Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC nezdraží o 5 ale až o ~20 % a to i 4nm a 5nm procesy

Spoléhám na EU. Prostě TSMC nařídí rovnou socialistickou cenu a bude mít TSMC vymalováno. A nebo EU, prostě jeden z nich. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v EU pojede TSMC akorát prastarý 14nm FinFET proces a ještě starší 22nm planární proces pro automotive. Paradoxně jediný výrobce, co počítá s faby na state-of-the-art procesech na území EU, je Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že všichni pochopili, že si dělám srandu a že prostě když je vyšší poptávka než TSMC dokáže uspokojit, tak prostě zdraží. Jednoduchá ekonomika trhu, kterou v EU moc dnes už nechápou. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle této logiky zneužití monopolního postavení zjevně nechápou nikde ... Nevím o zemi, která by neměla instituci, která hlídá monopolní/omnipolní/kartelové praktiky. Každý dodavatel/výrobce, který je v jistém postavení, si musí dokázat zdražení zdůvodnit. V opačném případě je penalizován.
Edited: Nemyslím si, že to bude případ TSMC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Antimonopolni" urady, jsou kombinace zakoneho ramce, ve kterem funguje + aktualni politicke klima + aktualni obchodni (rozumej lobbysticke) tlaky (coz se da taky zjednodusti na 'politicke klima', jelikoz politika a bussines jdou ruku v ruce.
K cemu tak dlouhy proslov..k tomu, ze papirove sice ma asi kazda zeme antimonopolni urad, nicmene jeho funkce, moznosti a chteni, se zapojovat do ruznych kauz budou velmi individualni, v urcitych pripadech i prakticky nemozna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba CR? CEZ mel i za nejvetsi krize prumerne vyrobni naklady do cca 70 EUR/MWh. A za kolik strilel elektrinu treba v roce 2022? Zisk mu mezirocne skokove stoupnul na vic jak trojnasobek. A antimonopolak udelal co? No nic. ;-)

https://www.cez.cz/cs/pro-media/cisla-a-statistiky/skupina-cez

Obdobne, ale ne tak moc Agrofert....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ČEZ je a.s. vedení má za úkol generovat zisk a zopovídá se správní radě tvořené zástupci akcionářů - investorů. Takže ČEZ dělá to co má, prodává elektřinu na burze za nejvýhodnějších podmínek. Generuje zisk, který si v rámci dividend rozdělují akcionáři.

Nebo chceš soukromé firmě nařídit aby nebyla dobrý hospodář a prodávala pod cenou? Pak ji to někdo musí uhradit - ten kdo to nařídí - státní kasa.

Můžeš namítnout že ČEZ je z velké části vlastněný státem, který tam má majoritní podíl, ale to neznamená že si stát může dělat co se mu zamane. Pokud by rozhodnutím zástupců ve správní radě donutili vedení prodávat za "náklady" do čech, tak je možné že ostatním vlastníkům se to nebude líbit a ti samozřejmě podniknou právní kroky a skončí to arbitráží kterou vyhrají protože by docházelo k maření jejich investic.

Až stát vyplatí ostatní akcionáře a bude 100% vlastník, tak si logicky může prodávat místním odběratelům pod cenou, ale pamatuj, že i tak se objeví skupina lidí, kteří budou proti aby stát, coby hospodář, vedl firmu špatně, protože neprodává elektřinu za tržní cenu na burzu, což by v takovém případě do státní kasy přineslo víc.

A antimonopolní úřad měl dělat co? ČEZ nemá v ČR monopol, distribuční firmy nakupují elektřinu na burze a ČEZ je jen jeden z mnoha dodavatelů, který elektřinu nabízí. Navíc Elektřinu vyrábí a na burzu prodává ČEZ Výroba, prodej elektřiny řeší ČEZ Distribuce a ten tu elektřinu nakupuje na burze a když je to výhodnější tak ji nekupuje od ČEZ Výroba, ale koupí od někoho jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to tak. Problém není u ČEZu, ale u státu, že nic nedělá. On také tvůj předřečník nepíše nic jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. V CR sice je UHOS, ale nekona.

Za to co CEZ "predvedl" by mel dostat pokutu cca. 10% z obratu a povinne se zbavit ucasti v CEZ Obchod a CEZ Distribuce. (Treba umistenim jejich akcii na burze a prevedenim vlastnictvi primo na stavajici akcionare CEZ. V podstate tedy "rozdeleni" CEZ.)

Nerekl bych, ze neni problem u CEZ. Mohli nasadit jine ceny pro CR trh. Kazdy stat ma sve ceny. A neni pravda, ze kdyby v CR byly nizke ceny, tak by to skoupili spekulanti a vyvezli do zahranici. CR je velky exporter elektriny a vice nez se jiz exportuje se neda. Nejsou na to dimenzovane draty.

Jak asi tak muze fungovat trh s elektrinou, kdyz vyrobce i zakaznik (obchodnik s elektrinou a distributor) jsou v jednom koncernu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Mohli nasadit jine ceny pro CR trh"

Budeš mít firmu, nebo podíl na ní, vedení vydělá X přitom mohlo vydělat 3*X, tvoje dividenda bude 1/5 toho co mohla být, cena tvého podílu nerostla jak mohla.

Fakt se nebudeš ptát vedení proč to dělá? Já bych se tedy zatraceně ptal a chtěl bych je vyměnit a ideálně uhradit škody, které napáchali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, vidis a ja to vidim tak, ze skody akcionarum napachali prave temi nadsazenymi cenami. Z dlouhodobeho hlediska. Dokonce zvazuji zalobu na statutary CEZ.

Zduvodneni? Vysokymi cenami zdecimovali trh. Lide a firmy se masivne vrhli na fotovoltaiky a nasledujici dva roky stat brutalne zdanil zisky CEZ. Z tech krvavych penez akcionarum stejne temer nic nezustalo.

Spotreba elektriny diky ZBYTECNE prepalenym cenam klesa jiz tretim rokem....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dopadly bychom jako s vodou. U té také přenechaly cenotvorbu a tedy i zisk soukromé společnosti, a náklady na údržbu a investice zůstaly na krku obcím. To je totiž naprosto zásadní problém české ekonomiky obecně. Cenu toho co se tady vyrobí má v rukou někdo jiný a jinde. Díky tomu je produktivita České ekonomiky tam kde je. Zatím co náklady státu rostou, ekonomika neroste. Protože kostiček co padají ze stolu té hostiny na západě k nám padá cca stejně. Tomu se říká koloniální politika, kolonie ti nesmí přerůst přes hlavu. Kolonie je je jako ovce, dáváš jí jen tolik aby nechcípla hlady, ale stříháš jí jak o závod. Že to už roky tvrdí Švihlíková vím dlouho, ale že na to kupodivu už upozorňuje i Kalousek, tak to je teda už co říci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A nebyl nahodou Kalousek prakticky od zacatku u tech privatizaci a tak? Navic, kdyz se podivas, kam investuji penize cesti miliardari.... Nemala cast investici jde do zahranici. Nikde tedy nestoji, ze kdyby mely podniky ceske vlastniky, tak by penize zustaly v CR. Ano, je to o neco malo pravdepodobnejsi, nez kdyz maji zahranicni vlastniky, ale ten rozdil nemusi byt velky.

Problem je asi nekde jinde. Asi neni kam v CR ty penize investovat, nebo jsou v zahranici lepsi podminky.

Takze, ono je nakonec nejspise jedno, zda firmy vlastni cesti nebo zahranicni vlastnici, zisky nakonec skonci tam, kde je to vyhodne a ne tam, kde jsou generovany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stát nic dělat nebude, ten ze zisku ČEZ schrábne 70 % přímo na divi, pak ještě daň ze zbylích 30 % a teď si to pojistil WFT o další malou domů. Takže státu extrémně vyhovuje takhle ždímat odběratele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a to bylo podstatou me odpovedi na tvrzeni, ze si monopolni/dominantni firma nemuze delat, co chce, protoze by ji hned umravnil antimonopolni urad.....

Pripad CEZu, nebo Agrofertu ukazuje, ze alespon v nekterych statech je antimonopolak slepy a hluchy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze ve vetsine zemi je to uz dnes "politikum", neboli spojeni politiky a bussinesu. Pokud se najde dostatecna politicka vule, podporena opacnou stranou bussinesu, je mozne, ze i nejaky urad nekdy zasahne. Pokud ne, je to papirovy drak se kterym si velke korporace/finacni instituce v dane zemi/oblasti, ktere na pozadi sponzoruji politiky, jen pohravaji..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) CEZ nema monopol, ale ma dominantni postaveni ve vyrobe elektriny na relevantnim (CR) trhu.
2) CEZ Vyroba vetsinu sve produkce prodava primymi kontrakty, pres burzu prodava asi jen 20%. A vetsina z tech 20% bude export do zahranici. Tedy pro cesky trh CEZ prodava temer vse naprimo. A prodava to svym 100% vlastnenym dcerinkam, ktere na nej nemohou tlacit, aby dal lepsi cenu.
3) CEZ Distribuce elektrinu neprodava, pouze ji distribuuje jako sluzbu pro obchodniky s elektrinou.
4) CEZ Distribuce, ci CEZ Obchod mohou ciste teoreticky elektrinu nakoupit od nekoho jineho. Ale matka jim muze prikazat, aby nakupovali od CEZ Vyroba, nebo jim nakazat, aby netlacili na cenu.
5) Kdyby CEZ prodaval treba za 100 EUR/MWh, tak by neprodaval pod cenou. Stale by mel uzasny vejvar. A ne, neexistuje evropska cena elektriny. Neexistuje ani evropska burza s elektrinou. Existuji pouze regionalni burzy s regionalnimi cenami. A neni zadny rozumny duvod, aby CR s jednemi z nejlevnejsich zdroju v EU a velkym prebytkem elektriny mela zaroven nejvyssi ceny elektriny v EU.

Vubec nemelo dojit k tomu, aby CEZ vlastnil 100% CEZ Obchod a 100% CEZ Distribuce. UHOS mel davno prikazat CEZ, aby se jich zbavil. Nebo alespon jejich casti, aby nemel 100%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1: je největší výrobce elektřiny, to je něco antimonopolního, spousta firme vyrábí a z pohledu produkce jsou dominantní, nebo dokonce jediní co nějaký výrobbek vyrábí

2: Kam to jde je celkem jedno, podstatné je, že to prodává za tržní cenu a ne pod cenou. Jako akcionář se budu ptát proč prodáváme za hubičku, když tady jiní řvou shut up and take my money.

3: ano je to ČEZ Prodej, ne Distribuce. Sorry.

4: ano může jim přikázat a pak se budu jako akcionář ptát, proč kupujeme draze od matky a ne levně od jiného. Zvláště když matka může draze prodat.

5: bude špatný hospodář když může prodat za 200. Jako akcionář bych takové vedení hnal hodně rychle pryč.

A co by UOHS měl nařizovat, co je za problém? Však distributorů a prodejců je v ČR mnoho desítek a je zde zdravá konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Dominantni hrac na trhu nesmi zneuzivat sveho postaveni. Napriklad nasadit neprimerene ceny. To hlida antimonopolak.

2) Co je to trzni cena? Cena kterou matka "doporuci" dceri? A pak si neco malo prohodi pres burzu? A zbytek uz jede naprimo.... Tomu snad nechces rikat trzni cena.

4) Jako akcionar tak podrobne do ucetnictvi nevidis. Smlouvy jsou neverejne, takze ani nevis, za kolik se obchodovalo a od koho.

5) Nemohl by prodat za 200, kdyby to od nej CEZ Obchod byl ochotny koupit pouze maximalne za 150.

Problem je v tom, ze vyroba a obchod by mely byt FAKTICKY oddeleny. Jsou oddeleny pouze fiktivne vyclenenim do dcerinnych akciovek. Ve vetsine zemi je oddeleni fakticke. Kdyz dominantni vyrobce vlastni dominantniho obchodnika, tak trh nemuze poradne fungovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud někdo v polovodičovém průmyslu jde proti ekonomice trhu, jsou to spíš USA s obrovskými dotacemi pro domácí faby, než EU, která do fabů sice taky chce lít peníze, ale půjde celkově o menší objemy, než co tam lifruje USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spoléhám na to, že kdykoliv dokážeš vyplodit nesmyslný blábol :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kvůli ai se budou zdržovat i starší procesy?
vždyť se neprodává, životnost hw ve firmách se prodlužuje, lidi neupgradují tak často, doba používání telefonu se taky prodlužuje
jediné co mě napadá proč tsmc zdražuje je, že intel to se svýmy 20A/18A procesy zas podělal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC je relativně jedno co se děje v retailu - pro ně jsou směrodatné objednávky wafferů a vytížení výrobních linek. Pokud je objednávek víc než kapacita linek tak holt celkem logicky následuje zdražení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dokud prodávají wafery na roky dopředu, asi je nemusí trápit nějaké cykly obměny. Je dobrý si uvědomit, že na linkách TSMC se "peče" všechno od APU pro konzole, SoC pro mobily, přes PC CPU a GPU, CPUčka pro workstationy, servery a HPC a především obří akcelerátory vycházející z GPU.

A spíš, než o Intelu, tohle vypovídá o tom, jak moc berou Samsung jako reálnou konkurenci. Očividně moc ne...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A Intel už vůbec ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dlužno dodat, že Intelí pokusy o vstup na pole foundry businessu jsou pořád víceméně papírové, takže netřeba ho vůbec brát v potaz. Aspoň v oblasti state-of-the-art procesů a v dohledné době.

Tohle je čistě TSMC vs. Samsung.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je jasný, že pokud například v TSMC vidí, jak moc si některé firmy vydělají prodejem čipů (nebo produktů s čipy), které pro ně TSMC vyrobí, tak jim to určitě taky nedá, aby toho nevyužili. Ty peníze v tom sektoru jsou, tak se to zdražení prostě ve stylu padajícího ho*na přenese jednoduše na koncovýho zákazníka. Ostatně tak jako vždycky .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže když se Cerebras s plochou 46225mm2 prodává za 1-2 miliony dolarů a waffer stojí 10k, tak TSMC kvůli tomu zdraží Waffer třeba na 100k aby si z toho taky něco utrhlo?

A výrobce co tu výrobu čipu pro nějaký účel dotuje, tak tomu TSMC bude dávat peníze?

Nebo jak si představuješ že to funguje?

Tiskárna co tiskne si má taky určovat ceny podle úspěšnosti prodeje knih/novin/časopisů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až si zase někdo bude stěžovat že grafiky jsou každý rok dražší a dražší... Ony jsou dražší s každou generací a tohle je jeden z důvodů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik si myslíš, že by stála grafika co o pětinu překoná Radeon 780M (Ryzen 7 8700G) vyrobená u Samsungu? Oni se jen spoléhají na to, že zákazníci akceptují čím dál víc osekanější a mimóznější (přizpůsobeno nepoužitelnému RT) maintream za čím dál vyšší cenu, jenže prodeje už jim IMHO klesají a z dedikovaných karet se stane ohrožený druh HW. Tak snad jim AI boom vydrží dlouho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TSMC tazilo z toho ze dlhu dobu boli Nr.1. T.j. konkurencia musela stale dobiehat a ked na svojom procese nieco vyrobili, uz prisli s krizkom po funuse, lebo TSMC bolo o krok vpred. Ale aj TSMC uz narazilo na fyzikalnu stenu a vylepsovat proces pod 2nm sa mozno ani ekonomicky neoplati. T.j. si musia naryzovat teraz (preto zvysuju ceny), pretoze ich postupnym vyvojom/investiciami rozlozenymi v case dobehne Intel, Samsung, SMIC a je mozne ze postupne budu pribudat dalsi hraci. Tipujem ze TSMC bude mat "leading edge" a privilegovane prijmy z kremiku este max. 5 rokov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak příjde uhlík a začne se jinak počítat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě na tom grafu překvapuje, že cena za 3nm wafer je nejnižší. Naopak bych čekal, že nejnižší cena bude za 16nm wafer, pak dlouho nic, pak s podobnou cenou 5nm a 7nm wafery, pak zase dlouho nic a 3nm wafery suveréně nejdražší.

Teď teda nevím, které z těch procesů už používají EUV, ale u těch ne-EUV je třeba o to víc osvitů pro vykreslení jemnějších struktur, což zákonitě musí prodražovat výrobu daného waferu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by cena samotného křemíku? V placatějším je ho méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cena samotného křemíku v tom moc roli hrát nebude, zas takový rozdíl v tloušťce nebude (jestli tam vůbec nějaký je, o čemž pochybuju).

To na to jsem narážel je přesně tato tabulka https://diit.cz/sites/default/files/styles/custom/public/tsmc_wafer_pric... z článku https://diit.cz/clanek/3nm-wafer-tsmc-bude-stat-pres-20-000-doba-vyroby-...
Tam je vidět, že cena za wafer samozřejmě stoupá a ne klesá.

Až teď, když jsem se na tu tabulku koukl znova, tak jsem pochopil, že v názvu tabulky je "TREND" a osa Y není cena, ale procentuální zvýšení/snížení ceny. Pak už smysl dává (proto taky všechny procesy začínají na hodnotě 100, tedy 100% úvodní ceny).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.