Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 19.10 nebude dál aktivně podporovat 32-bitové aplikace

Vazne tu chybi nejaka moznost hodnotit clanky. Pred par dny sem nejaky clanek oznacil za kupu hnoje. A tohle je jeste horsi. Hned na zacatku se clovek dozvi, ze ubuntu 19.10 vyslo... tak to ma asi autor vyrazne jinou casovou zonu nez my ostatni, kteri si na vydani musi pockat az do rijna. Pak se clovek dozvi, ze 32-bit systemy umi allokovat jen 3.3 GB pameti. To nevim jaky operacni system autor pouziva, protoze i windows ve 32 bit verzi umi allokovat 4 GB. Jina vec je, kolik z toho musi padnout na adresovani jinych veci nez je bezna ram. Ale i na tech windows clovek mohl mit dostupny 3.5 GB ram, kdyz se sesel spravny hardware. Tady je treba videt adresovanych 3.49 GB na starych windows XP (kde se jeste ukazovalo mnozstvi ram realne pouzivane a ne fyzicky pritomne) https://superuser.com/questions/27006/how-to-check-ram-size-without-look...
No a pak by si autor mohl, kdyz uz clanek pise s nekolika dennim spozdenim, zjistit aktualni informace. Bylo ohlaseno, ze ubuntu 19.10 nebude vubec podporovat beh 32-bit (x86) aplikaci. Komunita se bourila, steam ohlasil ze ubuntu nebude podporovat. Ubuntu couva a beh 32-bit aplikaci bude umoznen. Komunita jasa a steam ohlasil ze ubuntu dale muze podporovat. Navic steam nepotrebuje 32-bit pro svuj chod, ale pro chod aplikaci co spousti. Protoze vetsina veci na steamu stale 32bit je.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

+1

Ještě bych doplnil čísla pro Linux. 32bit proces nad 64bit kernelem může alokovat skoro 4GB RAM. 32bit aplikace nad 32bit kernelem může alokovat maximálně cokoliv mezi 1GB a a skoro 4GB podle nastavení memory split parametru při kompilaci kernelu. Co se používá dnes jako výchozí volba netuším. Hádal bych, že 3GB nebo 4GB, protože se používá PAE.

Pokud jde o adresaci fyzické paměti, tak má naprostá většina x86 kernelů zapnuté PAE, takže umí pracovat až s 64GB fyzické RAM. Procesy jsou dál omezené podle nastavení memory splitu.

Je to možná trochu drsné, ale článek podle mě nemá na DIIT ve stávajícím stavu co dělat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se nad článkem těžce pozastavil.

Autorovo číslo 3,3 GB očividně vychází ze zkušenosti s Windows, kde je ale PAE taktéž a omezení fyzického adresního prostoru na 4 GB je jen licenční. A dá se překonat úpravou licenčního blobu (nebo kódu který s ním pracuje, už přesně nevím) a dát systému celých 64 GB k dispozici (běžně 32-bit Windows Servery, ale pravda, dnes už ve výběhu). A btw. 64 GB je technickým limitem, PAE je 37-bitové a dovoluje adresovat až 128 GB, ale s 980 MB stránkovacích tabulek by se už nedovedli, dle Russinoviche, v kernelu popasovat.

Původní důvod omezení byly drivery, které v dobách 64 MB RAM opravdu nečekaly adresy přes 4 GB a padaly do BSOD. No a pak už to tak nějak zůstalo.

Z pohledu aplikace, je-li programátor ochoten ručně stránkovat, jako jsme to dělávali v dobách EMM/XMM v DOSu, pak může využít klidně celých 64 GB i z 32-bit OS. Tedy, důvěrně znám API jen Windows, ale nevěřím že by mmap na Linuxu neuměl totéž.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PPK, JoHnY3, Jan Ringoš - Vaše tři příspěvky mají zhruba 49x vyší informační hodnotu než samotný článek a odpovídají duchu hesla Deep in IT.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Asi před dvěma dny jsem narazil na článek o matematických koprocesorech protože mě ta problematika zajímá z ledna roku 1993. Zde je link: http://dougx.net/gaming/coproc.html#introspection

Autor popisuje všechny koprocesory na trhu včetně non x87 verzí, jejich matematickou přesnost, která se tehdy výrobce od výrobce lišila, kolik pracovních cyklů kterému trvá výpočet *všech* (cca70) x87 funkcí, kterými jsou vybaveny a tak podobně. Dokonce si napsal krátké testovací programy na výkon a objevil už tehdy používané fintičky výrobců kdy jejich testovacím softíkem FPU bylo označeno jako bezchybné ale výsledky jiných výrobců za chybné. A následně zdůvodňoval proč tomu tak je vzhledem k normě IEEE 754 ačkoliv ty další výrobci poskytovali též validní výsledky. Na konci textu jsou zdrojáky jeho testů a uvedená literatura v počtu 79 zdrojů(!).

Ten text má úroveň velice slušné bakalářské práce a já se z něj mnoho nového naučil. Nejsou tam žádné textové výplně či vycpávky, pouze jasné a rozumně podané informace a krásně se to čte. Kéž by i dnešní články o počítačích byly psané alespoň z poloviny tak znalými lidmi, jako ti co psali články v roce 1993...

Osobně jsem zatím nečetl nic lepšího v této problematice (určeného pro laika) a přes (nebo právě proto...) pokročilý věk toho článku bych ho doporučil ke hlubokému studiu a jako nedostižný vzor všem co hodlají vypotit něco na serveru, který se pyšní jménem "IT v hloubce." Když se to totiž srovná, tak mi vychází doporučení na změnu názvu "hluboce v... IT."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím co se změnilo. Byla jiná doba ...asi.

Už to není, že se ajťák byl schopen zavřít na dva dny do sluje a souvisle intenzivně pracovat. Dnes je doba distrakcí. Práci narušují mejly, telefonáty, meetingy, fejsbůk, twitter, tinder. Stále nějaké notifikace na PC, mobilu, tabletu. Reklamy. Poskytovatelé obyčejných služeb gamifikují a nutí uživatele se neustále vracet.
Jsem taky schopen udělat ohromný kus práce když se zažeru, ale není to tak snadné, a často mi stačí jen vědomí, že za dvě hodiny už někde něco musím, tak raději nic nezačínám ...tohle je ale asi spíš moje lenost :)

Na druhou stranu, možná množství takto produktivních lidí jen zůstalo stejné. Stále mě překvapí, co jsou někteří schopni vybudovat za pár dní. Nároky na počty softwarových lidí od těch dob vzrostly o několik řádů, ale těch 10x/100x produktivních lidí zůstalo fixní množství.

Je mi líto že tamto období už je pryč, ale alespoň se teď uživí i lenoch jako já :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk je dnes určitě mnohem více "vidět" než v 90. letech a tak i spousta dalších lidí má možnost ho vyrušit, dnes zalézt do knihovny nepomůže, to spíš vypnout telefon a vytáhnout internetovou přípojku ze zdi. Svět se určitě změnil a zvyk je železná košile.

Já si myslím že tehdy internet měl člověk spíš nadprůměrně vzdělaný a to ještě technického zaměření. Stačí aby k připojení k internetu bylo potřeba si nastavit DOS textovou verzi BBS přes ručně konfigurované soubory a používat analogový modem bez toho že se můžete podívat na internet jak se to vlastně dělá :-)). 99% dnešních uživatelů internetu by bylo naprosto ztracených. A napsat něco na internet se více rovnalo a bylo v těchto kruzích nahlíženo jako vydání odborného článku než dnešní datové průjmy typu "další cool selfíčko nad umělým kafem v mekáči, no to je boží..."

Ale je škoda že i na řekněme specializovaném webu pomalu vítězí selfíčka nad odbornými články.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Názov hodný bulváru. Pritom v článku sa píše presný opak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V té věci proběhl už další vývoj (mj týkající se Valve), doporučuju si nejdřív zjistit aktuální stav, než začneš psát článek o věci, která je mimo tvoje zaměření. Jinak ty větný formulace ... achjo achjo achjo :-(

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si všiml ještě jedné věci: "Nová verze Ubuntu 19.10 mimo nových funkcí vyšla pouze v 64-bitové edici." ... PROBOHA! Kjtule fakt nepiš o věcech, v nichž nemáš ani zcela základní přehled. Ubuntu 19.10 vyjde až v říjnu :-( :-( :-( Z jakého zdroje si vlastně vycházel? Tos jen napsal dojmologii podle prvních 2 odstavců nějakého 1 den starého cz shrnutí? To přece není možný, abys psal takhle diletantsky i v základních aspektech dané oblasti.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě to je naprosto poslední kapka od Canonicalu. Počet hloupých rozhodnutí překročil únosnou mez. Unity, Mir, obrácené prvky oken.... Nyní pokus o zaříznutí 32 bit aplikací pod tlakem trochu zmírněný. Mám objednanou krabicovku W10 a končím. Zatím co se i ten proklínaný MS snaží implementovat do systému i trochu Linux tak u Canonicalu je to přesně opačně. Zničit co perfektně funguje. Podle mě je otázkou času kdy s tím přijdou i další distribuce včetně Debianu. Linux již jenom někdy ve virtuálu - škoda

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Linux je super, respektive linux je super na pocitaci, ktery mi funguje jako diskove pole. :-)
Ja uz jinak od linuxu odesel pred par lety s nastupem systemd, protoze kdyz uz binarka, tak klidne ta od Microsoftu.
Ono je to videt na open-source komunite jako celku. Spousta kdysi vyhradne open-sourcovych projektu s instalackou jen na linux (deb balicek apod.) ma dneska svoji Windowsovou verzi a tudiz me uz linux zadne uzivatelske vyhody nenabizi:
Audacity
Blender
Calibre
Deluge
Inkscape
Kdenlive
LibreOffice
Opentoonz
Scribus
Shotcut
Smplayer

Urcite jsem na nekoho podstatneho zapomnel, takze to berte jako vyber toho, co se dneska da strcit do Windowsu svobodne a zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napsat misto debian devuan neni zas takovej problem ne? ( na vyber je ale mnoho moznosti http://without-systemd.org/wiki/index.php/Linux_distributions_without_sy... ) :D kdyz nemas cas na gentoo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také si myslím, že Canonical vymýšlel zbytečnosti, ale "naštěstí" jim začaly docházet peníze a museli se umírnit. Stejně jak Mozilla. O ostatní distribuce bych se nebál, vždy bude na výběr (oproti W10, kde člověk musí přijmout co je, protože nic jiného není :) ).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele Canonical není linux a podobné výlevy s krabicovkami w10 vypadají spíš jako z PR oddělení malých měkkých než jednotlivce. Pláčeš tu půl roku před vydáním a dalších x let by tě to stejně nijak neovlivnilo protože aktuální LTS 32bit je. To už bys mohl kňourat že od kernelu 3.8 ho nespustíš na 386ce ale až od 486 výš, případně podpora celkem slušných 586 cpu typu k6-2/3 ve většině distribucí neexistuje též. Když i největší lowend je dnes už alespoň 10 let 64bit capable a ta paměťová omezení v 32bit režimu dost sajou tak kolik lidí to tak asi reálně postihne... Pokud máš tak silnou potřebu nějaké 32bit aplikace pořád tu je virtualizace nebo na starý počítač neinstalovat nekompatibilní OS. Jsou mraky dobrých DOSových her a aplikací které si na win 10 taky nativně nespustíš a přesto existuje dosbox a karavana jede dál.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná máš pravdu, ale nemíním čekat x let kdy to zaříznou. Btw prohlídni si seznam 32bit knihoven kterej chce Canonical po tlaku uživatelů podporovat. Drtivá většina je pro hry. Ty nehraji a nebudu žebrat o milostivé doplnění seznamu o knihovny které potřebuju. Prostě směřování Canonicalu a Linuxu bez ohledu na uživatele jde směrem který se mi nelíbí. Např. podřezávání kompatibility aplikací. I ty proklínaný W10 se snaží dostat o podporu Linuxu. Canonical v poslední době ničí vše co funguje a zaměřuje se jenom na vzhled. Upoutávka na novou verzi distra obsahuje na prvním míste "událost" nový wallpaper a následují další eye kraviny. (mluvím o Canonicalu a desktopu). Uživatel a komunita je na tom stejně jako u MS! Ohled se na ně nikdo nebere. Prostě s tím nesouhlasím a možná s kňouráním na Linux a desktop zvysoka ... Po tolika letech výhradního používání mě to přestalo bavit. Je to moje rozhodnutí a nikomu ho v žádném případě nevnucuju!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak přestaň používat ubuntu blbuntu když ti patrně nevyhovuje ač se tak trochu přiznáváš že ty knihovny vlastně taky moc nepotřebuješ. Každý ať si používá co mu vyhovuje ale ty na to jdeš stylem "tohle auto mi nevyhovuje tak pryč se všemi auty" :-). Je přece spousta dalších distribucí. To že microsoft se paradoxně právě s Canonicalem snaží dostat linux do svého komerčního os je čistě jeho rozhodnutí a stejně tak bude v jeho režii i případné ukončení podpory tak se sám opět dobrovolně uzavíráš zpět do spárů Canonicalu i Microsoftu, což mi hlava nebere když zrovna Canonical nemůžeš vystát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux respektive Ubuntu LTS jsem mel proto, ze mi stacilo ho preinstalovat jednou za 3 roky. Vzhledem k tomu, ze to Canonical zacal flakat a provadet nesmysl, hledal jsem jine distro a kdyz jsem nenasel, tak jsem si rekl, ze kdyz uz me bude ten OS jebat, tak at je to aspon Microsoft. :-)

Dneska neexistuje rozumny domaci desktopovy operacni system, na ktery by clovek nemusel 3 roky sahnout. A pokud si mam vybrat jen ze spatnych moznosti, tak osobne kvuli hram jsem dal prednost Windows 10.

Souhlasim s tim, ze dneska linux na bezne uzivatele kasle uplne stejne jako Microsoft.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen Microsoft je firma, Linux je obří rodina OS, jak jistě víš. Takže ten poslední odstavec je nesmysl.

Že tě nebaví jedno distro neznamená, že to platí pro všechny. Jako beru, nechce se ti s tím experimentovat, hraješ, tvoje volba, na hraní jsou Wokna si nejméně problémová věc. A jsou distra, kde rozhodně nemám pocit, že by dlabali na uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím tomu, proč přecházet z (jak píšete) fungujícího produktu na něco jiného z důvodu, že jeho nástupce někdy v budoucnu možná bude mít nějakou problematickou vlastnost.

Možná kromě situace, kdy přechod je natolik náročný, že to rozhodnutí musíte udělat třeba půl roku předem. Ale v takové situaci si jednak moc neumím představit rozhodnutí o migraci na ještě neexistující software, jednak byste nejspíš používali LTS verze (takže 19.10 se Vás nebude týkat) a jednak by teď byl na takové rozhodnutí asi nejhorší čas (dost pozdě na to začít teď plánovat nasazení 18.04 LTS a moc brzy na to odsouhlasit teď 20.04 LTS).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento článek má být od autora sebeobětování položené na oltář víkendové čtenosti? :)))))))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ROFL :D , taktéž mi to problesklo palicí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!" pouze se striktně drží svého motta...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je strasnej clanek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak vy, ale jakmile vidim pod clankem podepsaneho mistra Kjutla, klikam hned na diskusi. Uz mi parkrat u jeho vyplodu praskla cevka. Zlatej Jezek... a my si ho nevazili

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Změnit text článku, aby byl o něco snesitelnější a zcela vyignorovat diskusi pod ním, to je tedy síla. Kjutle, za mých let platilo (a byla to dobrá tradice už od prvního šéfredaktora), že když si udělal faktickou botu, tak ses k tomu v diskusi čestně postavil a aspoň čtenářům něco napsal v reakci. Jestli se tady teď jedná takto, to mě přijde fakt škoda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.