Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Třetina příjmů ASMedia pochází od AMD za USB 3.1 řadiče

Spolupráce firem ASMedia a AMD je stále hlubší. Jak víme, vedle přídavných řadičů se již delší dobu hovoří i o tom, že AMD na ASMedii outsourcuje své čipsety, nicméně i tak je ASMedia do nemalé míry závislá na AMD již dnes.

Za poslední (třetí) čtvrtletí tohoto roku si AMD u ASMedia objednala zhruba 2 až 2,2 miliónů kusů řadičů pro USB 3.1. Tyto řadiče bundluje ke svým čipsetům, konkrétně se hovoří o AMD A88X a také postarším AMD 990FX. Celkově tyhle dodávky tvoří u ASMedie 30,4 až 36,8 % příjmů, které v součtu firma uvádí na hodnotě v přepočtu 13,2 miliónů dolarů.

Víme, že ASMedia je a chce i nadále býti lídrem přídavných řadičů a jiných čipů pro USB. A zatímco Intel má tendenci si tyhle věci řešit ve stále produkovaných nových čipsetech u AMD díky stagnaci vývoje (zejména AM3 platforma s čipsety řady AMD 9xx je to opravdu již hodně dlouho) je potřeba hledat přídavné řešení. Vedle toho má ale ASMedia pochopitelně silná odbytiště i jinde, včetně desek od mnoha výrobců na bázi platforem Intel.

Když se ještě vrátíme k těm čipsetům, tak se očekává, že ASMedia je pro AMD vyvine již pro procesory architektury Zen. K uvedení by mělo dojít ± v posledním čtvrtletí roku 2016, tedy za necelý rok (jako vždy však platí, že se toto může změnit). Jakmile ale bude ASMedia produkovat pro AMD čipsety ve velkém, lze očekávat nejen nárůst jejích příjmů, ale také další růst podílu AMD na příjmech ASMedia. Uvidíme ale, jak toto ovlivní Intelovy snahy, nicméně současné čipsety pro platformu Skylake ještě USB 3.1 nativně nepodporují (vedle řadiče ASMedia ale mohou výrobci sahat i po přídavném řadiči Intelu pro UBS 3.1/Thunderbolt 3). Plnou podporu USB 3.1 přinese u Intelu patrně až 10nm Cannon Lake (neboť „Skylake Refresh“, tedy Kaby Lake, je minoritním upgradem).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Třetina příjmů ASMedia pochází od AMD za USB 3.1 řadiče

Čtvrtek, 23 Červen 2016 - 14:44 | back to basics | Kam se poděl můj komentář? Asi chyba v Matrixu...
Úterý, 15 Prosinec 2015 - 19:37 | HKMaly | Zjevne vyvojari desek maji PC na stole v...
Úterý, 15 Prosinec 2015 - 15:35 | trodas | Blbé je jen to, že na deskách, ve kterých USB 3.1...

Zobrazit diskusi