Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 17.04 nasadí odkládací soubor místo /swap oddílu

Už asi 5 let mám na všech PC (Win desktop, linux servery i desktop) swap zcela vyplý. A nikdy jsem nezaznamenal žádný problém. Možná i proto, že si volím sw podle náročnosti na zdroje. Například javu jen když opravdu není zbytí.

> free -m
total used free shared buff/cache available
Mem: 3478 408 1325 8 1745 2932
Swap: 0 0 0

nebo (zde probíhá už hodiny náročná kompilace):

total used free shared buff/cache available
Mem: 7251 3517 1176 34 2558 3598
Swap: 0 0 0

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám Linux 10 let a nikdy jsem swap nepoužil, nebyl důvod. Akorát jsem se hned ze začátku musel naučit plavat a rozdělovat si disky sám, automatická instalace doteď všude ten swap nacpe :P (čest výjimkám, začínají se pomalu objevovat).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě se jednou za půl roku, možná spíš jednou za rok, splaší Flash plugin a sežere celou RAM (8GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přesně na tyhle situace je lepší swap nemít. :) Protože splašený sw zabere i celý swap a pak je PC totálně zasekané a pomůže jen reset. Kdežto se samotnou RAM se problém odhalí dřív, jen OS odstřelí proces a jede se normálně dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napríklad pri WM player mi blbol bez swapu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problematický software můžete snadno limitovat.

Swap je užitečný, pokud máte hodně spících procesů/démonů, které se probouzejí jen občas. Jejich stránky pak není nutné držet v paměti a místo nich může v týchž fyzických stránkách být třeba disková cache. Bez swapu je nemůžete jen tak zahodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle si samozřejmě dobře uvědomuji. Ale kromě první rady (nepoužívat přebujelý sw) mám ještě druhou - ponechat pouze ty služby (démony), které potřebuji. Když se to zkombinuje, tak nemám žádnou službu, která by skoro pořád spala a přitom zabírala hodně RAM, tudíž ani zde swap nevyužiji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...man ulimit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé, teď ještě začít používat značení disků podle abecedy a revoluce bude dokonána :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ono je podle abecedy uz dlouho sda, sdb, sdc... :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Revoluce? Vzhledem k tomu, ze pismenovani disku pochazi ze CP/M, tak by to bylo spis "plnou parou vzad".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na SSD nedochází k fragmentaci diskového prostoru při ukládání dat do souborů? To do firmware SSD integrovali ovladače pro různé souborové systémy, takže se SSD samo automaticky na pozadí defragmentuje?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nj., asi myslel, že fragmentace je u ssd disku relativně irelevantní věc a neuměl to vyjádřit a tak to dopadlo :).
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápal spíše tak, že není třeba vytvářet další diskový oddíl a je tedy snadnější údržba ssd disku. Příznám se ale, že nevím jak je "wear leveling" řešen v tomhle ohledu u ssd disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K fragmentaci dochází, ale nevadí to. V SSD není žádná hlavička, která musí hledat stopu, takže i fragmentovaný soubor se přečte stejně rychle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> i fragmentovaný soubor se přečte stejně rychle

Bezne rozsireny omyl. Podivej se na testy kterehokoliv SSD a porovnej si random read vs sequential read. Random read je obvykle 5x az 10x pomalejsi.

V realnem svete fragmentace nikdy neni tak spatna ze se rovna nahodnemu cteni, ale stejne rychle to cist nebude, odhadem tak 80-95% dle urovne fragmentace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když řeknete A, je nutné dodat i B. Testy sekvenčního čtení/zápisu obvykle počítají s velkými bloky dat jako půl mega, mego a tak. Náhodné přístupy zase s malými bloky jako 4K, 16K apod. Takže je to o tom, že náhodné přístupy jsou pomalejší proto, že se generuje více malých požadavků, zatímco sekvenční je méně velkých.
Pokud ale uděláme sekvenční test, který bude brát více malých bloků jdoucích za sebou, bude to stejně pomalé, jako když ty bloky budou rozmístěny náhodně a ne sekvenčně. Tedy na SSD. Na HDD budou i ty malé sekvenční bloky obstarány rychleji než náhodné - odpadá pohyb hlaviček, zůstává jen latence.

Swap na filesystému může začít být pomalejší na SSD oproti diskovému oddílu v momentě, kdy fragmentace tohoto swap souboru začne být obrovská. Pokud se udělá na disku jeden soubor v kuse, je to stejné jako jeden oddíl v kuse. Ten má tu vlastnost, že jeho pozice a velikost je neměnná, takže k fragmentaci na úrovni celku nemůže docházet a je to jen o operačním systému, jak s tím swap prostorem pracuje. Pokud ale bude swap soubor na filesystému různě měnit velikost podle potřeby, což podle mě moc nepatří mezi „best practices“, tak pak skutečně může k fragmentaci toho prostoru jako takového docházet. Otázkou je, kdy to na SSD začne vadit. Já bych si tipl, že ten rozdíl bude na úrovni chyby měření.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ale těžko má něco společného s fragmentací. Skutečnost, že relevantní data mohou, ale nemusejí být v souvislých stránkách, ještě nemusí mnoho znamenat. Přečíst bez varování data o jednu stránku dál může trvat úplně stejně dlouho jako přečíst stejně velkou stránku úplně jinde. Tato latence ale může být při čtení většího počtu stránek jedním požadavkem celkem účinně skryta. Je to pak podobné jako s čtením operační paměti po blocích délky jedné cache line.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na SSD je pojem "Fragmentace" irrelevantny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není irelevantní, jen nezpůsobuje zásadní výkonostní problémy.

Pokud třeba budete zachraňovat soubory z rozsekaného/smazaného filesystému, tak ty fragmentované mají vždy mnohem horší šanci na dohledání "všech kousků". Po domácku se většinou najde jen začátek s hlavičkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle,
všem kupuju 200GB a více SSD (BX200 240GB je do 2kkč). Kdo na to nemá, koupím bazarové SSD o stejné kapacitě (kvalitní MLC Intel, člověk se pak dostane na 1600-1800,-). Ve výjimkách 128GB, ale ty už moc neletí, to bylo dřív.
Každopádně 4GiB swap oddíl pak vypadá opravdu k smíchu a nevidím důvod ho nemít. Kdo nerad swapuje, tak si může nechat jen swap jako pojistku a nastavit vm.swappiness = 0
Osobně mám 16GiB ram v job PC(víc rozšířit nejde, má jen dva sloty) a dost často se k tomu nevědomky dostanu a swap dá čas na záchranu. Pár desítek tabů v prohlížeči dělá divy, k tomu něco ve Virtualboxu, sql developer apod. a je to tam jako nic. Další možností je sw, který má tu a tam nějaký memory leak.

Navíc vše směřuje k tomu mít na root disku btrfs, a CoW se opravdu moc nehodí pro swap.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„ …a nevidím důvod ho nemít.”

Nevidíš důvod ho mít, a nebo vidíš (dobrý) důvod ho nemít. To co jsi napsal v tom tvaru jak jsi to napsal znamená, že tam ten swap mít chceš - takže si v tomu udělej pořádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik desitek let jim to trvalo? Misto zbytecneho oddilu, jeden dynamicky soubor s prioritni defragmentaci ..... coz byla samozrejme uztecna vec na HDD a dneska je passe diky SSD:o) Takze opravdu WOW ....
Pocitam, ze dalsi desetiletka linuxovych "revoluci" se ponese v tom, co je na windows uz bezne vic jak dve desetileti a ve vetsine programu, ktere maji vic jak dve nastaveni, uz dobrych 10 let (treba konkretne ted pisu z firefoxu) a sice ukladani konfigurace do databaze v jednom prenositelnem a hlavne zalohovatelnem, trackovatelnem, pravovatelnem atd systemu ... cili registry. U microsoftu dobre pochopili uz na zacatku devadesatych let, ze kvanta konfiguracnich dat je vhodne ukladat .... EHMMMMM ...... EHMMMMMM ..... jo, v milionu textovych souborech, kazdy v jinem formatu, prakticky nezalohovatelne, nebezpecne na nekonzistenci, pomale .... NE, pockat, to je linux v tretim tisicileti ...... :o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

a v /system32/ je co? ty tisíce zkompilovaných debilně označených dll ti přijdou jako pořádek? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze si delas jen srandu .....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Asi si srandu nedělá, protože:

Pokud si člověk nenastaví swap ve woknech natvrdo, tak je to katastrofa. Pokud se to nastavuje na stabilní velikost, tak vzhledem k velikosti operační paměti a pokud to v dnešní době někdo potřebuje, tak jedině na výpočetních mašinách, kde velikost výpočtů v simulaci většinou přesahuje velikost RAM. Tam je swap oddíl přínos.

Být tebou tak o win registrech bych pomlčel - v 64bit verzích je to morda - dvě větve, jedna pro 32b a jedna pro 64b a každá znich má ještě dvě podvětve - opět jedna 32b a jedna 64b - no a ve winapi se potom musí pamatovat na to, že něco může být tam či onde. Opravdu úžasný systém. A největší M$ joke je expandable string value - to tam bylo zavedeno na zmatení nepřítele.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tomu nerozumis, tak mlc ....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Totez sis mel rict predtim, nez jsi napsal ten nesmysl o swapu vyse.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký relevantní a věcný argument by nebyl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) logy ponechany v C:\
2) instalacky ponechany kdekoliv po disku (proc je mazat, ze, mista dost)
3) posledni dobou muj favorit - program se ti nenainstaluje do Program Files, ale tam jen hodi spoustec a cela instalace se nacpe do AppData/<program>/<verze>. A autoupdate stare verze samozrejme nevymaze, proc se takovou prkotinou zabyvat :)

Jop wokna rovna se poradek :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tomu nerozumis, tak mlc ....
Lol, zvlaste to nepochopeni AppData je vyzivne:)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mapy od Garminu.

mapa ma treba 8 GB, ty vyberes ze se ma nainstalovat do D:\Garmin. Tam je par souboru.

A zbytek z tech 8 GB je hadej kde? Na Ccku v c:\AppData.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u map Garmin to vyřešit lze:
1. Nainstaluj je - kamkoli, třeba do defaultního adresáře.
2. Soubory přesuň (běžným způsobem, třeba Průzkumníkem) tam, kam potřebuješ.
3. V registrech všechny původní cesty přepiš novými. (Jde to i po jednom ručně, ale v zájmu psychického zdraví doporučuji použít nějaký program, který umí "najít a nahradit - vše").

Já např. mám na tabletu malé úložiště, takže mapy provozuji z SDXC karty. A v PC mám mapy v C:/Program files/Garmin - jen tak, aby byl pořádek.

(A až se tu do mě všichni pustíte: já netvrdím ani, že to jde vyřešit rychle, ani, že to lze vyřešit triviálně.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete si taky přesměrovat umístění systémových adresářů windows.
Není to dokonalé, bordel na disku stejně přetrvává, ale lepší to je a funguje to. Není snadné udělat to správně, aby systém skutečně všude respektoval vaše nastavení, ale je to použitelná cesta.
Můžete mj zrušit některé některé nesmyslné přednastavené složky a hlavně jde docílit to, že se programy nebudou instalovat do c - program files, ale třebas trvale do d-programs, nebo jak si zvolíte.
Zmíněné mapy Garmin mají ale asi blbě udělanej instalátor, kterej natvrdo instalouje do c:\program files, takže tam by to vlastně asi nepomohlo.
Jo a musím říct, že nemám tušení, zda se toto dá dělat ve win 8 či 10, u těchto systémů jsem nikdy neřešil nic jiného, než jejich odstranění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Tak si nemas tak hloupou aplikaci instalovat. Co to ma spolecneho s windows???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3) tohle je jedna z dalších věcí co si Win přebírá z Linux světa
"Program Files" jako ekvivalent "/user/bin"
"AppData" jako ekvivalent "/user/share", popř. "~/.local/share"

co se týká neodstranění staré verze, to bych z části připsal na vrub vývojářům dané app, protože u stažených aplikací z různých zdrojů se to ne vždy dá ohlídat, co se týká M$ parodie na repozitáře (míněno jejich store), tam by si to Win pohlídat mohl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je konfigurace systému, druhá věc je konfigurace programů a odkládání všech možných i nemožných kravin. Takže konfigurace v /etc není tisíce souborů, je jich možná desítky, navíc ta výhoda přihlásit se jen v kernelu a opravit zpackanou konfiguraci je k nezaplacení. Ve woknech, když je něco špatně v registrech, už to stejně nikdy nikdo nespraví. A zálohování konfigurace? Zazálohovat /etc je snadné, zazálohovat registry ve woknech je k ničemu. Microsoft vždycky přijde akorát na nějakou kravin, třeba který i***t zavedl ten Ctrl-Alt-Del před přihlášením do Woken? Stejně tam nejde nic jinýho, než se přihlásit, tak proboha proč? Dále správa paměti - proč wokna pořád ukládají něco do swapu, když mají volnou paměť? A takhle bych mohl pokračovat celý den... Windows není systém, to je zmatek nad zmatek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Máš tam překlepy v poslední větě. Věta má vypadat takto: Windows není systém, to je zmetek nad zmetek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako mas pravdu. Stejne jako fotobob dole ......
Z pohledu linuxu v roce 2016 jsou ty windows proste zmetek ... to je proste jako se divat v roce 2016 na android, proste prvotina ..... ale ver mi, ono az se u windows posunes z tech 95tek treba na takove W2000 nebo XPcka za nejakych 7 let, tak budes cumet!
Je smutne, ze se srovnavaji vetsinou windows o 20 let zpatky, asi jako uzivatel linuxu si rikas, nic moc se nezmenilo, na windows asi taky ne, ale to je proste omyl ..... zkus aspon ty 17 let mrtve XPcka ......

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsou pořád horší a horší, vrátit se zpět znamená, že se to aspoň trochu nechá používat. Ale ty nedodělky ala W8 nebo W10, to je hrůza hrůz. Jediné co MS dělá je, že koupí nějakou firmu a její software plácne někam do win, tohle dělá už mnoho let a podle toho to vypadá. Ani ten pitomý ovládací panel jim nefunguje jak má. Na XPčkách a ještě ve W7 fungoval, od W8 je půlka nastavení tam, druhá jinde a co by člověk potřeboval, tak stejně nenajde.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vidis, ani si to nezkusil ..... se tvarit, ze o tom neco vis a nekdy jsi to videl ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu Linuxu?

Toho Linuxu, kde kazda distribuce je bastl navzajem nekompatibilnich skupin software, kde jenom najit v kterem konfiguracnim souboru se nastavuje dana aplikace je otazka desitek minut, kdyz z historickych duvodu je to asi na 7 mistech?

Tohle je systemd, tohle neni systemd - tohle ma konfig tady, tohle ma konfig zase v systemd, ejhle ono to pada protoze je to tam dvakrat - tohle je tam jednou, ale pada to, protoze tomu chybi nejake soubory jinde.......

Muaaaaaaaa.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Milý BTJ,
prozradím ti malé tajemství, o kterém neví ani Tux. Zde je má zpověď. Ještě před ním jsem fungoval na různých OS podomácku nebo ve fabrice slepených, a možná i na klonu CP/M až do roku 1994, kdy jsem musel kvůli kompatibilitě s okolím přejít na PC. Mno, DOS byl stravitelný a W3.11 naprosto úžasné. I když jsem musel disky pojmenovávat písmeny, kterých byl později nedostatek při více rozdělených discích. Ale pořád to bylo ještě docela logické. A pak došla ta zvrhlost W95 doprovázená hrůzou zvanou Registry a jakýmsi zvláštním dělením adresářů. Jenže to už jsem byl starý pařez, kterému bylo jasné, že toto nemá význam se učit a hlavně se to snažit pochopit. A tady nastal zlom, kde jsem se začal ohlížet po něčem, co funguje podle mých návyků. OS/2 nebyl špatný, ale nepodařilo se mi nikde nasdílet soft, jak by se řeklo dneska. Ovšem, v tu dobu ke mě prosákl linux na CD. A to bylo něco normálního co jsem znal. Akorát nebylo internetu, tak nevím jestli už byl nějaký soft. Ale už jsem ho vedl v patrnosti. W95 mě po spuštění nepřišly na oči a hned jsem měl před sebou přívětivý Word96, na který jsem přešel z AmiPro. S tím se ještě dalo existovat, ač jak říkáš už jsem věděl, že ve woknech se nebudu už nikam posunovat, protože tudy cesta nevede. Pak jsem dostal na vyzkoušení XP, ke kterým nebyl žádný ovladač na mé nové fungl nové železo. Jo, ovladač typu domácí úmak na tiskárnu se podařilo stáhnout z BBS, ale skener jsem musel do systému naroubovat částí ovladačů z W98 a XP. A to jsem fakt na XP čuměl jak vyražená pojistka. Tos došel o hodně, žes mě neviděl na vlastní oči. Pokud k nim není dostupný ovladač k tiskárně za 11 tyček, ke skeneru za 5 tyček, WordPro96 z 1 700,-kreditů a to v té době byly hrozné prachy a to jsem měl jen tak vyhodit? Nezapomeň, že internet na doma byl drahý a nedalo se všechno pozhánět na netu, pokud tě Telekom neměl finančně zruinovat.
Kromě toho se XP pořád "samy kazily" a pořád obnovovat obraz disku na bezvadný nebylo to pravé ořechové. A nebyl jsem sám kdo tím byl postižený. Ale aspoň už jsem tam měl natahaný opensource soft. A později v dual bootu...nejsem si jistý, jestli Mandrake nebo Mandrivu? S tím už se dalo ve světě PC existovat. Tady vidíš, že jsem červivý parchant, kterému wokna, kromě DOS a 3.11., nikdy neseděly, Macro$hití soft jsem nepoužil na svém PC, protože holt uvažuji jinak, než by si Redmodští představovali. Třeba dodneška jsem okouzlen z toho, že šířka okrajů ve Wordu se nastavuje v menu Soubory a nikoliv Formát, jak jsem zvyklý.
Buď klidný, že jsem nevyzkoušel všechny Wokna. Se stejným výsledkem = nepoužitelné. Tedy jsem vyhověl dalšímu tvému přání, abych wokna vyzkoušel. Ba dokonce jsem dneska z W10 nastavoval tiskárnu. Ale přišlo mi, že je tam přiinstalený Classic Shell nebo něco takového, že jsem tam našel , co jsem potřeboval.
Ale potěším tě. Asi rok jsem používal matlafon s kachloidními W8.1. Oproti desktopu musím uznat, že mě tady sedly o hodně líp než Android. To je tak všechno, kdy mě wokna podruhé v životě oslovily za nějakých 20+ let. A to je dost málo, nemyslíš?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobně.
Koordinuji sice tým lidí, co se stará o hromadu Windows serverů, ale ve skutečnosti o tom nevím nic. Pokaždé, když se k Windows dostanu, připadám si jak Alenka. Windows jsou záhadný a tajuplný OS. Občas něco skryjí, zobrazí, občas se vypnou nebo restartují, a spoustu možností vám jako uživateli vůbec nedovolí změnit, jako je třeba ta "doba aktivního používání", která nemůže být delší než asi 12 hodin.
Doma používám Windows 10 jako firmware pro Steam, nic jiného tam nainstalované není, a tak mě štve jen to vypínání. Ale kdybych se měl starat o uživatele, a vysvětlovat jim, že nemám tušení co znamená Error:null, co je "authentication needed" když zadám přihlašovací údaje, nebo proč to tlačítko "odeslat" u Outlooku jde sice prokliknout, ale nic se nestane, tak bych časem dostal infarkt.
Když kouknu do dxdiag, vyjede na mě hromada informací o pamětech mých třech GPU. Jsou to totální hausnumera, a já netuším, co to vlastně znamená. Ve správci zařízení už se člověk vůbec dočte věci, o kterých ani netušil. A jakmile začne hrabat dál, objeví spoustu dalších záhadných cest, vyprávění by bylo na věky věků.

Ne, že by na tom opensource prostředí bylo významně lépe, ale v ničem mi zbytečně nebrání. Netají mi možnost prodloužit dobu aktivního používání a každou chybovou hlášku si můžu dohledat až do posledního bitu. Chová se to relativně předvídatelně, byt za cenu konzervativních verzí, a jsem tak asi opravdu 20 let za Windows. Nemusím řešit licence, telemetrii, povinné aktualizace. Nebojím se, že když nějaké aplikaci zabráním ve firewallu komunikovat, tak že ji v tom opravdu bude zabráněno. U Windows nelze ničemu takovému věřit, naopak je klidně možné, že z nich polezou data, která ani ve Wiresharku neuvidím.

Zvláštní je, že jenom já jsem takový úchyl, kterému to nepřipadá normální. Mám rád svá data pod kontrolou, své servery pod kontrolou, svou síť pod kontrolou. Před rokem a něco jsem si udělal phishingovou stránku Facebooku... a prásknul mě můj vlastní Google Chrome, přes noc mi od Googlu dorazily asi čtyři maily, že moje doména byla odstraněna z vyhledávání atd., přitom se jednalo o zcela novou subdoménu, kterou určitě nikdo jiný než já nenavštívil.
Kde to sakra žijeme, že nás práská náš vlastní SW? V létě jsem si nainstaloval Ghostery, protože jsem se snažil snížit nároky prohlížeče na data na minimum, a udělalo se mi špatně. A když si vzpomenu na microsoftí novou wifi normu s *_optout, zrudnu jak rajče. Ještě nedávno jsem takovou wifinu potkal. Microsoft změnil s Windows 8 svět, přejmenoval spoustu wifi tak, jak si řekl. Tedy u těch adminů, co si toho všimli. No a pak si to rozmyslel, feature zrušil, a *_optout už je zase k ničemu.

Nenadávám jen na Windows, čas od času si zanadávám na cokoli, i na Libre Office (zkoušeli jste někdy vypnout automatické opravy? Nebo alespoň jakékoli opravy? Poprvé je to na rozmlácení klávesnice). Jenže u Windows mi vadí ta arogance. My jsme si to vymysleli, vy jste to koupili, teď si přečtěte EULA, i když už jste zaplatili, a pak se ničemu nedivte. Není to bug, je to feature.
Mark Shuttlework předvádí něco podobného. Ale je to zdarma a nemá to monopol. Já ve firmě Windows za Ubuntu zatím vyměnit nemůžu, to by mě uživatelé sežrali, a oprávněně! Když se to podaří, zavedu alespoň tenké klienty. Windows mají celkem neochvějnou pozici :(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To se mas fakt cim chlubit ......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jop.
Nemám problém přiznat, že tomu nerozumím. Dokonce ani to, že je to pro mě záhadná technologie.

Ti, co mě platí, to ví, a přesto mě platí. Ještě, že jste mi zatím nezačal konkurovat, okamžitě bych byl na ulici ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vis, ale ono ve windows je vsechno zdokumentovane .... ty jako BFU (coz zjevne jsi) nemas do registru nebo adresarove struktury co sahat .... a kdyz to budes nekdy potrebovat jako vyvojar, tak si mas najit 5 minut na precteni dokumentace a ne nadavat, ze necemu nerozumis stylem pokus-omyl .... to se pak hned pozna "aplikace", kterou vyvijel takovy diletant, viz ten garmin nahore ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dokumentace k win platformě sice existuje, ale zdaleka né ke všemu a ještě má k tomu s realitou divergentní vztah.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prej dokumentace Windows. To je dobrý vtip.

Jestli vám to stačí, tak jste pak chudák, který nikdy neviděl nic jiného, nebo genius, který nic lepšího nepotřebuje. A ještě k tomu arogantní. Ale jako genius si to asi můžete dovolit. Tak snad je to právě ten případ.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne opravdu jsem nemluvil o Win 3.11. Opravdu to dělají dnešní Windows, vím to, protože je používám. Používám toho hodně, tak mohu srovnávat. Já si Windows umím nastavit tak, aby dělala co já chci (proti čemuž MS poslední rok dosti intenzivně bojuje), ale když přijdu k nějakému BFU, tak ty stovky GB bordelu na disku jsou opravdu těžko pochopitelné. Běžná Windows jsou bordel, vyžaduje to dost znalosti je mít svižné a čisté.

Každopádně to není tak že bych Windows nenáviděl. Dovoluji si kritizovat celkem známé mouchy a že jich je. Apple má taky svý mouchy, Linux také. Jediný Linux je znich k mání zadarmo, což nějaké ty mouchy dostatečně vyvažuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"což nějaké ty mouchy dostatečně vyvažuje." .... na serveru mozna, na desktopu L-O-L.
Ono staci BFU nedat pravo administratora, kdyz se mu nedokaze vysvetlit, aby netahal a nepoustel kazdou picovinu a za druhe ...... za druhe ani neni, to je cele!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tomu nerozumis, tak mlc ....
Kamo to ale ne ..... to fakt ne, nechapes k cemu je ctrl+alt+del? UTFG treba! To je moc, ja tu nad tema neznalkovskyma komentarema uchcavam smichy ......

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš tohle?

Secure attention
Logon spoofing is a social engineering trick in which a malicious computer program, masquerading as Windows login dialog box, prompts for user's account name and password to steal them. To thwart this attack, Windows NT implements an optional security measure in which Ctrl+Alt+Delete acts as a secure attention key combination. Once the protection is activated, Windows requires the user to press Ctrl+Alt+Delete each time before logging on or unlocking the computer. Since the key combination is intercepted by Windows itself and malicious software cannot mimic this behavior,[b] the trick is thwarted.[19] Unless the Windows computer is part of a Windows domain network, the secure attention protection is disabled by default and must be enabled by the user.

Jinými slovy je k ničemu....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Jinými slovy je k ničemu...." ..... to jsi z toho pochopil??? Zkus gugl translate ......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já ti to přeložím - "Jsme volové, protože nedokážeme udělat bezpečný systém, tak tam na to naroubujeme různé pitomosti navrch, který práci znepříjemní, prodlouží, zpomalí, systém se zvětší a potřebuje rychlejší hw, více paměti, ale jelikož ji neumíme obsloužit, tak to stejně ničemu nepomůže, tak vymyslíme další nadstavbu, která bude řídit obsluhu, a jelikož je to už tak veliký, že ten náš systém updatů kolabuje, updaty trvá nainstalovat hodinu, tak vymyslíme nadstavbu nad updaty, která to zase zvětší a zpomalí..."

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jses vazne takovy debil nebo si jen delas prdel? Myslim tu otazku vazne!
V linuxu jako tohle snad neni????

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V Linuxu se ani nedohodnou, jak ty aktualizace budou vlastne fungovat.

Takze mame nekolik vzajemne nekompatibilnich formatu baliku a ke kazdemu 15 ruznych programu, ktere je spravuji a instaluji :-) At zije prehlednost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V Linuxu, teda aspon v GDM3 zapnu pocitac, nabehne to rovnou do prihlasovaci obrazovky (cca 15s, z toho 5s je to bios), napisu heslo, po asi 5 vterinach nastartuje desktop (gnome 3) a tim je start ukoncen - v pameti je tak 400MB (a to startuje i mysql+apache), ve swapu 0.

Pro srovnani ve windows cekam minutu na zobrazeni zmacknuti ctrl+alt+del, to pak zmacknu, cekam cca 5s nez se objevi prihlasovaci okno, pak napisu heslo, pak asi minutu cekam na zobrazeni desktopu, coz ale neznamena, ze muzu pracovat, protoze disk stale sortuje, takze odezva na jakykoliv ukon je radove vteriny, takze je lepsi tak 5 minut pockat, az si wokna dodelaji, co chteji. Pak kouknu do task manageru a vidim, že zabrano je 2GB, ve swapu je tak 1GB.

Ale asi jsem debil, že od systému chci, abych na něj pořád nemusel čekat...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Wow, vystrik, uleva, orgasmus!!! Udelal ses?:o) 20 vterin a si v linuxu, WOW, uplne me ta tva onanie vzrusila.
Vis na windows uz dobrych 18 let funguje STR na rozdil od linuxu (s durazem na slovo funguje), kde je pocitac probuzen driv nez se ti rozsviti monitor. Bezny boot je otazkou par vterin diky UEFI a fastbootu uz od W8. Zcela bezny boot je otazkou taky par vterin ... teda bavime se o mene nez 10 let starem PC s SSD, ne nejaka stara 486ka ze? Kazdopadne ani tak nemuzes srovnavat plnotucny OS se vsema balikama pro vsechny aplikace se zavadecem, kde ti bezi nejake jednoduche GUI po startu ..... (jeste by me zajimalo jak zjistujes tu vyuzitou pamet ... nebo ne, ale delas to spatne).
A proc si nevypnes to ctrl+alt+del? To mas jeste nejake W2000? Ty to mely tusim jako default i u klientskych stanic.
Nejdriv sem si rikal, ze na te jebu, ze jsi proste jen debilek, ale OK, osveta bude! Takze ta zkratka je tam ciste z bezpecnostnich duvodu a nema nic spolecneho s bezpecnosti windows. Kdyz jsi to nepochopil z toho sveho anglickeho citatu, tak ja te rad poucim! Je tam proste proto, ze kdyby to nebyla prihlasovaci obrazovka, tak ta zkratka vzdy vyvola systemovy dialog. Kdezto na tvem GTX3 nebo cem, kdyz se pujdes v praci vychcat a zapomenes to zamknout (nebo je to linux, coz je super, muzu se prihlasit do vedlejsi konzole kdyz je pocitac v "domene"-nevim jak se te parodii rika u linuxu, ale v praci jsme to meli, nezavisle na tobe a pustit tu aplikaci:), tak ti tam v klidu muzu pustit vlastni aplikaci, ktera bude vypadat jak prihlasovaci obrazovka, ty prijdes zadas heslo, program posle PANU OWNEROVI BTJ tvoje heslo a ukonci se. Ty si v klidu, vychcal ses, zadal si heslo a myslis si, ze je vse v poradku, jsi na svem desktopu a v klidu pracujes dal. Zatimco pan BTJ ti brouzda po disku, posila tvym jmenem vedeni firmy sproste maily a podobne. Takze PAN BTJ te poucil a VZDELAL k cemu je ve windows na enterprise stanicich standardne CTRL+ALT+DEL ..... takze zitra o velke prestavce muzes machrovat, ze jsi se neco i v linuxove diskuzi na CDR dozvedel, coz je asi poprve od zavedeni internetu:o) Ja rad vzdelavam tuhle mladez a rad poradim, kdyz vim vic.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tebou to nemá cenu - ty si prostě myslíš, že seš nejgeniálnější na světě a všichni ostatní jsou blbci. Myslíš, že nechápu, proč to tam je? Jenže je to tam k ničemu, protože když ti někdo na PC vleze, když seš přihlášenej, tak má stejně přístup ke všemu a nemusí dělat takovýhle hovadiny jako ti tam instalovat sniffer hesla, který vypadá jako přihlášení do Windows. Nehledě na to, že když ti ho tam dá a bude tam rovnou zadej heslo, tak ho stejně většina lidí zadá a nebude řešit, že tam před tím mělo být zmáčknutí Ctrl+Alt+Del. Řešit fyzický přístup k PC je naprosto o ničem, protože to vyřešit nelze. Buď nevěřiš kolegovi a budeš si to zamykat, když se jdeš na minutu vychcat, nebo mu prostě důvěřuješ a je to zbytečné. A kdyby vedle mě pracoval nějakej BTJ, tak tam stejně asi pracovat nebudu... Tak si mačkej ten svůj Ctrl+Alt+Del, tak si ho mačkej.
Jen poukazuju na to, že ve Woknech prostě všechno jde od deseti k pěti bez možnosti něco ovlivnit. A všechno je pomalý. Třeba jen instalace všeho je na týden, od systému, updatů, driverů a aplikací. Třeba teď se mi tu instalují updaty. Celkem toho bylo 300MB, 50 updatů a už to běží 2 hodiny a je v půlce. Prostě jsem si zvykl, že mám celý systém po síti včetně aplikací nainstalovaný za 2 hodiny updaty trvají řádově minuty, ne hodiny.
Tím s tebou končím a klidně se pomiluj s těma tvojema woknama...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze tomu proste nerozumis ..... na druhou stranu je to ale celkem smutne.
Mimochodem uz nekde od vist jsou pro veskere prihlaseni ve vlastnim subsystemu, takze nejdou odchytnout nejakym hookem nebo tak .... ale jak rikam, nema cenu se bavit s linuxarem, co uhnil na sve distribuci a windows videl naposledny v minulem tisicileti ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tady ty vykriky se me libi
"Jsme volové, protože nedokážeme udělat bezpečný systém..."
Dirty COW says hi!
"tak vymyslíme další nadstavbu... že ten náš systém updatů kolabuje..."
Android says hi!
just sayin'

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na Linuxu taková možnost existuje už dávno, ale nebyla by default. Asi tak. O skvělých Windows bych raději nemluvil, protože jejich práce se swap souborem není zrovna krásná. Zejména pokud se nechá volnost nastavení jeho velikosti na systému (ano jde to nastavit na fixní, vím). V nějakém extrémním případě naroste třeba na desítky GB a že by se po uvolnění RAM nebo dokonce restartu zase zmenšil? Zapomeňte. Jednou to vyrostlo, tak je to velké napořád.

Třeba na OS X už desetiletí roste swapfile podle potřeby, když potřeba ustane tak se zase začne přesouvat naswapowané do RAM a soubor swapu se fyzicky zmenší. Po restartu se nastaví na velikost 0.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To se velmi neohrabaně snažíš popsat Dynamic Pager a jeho rozsah? Nezapomínej, že OSX pracuje s pamětí "svým způsobem" neumím si představit situaci, ve které ostatní OS začnou používat podobný systém Inactive Fronts, Dirty, Wired, Speculative, Free ... a ošetření leaků.

Nehledě na fakt, že dokumentace a skutečnost se podstatně odlišují i v případě Apple. Zase taková výhra to nebyla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesně tak, Dynamic pager. Neohrabaně proto, že BTJ předpokládám neví co to je. Nikomu nenutím, že to je nejlepší existující metoda swapování a že by někdo měl přejímat applí model práce s pamětí, to bych si nedovolil, ale směřovalo to jako ukázka k BTJ, který trpí pocitem, že Windows to umí ze všech nejlépe a jsou století napřed. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouze se ptám, protože fantazii výkladu se meze nekladou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina Windows aplikací má konfiguraci uloženou ve vlastním (často binárním) formátu v %AppData%.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) nikdo na to nepřišel, je to jen změna výchozí instalace, dávat swap do souboru lze od počátku věků
2) výhoda swapu na odděleném oddíle je větší výkon, protože se do toho neserou režie FS.
3) i když je swap na odděleném oddíle, lze jej dynamicky zvětšovat a zmenšovat (LVM)
4) není problém mít část swapu na svém oddíle a část v souboru
5) výhoda textových souborů je jednoduchost v nastavení, dobrá dokumentace (=komentáře), možnost verzování proti verzovacímu systému (může se dělat v libovolných cyklech a člověk má přehled co se kdy změnilo, triviální, jednoduché a velmi účinné).
6) přijde mi lepší udělat změnu v jednom souboru, kde každá hodnota má komentář vysvětlující fci, než dělat změnu v registrech na dvaceti místech

Pro ostatní :
Registry ve win jdou samozřejmě zálohovat i obnovovat. Je to jen pár, dnes už celkem velkých, souborů. Tyto soubory se sami zálohují v případě, kdy se vytváří bod obnovy do "C:\System Volume Information".
Další možnost zálohování je dělat pravidelně VSS a držet nějakou rozumnou historii.
Obnova se pak dělá z instalačního cd a režimu obnovy (z cmd), nebo lze použít komfortnější řešení a nabootovat nějaké livecd linuxu a přepsat registry z něj.

Osobně nevnímám registry moc dobře. Přijdou mi nepřehledný, dokumentace mi nepřijde dobrá a člověk nemá kontrolu, kde se co změnilo. Samozřejmě, existují komerční softy, co monitorují registry a hlídají změny. Jak moc velké to má režie a jak moc je to komfortní, to nevím.

Zdar Max

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Akorát jen doplním, že jsem nikdy nezažil problém ve windows, se kterým by mi záloha registrů pomohla.
Úplně s tebou souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem to nedělal, ale v dobách minulých se mi to hodilo ve dvou případech :
1) registry byly na části disku s vadnými sektory a potřeboval jsem mít dočasně rychle funkční PC
2) virobordel nenávratně(=těžko opravitelně) zneškodnil zavádění systému / uživatelského prostředí
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při de/kompresi a zároveň šifrování asi 15GB dat při velikosti RAM 8 GB si vypůjčil ze /swap nějakých 300 kB. Takže jednou za uherský rok se hodí. :-) I když je otázka, zda u SSD má cenu něco swapovat a není stejně rychlé vyčištění RAM a v případě potřeby znovu načtení potřebných dat.
Nechám /swap vytvářet při instalaci automaticky (míň práce). Na HDD těch pár GB nikdo nepozná a u SSD, pokud má ponechanou malou rezervu pro over-provisioning to může někdy pomoci u šetřílků, co škudlí na RAM i velikosti SSD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na 512 GB SSD mam cca 4GB swap čistě jako rezervu, aby systém nevytuhnul v extrémním případě, většinu doby je obsazení 0% jelikož fyzická ram je 16GB.

Swap se ale pokud vím používá pro případ uspání systému /dlouhodobá hibernace/, kdy se tam uloží kompresovaný obsah RAM. Hibernaci nevyužívám a jak to bude s případným swap souborem v tomhle případě, mi v teď není jasný. Asi to pujde, ale je to další obezlička a zřejmě i další důvod k nefunkčnosti na určitém hw.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co to zase panove v blbuntu vymejslej. Takhle se snizovat na uroven windows.. a pritom takova blbost, co pri dnesnich kapacitach pameti uz vlastne skoro nikoho netrapi. Ale zatimco clanek je o nicem, tak diskuze vyzivna diky MS trollikovi co opet predvadi sve chabe znalosti :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale trápí. Kvůli uspávání.

A na to je soubor ideální. Za normálních okolností se neswapuje vůbec, a soubor má nulovou velikost, místo na disku je celé volné pro usera.
Jakmile je třeba uložit RAM na disk, tak se prostě zapíše do swapovacího souboru, který se nafoukne dle potřeby (a volného místa), a po probuzení zase smaže; nezabírá tak žádné zbytečné místo.

Jak sám píšete, swap je dneska za běžných okolností celkem zbytečnost, proč na to tedy vyhrazovat pevnou partition, když to dokážu ošetřit tak, že za normálních okolností to nebude mít režii žádnou, a pokud bude třeba, bude swap plně funkční, byť o pár promile pomalejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravde netusim, jak na linuxu funguje uspavani protoze ho nepouzivam. Ale moje domovsky distro je debian a ten pri instalaci navrhuje swap o velikosti mensi nez je velikost ram. Z dalsich co tu mam to ma podobne arch a mageia. Tak nejak nevim, jak v takovem pripade to uspavani funguje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je takové zamotané trochu. Widle mají swap soubor a hyber soubor zvlášť.
Linux má na vše swap oddíl standardně, využíval jsem to na sestavách s méně pamětí a <=4G a HDD
Obyčejně je obsah RAM při přenosu do swapu komprimován. S SSD hybernace ztrácí význam - bootování je opravdu rychlé a protože swap oddíl je na SSD kontraproduktivní tak jsem to zrušil. Stejně jsem nezažil situaci, že by někdy i při těch <4GB bylo ve swapu více než 100MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro exhibujícího zdejšího obecního blázna BTJ:

Swap šlo samozřejmě dát v Linuxu do souboru i v minulosti. Nejde o nic, co by bylo nového a tzv. "dohánělo" podivný svět Windows. Jen to nikdo nedělal, protože je to kravina. To, že to bude dělat Ubuntu na věci nic nemění...

Pořád přemýšlím, jestli není BTJ jen nějaký srandista, který ze sebe dělá vola prostě proto, aby byla legrace. Nemohu uvěřit, že by ty sebedehonestující exhibice myslel vážně...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kombinácia hatera, flamera a koko†a :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.