Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC rozjíždí 7nm EUV proces, na kterém vznikne Zen 3 / Ryzen 4000

Teoreticky by Intelu stačilo vydat káčkové procesory pro zákazníky co chtějí extrémně vysoký singlethread na současném 14nm++++(už nevím kolik plusů), ale s novou architekturou, s kvalitně udělanou pájkou jakou dělá AMD a s maximálně 8 jádrama. Jsem přesvědčen, že s novou architekturou na vysoké frekvenci by stačilo i šestijádro, ale nechci se zbytečně hádat. Kapacity na ladění nové architektury na starší nm Intel má. AMD dá IMHO horko těžko 5GHz i na těch 7nm+, takže by to stačilo i v situaci co nastane až za rok, rok a půl až dva. Pokud se frekvenčně nevydaří jeho 7nm (nebo i 5nm?), tak klidně i déle - nikde není psáno, že může mít nejnovější proces a k němu jen jeden starší. Když bude poptávka, tak může jeden fab nechat 14nm++++++ káčkům až do alelůja/konce křemíku. Frekvenční krize chce neobvyklý přístup.

Zbytek hrnout na 10nm s ne tak skvělými frekvencemi, ale více jak 8 jádrama a lepší efektivitou, Starý proces využit, nový také. Ceny si Intel určí podle poptávky, aby měl obě výroby co nejlépe využité. Ovšem tenhle trh je tak zparchantělý, že něco jako normální soutěž a zdravý rozum v něm dávno není, takže i kdyby Intel vydal SHIT, tak ho i prodá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

První problém je, že Intel už teď různými lake-refresh-resuscitation-exhumation optimalizuje 14 nm až do zblbnutí, takže velký prostor pro další optimalizace bych nečekal.

Druhý problém je, že je blbost vyvíjet úplně novou architekturu pro proces, který je na konci životnosti. Je dost naivní sázet na to, že se podaří na zastaralém procesu vyvinout nějakou „wunderwaffe“ architekturu, která dokáže vyrovnat rozdíl dvou generací ve výrobním procesu.

Navíc Intel tohle ani nepotřebuje, v podstatě to jsou jen náklady bez velkého přínosu.
Výhledově (pokud s novými procesy nenarazí i konkurence) bude Intel stejně potřebovat novější výrobní proces, a to nejspíš i kdyby měl vyrábět u konkurence.
A do té doby může konkurenceschopnost svých produktů řešit snižováním cen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle uvažování platí jen v když je novější proces dost dobrý. Co když se 10 nm nedostanou přes 4,3 GHz? Nová architektura rozdíl nedorovná, protože nic revolučního není v plánu. Zůstat s některými produkty na 14 nm by pak dávalo smysl. Hodit novou architekturu na 14 nm by neměl být tak velký problém (pro Intel co neví co s prachama), protože jak jsem už napsal, revoluce se nečeká. Jen náprava chyb a drobná vylepšení. Prej úplně nová architektura - jsem se zasmál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-D
Geniální plán, ještě nám vysvětlete: Když výrobní proces dokáže na danou plochu dostat zhruba třetinu počtu tranzistorů se kterým počítá architektura, jak tam dostanete ten zbytek?

Případně „nebude problém“ udělat čip prostě větší (takový „die-expand“), nebo „nebude problém“ prostě vyškrtnout z návrhu většinu tranzistorů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to skutečně bylo potřeba tak šest jader místo 8 a menší L3. Jak jsem napsal, ta architektura nebude nijak revoluční, bude hodně podobná tomu co se dnes vyrábí na 14 nm. Kde jsou informace o masivním zvětšení počtu tranzistorů u osmijader na nové architektuře proti těm dnešním osmijádrům?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uff zdejších velomyslí je tu škoda... Ti by se měli rovnou dosazovat do správních rad.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje uvažování naráží na nepříjemný fakt, že ty velemysli co obvykle řídí podniky dělají velice často hloupé chyby, které by normální člověk neudělal. Jestli neznáš příklady idiotských rozhodnutí „manažerů" ze svého vlastního života, tak buď rád.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Po bitve je kazdy general...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak buď rád, že si nezažil ty případy, kdy i před bitvou jsou normální lidi víc generálové než „manažeři".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manazeri nevalci, generalove neridi firmy. Znate vubec to prislovi?

Nicmene, to co se muze jevit jako nesmyslny krok muze davat smysl s jinymi cili ci jinymi informacemi. My nyni zname veci co v dobe rozhodovani znamy nebyli. Intel se urcite nedostal do soucasne situace umyslne, ale protoze mel spatny predpoklad o vyvoji 10nm. Nebyl v tom sam. Neco podobneho se nedavno povedlo GloFo, ktere to rovnou zabalilo. Intelu se vyplati to dotahnout.
Za posledni desetileti skoncila s vyvojem spickovych procesu spousta firem. Ale zdejsi odbornici urcite vi, ze to byla chyba nejake velemysli.

Nikdy jste se nerozhodoval pod tlakem ci s nedostatkem informaci? Dobre pro Vas, ale kazdy takove stesti nema.

Zazil jsem podivna rozhodnuti, ale ne vzdy znam jejich duvod. Pokud ho znam, leccos to vysvetli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle vlákně jsem nemluvil o „manažerech" z žádné polovodičové firmy, ale jiných. Do problémů Intelu/GF nevidím - jen znám jejich dnešní výrobky a podle nich jsem vytvořil teorii o pokračování jejich 14nm procesu (v případě nízkých frekvencí 10 nm) déle než je obvyklé, ale o tom je jiné vlákno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S temi manageri je to ve vsech oborech prece stejne, tezko muzete znat vsechny informace/zadani na zaklade nichz se rozhoduji. Ty vyrobni procesy jsou hezka ukazka a snad v kazdem oboru je neco podobneho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já bych chtěl novou patici 1253 s plnotučným 12ti jádrem na 4,5GHz v základu s TDP 90W a sem spokojené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodne štestí :) Ja by som tipoval Groom Lake, 12c/24t na 5+, TDP 180+ a v hrách bude rýchlejší, poriadne RGB a výsledok je jasný. Už je zase v popredí 9700K, takže BFU + marketing a provízie zamestnancom pri doporučovaní a nemá AMD šancu.. 90% ľudí ma IQ pod 100, takže tak to tu chodí, o OEM sa nebudem rozpisovať, každý, kto to tu číta, vie o čom hovorím, retail bol v prospech R5 2600 dlhú dobu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 4000 bych asi nijak brzy neočekával, minimálně pokud Intel nepřekvapí s 10nm procesem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo je to skoro?

AMD štandard:
40 dní výroba, 90 dni testovanie, výrobcovia zostáv dostanú CPU 30 dní pred vydaním CPU.

teda prvé budú 160 dní po zacoatku sériovej/ veľkokapacitnej výroby a 160 dní po 30.6.2019 je

7.12.2019
https://www.convertunits.com/dates/160/daysfrom/Jun+30,+2017

A Zen3 nebude prvý a bude mať min 2-3 mesiace oneskorenia oproti masovke

resp. na sériovke urobi 90+40 dní testovacej serie a to je najskôr 15.4. 2020 ako najskorší termín pre Zen3

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi opravdu magor.

Tapetujes tu svych par mouder furt dokola i kdyz to nedava zadny smysl.

Informace, ze AMD trva najaky cas od zahajeni seriove vyroby dostat svaby na trh (navic, neni tohle z grafik?) do tehle uvahy nepatri.

Rec byla o Zen3/Ryzen4000. Pricemz ani Zen2/Ryzen3000 neni na trhu.

Srovnej si to v hlave!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nie bolo.to z CPU, keď ešte malo AMD továrne... Ale aplikovatelné je to na každom čipe. A čo je magorské, keď sa kolega hovorí s čase k uvedeniu a ja tiež. On hovorí, ze to nebude skoro, a ja, že to skoro byť nemôže..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo vytvoril velice sikovny skriptik, ktery prospevky tohohle blazna v diskuzi skryje. Bohuzel toho magora stale v blazinci poustej k pocitaci, takze se jeho nesmyslu jinak zbavit neda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je mile, ze si to nekdo jeste pamatuje. S prichodem crhy jsem si jej zase zapnul. Staci vlozit do Tampermonkey (FF, chrome)
http://fii.cz/ufamiruj

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tabulce má být "yes_mark.jpg" u N7+, jinak ten článek jaksi nechápu... ¨

Navíc se dozvídám, že TSMC rozjelo EUV 7+, ale přesto Ryzen 4000 bude na procesu Samsungu s EUV nebocože. To jako aby TSMC nebylo přecpaný? A k čemu se stahují ona procenta, TSMC nebo Samsungu (a u obou se proces jmenuje stejně?). Jsem zmaten.

" ...před koncem letošního jara, připravuje se TSMC na spuštění druhé generace 7nm výroby s využitím EUV litografie (tj. 7nm+ neboli CLN7FF+ neboli N7+)."
vs.
"Třetím známým zákazníkem 7nm EUV procesu Samsungu bude AMD s procesory architektury Zen 3, které pravděpodobně ponesou označení Ryzen 4000. Dosud toho o nich bylo řešeno velmi málo, a tak nebude od věci shrnout, co by vlastně mohly nabídnout:

TSMC 7nm+ (N7+ / CLNFF7+) proces"
=====

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nez psat clanek o Velikonocich spolecensky unaven, tak je lepsi nepsat zadny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel systém je natolik „chytrý“, že má občas z nějakého důvodu tendenci upravovat odkazy na obrázky vložené do tabulky na stejné. Někdy je změní při uložení, někdy se to stane při automatické publikaci. Zkusil jsem to upravit ručně, snad to vydrží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To s tím "Třetím známým zákazníkem 7nm EUV procesu Samsungu bude AMD" jste neopravil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.