Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu 16.04 LTS už nenabídne Catalysty

Víme už několik měsíců, že AMD na Linuxu utlumuje vývoj Catalystů ve prospěch nového hybridního ovladače AMDGPU. Vyústění to bude mít už za měsíc a půl, kdy Ubuntu již Catalysty nenabídne.

Pro majitele Radeonů to tak znamená přechodné období s určitou mírou nejistoty. Musíme si je ale rozdělit na dva tábory.

Ten první vlastní starší Radeony, konkrétně modely maximálně generace GCN 1.2-1.1. Tyto karty fungují buď s Catalysty, nebo se starším (dosavadním) otevřeným ovladačem radeon, který je po funkční stránce omezen a také jeho výkon nedosahuje výkonu Catalystů.

Druhou skupinou jsou majitelé nejnovějších karet, kteří donedávna trpěli nulovou podporou, tedy od Radeonu R9 285 „Tonga“ výše, tedy generace GCN 1.2(+). Tyto karty již dostávají od AMD podporu primárně v ovladači amdgpu.

Canonical pro Ubuntu 16.04 LTS již chystá jen kombinaci radeon a amdgpu. Aby byly ovladače v systému, který bude používat kernel 4.4, co nejnovější, budou do kernelu backportovány změny z kernelu 4.5. Systém sám ale již nenabídne snadnou cestu instalace Catalystů, taková věc tak bude ležet již na bedrech uživatele, pokud si bude chtít Catalysty do systému mermomocí naroubovat.

Věc se týká jak těch, kteří budou Ubuntu 16.04 LTS nově instalovat, tak i těch, kteří budou upgradovat z dřívější verze. Systém při upgradu odstraní Catalysty (ovladač značená fglrx) a smaže konfiguraci v xorg.conf. Nebude tak cesty zpět.

Důsledek to má jediný: jelikož ovladače radeon i amdgpu nejsou plně odladěné a výkonově tak dobré jako Catalysty, nelze počítat s plnou funkcionalitou ani výkonem. Ale je to zkrátka nutný mezikrok, ostatně AMD sama linuxové Catalysty utlumuje a tento mezikrok může trvat řekněme tak 1 rok, více spíš ne. Ubuntu 16.04 LTS je vydáním s dlouhodobou podporou (5 let) a jedno je jisté: za pár let, během podpory této verze, už asi Catalysty pro Linux, jak je známe, existovat nebudou. A proto tento krok nyní logicky přichází.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu 16.04 LTS už nenabídne Catalysty

Úterý, 15 Březen 2016 - 23:51 | Petr Kraus | Člověk nesmí být líný si čas od času vytvořit...
Pondělí, 14 Březen 2016 - 12:16 | VashCZ | Hrozná nevím, ale protože je ten obrázek...
Pondělí, 14 Březen 2016 - 10:52 | TyNyT | Tak to jsem věru zvědavý. Radeon driver postačuje...
Pondělí, 14 Březen 2016 - 02:19 | DORLOCK | Chystáte se udělat nějakou rekapitulaci z...

Zobrazit diskusi