Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Třeboň má historické a nyní i technologické centrum

Třeboň for IBM
Lázeňské město Třeboň bude mít stejně jako řada dalších českých měst své technologické centrum. To poslouží nejen městu a jeho organizacím, ale také přilehlým obcím v jeho správním obvodu. Další z projektů eGovernmentu podpořila také Evropská unie prostřednictvím dotací Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného operačního programu. Pomohla tak zaplatit 85 % nákladů na vybudování technologického centra. Město získalo moderní škálovatelné řešení, které mu umožní využít nejmodernější nástroje pro podporu správy a řízení města a obcí v jeho správním obvodu. Řešení založené na technologiích IBM implementovala společnost WV Systems.

Vedle agendy samotného městského úřadu v Třeboni běží v novém technologickém centru také systémy spisových služeb a negarantovaného úložiště pro okolní obce. Na celé řešení tedy byly kladeny velké nároky jak z hlediska dostatečného výkonu, tak především zabezpečení vysoké dostupnosti a snadné administrace celého systému. Některé z původních serverů nyní slouží jako záložní stroje pro vybrané aplikace.

Základem nové serverové infrastruktury se stala architektura blade, která nabízí významné energetické i prostorové úspory, škálovatelnost výkonu a kapacity a centrální správu i monitoring. Řešení bylo koncipováno plně redundantně, veškeré datové a napájecí cesty a všechny prvky architektury jsou zdvojené za účelem škálování výkonu, propustnosti a na druhé straně zajištění chodu i v případě výpadku některé z částí celého řešení.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

Základem technologického centra je IBM BladeCenter H a pět IBM BladeServer HS22 serverů. Každý je osazen dvěma čtyřjádrovými procesory Xeon, 36 GB RAM a dvěma 8Gb FC kartami umožňujícími redundantní připojení do optické FC sítě.

Centrálním úložištěm dat se stalo diskové pole IBM System Storage DS5020 založené na FC modulární architektuře, opět s plnou redundancí všech komponent a možností kombinovat různé typy pevných disků. O zálohování a obnovu dat se stará zálohovací zařízení IBM TS3200 a software IBM Tivoli StorageManager. Příslušné aplikace pro správu úložiště jsou navrženy tak, aby splňovaly požadavky na kapacitu, výkon, ochranu dat, spolehlivost, dostupnost i cenovou výhodnost.

Základem zabezpečení napájení serverové infrastruktury je nepřerušitelný zdroj napájení UPS se dvěma jednotkami firmy APC. Celé řešení je koncipováno tak, aby na jedné straně poskytovalo dostatečný výkon po celou dobu udržitelnosti celého projektu, tedy po dobu nejbližších pěti let, a na straně druhé vysokou dostupnost, kdy jsou všechny datové, síťové i napájecí cesty zdvojené, aby v případě výpadku kterékoliv části nedošlo k výpadku technologického centra.

V oblasti virtualizace a operačních systémů staví město Třeboň již dlouho na platformách Citrix a Microsoft, a ani v případě technologického centra tomu nemohlo být jinak. Monitoring celého systému zabezpečuje IBM Tivoli Application Manager. Kromě centrálního monitoringu všech komponent technologického centra a sledování dostupnosti a výkonu celého systému umožňuje také jednoduché vytváření přehledných sestav dle zadaných kritérií. Díky tomu lze sledovat trendy vývoje infrastruktury a odhalovat případná úzká místa a problémy.

Základním stavebním kamenem komunikace je Lotus Notes a Lotus Domino. Ty pro všechny uživatele zajišťují moderní poštovní služby s plánováním času, týmovými kalendáři, hlídáním úkolů, adresářem kontaktů a provázanými rychlými zprávami (tzv. instantní komunikace). Prostředí se stará také o uživatelské či týmové dokumenty, dokáže je dostatečně zabezpečit a přidělit všem příslušná práva, a přitom zajistit jejich správné sdílení. Systém se skládá ze dvou částí: z klientů Lotus Notes, kteří běží na počítačích uživatelů, a serveru Lotus Domino, k němuž se klienti připojují a na němž běží firemní aplikace.

Jelikož je bezpečnost celého řešení jedním z klíčových požadavků, stará se o ni vyhrazený systém –IBM Tivoli Identity Manager (ITIM). Ten automaticky spravuje životní cyklus uživatelských rolí, identit a přístupových práv na základě nastavených zásad v rámci celé IT infrastruktury. Systém ITIM vyniká snadnou implementací a použitím. Pomáhá organizacím v dodržování předpisů, správě rizik a bezpečné spolupráci. Díky automatizaci, samoobslužným prvkům pro uživatele a dalším inovacím šetří ITIM náklady a zvyšuje produktivitu.

Dalším bonusem jsou pak samoobslužná rozhraní, pomocí kterých si uživatelé mohou sami upravovat hesla a osobní informace. To snižuje náklady na help desk a zvyšuje produktivitu IT pracovníků. Podobný přínos má oprava a odstraňování nevyhovujících přístupových práv na základě pravidelných opravných postupů nebo automaticky prostřednictvím politiky řízení přístupu na základě rolí. Právě na tyto oblasti se zaměřují také auditoři, kteří kontrolují naplnění regulačních předpisů.

Zdroje: 

Tisková zpráva [email]

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi