel vyhovuje, tak proč ho nebrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem si jeden takový SSD s TLC pamětmi (adata sp550 240gb)koupil a druhý den sem ho šel vrátit, protože při kopírování několika GB dat byl pomalejší než 2,5" HDD, rychlost klesala až k 50MB/s. Nejdřív sem si myslel, že mám něco špatně nastaveného v kompu, nebo vadný kousek, v recenzi na Anandtechu jsem se ale dočetl, že pomalý sekvenční zápis u tohoto typu SSD je vlastnost z výroby. http://www.anandtech.com/show/10131/the-adata-premier-sp550-ssd-review/7

Nechápu, jak je možné, že po tolika letech vývoje SSD někdo uvede na trh takovej šmejd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A-DATA sou smejd jiz dlouhe leta znamy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zase to zovseobecnovanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm - pameti, usb disky, flashky, ssd disky - obavam se ze to nebude zevseobecnovani, ale konstatovani skutecnoti.

Kdyz nejaka firma vyrabi levne vyrobky, tak obvykle vsechny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nejenom ADATA prodává SSD s řadičem Silicon Motion SM2256 , najdete ho třeba v Intel 540s, jeho rychlost je stejně špatná jako u jiných SSD s tímto řadičem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano, lepší než se řídit podle značek je důkladně prostudovat produktová portfolia, provnat s recenzemi, protože většina výrobců má v nabídce i mizerný low cost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je celkem typická vlastnost levných SSD. Jak se zaplní cache tak jde rychlost zápisu brutálně dolů, přičemž v datasheetech se uvádí ta kešovaná rychlost zápisu.

Pro běžné nenáročné uživatele to ani zásadně vadit nemusí, maximálně to zdrží první instalaci / klonování systému, naročnější uživatelé produkující větší zápisy by se takovým SSD měli vyhnout.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Výrazné zpomalení po zaplnění cache je naprosto běžná vlastnost levných SSD, zmiňovaná v každé recenzi. Pokud si někdo kupuje to nejlevnější SSD, tak holt musí počítat s tím, že ta nízká cena se někde projevila. Jsou zákazníci, kterým to nevadí, tyhle levné disky jsou výborné pro upgrade a zrychlení starších ntb a PC na kterých běží akorát Word a internet. Power user si připlatí. Jinak kvalita produktů Adata není špatná, jak se tu někdo snaží tvrdit, na reklamaci se nám toho vrací minimum, vzhledem k objemům prodeje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo v záruční době je ADATA asi ok ale když jsem posledně nakoupil 30 exteráku a po 2.5 letech začli postupně dojednoho odcházet. Ta samá zkušenost s ram ( ještě jsem neviděl že by takhle ve velkém odcházeli ramky.) Takže ano s ADATA mám velice negativní zkušenost a není to otom že bych měl pár kousků. od tohoto výrobce je to vždy risk...

Už je to taky tak tři roky zpátky ale rozhodně to znova zkoušet nebudu...

PS.: poruchovost flashek byla nekdy k 60%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady to trochu zavání pane.... kdybyste totiž opravdu s Adata měl nějakou zkušenost, věděl byste, že záruka na jejich externí disky je 3 roky! Na USB 5 či 10 let a na všechny RAM Adata 10 let záruka.
Vámi udávanou poruchovost flashek nemá smysl komentovat. :) Prodáváme značku Adata v řádu milionů Kč ročně, takže o % RMA si troufnu tvrdit něco vím.
Takže pozdravuji do českého zastoupení Kingstonu. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě :D

Tak určitě je taková záruka podle obchodního zákoníku :D:D:D Můžu u dodavatele říkat jak chci že má výrobce takovou a makovou záruku. Mě jako zákazníkovy je jedno jestli to je vadná serie nebo ne.

Stejně tak umě skončil Seageate kvůli 7200.11

BTW je fajn že mne tak moc dobře znáte že určite pracuji pro kingston. Já preferuji Cruciali popřípadě Hittachi (WD)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dost v tom plavete, obchodní zákoník už řadu let neexistuje. Pokud vám váš dodavatel píše na fakturu či dodák kratší záruku než dává výrobce, tak jste hlupák, že u něj stále nakupujete. V případě Adata to není pro prodejce žádná zátěž, protože záruku drží přímo distributoři, takže se nemusí nad 2 roky posílat nic do zahraničí apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste někdy co jsem napsal celé nebo jen to co se Vám hodí do krámu? Moje zkušenost spadá do dob kdy oz platil.
A ano od té doby ADATA obcházím obloukem. Jestli tu chcete dělat reklamu tak ok. Ale nedivte se že zkušenost lidí může být i opačná... A jak jsem říkal tak se to týká Seagetu. Možná tak za 5 let jim dám opět šanci.
Jakmile si značka jednou pošramotí pověst tak se blbě vrací zpět. OCZ by mohlo vyprávět.

Ale proč riskovat když mám výborné zkušenosti s Crucialem?

PS.: Jo a vřele doporučuju ADATA jako SODIMM do Dellu nebo něčeho podobného. Na 90% to bude nekompatibilní :D :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuji dělat Adata reklamu, je mi celkem jedno, jestli se nám prodává Adata nebo Kingston či jiná značka, marže tam jsou vesměs podobné. Spíš se mi nelíbí co tu čtu, sám jste se usvědčil ze lži ohledně délky záruky, takže vaše příspěvky jsou pro mě značně nedůvěryhodné.

Dále cituji "PS.: poruchovost flashek byla nekdy k 60%" - opravdu a nebylo to 50% nebo 65% ? :) A nebo je to další číslo vycucané z prstu? Ale vy si asi po letech přesně pamatujete že těch porouchaných bylo 22ks a ne 21ks. :)

Spíš mi to z vaší strany zavání § 19b, odst. 3 zákona č. 40/1964 Sb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně Vy jste fakt komedie :D Teda pardon typický obchoďák.

Když mu řeknu že podle specifik to ta věc neumí tak tu informaci přejde a začne mlít o tom co umí.....

Ano opravdu si nepamatuji zda to bylo přesně 60% ale bylo to víc jak polovina. Proto je tam napsáno: "někdy k 60%" A jsme zas u toho že používáte jen to co se vám hodí. Zkrátka obchoďák....

Co bych dal zato kdyby někdy obchoďáci s těmi produkty fakticky dělali, a nestříleli jen údaje z datashetů, teorie je hezká věc ale praxe je jiná....

ADATA jsou proste zdiskreditovaná značka jako OCZ či SEAGETE....

BTW.: Když jsou ty ADATA tak super značka proč nemají enterprais segment (RAM/SSD?)

A když máte tak hezké statistiky tak nám určitě řeknete kolik je po záruk na jednotlivou značku (stačí i jeden model....)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, kdybyste napsal negativní zkušenost s jednou řadou a klidně ve větším množství, neřekl bych vám na to ani slovo. Může se to teoreticky stát, i když tato informace by se ke mně dostala od product managerů Adaty. Ale vy jste doslova napsal: Koupil jsem 30 externích disků a VŠECHNY odešly. (cit: dojednoho), dále to samé s RAM, opět VŠECHNY ram Adata odešly (cit: stejná zkušnost), dále USB flashky Adata 60% vadných.

To jsou prostě očividné lži. Je mi celkem jedno, jestli jste zhrzený zákazník, notorický přeháněč a nebo děláte pro konkurenci, tak jako tak jste lhář.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Living Legend:
citujem "Stejně tak umě skončil Seageate kvůli 7200.11"

Co mi pamet siaha, tak kazdy vyrobca mal nejaky problemovy disk/seriu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se stava prakticky u vseho - jakmile se neco na trhu trochu rozsiri, zacnou vyrobci hledat zpusoby, jak to co nejvice osidit a jeste to vydavat jako plus.
Na konci tohoto procesu je dulezite, aby zakaznik nemel moznost vyberu a tak se ve finalu vyrabi jen levny smejd a drahy smejd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám pocit, že SSD s MLC z obchodů mizí, tedy že je TLC dost agresivně vytlačují ze sortimentu. Nevadí mi, že jsou MLC disky dražší, vadilo by mi, pokud by se v běžných obchodech nedaly sehnat.
Tak mě napadá, jakou spotřebu vlastně mají paměti RAM? Nebyla by pro vývoj rozumnější cesta RAM + baterie? Kdyby baterie dokázala ve vypnutém počítači udržet data třeba měsíc, mohla by tato kombinace mít mnohem lepší provozní parametry. A nulové opotřebení během používání. A kdo by dnes měsíc své zařízení nespustil třeba kvůli připojení k internetu, že? Takže o včasné dobíjení by bylo postaráno. Jako systémový disk místo SSD by to mohlo být zajímavé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak RAM by se jistě použít dala (a taková úložiště existují), ale:
- cena je tak 10x vyšší než u SSD. Za cenu 64 GB RAM budete mít terrový SSD
- nežere to v zase tak málo, aby na to stačila nějaká knoflíková baterka = prázdný disk po dovolené, mno :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to jen doplnil. Pro představu. DRAMky (DDR1,2,3,4) používají k uchování informace jeden tranzistor a jeden kondenzátor. SRAM potřebuje 6 tranzistorů. Takže se podívej kolik stojí 1GB DRAM, vynásob cenu šesti a máš cenu 1GB SRAM. Pak to vynásob kapacitou úložiště, které chceš (64GB, 128GB) a máš cenu SRAM disku. Když počítám cenu zhruba 1000,- Kč za 1GB SRAM, tak mi vychází nějakých 64.000,- Kč za 64GB SRAM disk. To není málo. Masová výroba by cenu asi stlačila, ale i tak by to bylo drahé a neprodejné.☺

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proc SRAM proboha?? Dnesni DRAM maji self-refresh kdyz je date uspat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam do Alzy.. 8GB DDR4 stoji kolem 1000.- ... marzi obchodu a vyrobce dimm modulu bych transformoval do radice pameti, takkze 64GB za 8000 nebo 512GB za 64000 Kc - stejne ssd tam maj za 3659 :) takze mozna tak 17.5 nasobek, pri rozmerech RAM modulu bych volil zas co nejvyssi kapacitu at to neni tak velike, takze pak ten nasobek je jeste vyssi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byl jen okamžitý nápad a neměl jsem v úmyslu jej dál obhajovat v diskuzi. Sám to nepovažuji za masově realizovatelné. Ale...
Co se baterie týče, v noteboocích by to mohlo být napájené z centrální baterie - záleží na spotřebě. Interní baterii by měl disk hlavně na překlenutí výpadků. Třeba při přenášení do jiného počítače. U klasických PC to vlastně platí také, protože tam vypnutý zdroj není vypnutý. Já mám třeba na USB 5V pořád, takže můžu nabíjet mobil i když PC nejede.
Co se ceny týče, asi bych to srovnával spíš s disky SSD s buňkami SLC. Tam jsou ty částky trochu jinde. Ale je pravda, že to není pro masového uživatele, takže by si takový RAM disk nekoupili, jako si nekupují ani SSD / SLC.
Rychlost je snad dostatečná i u starších typů RAM, takže proč hned DDR4? Nemůžete srovnávat ceny pro koncového spotřebitele s cenami subdodávek mezi firmami. Třeba starší RAM jsou levnější. Ale třeba mají zase větší spotřebu. Nezkoumal jsem to. Celkově to asi bude blbost. S dnešními technologiemi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, ze je to v dnesnej dobe blbost(nielen v dnesnej dobe). Poriadny MLC disk ta vyjde ovela lacnejsie. Dnes mame rychle NVMe SSD a dnes je snaha prave opacna - pouzivat flash pamete namiesto RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešení s RAM zálohovanou baterií se používalo v serverových diskových řadičích ještě před několika lety. Ale upustilo se od toho, protože ta baterie měla omezenou životnost. Nahradilo se to řešením s RAM+flash, kde při výpadku proudu dojde k rychlému uložení dat z RAM do flash. Pro nutné napájení v době výpadku slouží v řadiči kondenzátor.

Teoreticky by to šlo aplikovat i na systémovou paměť ve spojení s SSD disky, ale nevím o tom, že by to někdo dělal.

Každopádně HPE chce jít cestou memristoru (nevolatilní paměť s rychlostí RAM (nebo blízkou RAM), vysokou kapacitou a zároveň cenou blížící se ceně serverových disků). Prý už mají prototypy a s komerčním nasazením si věří na rok 2020. Že to bude docela solidní revoluce v přístupu k úložišti asi netřeba říkat. Jestli bude RAM kompletně odbourána nebo se z ní stane cosi jako L4/L5 cache asi uvidíme podle skutečné rychlosti memristorů v době uvedení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc to davaji do jakehosi hlinikoveho sasi? ..... proc neudelaji jen zaslepku pro SATA kabel? Vzdyt ten vnitrek takoveho SSD je prakticky cely prazdny. A box navic jako prikoupitelne prislusenstvi pro konzervy.
Idealne to mit jako M.2 kartu kde na druhe strane bude regulerni SATA konektor a k prikoupeni box, do ktereho se to da a bude z toho klasicky 2.5".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lebo drviva vecsina predavanych diskov je vo formate 2.5". Cena boxu sa na celkovej cene SSD podiela minimalne.
Reesit to ako M.2 kartu so SATA konektorom by ich vyslo drahsie ako hlinikove sasi.

Je to nemzysel pre velkeho vyrobcu, ktory hra o kazdy cent. Nestandardne riesenia budu vzdy drahsie a najdes ich iba priemysle alebo u malovyrobcov specializujucich sa na netradicne riesenia (napriklad u nas dostupne http://mx-technology.com/h5/).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jim jde o kazdy cent, tak maji prodavat bez i s krabickou ..... jedine, co ta krabicka dela, ze je velika, neskladna a kdyz ji rozeberes a vytahnes jen ten maly cip, ktery je napajeny primo na SATA port, tak prijdes o zaruku ...... At to daji o 20 korun levneji bez krabicky nebo at tomu udelaji jen malickou krabicku a prodavaji ten 2.5" boz zvlast. U klasickeho disku je ta velikost dana fyzicky ..... tady nic nebrani, aby to bylo 100x mensi a melo to treba jednu diru na sroubek pro prisrubovani .... pouziti 2.5" u SSD, kteremu staci jen zlomek te velikosti je proste bullshit a nema pro nikoho zadny vyznam ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no tak si porid m2 verzi a prevonik m2 na sata a poves si to treba na hacek pro lustr, je to na tobe experte ;)
https://www.transcend-info.com/product/ssd#334

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diskuse expertů pobavila. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi přínosný komentář .. .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.