Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Transcend uvádí 2GB SO-DIMM paměti

"jste s velikostí RAM za úrovní, kterou vůbec dokáží 32bitová Windows XP efektivně využívat" to je jako fooorrrr..... jestli ano tak je dobry :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bigmac: Bohužel, to neni vtip ale krutá realita. Windows XP má ve vínku schopnost práce s 2 GiB paměti pro uživatele (data a programy) a 2 GiB paměti pro kernel, tj. 2+2 GiB. Pomocí přepínače /3GB umí tuto hranici posunout na 3+1 GiB, jenže programy pro to musí být přizpůsobeny, aby toho dokázaly využít.

Accessing more than 2.0 GB of memory on Windows? XP?
http://h20331.www2.hp.com/Hpsub/cache/286185-0-0-225-121.html
Available switch options for the Windows XP and the Windows Server 2003 Boot.ini files
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;833721

A to radši nemluvím o práci se swapem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ta dokola omilana blbost, ze XP (a Win 32 obecne) neumi vyuzivat vice nez 4GiB RAM, nekdy dokonce i 2GiB (resp. 3GiB). Kdyby jste se o to zajimal nejak hloubeji, tak by bylo jasne, ze Windows jsou omezeny architekturou CPU, ktera dovoluje efektivne pridelit jednomu procesu 4GiB adresoveho prostoru. Protoze cast tohoto prostoru musi byt sdilena s OS a ostatnimi aplikacemi, tak Windows standardne deli ty 4GiB na dve poloviny, pricem az 2GiB jsou namapovany do sdilenych 2GiB RAM a az 2GiB jsou namapovany do 2GiB vyhrazene fyzicke RAM. Cili jednotliva aplikace (resp. spravneji proces, protoze nektere aplikace bezi dokonce jako vice procesu najednou) nemuze primo (bez specialni podpory v API Windows, ktera zjednodusene receno pracuje se strankovanim RAM, tak jako kdysi v drevnich dobach OS DOS a jeho EMS) pristupovat k vice nez 4GiB RAM (at uz sdilene nebo vyhrazene), ovsem maloktera aplikace potrebuje vice nez 2GiB RAM pouze pro sebe a pokud nahodou ano, tak uz ji mel autor davno preprogramovat tak, aby s pomoci k tomu urceneho API mohla pracovat s prakticky libovolnym mnozstvim RAM (omezeni je pak dano spise licencne a hardwareove,  nez technologicky). Ale i bezne aplikace mohou tezit z vice, nez 4GiB fyzicke RAM, pokud OS podporuje treba 16GiB (protoze limit Windows XP je z licencnich duvodu prave ty 4GiB, tak to musi byt napr. MS Server 2003 Enterprise a odpovidajici hardware), tak kazda z prave spustenych aplikaci muze mit k dispocici 4GiB vyhrazene RAM, takze napr. MS Word zabere 2GiB, MS Outlook zabere 2GiB a Adobe Photoshop zabere 2GiB, takze celkem i s OS a jeho sdilenymi 2GiB je to  8GiB pro sdilenou a vyhrazenou RAM aplikaci + zbyvajicich 8GiB pouzije OS pro file-cache. Rozhodne Vam v systemu se 16GiB nebude 12GiB "lezet ladem", jak se porad dokola snazi nekdo tvrdit. Takze jeste jednou pro vsechny, takove tvrzeni, ze OS od MS neumi vyuzit vice jak 4GiB (nebo dokonce 2GiB), je blbost plynouci z nepochopeni podstaty veci a nebo primo ucelova lez!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, ta paměť vám tam zůstane ležet ladem. Windows neumí plně využívat paměť jako cache, radši swapuje i když má volnou paměť (než ten swap natvrdo zakážete).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.