Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC oficiálně oznámila uzavření objednávek od Huawei v září

"Pokud by TSMC toto rozhodnutí neakceptovala, hrozilo by TSMC zastavení dodávek technologií a nástrojů pro výrobu křemíkových čipů."
To by byla těžká rána pro svět IT.
Uvrhlo by jej "to zhruba 1,5 generace zpět."

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně máš problém s výrokovou logikou. Přečti si ten článek ještě jednou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

USA mysli na deset let dopředu, Čína na par generaci. Kdo si počká, ten se dočká....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na deset let? Dělám pro americkou megakorporaci a zde se nemyslí na víc jak rok dopředu a to přesto, že negativní důsledky byly již pocítěny. Ovšem abych byl spravedlivý, podíl na tom má i český kindermanagement co amíky oblbuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

někdy je i rok hodně :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IBM, ATnT, HP, C&A? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb USA a s nimi celý "Západ" si usilovně zatlouká do rakvičky další a další hřebíčky...
"Licence" na vývoz Intel Xeonů do Číny, "licence" na výrobu TSMC pro Huawei, bezprecedentní tažení proti Huawei 5G a Huawei internetové infrastruktuře včetně věznění té "Huawei princezny", ... Žluťáci do toho šlápnou ve velkém stylu a za 20 let budou ve většině mašin na celém světě čínské procesory, pokud to bude pokračovat stejným dementním způsobem...
Když dnes USA kupují v Asii skoro kompletní součástkovou základnu, dokonce i desky plošných spojů pro Lockheed Martin F-35 se vyrábějí a osazují někde v Číně, jak nedávno vyšlo najevo, a pokud chce americká firma vyrobit plicní ventilátory proti koroňáku, zjistí se, že z cca 1400 součástek jich 1000+ jde z Číny... co na to říct. Asistovaná technologická sebevražda USA a "Západu"...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

„Žluťáci do toho šlápnou ve velkém stylu a za 20 let budou ve většině mašin na celém světě čínské procesory, pokud to bude pokračovat stejným dementním způsobem“

To je ovšem založené na předpokladu, že kdyby jim ty procesory dodávali, číňani budou sedět na zadku a koukat.
Podobně by šlo říct, že by USA měly prodat Íránu jaderné zbraně, protože Írán si je časem stejně vyvine sám.
(Akorát to trvá dlouho a stojí mnohem víc prostředků, které by jinak mohli použít na jiné věci.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to o globalizaci. Dokud na tom USA vydělávaly, bylo to OK, ale jakmile Huawei vyrábí 5G a routery, levnější a lepší než Cisco a další, tak je to špatně. Když "Západ" znemožní dodávky procesorů do Číny, donutí je to k megainvesticím a výsledek nemůže být jiný, než totální čínské ovládnutí světových trhů. Mají 100 mega inženýrů, dlouhodobé plánování a investičně nedozírné zdroje. Oproti tomu, "my" slavně rušíme povinné maturity z matematiky, v USA se matematika učí na základkách značně podivně a memorování násobilky je přísně zakázané, nedávno zrušili povinnou výuku psaní rukou na základních školách, prý kolem 50% středoškoláků je funkčně negramotných a z každých 50-ti nejlepších absolventů amerických středních škol jde na inženýra jeden. Takže jak to asi může skončit.
(Atomovky a bradatý náboženský šílence z Íránu bych do toho nemíchal, to s tím příliš nesouvisí.)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jen k tomu jak to myslel Joker. Je to sice chyba, ale menší než kdyby to neudělali, protože teď je ještě můžou dost zbrzdit, jelikož odstřihnutí od západních technologií bude Čínu bolet. A pokud vím, náhrada za ASML apod. - to je běh na dlouhou trať i pro chytré Číňany.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu asi, jak to myslel, ale prostě s tím nesouhlasím. Když je někdo evidentně silnější, a tudíž ho nemůžu porazit, je lepší se s ním spojit - ne začít usilovně pěstovat nepřátelství. Protože tohle, co "Západ" dělá, jen oddálí jeho totální porážku, ovšem také ji přímo uskuteční. Debilní postup, zkrátka.
ASML, jistě. A mnoho dalších technologií. Jen by mě zajímalo, kolik čínských vědců a inženýrů zrovna teď v ASML pracuje...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy rozhodně nesouhlasím s názorem, že když čelíme silnému protivníkovi¹, je lepší se rovnou vzdát.

„je lepší se s ním spojit - ne začít usilovně pěstovat nepřátelství“
No, jenže tohle vyžaduje, aby se druhá strana taky chtěla kamarádit s Vámi.
Takhle byla v ČSR po druhé světové představa, jak se budeme přátelit se SSSR.

Dá se souhlasit, že volný obchod by byl pro všechny výhodnější.
Akorát on ani ze strany Číny není zájem na volném obchodu.
Já bych řekl (můj názor), že oni berou kapitalismus a volný obchod jako takové nutné zlo. Pochopili, že centrálně plánovaný socialismus nefunguje (na rozdíl od spousty politiků v Evropě, chtělo by se říci), ale na druhé straně se pořád nehodlají vzdát toho, že společnost řídí „strana a vláda“. Takže volný obchod jen potud, dokud to je v zájmu strany.

____
¹ Tady se dokonce ani nedá jednoznačně říct „silnějšímu“

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

>Když je někdo evidentně silnější, a tudíž ho nemůžu porazit, je lepší se s ním spojit - ne začít usilovně pěstovat nepřátelství."

Díky této strategii je Čína tam kde dnes je ( Čína, miliardová země, by samozřejmě rostla i bez západního know-how, rozhodně ne ale tak rychle ) Ještě před 3/4 století byla Čína díra, kterou si z velké části podmanilo i tehdejší Japonsko. Spolupráce mezi 2 silnými ekonomickými velmocemi nikdy nefunguje, vždy vyhraje ten nejsilnější ( Kterým Čína ve srovnání s USA + Evropa zatím není [ Nevylučuji, že pokud se něco hodně nezmění, že to za 20 let bude jinak] )

> Jen by mě zajímalo, kolik čínských vědců a inženýrů zrovna teď v ASML pracuje...

Toto o počtu čínských vědců moc neřekne, každopádně valná většina prací v takovéto firmě vyžaduje určité odborné znalosti a pochybuji, že pracující v Evropě jsou Asiati ( Jinak, na fotografiích moc šikmookých nemají )

"With factories in the United States, Europe and Asia, they are a worldwide operating company. Their number of employees increased year-by-year and as of 2019, ASML reached 24,900 employees worldwide. Examining the numbers of employees distributed by region, most of ASML employees worked in Europe with 13,732 employed individuals. The company had 5,732 and 5,436 employees in Asia and the United States, respectively."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se občas tak stává že obrovské země nebo impéria se dostanou do krize, která trvá desítky nebo i stovky let. Evropa si to prožila po pádu Římské říše a Čína po nástupu novověku resp. po západní průmyslové revoluci. Ovšem v obou případech potenciál těchto kolosů je obrovský a když se podaří je reformovat na ducha doby, tak vystartují s novou silou... Totéž ale platí i pro USA, které zdá se do podobné krize dostaly v současné době (všechna ta antikulturní hnutí typu Me-Too a boření soch to znamená pravděpodobně nástup období chaosu a je otázka, jak dlouho bude trvat - vzhledem k tomu, že současná doba je velmi urychlená, tak to nebudou staletí, ale můžou to být desetiletí, 10-20 let chaosu a úpadku, který zasáhne ale i celý západní svět,podobně jako v 30.letech po Velké krizi). Nezbývá než doufat, že ten úpadek nebude trvat déle, pak už by to byl velký civilizační průšvih.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, v Číně je každý druhý CPU inženýr a v USA jsou všichni blbečci. Nebo, že by to tak nebylo? Počítám, že máš samozřejmě osobní zkušenost se základní školou ve státech a také pro srovnání i s tou čínskou a nebo to můžeš snadno doložit ( "v USA se matematika učí na základkách značně podivně ", atd. [ Všeobecnou statistiku prosím, nějaké tragické vyučování matematiky na jedné škole mě opravdu nezajímá] ). Ono se stačí jednoduše zamyslet. Kdyby USA byli taková díra, jak se všude píše, byli by tam, kde jsou dnes? Například Intel, AMD, Apple, Nvidia, Google, atd. Všechno jsou to americké firmy založené Američany. Čínská konkurence se jim ani trochu neblíží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USA už opravdu nejsou stejná "Amerika" jako před 30-ti lety. Výuka matematiky na základních školách je tam katastrofální všude, jelikož je to federální záležitost z ministerstva školství. Osobní zkušenost, moje děti chodily do školy v Santa Monice, ve velmi dobré čtvrti (household >$400k/ročně). A pak do podobně kvalitní školy v Santa Clara. Americké inženýrství, před 30-ti lety nejlepší na světě, je v troskách. Hlavně přívalem Indů a dalších cizinců na H-1B víza, protože ti pracují za 1/4 původních platů v inženýrských profesích, a tudíž se Američané na technické vysoké školy příliš nehrnou, anžto to znamená strávit profesní život v "chudobě", tedy proti právníkům, lékařům, manažerům, ... s indickou, čínskou, ... konkurencí. Většina amerických absolventů technik pracuje raději ve finančnictví apod., kde jsou 2-4x vyšší nástupní platy, no a nebo ve vojenském průmyslu, kam H-1B "experti" oficiálně nesmí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

..aneb jak si urezat vetev na ktere sedim..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A aké bolo školné na tých strednýcph školách?

do 30 000 USD/rok/žiak sú skutočne v USA aj stredne školy strašne nekvalitnéné.

naopak nad 100 000 USD/rok/žiak sú stredné školy v USA super kvalitné.

Ja viem, tie sú aj na pomery USA skoro nedostpupné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za opravdu hodnotnou odpověď. Je fakt, že pomalu ve všech amerických korporacích nyní pracují jako technici Indové, že to je s platy takto hrozné jsem opravdu netušil. Stejně mám ale problém uvěřit, že by to s matematikou bylo na základních školách tak hrozné. V ČR také všechny školy musí dodržovat RVP, to ale neznamená, že všude probíhá vyuka stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel smysl te odpovedi je pravdivy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Hlavně přívalem Indů a dalších cizinců na H-1B víza“

Což je zčásti i odpověď na ten problém, protože USA mají možnost nasávat odborníky z jiných zemí.
Protože pro vzdělané a schopné lidi jsou USA pořád lákadlem, odliv mozků do USA je dokonce i v Evropě.

Navíc vzdělaného a schopného člověka často víc láká život ve svobodnější zemi.
A možná to v tomhle ohledu v USA už není co bývalo, ale relativně k jiným zemím z toho USA pořád vycházejí skvěle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud nevyhraje Trump, tak to se svobodou půjde do pr... hodně rychle, Cancel culture tam začíná sotávat naprosto šílených obrátek. A pokud vyhraje, tak to možná spustí válku s Ćínou... nevím, co je lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amerika byla vždycky tažená přistěhovalci. Domácí za moc nestáli, zajímalo je jen zemědělství a různé horečky typu zlato na yukonu nebo ropná pole v Kalifornii. To není žádná inovativní síla, jen využívání otrokářské ekonomiky a plundrování země, prostě byznys toho nejhrubšího zrna. Zatímco většina intelektuálních výkonů, které Ameriku někam posunuli byla daná přistěhovalci ať už to byl Einstein, Bohr (v rámci imigrační politiky Brain Drain) nebo předtím Tesla, Marconi atd. a po nich celá ta skupina v rámci projektu Paperclip tj. Von Braun, Eberhard Reese, Heinz Schlicke, Frank Joseph atd. Ta jména neznějí anglicky. Takže zaplaťpánbůh za ty Indy. Tím neříkám, že byznys není důležitý, naopak - přináší peníze a v Americe se tak nějak podařilo pozitivně propojit zájmy výzkumu a byznysu dohromady, to je myslím hlavní přednost a unikátní vlastnost Ameriky, něco co v socialistické Evropě nebo různých totalitách moc nefunguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Amíci Číně dodávali své technologie, neexistoval by zdaleka tak silný ekonomický tlak na to aby Číňani dotyčné technologie vyvíjeli sami.
Dávat paralelu s jadernýma zbraněma dle mého názoru je hloupé, protože jaderné zbraně nejsou předmětem ekonomického tržního chování - žádná firma je nevyvíjí proto, aby bohatla z jejich prodeje na volném trhu, takže vývoj a výroba/nevýroba jaderných zbraní není produktem ekonomických tržních sil, ale pouze politických rozhodnutí. Naproti tomu vývoj spotřebních čipů, mobilních technologií, apod... je velmi silně ovlivněn chováním trhu.
Takže když Amíci zakazují vývoz nějakých technologií do Číny, tak jen čínským firmám parádně otevírají tržní příležitost aby vzniklou mezeru v trhu zaplnili. A vzhledem k tomu, že Číňani v průměru mají o pár bodů vyšší IQ než máme my Evropani, tak si nemyslím, že by nebyli schopni tuhle mezeru v trhu sami vyplnit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A zase ta stejna pisnicka o prohnilem, dekadentnim a rozpadajicim se zapadu a progresivni cine (rusku), kde vsechno slape jako hodniky a silny vudce nedovoli svemu lidu uhnout z cesty prosperity ani o milimetr. Kdybych dostal korunu pokazde, kdyz tyhle hovna ctu, tak uz jsem milionar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí srovnat dynamiku růstu HDP a růstu bohatství v Číně a na západě a nutně prostě dojdem k závěru, že Čína má dynamiku mnohem vyšší. Číňani podobně jako Vietnamci, Japonci a Korejci.... jsou prostě o něco pilnější a mají v průměru o něco vyšší IQ než máme my Evropani, chovají se pragmatičtěji, např. se neoslabují aplikací nesmyslů typu afirmativní akce, genderová vyrovnanost, apod.... kdy o pracovním umístění a přijímání na školy nerozhodují pouze profesní kvality a výkon adepta, ale třeba etnická příslušnost (tohle naštěstí zatím ještě není případ u nás v Česku)..... takže mi připadá vcelku logické, že pokud to Číňanům vnější okolnosti dovolí (zejména kapitalismus - volný trh, možnost soukromého podnikání, možnost legálně bohatnout ze soukromého podnikání, apod....), tak jejich ekonomika bude mít větší dynamiku růstu než má ekonomika západních zemí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna to Japonsko je skvělý příklad. Tam ten ohromný růst byl v 60.-80. letech. Od 90. let nastala stagnace. Korea se k tomu pomalu blíží. Čeká to i Čínu, zvlášť po té, co bude muset řešit problémy s přestárlým obyvatelstvem, které se ještě prohloubily díky politice jednoho dítěte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle stejné problémy se přece týkají také i západu a myslet si třeba, že problém se stárnutím Evopanů vyřeší import černochů z Afriky, že tihle imigranti převezmou otěže ekonomického rozvoje, to mi připadá značně naivní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, aby to Čina prostě nevyřešila obsazením Tajwanu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak ten byl dobrej! :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to nemá vojenskou sílu. Kdyby byl Taiwan dostupný z pevniny a malý jako HongKong tak možná.
Myslím, že konflikt byl dopadl asi tak jako všechny konfrontace s Japonskem předtím. Čina to ví a proto jen křičí a lomozí zbraněmi, reálný útok je mimo realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cina je dneska vojensky suverene nejsilnejsi zeme v regionu. Jedinou protivahou je ji Indie. Pro Cinu by uz dneska vojensky Taiwan problem obsadit nebyl, ale riskovali by tim jednak namorni valku s US a jednak obchodni s vicero zememi. Cina dnes a v dobach vlaky s Japonskem jsou uplne rozdilne zeme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Armáda ČLR byla vždycky takový papírový drak. Při konfliktu s Tchaj-wanem bez vnější intervence to je bez debat, každopádně s intervencí USA a případné asistenci JK a Japonska by rozhodně neměli šanci. Moderní čínské armádě chybí narozdíl od US Army a Navy bojové zkušenosti. Čína měla vždy v regionu nejsilnější armádu a stejně dostali za posledních sto let napráskáno skoro v každém konfliktu ( Japonsko, Vietnam, SSSR, Víceméně i válka v Koreji )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V te uvaze ti chybi jen jedna celkem podstatna vec, ze drive byla Cina na technologickem chvostu. Dneska je Cina na technologicke spicce. Je celkem jedno, jestli je prvni, druha, treti nebo ctvrta..je na spicce. Pokud se zajimas treba o problematiku letadlovych lodi, tak i presto ze maji 2 mensi lode ted, tak maji ve vyvoji dalich 4-6, ale hlavne maji hypersonicke rakety, ktere jsou schopne letadlove lodi potopit nebo aspon vazne poskodit, coz je pro US v momente valecneho namorniho stretu dost problem, i pres celkovou namorni prevahu. Dokonce existuji vyroky americke admirality, ze by US vlaku v jiznim mori s cinou prohralo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl s tím výrazem technologická špička docela opatrný. Hypersonické rakety má dnes kde kdo ( Hlavně Rusové v nich vycítili příležitost ) to ovšem neznamená, že jsou všechny lodě na odpis. Boj neprobíhá jenom na moři ale i nad mořem, kde je převaha USAF naprosto drtivá. Strojům jako F22 a F35 nemohou Číňani ani trochu konkurovat. Ty letadlové lodě jsou zatím jen koupený Kuzněcov a domácí Kuzněcov. V jakém stavu je jejich ruský sourozenec není třeba rozepisovat. 2 letadlové lodě zvládne mimochodem provozovat i Velká Británie. Až bude mít Čína 12 letadlových lodí o velikosti Nimitzu nebo Forda a to s jaderným pohonem, tak se potom dá o něčem bavit.

Taková invaze na Tchaj-wan by byla největší obojživelná operace všech dob a myslet si, že na to má ČLR kapacity a zkušenosti je jako věřit v invazi SSSR do Japonska v roce 1945.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ty letadlové lodě jsou zatím jen koupený Kuzněcov a domácí Kuzněcov. "
.. to ze ted nema lode schopne konkurovat US je celkem jasne. Ale tady nejde o stret nekde v pulce pacifiku, ale v principu u pobrezi Ciny, kde je potrebovat narozdil od US, nebude.
"Boj neprobíhá jenom na moři ale i nad mořem"
.. a presne tady by mela cina dalsi vyhodu z duvodu leteckych zakladen na pevnine, pokud by se jednalo treba o Taiwan.
"Strojům jako F22 a F35 nemohou Číňani ani trochu konkurovat. "
.. mozna ti uslo, ze Cina ma taky stroje 5-te gernerace J20 a nove J20B. Takze to, ze se s nimi Cina nemuze merit, s tim bych byl dost opatrny. Jsou to totiz "cinske kopie" Raptora a tudiz celkem srovnatelne s F22. F35 sama o sobe neni typicky "fighter stihac" a potrebuje podporu dalsich typu letadel.
"Taková invaze na Tchaj-wan by byla největší obojživelná operace všech dob a myslet si, že na to má ČLR kapacity a zkušenosti je jako věřit v invazi SSSR do Japonska v roce 1945."
.. mas tendenci to dost zjednodusovat a Cinu podcenovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> .. to ze ted nema lode schopne konkurovat US je celkem jasne. Ale tady nejde o stret nekde v pulce pacifiku, ale v principu u pobrezi Ciny, kde je potrebovat narozdil od US, nebude.
> .. a presne tady by mela cina dalsi vyhodu z duvodu leteckych zakladen na pevnine, pokud by se jednalo treba o Taiwan.

Zde plně souhlasím, ovšem letecké základny jsou k dispozici i na východě. Pochybuji, že by Tchaj-Wan v takto kritické situaci neumožnil Američanům operovat z jejich základen. Je fakt, že by zabralo nějakou tu dobu aby tyto letiště mohli Američani použít, pokud vůbec, a proto na první protiúder poslouží letadlové lodě.

>.. mozna ti uslo, ze Cina ma taky stroje 5-te gernerace J20 a nove J20B. Takze to, ze se s nimi Cina nemuze merit, s tim bych byl dost opatrny. Jsou to totiz "cinske kopie" Raptora a tudiz celkem srovnatelne s F22.

Ano, celých 50 kusů :) ( Dle údajů na Wikipedia k roku 2019 ).

> F35 sama o sobe neni typicky "fighter stihac" a potrebuje podporu dalsich typu letadel.

Také o tom, že je F-35 určen na dogfighty nikde nepíši.

> .. mas tendenci to dost zjednodusovat a Cinu podcenovat.

V tom případě bych rád věděl jaká provedená obojživelná operace je srovnatelná s obsazením Tchaj-Wanu, případně kolik úspěšných vylodění již ČLOA provedla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, bavime se v rovine "co kdyby", protoze jinak to stejne nejde. To jen pro upresneni.

"Ano, celých 50 kusů :) ( Dle údajů na Wikipedia k roku 2019 ). "
.. to cislo je uz starsi a pak nevime, kolik kusu bude mit v horizontu nekolika let. Ono asi se nebavime o tom, ze by to vylodeni melo nastat zitra.

"V tom případě bych rád věděl jaká provedená obojživelná operace je srovnatelná s obsazením Tchaj-Wanu"
.. tak cinska samozrejme zadna. Pokud ale zabrousis do WWII tak se nabizi minmlane jedna a to operace Overlord (vylodeni v Normandii) a asi by se dala pocitat i neco jako operace Husky (vylodeni na Sicilii).

Ja opravdu nechci tvrdit, ze by potencionalni zabrani Taiwanu byla brnkacka. Na druhou stranu to podle mne neni technicky nemozne a tech moznosti jak by to Cina provedla je vic. Vylodeni jako takove neni podminkou, pokud by byla schopna Taiwan treba namorne a letecky zcela blokovat/izolovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Hele, bavime se v rovine "co kdyby", protoze jinak to stejne nejde. To jen pro upresneni.

Jasně, je vůbec otázka jestli to někdy v budoucnu nastane. ( Podle mne tedy ano, ale dříve jak za 10 let určitě ne )

> Pokud ale zabrousis do WWII tak se nabizi minmlane jedna a to operace Overlord (vylodeni v Normandii) a asi by se dala pocitat i neco jako operace Husky (vylodeni na Sicilii).

Srovnání s Overlord je dle mě mimo mísu. Spojenci ( Hlavně USA ) měli již spousty vyloděni za sebou a ještě k tomu totální námořní a leteckou převahu ( Ani jedno Čína mít nebude, taková operace nejde utajit [ Leda, že by v tom byl Tchaj-Wan sám ] )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S vylodenim to bylo mysleno spis tak, ze by to byla posledni faze delsiho konfliktu. Napred by musela Cina vyautovat US a pak min. letectvo a namornictvo Taiwanu, nez by k necemu takovemu doslo. Asi by to sranda nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A právě proto do toho Čína v tomto desetiletí rozhodně nepůjde. Válka s USA znamená válku s NATO (Tím nemyslím nutně aktivaci pátého článku, evropské země by v rozsáhlém konfliktu USA rozhodně pomohli ) případně i Japonskem. Indie také nemá s Čínou dobré vztahy a jakékoliv příležitosti by určitě využili. Taková operace má smysl jen pokud by nastal nějaký ekonomický kolaps západu. Číná vždy Tchaj-wan chtěla a jednou do toho půjde, teď ale rozhodně ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče výrobní generace, tak na tom Huawei bude podobně jako Intel. Avšak domnívám se, že s tím rozdílem, že Huawei má podstatně větší potenciál tuhle ztrátu rychle zacelit než je potenciál Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To jo, může se klidně stát, že rozjedou 7nm velkovýrobu ve stejné době jako Intel, kde to zatím vypadá na konec 2021/začátek 2022 (a kdo ví, jak to nakonec zvládnou tak "rychle").

https://www.theburnin.com/industry/smic-could-start-7nm-chip-production-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.