Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu 9.10 - nová verze populární linuxové distribuce

a co ovladace na moju SB xtreme gamer, dozijem sa ich konecne niekedy ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

bittorrent je fajn, ale metalink & aria2 je lepsi...Treba takto:
# aria2c http://noncdn.releases.ubuntu.com/releases/9.10/ubuntu-9.10-desktop-i386...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X-Fi Extreme Music uz mi tam nejak chodilo samo od sebe.
Asi pred pul rokem jsem zkousel Creative drivery a to nefungovalo vubec dobre.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Creative drivery nefungují pořádně ani pod windows...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no pokial by fungovali pod linuxom tak ako pod win, bol by som vcelku spokojny...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli 64 bit bude fungovat tak dokonale, jako doteť, tak si tu distribuci můžou v konkurenci s W7 strčit kam budou chtít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx ... a jakou verzi máš, že ti 64-bit dělá problémy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx: ale jo, klidně nechť si ji strčí kamsi. ty vem několik tisícovek a kup si tebou preferovanou verzi Windows 7. Nikdo ti přece Ubuntu necpe, věz, že jsou lidi, kteří si "nějaký" Linux i s chutí koupili (třeba já).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Novy SB jsou na tom v linuxu obecne spatne:

http://alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Vendor-Creative_Labs

protoze k tomu novemu procesoru co je pohani nejsou poradne informace a creative sam ovladace bohuzel neposkytuje. Uzivatele SB by se meli na creative obracet s dotazy na linuxove ovladace. Nebo si mohou poridit kvalitni zvukovku od jineho vyrobce, treba Xonar je takovy bezny, ten je podporovan dobre:

http://alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Vendor-Asus

Seznam vsech podporovanych zvukovek je zde: http://alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Main

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no nedavno jsem zase zkoušel Ubuntu, chtěl jsem něco nainstalovat ručně, a nějak to nechtělo jít. Nakonec jsem se přesvědčil, že to nemůžu tak rychle vzdát(musím říct že wiki k Ubuntu je pefektní), našel jsem postup co jsem potřeboval, a ejhle, ono to tam nebylo(muselo se něco povolit přes pravé tlačítko ve vlastnostech, ale prostě nebylo co povolovat), tak jsem musel chtě nechtě do terminálu(nesnáším textové věci). Zkrátím to. Po dlouhých útrapách se mi podařilo rozjet vše, což je perfektní, ale pro mě nekonfortní.
Takže musím poděkovat katedře informatiky a přístupu k MSDNAA a ano k Win7 zdarma + nějaký ten MS soft, u kterýho stačí 2-7x next, 1x instal a 1x zavřít a je po problémech.
PS: Linux začíná být zajímaví, ale stále není pro normální lidi. Snad se dostane do stádia, kdy nainstalovat plugin bude tak jednoduché aby to zvládl i průměrně lenivý člověk. Fandím mu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas s F-low. Zkoušel jsem taky nedávno verzi 9.10, nejsem si jistý jestli beta nebo RC.

Vše bylo v češtině, jen Firefox 3.5.2 v angličtině. Předpokládal bych, že přeinstalovat prohlížeč na českou verzi MUSÍ být jednoduché a snadné pro každého i v případě, že se dostane k Linuxu začátečník. A tvrdě jsem narazil teda a přinutilo mě to zase k odinstalaci a čekání na verzi tak 10.10.

To co ve Win opravdu funguje na Next, Next, OK a je hotovo, je tady zhola nemožné. První co mě napadlo bylo, stáhnout si českou instalačku. Tak sem stahnul na stránkách Mozilli balíček tar.gz (prostě to co to nabídlo pro Linux) a hledal něco spustitelneho, ale smula. Tak hledám na netu a zavíral jsem všechny weby, kde byla zmínka o kompilaci a textové příkazy, protože s tím sem skončil v roce 95 s Win95 (ne, nevadí mi to, začal sme už na DOSu 5, ale jde mi o to, že jsme v roce 2009 a sebe a další komu se starám o PC, např. mého otce opravdu nic s textovým řádkem učit nehodlám).

Všude radili, že mám jít přes nějakého správce softwaru, tam mi to ale tvrdošijně nabízelo jen znovu anglickou verzi, přičemž nainstalovaný anglický firefox odinstalovat nešlo - co mi to připomíná - ááá IE ve Windows:-)

Následně jsem se přes x webu propracoval, že musím přes správce balíčku. Tak jich bylo opravdu hooooodně, žádný Spravce programu s pár desitkami jako ve Win. Dal jsem tedy hledat Firefox a našlo mi to asi 20!! balíčků s velice podobnými názvy lišícími se par písmenky a absolutně nešlo poznat co je co a co který balíček dělá. To mě už vážně nasralo a proto jsem to asi po pulhodině (naráz je všechny odinstalovat nešlo) vymlátil ze systému, přičemž to blábolilo o nějakých vazbách, takže buhví co všechno jsem v tom systému poškodil. Bylomi to ale fakt jedno, nechtěl jsem travit kvuli češtině dalších x hodi studováním na netu.

No, nebudu protahovat, skončil jsem u toho, že český Firefox jsem měl rozbalený na Ploše a spouštěl ho pomocí nějakého scriptu, ale to už jsme byl pevně rozhodnut k odinstalaci.

Ne, nerozumím Linuxu a očekávám chování jako Win. V dnešní době tedy opravdu user friendly a maximální jednoduchost. A abych předešel flamu - pokud někdo ví, jak jsem to měl udělat CO NEJSNADNĚJI, velmi rád se to dozvím. Nejsnadněji znamená, že nešáhnu na klávesnici, ale použiju jen myš jako ve Win, chovejte se ke mě jako k začátečnikovi, co se opravdu nechce učit v konzoli a přikazový řádek:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dve poznamky:
Ubuntu je pouzitelny pro normalni uzivatele, zato studenti technikejch VS takovy uzivatele opravdu nejsou :-).
Tam kde RH, Novell a Debian investujou clovekohodiny a eura do vyvoje kernelu Cannonical nic nedela. Prskani casti vyvojaru kernelu je mozna trochu prehnany, ale je zaroven i opravneny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvně bych chtěl podotknout k poznámce ohledně normálních uživatelů a náročný "VUT". Osobně se řadím k velice náročným. A Ubuntu používám již nějaký ten rok a určitě mi vyhovuje. Měl jsem i Debian a Otevřenou Zuzanu a jiné. Ale u této jsem nakonec z těch několika desítek přechodu z jednoho do druhého nakonec zůstal. Protože si myslím, že má co nabídnout. Protože i jakožto náročný člověk na něm dělám i obyčejné věci běžného smrtelníka. :)

A teď k věci. Osobně sem si nedávno pořídil nové PC s Creative Labs X-Fi Titanium. Jak se tady píše. Již před cca půl rokem možná o něco dříve sem zkoušel tuto kartu rozjet. Dozvěděl jsem se, že u této řady čipů EMU20k2 se podpora chystá. Nedalo mi to, a hned jsem to v novém Ubuntu 9.10 zkusil (tedy po přečtení těchto komentářů). Přepnul jsem z integrované, vypnul ji v BIOSU. A zvuk jede OK. I kvalita je poznatelně lepší než u integrované na desce. Ale co mě tedy naštvalo bylo poznání, že nový ovládací panel zvůku s tímto moc nejde dobře k ruce. Tedy problém je pouze s mikrofonem při nahrávání.
Povolení/zakázaní i úrovňě hlasitosti v tom panelu nereaguje. Protože ovládá špatné zařízení. Ale pomocí Gnome Alsa Mixeru mi to jde nastavit, tedy správně aktivovat i deaktivovat, aby šlo s mikrofonem pracovat. Tedy další plus pro linux. Konečně mi podporuje všechen HW. I když to s tím vstupem není tak dokonalé. Předpokládám, že se to časem dořeší.

Tak jsem se tedy podělil o zkušenost s touto řadou ZK. A protože jsem toho napsal až moc, tak se raději zase odmlčím. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ještě jednu věc bych chtěl doplnit. Creative Labs X-Fi Titanium mám v PCI Express slotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poristupovať k Linuxu ako k Windows a očakávať od neho rovnakú logiku konania može asi fakt len chrobák Truhlík. Som zvedavý, či sa miestni truhlíci, pre ktorých je Ubuntu neprekonateľný problém sa nemuseli všetko naučiť aj vo Windows a tieto návyky ich držia ako železná košeía. Ale to len potvrdzuje názor, že Windows zvládajú obyčajní klikači Next-Next-OK, ktorí ak majú pohnúť rozumom a naučiť sa niečo nové sú v koncoch...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jerry7650+F-low:

F-low a co si mal za taký neřešitelný problém? Poděl se.

Jerry... víš k čemu jsou betaverze, alfaverze a rc verze programů? Rozhodně ne k tomu, aby je používali lidi, co ničemu nerozumí a vlastní neschopnost nebo nepochopení věci hážou na druhé.

Momentálně mám updatovanou k 28.10.09 RC verzi a světe div se.. ono to mluví česky! Prostě spustím a čtu CDR.cz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak desktop distribuce jako Ubuntu je klikací, ale časem přijdeš na to, že občas je něco jednodušší uskutečnit přes terminál(y) .-)
(nemluvě o zahrabaných věcech ve Win V+7)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

miroo: Aha, tak proto "tržní" podíl 1,8%? V tom případě by vývojáři měli změnit přístup - a nebo by se fandové měli smířit s tím, že windowsáky linux jen velmi těžko uspokojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jerry7650: příteli to nemůžete myslet vážně. Vy čekáte, že se vám bude Linux chovat jako Windows? Tak to se doufám nikdy nestane, vždyť jsou Windows v ovládání tragicky pozadu za grafickými prostředími pro Linux a za MacOS X. Pokud nemáte chuť se naučit, jak Linux funguje a jak se tam věci dělají správně, tak se na tom prosím vás raději vykašlete. Pokud ale obětujete nějakou dobu studiu, jak se s tím dělá, zjistíte, že je to geniálně jednoduché a když si pak opět přečtěte ten váš dlouhý post, dáte si facku za to, jaký jste byl pitomec. Mimochodem opravdu čekáte, že v nějaké beta verzi bude vše chodit jak má? I když v tomto případě byl problém opravdu mezi klávesnicí a židlí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu pro obyčejného nenáročného uživatele mi přijde dokonce vhodnější než Windows, jen je potřeba někoho v linuxu znalého, aby provedl instalaci a poinstalační nastavení a případně pomohl nainstalovat nějakou další aplikaci, když si dotyčný ve správci balíků není schopen přečíst popisky. Samotné užívání pak ale z hlediska pohodlí vyjde s Windows prakticky nastejno a přitom systém vykazuje větší obranyschopnost jak proti hrozbám zvenčí, tak proti vpadům do zad od samotného uživatele.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F-low + Jerry7650 =>

To znemaná jediné pánové. I moje počítačově negramotná přítelkyně je očividně schopnější než vy dva. Ubuntu jí totiž nečiní žádné obtíže :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petyy =>

Posaďte člověka co nikdy neviděl PC před oba systémy a dejte mu vybrat. Pak se můžete ohánět tržním podílem. Z těch vašich 98% Windowsáků cca 90% neumí administrovat Windows, a neví že existuje něco jiného. Co na tom prosím vás chcete demonstrovat?

Jinak je vaše argumentace chybná. Mě je naprosto ukradené co používáte vy, nebo 97 vám podobných. Proč by mě to mělo zajímat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Masterr+Corwin: absolutní souhlas! :-) Někdy se až divím, jak někteří jedinci bezskrupulózně demonstrují svou ignoraci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: Věz že jsem si taky nějaký ten linux koupil, ale klidně si zaplatím těch několik málo tisícovek, s tím, že produkt nainstaluju a budu využívat, ne věčně zkoumat a hledat po internetu proč něco nechodí jak má.Technika má sloužit lidem a ne naopak :-))
Nechci vyvolávat flame Linux vs ostatní OS, ale jak jistě víš, 9.10 chtěli postavit proti Win7. A pokud je její chod na 64 bit. stejně "bezproblémový" jako 8.10, nebo 9.04, tak to můžou zabalit rovnou. Ano, jak běhá nevím, nemám prostě čas zrušit stávající a zkoušet novou verzi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pajikxxx: a co ti nefunguje? :-) Mně funguje všechno. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecal: Poslední bezproblémová verze byla 8.04, 8.10 už měla problémy a 9.04 na 64 bit se nainstalovala a vytuhla, zkoušel jsem to asi 3x, pak jsem to vzdal, zanadával si, jaký jsou vývojáři linuxu trotli, že v době kdy tu máme 64 bit procesory nějakých pár let,hrajou si s 64 distribucí taky nějakých pár let, to ještě nechodí, tak prostě svou příležitost pros... a moc lichotivé mínění o nich nemám (ne že by neměli vědomosti, jen se nějak vytratil selský rozum). Jako třeba odmítnout spolupráci s výrobcem chipu pro TV karty, s tím že nebudou open source a za 3 roky nevytvořit vlastní, fakt user friendly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx =>

Bohužel, tady se projevuje dosti negativní vliv Ubuntu, které se staví do role nejlepšího nejsnazšího linuxu. Není tomu tak. Ubuntu je prakticky rychlokvaška v permanentním stavu betaverze, bez vlastního vývoje a mizernou podporou. Tenhle názor nikomu necpu, ale pokud někdo porovnává Linux s ostatními OS a vybere si k tomu Ubuntu, je to poměrně nešťastné.

Chcete srovnání? Kupte si Windows 7, Red Hat Enterprise Linux a SUSE Linux Enteprise Desktop a udělejte si srovnání. To je totiž něco úplně jiného než ubuntu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TyNyT: No vidíš a já 9.04 nainstaloval v 64 bit verzi, kliknul na jakýkoli ovládací prvek a totální zátuh celého systému. V 8.10 byly klasické problémy s audiem a pak se mi po čase začalo sypat grafické prostředí, jako půlka půlka plochy, x-org totálně rozsypaný a tak. Po běžném brouzdání a přehrávání videa a audia. Žádné zásahy z mé strany do systému. HW pořád stejný. Jako zhroucení OS po 3 měsících běžného používání neříkám bezproblémový běh. Takže ano, Linux pěkná hračka, ale rozhodě ne tak vyhcytaná jak se někteří linuxáci snaží tvrdit. A bohužel stále jen hračka (pokud 9.10 není o skok lepší, ale to budu testovat až zase budu mít chuť si hrát)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx =>

Opakuji po druhé. Pro ty méně chápavé polopaticky. Linux je pouze kernel, který využívá řada operačních systémů a Ubuntu je jen jedním z nich. Vaše zkušenosti se vztahují k Ubuntu, né k Linuxu. Vyjadřujte se tedy pouze k Ubuntu.

A chcete -li špičkový systém na bázi Linuxu, taksi ho kupte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Master25: To je asi pravda, ale zrovna Ubuntu se snaží srovnávat s windows. Tak jen říkám, že na ně nemají ani náhodou. Mandriva, Open Suse a jiné odnože co jsem zkoušel, na tom nebyly o nic líp. A pokud mám srovnat placenou podporu pro RedHat a pro Windows, tak je jasné co mě vyjde levněji. Ale nebavím se o firemním prostředí, ale o desktopu uživatelů doma. O tomhle se dá diskutovat z různých směrů, každý má odlišnou zkušenost, každý potřebuje něco jiného, každý si může dovolit něco jiného, tak nevím jestli má cenu zahlcovat tím tuto diskuzi :-) To je spíš někam do hospůdky.... :-) Osobně jsem od linuxu (různá distra) čekal za ty roky, kdy jsem ho zkoušel poprvé víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Master25: Ano linux je pouze kernel. Jen je třeba si uvědomit, že běžným uživatelům počítačů je úplně ukradené, že linux je kernel s ním spolupracuje hromada dlaších věcí a nad tím jede nějaké GUI. Diskuse je vedené pod článkem k Ubuntu 9.10. Takže se vztahuje k této distribuci. Ale vytvářet dojem, že nějaké jiné jsou na tom o megakus dál, to podle mne spíše škodí. A pokud srovnám placenou podporu pro nasazení linuxu v jakékoli podobě (kernel a podoba distribuce) s jiným OS (nejedná se jen o Windows, ale ta paleta je dost široká) tak mi zrovna nevychází jako nejlepší. Ale v domácím prostředí tohle lidi neřeší a ve firemním záleží i na jiných faktorech než peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx =>

To asi žijete na jiné planetě. K OEM licenci Windows nemáte podporu vůbec žádnou, ke krabicové licenci máte podporu pouze na papíře. Prakticky žádná celá nula nula hovno nic. Jestli si představujete, že podpora znamená například to, že 5-10% objevených a známých chyb je ve Windows zcela nepochopitelně nezáplatováno, tak máte skutečně zajímavou představu o podpoře. I ta nejblbější linuxová distribuce má průměrně 0% objevených nezáplatovaných chyb. Kde je ta vaše podpora?

Vytvářet dojem, že jiné jsou megaokus dál nikdo nechce. Ale používám jiné distribuce než ubuntu, a žádné vámi popisovené problémy nemám. Zato vám tady můžu vysypat telefoní seznam toho, co Windows neumí co mají totálně zprasené a kčemu nemám ovladač. Jaký tedy bude závěr? že jsou Windows na nic a nejhorší systém na světě?

Proč si mám kupovat nový scaner jen proto, že Vista k němu nemá ovladač? Proč si mám kupoat novou tiskárnu jen proto, že Vista k němu nemá ovladač? pod Linuxem chodí perfektně tak kde je ten super Windows? Jistě, tady se dozvím, že viníkem je výrobce tiskárny, který už nenapsal ovladač pro Vistu. A proč tedy totéž neplatí pro Linux? Proč není viníkem výrobce HW, který nenaúsal ovladač pro Linux nebo ho naúpsal blbě? To už je najednou viníkem ten špatný Linux.

Vykládáte tady něco o 64it systému. Nemám ubuntu ani Windows a 64bit systém mám už několik let od doby, co vy jste se babral s 32bit XPčkama.

Chci si postavit doma HTPC na základní desce Beagleboard. Má všechno co potřebuji. HDMI, zvládá akcelerovat HD Video rozměry naprosto miniaturní a spotřeba snad 2W. Myslíte že mi na tom poběží ten váš užasný Windows? Nepoběží, protože ti pitomci z Redmondu nic než x86 nepodporují a tohle je ARM. Co má dělat?

Co to tedy znamená, že jsou Windows na hovno? Pohledem vaší optikou asi ano. Jsem rád, že se mnou nyní zajísté budete souhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Master25 :

krasne napisane.

Chyba je v podpore, ak by vyrobcovia robili ovladace (alebo aspon uvolnovali dokumentaciu k HW) pre oba systemy, tak potom by sme sa tu mohli natahovat, ktory system je lepsi. Tu nejde az tak o ten, ktory OS ale o jeho podporu zo strany vyrobcov HW (a aj SW). Kvalita je urcite na strane linuxu ale linux nieje len Ubuntu (to ma par nedostatkov) . Dalej je tu monopol MS a jeho dohody s vyrobcami HW, SW a istituciami, plus nechut cloveka ucit sa nieco nove. Dnesne distribucie su dostatocne pouzitelne aj pre bezneho uzivatela. Chyba je len s podporou HW, SW a to bez akej-takej podpory linuxu od vyrobcov je narocnejsie. Ak by boli vyrobcovia ochotnejsi, tak by sa hned pouzivanie linuxu rapidne zvysilo. Len blb by platil tazke eura za OS, ked nemusi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. rozhejbal nekdo na Ubuntu ci OpenSuSe v 3D(hry)  X1900XT(X) ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Andrew=>

Nativní běhají bez problémů. Ty z Windows zřejmě nepojedou. Má to ale řadu ale:

1) ATI srala na Linux až do roku 2007. nVidia měla vždy výbornou podporu. => Wine běhaá skvěle s nVidií, s ATI dodnes nikoli.

2) ATI nedávno přestala posktovat podporu pro karty starší než HD2000. To znamená, že ovladač od ATI nedostanete, a stav Opensource ovladače pro R500 neznám. Nativní Linuxové hry by běhat mohly, ty z Windows téměř jistě nepoběží.

Raději bych koupil bazarovou nVidii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Rovano: taková jednoduchá věc jako instalace flashplayeru. Začínalo to klasicky. Odkaz na stánku adobe, stáhnout. Ale už nebylo nainstalovat. Na wiki jsem našel že "soubor.run" se musí spouštět přes povolení ve vlastnostech souboru(šel jsem podle obrázků v návodu), ale položka co jsem musel povolit tam prostě nebyla. Nakonec přes teminál jsem to dokázal, ale učit se další příkazy se mi opravdu nechce.
Nebylo by přece jednodušší kdyby to stáhlo nějaký skript, který by otevřel správce programů(teď nevím jak se to jmenuje v linuxu), našel by skupinu balíčků pro flash, označil ten co potřebuješ. Ty bys jenom klepnul na nainstalovat(popřípadně bys zadal heslo) a bylo by. To je podle mě user friendly.
Znám docela dost lidí. 2/3 z lidí se nezajímají o počítač, a asi tak 3/4 z těch 2/3 jsou vykolejený, když prohlíží internet v něčem jíným než v IE a to jim říkám že ten firefox je úplně stejnej. Takže pro tyto lidi je použitelnost linuxu nemožná, pokud se jim o to nebude někdo starat a já to nebudu.
PS: Pokud člověk nemá návyky na své oblíbené programy, a využívá počítač jen na net, office, filmy, muziku nevidím problém, vše je předinstalováno. Ale člověk, který je zvyklí na své programy(které využívá na maximum), a musí instalovat spoustu softu který používá ve škole každý půlrok, je to špatný.
PS2: fungují vám v linuxu boční tlačítka u myši? Pokaždý co jsem zkoušel linux mi v systému nefungovalo tlačíko zpět(musel jsem o složku výš najet na šipku zpět a kliknout)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už několik let mám doma na PC Ubuntu i Win. Linux jsme původně chtěl jen vyzkoušet (64-bit), a nyní pracuji téměř výhradně v Ubuntu. Windows mají víceméně děti na hry. Ze začátku jsem si i já hrál s příkazovým řádkem, abych rozchodil nějaké aplikace (např. internetové bankovnictví od KB), ale teď už jsem nemusel terminál pouštět hezky dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

F-Low =>

Proč se ptáte nás? Zeptejte se výroce vaší myši. Není důvod proč by něco z principu nemělo fungovat. Vše záleží jen na vás, jaký HW, s jakou podporou čeho si koupíte.

Flashplayer se mi instaluje formou RPM balíku scela automaticky. Dokonce mi ho Firefox nabízí sám. Tak jednoduché to není ani ve Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Corwin78 a Rovano: Pánové, ano, jasně jsem napsal že Linuxu nerozumím a zkouším ho a proto k němu přistupuji jako k Win. A hlavně že v roce 2009 očekávám, že něco tak primitivního jako instalace prohlížeče bude opravdu primitivní.

To že ani jeden z Vás nenapsal jak by toi šlo opravdu jednoduše svědčí o tom, že to prostě jednoduše a pomocí pár kliků myší nejde.

Samozřejmě vím na co je beta, RC atd, i když u té RC se má správně ladit jen detaily (BTW WIN7 od bety běží skvěle). Konkrétně ale ta instalace programů bude uplně stejná i ted ve Final verzi.

Ano, je mi jasné, že v té Final verzi už je česká verze prohlížeče, ale to byl ode mě obecný příklad.

Proč prostě nemůže být v instalačce Linuxu nějaký script, který spustím podobně jako setup.exe ve Win a ten mi ten program umístí na správná místa a hodí ikonu na plochu. Něco blbuvzdorného pro běžného uživatele. To je to tak složité?

Pokud budete odpovídat, tak prosím napište ten jednoduchý postup! Ten jsem se jaksi nedozvěděl. zajímalo by mě to do budoucna....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

F-Low
s mysi nemam nejmensi problem. Vse funguje jak ma a to mam mys Logitech, ktery na linux docela kasle.....

Jinak jedu na openSUSE a jak tu zaznelo, ze linux neni pro studenty technickych VS - studuji na VUT v Brne na fakulte informacnich technologii a jsem kolikrat vic v pohode nez ti co jedou na Windows a porad resi nejake problemy, aby mohli vubec zacit pracovat na nejakem projektu, takze asi tak. Samozrejme ne vzdy....
A to uz nezminuji ani repozitare, ktere na hodne veci staci a obycejnemu uzivateli musi stacit na vse.

P.S.: Windows XP mam pro jistotu ve VirtualBoxu a jednou za X mesicu je na nejakou cinnost pouziji (ModelSim od Xilinxu)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jerry7650 =>

Váš strašně jednoduchý způsob:
Prohledat internet a najít install.exe + stáhnout install.exe + sputit install.exe + 50x potvrdit NEXT, které nikdo nečte a kde může být schováno cokoli, nainstalovat.

Můj strašně složitý způsob:
Otevřít správce balíků a zafajfkovat, co chci nainstalovat. Je to přesně na dvě kliknutí myší + OK.

PS: Na rozdíl od vás si to místo přímého hledání mohu nechat třídit, například vyberu kategorii "prohlížeče", přečtu si nějaké info, a vberu si který chci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jerry7650 --> pokud tady popisuješ instalaci firefoxu myslím 3.5 do minulé verze ubuntu, tak tam to šlo maličko obtížněji, protože tato verze v češtině nebyla v repozitářích dostupná hned jako pro windows. Ale zajisté jsi tam měl nainstalovanou starší verzi firefoxu, a jakmile by byla pro Ubuntu uvolněna odzkoušená verze, tak by jsi si ji v rámci pravidelné aktualizace systému nainstaloval jedním kliknutím (a zadáním hesla).
Takhle jsi chtěl něco, co ještě nebylo oficiálně uvolněno a tak jsi si s tím musel maličko pohrát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To běžný uživatel František - pokud potřebuješ pomoc už s instalací Ubuntu, pak sorry, ale u počítače budeš úplně marný :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

F-low: Vyzkousel jsi vsechny cudliky? Osobne bych se nedivil kdyby linux nepoznal ktery cudlik na mysi je "zpet", ja bych to taky nevedel. Samozrejme po ozkouseni lze cudliky v linuxu premapovat (xmodmap -e pointer, napr xmodmap -e "pointer = 1 3 2 4 5 8 9 6 7 10", pokud to nenajdete v GUI).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Master25 :Nevím kde jste vzal, že se babrám s 32 bit. Windows XP, nebo kde říkám, že Windows jsou nejlepší. To že na nových Windows není driver pro váš starý scaner? Na linuxu zase není driver pro mou relativně novou (3 roky starou) TV kartu. Možná, někdy, se dočkám. Ale asi v době, kdy bude technicky zastaralá a pořídím si novou, na kterou zase ovladače nebudou.
Ale kdo se za svůj linux chce do krve být, nechť se bije a užije si to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx =>

Nikoli. snažím se vám vysvětlit, že argumentace typu "mi něco nefunguje" je k ničemu, protože milionum lidí po celém světě to bez problémů funguje. Stejně jako spoustě lidem nefunguje to co funguje vám. Takové argument nemají vůbec žádný význam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Master25: Stejně tak argumentace typu milionům lidí po světě to funguje je také k ničemu. K řešení daného technického problému vede něco jiného, než diskuse tady na fóru. Jinak co se týká těch milionů lidí, kterým linux funguje bezproblémově... to se všichni nudí a vymýšlí "triviální " chyby nejde změnit rozlišení obrazovky, problémy se zvukem, blbne flash video... kterými jsou zaplněná různá linux fóra? A nemyslím tím, že uživatel neví kde to rozlišení změnit, nebo že musí mít příslušné právo, ale že je prostě někde bug, který je třeba vyřešit. Takto si opravdu user-friendly systém nepředstavuji. Argumentujete tím, že pro Windows také není podpora, nesetkal jsem se s tím, že by mi po instalaci nešlo změnit rozlišení obrazovky (od w95 počínaje). Tady na jednu stranu musím pochválit komunitu a třeba u zde zmiňovaného Ubuntu dobré wiki stránky, na druhou stranu, pokud by věci fungovaly tak jak mají, nebylo by to již tak třeba. Tohle stojí k zamyšlení, tady je třeba odvédst hromady hodin práce a hlavně sednout si a domluvit se, co a proč se vlastně bude dělat. Protože dnes existuje na linux tisíce a tisíce projektů, z nichž šanci na nějaké dokončení a dotažení do bezproblémového chodu mají 2, které stejně, než se toho stavu dočkají budou převálcovány další tísícovkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj vsem, chci se jenom zeptat jakozto naprosto amater ... Zkousel jsem si hrat s instalacnim CD Ubuntu a nastavovat prostredi atp. Vsechno chodilo skvele, dokonce scrolovani ve FF bylo plynule (asi ty nove ovladace pro Intel grafiky, mam X61s). A ted otazka ... pripadalo mi, ze je v Ubuntu strasne malo podrobneho nastaveni, jako treba efekty pro desktop, byly tam jen tri moznosti a konec ... Nedavno jsem zkousel OpenSUSE a tam bylo moznosti nastaveni o hodne vice. Chci se zeptat, je po instalaci vice moznosti nastaveni nebo ne (obecne, nejen pro desktop efekty)? A dalsi vec ... trochu me rozciluje na linux disribucich, ze nikdy nevim, jaky dektop si vybrat (KDE, Gnome) pro KDE mi prijde, ze je vice programu ... nevim ... navic bych rad na stary pocitac zkusil Xfce, jdou tam pak spoustet aplikace pro KDE, Gnome ... omlouvam se za svou ignoranci ... Posledni otazka ... lze nejak snadno naistalovat OpenSUSE nebo Ubuntu na USB disk? Nemyslim LiveUSB, ale skutecnou instalaci? DIKY vsem za rady!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Pajixx: problém HW podpory je jen ve výrobci. Uvolněním specifikace nebo vydáním ovladače pro Linux by se jen ukázalo, jak prasácky je zařízení řešeno (obvykle taky nejsou k dispozici ovladače pro takto zprasený hardware). A stejně tak tomu je pod windows. Výrobce si usmyslí, že by bylo na čase, aby sis koupil novou tiskárnu, tak nevydá ovladače pro nové windows. Celé je to i o tom, že jakmile by jednou byly použitelné ovladače pro Linux, tak by zařízení fungovalo i v budoucnu na nových verzích, což se výrobcům moc nehodí do krámu.
Zároveň výrobci hardware jsou zodpovědní za to, že kvůli odfláklým ovladačům něco nefunguje (třeba více monitorů atd..).

A k firefox 3.5 v ubuntu 9.10: pro tuto verzi nebyla k dispozici česká lokalizace během Alfa-RC stádia (je to celkem nedávno, kdy byla vydána lokalizace a byla nainstalována automaticky).
Možná bych nesrovnával Beta verze ubuntu a windows 7. Spíš bych řekl, že MS vydal jako beta systém, který by jinak byl finální verze, tento systém "dal" lidem zdarma, což bylo levnější a účinnější než jakákoliv reklama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marek99: nebudu to přepisovat, ale jukni sem: http://wiki.ubuntu.cz/Akcelerovan%C3%A9%20prost%C5%99ed%C3%AD  Wiki k ubuntu je docela dobrá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

František Koudelka: Já si spíš myslím, že výrobcům se nevyplatí na každou distribuci linuxu vytvářet ovladač, s tím, že za 1/2 roku vyjde další verze, kde nebude fungovat. Tady bych viděl velkou část práce pro komunitu, aby se ovladačům dalo nějaké jednotné rozhraní, kde by nemusel výrobce řešit x ovladačů pro x různých odnoží jednoho a toho samého. Ale je to o domluvě, protože co mě bude připadat jako dobrý nápad, někomu tak nepřipadne a jsme tam, kde jsme byli. 20 distribucí to bude mít tak a 30 jinak, dalších 10 někde mezi....
Co se týká 9.10 tu jsem opravdu nezkoušel. Třeba budu příjemně překvapen, ale co tu tvrdím od začátku, je že jí chtěli stavět proti Windows7 a že pokud stabilita, svižnost a bezproblémovost nových verzí Ubuntu půjde tak jako v řade 8.04,8.10,9.04, hlavně 64 bit.verze, tak že nemají šanci. A k tomu že nejsem sám, kdo s tím má problémy, se stačí kouknout na fórum kde se i obecně doporučovalo (k 9.10 stav nevím) nepoužívat 64 bit, ale 32. Což mi přijde za ty léta vývoje jako výsměch.  

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marek99:
- větší nmožnosti nastavení compizu - v synapticu si nainstalujte balík compizsetting-config-manager (nebo tak nějak)

- desktopová prostředí - jedno je výchozí a používá se pro systém, ale zároveň můžete používat i další prostředí a aplikace napsané pro něj.

- USB - live USB je zároveň i instalační ... je vhodné být při instalaci připojen k internetu, potřebné balíky se pak stáhnou rovnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 pajikxx: proč pro každou distribuci? Stačí vydat specifikace, nebo rovnou začlenit ovladač do jádra a není třeba si dělat vrásky. To by ovšem neumožňovalo čachrování s rušením podpory jako motivace k nákupu nového zařízení. Mimochodem doporučuju podívat se, co obnáší HFS (hardware functionality scan).

S 64 bitovou verzí jsem neměl problémy (konkrétně 9.10 od Aplha fungovala naprosto výborně). Ve srovnání s windows 7 kdy při pokusu o spuštění staženého souboru vyskočila hláška o nedůvěryhodnosti a následoval zátuh, podobně dialog o přihlašovací údaje k síťovému prostředku. Nebo neschopnost zapamatovat si přihlašovací údaje k síťovému svazku (opravdu vynikající, když si jej připojíte jako disk a po každém restartu si můžete údaje vyplnit vesele znovu). Třešničkou na dortu je pak nefunkční uspávání, kdy se počítač samovolně náhodně probouzí (bez ohledu na nastavení BIOSu). Na tom samém počítači funguje uspávání v Ubuntu 9.10 skvěle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx =>

Ony ty distribuce jsou všechny vzajemně kompatibilni na bazi zdrojoveho kodu. Pro spolecnosti, ktere nechteji Opensource ovladac - pakticky se jedna hlavne o vyrobce grafik, staci udelat instalacni skript stejny jako je ve Windows. Jak nVidia tak ATI lze instalovat prakticky na vsechnyaktualni distribuce instalacnim skriptem vcelku bez problemu.

Jinak k té bezproblémovosti. Zajisté existují také nekonečná Windows fora, kde uživatelům furt něco nefunguje. Zajisté je znáte. Jediný rozdíl mezi řešením takového problému v Linuxu a ve Windows je v tom, že v Linuxu k tomu stačí manuálové dokumentce, u Windows je třeba občas alchymie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marek99 =>

V Linuxu nejsou disky a oddíly značeny písmenky, ale "odkazy":
první disk je sda, druhý disk je sdb atd.... První oddíl na prvním disku je sda1, druhý oddíl sda2, atd...

Takže dejme tomu, že máte v počítači 2 HDD sda a sdb. Když připojíte USB disk, bude dostupný pod sdc. A protože se chová jako normální hdd, tak prostě systém nainstalujete na sdc a hotovo.

Samozřejmě záleži na pořadí disků. Klidně můžete mít flashku jako sda, pokud bude USB storage v biosu jako první.

Zkrátka není problém mít systém na USB disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 Master25: soulas .. opruz je například rozchodit MS instalační službu (RIS), podle oficiální dokumentace se nikam nejde dopracovat a je nutné vařit z vody (fóra, google, laborovat) ve výsledku instaluješ XP pomocí instalátoru z Vist. Co je na Linuxu otázka 15 minut (přečíst manuál, nastavit DHCP, DNS, TFTP), na to na windows musíš oživit celou slavnou active directory a hraješ si s tím celý den.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Těm co připadá instalace Ubuntu složitá bych rád vzkázal, že můj třináctiletý syn, uživatel Windows (pošta, facebook, hry) si Ubuntu sám nainstaloval a rozchodil. Jediné co jsem mu musel nastavi já byla grafická karta. Má to na notebooku s prasklým displejem a externím monitorem a bylo třeba stáhnout od Intelu ovladač a zaškrtat nějaká nastavení. Sám si objevil Wine a nainstaloval ho a do něj si nainstaloval pár programů na které je zvyklý z Windows. Asi po týdnu používání prohlásil, že to na tom notebooku běhá mnohem rychleji než WinXP a že se mu ten systém celkově víc líbí. Občas se přijde na něco zeptat a obvykle je překvapen jak jednoduše lze problém řešit. Také objevil kouzlo terminálu, do kterého kopíruje příkazy z různých návodů. Nejčastěji z wiki.ubuntu.cz.

Další případ je dvanáctiletá dcera mého známého, která měla neustálé problémy s notebookem s WinXP. Neustále se zpomaloval a vůbec choval podivně. Od té doby co tam má Ubuntu 9.04 i její otec říká, že je to v pohodě a že to krásně funguje. Nepadá, nezpomaluje, nedpojuje WiFi a dělá všechno co chtějí. Texty, tabulky, prezentace do školy. Internet, ICQ, Skype, přehrávání DVD a hudby. Vůbec jim nevadí že to nejsou Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a já mám teď 9.10. Oproti 9.04 vidím citelné zrychlení například Firefoxu. Konečně správně funkční pulse-audio tak, že mi funguje i dálkový ovladač k TV kartě. Začalo také správně fungovat uspávání, resp. probouzení. Štve mě ale, že v Centru softwaru zmizelo hvězdičkové hodnocení aplikací.

Těm co linux desktop kritizují rozumím. Také jsem několikrát musel zatnout zuby, když jsem zhruba před rokem opustil Windows. Nastavit je tak aby dělaly věci tak jak já chci chvíli trvalo, ale to trvá i s Windows. Rozdíl je, že Windows má každý a není problém se kohokoliv v okolí zeptat, proto to vypadá že je to s nimi jednodušší. U linuxu se musí víc hledat na internetu. Také jsem si musel zvyknout na jiné programy. Ale že v linuxu nespustím iTunes aby komunikovaly s iPhonem mi bude asi vadit navždy, protože kvůli tomu udržuji v PC jeden oddíl s WinXP. Ale časem začaly převažovat pozitiva. Systém se spouští pořád stejně dlouho, vypínání trvá nějakých 15 vteřin, odezvy systému jsou konstantní. Když něco trvá déle, trvá to vždycky déle. Když je něco hned, je to vždycky hned. Na rozdíl od Win. Zkrátka jsem si zvykl, a to tak moc, že Windows už bych asi nechtěl. Pokud budu někdy měnit systém, tak to bude OS-X Snow Leopard, ale Wokna rozhodně ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jerry7650:

Teda toto fakt nechápu. Vidím, že se nemůžeš opravdu dočkat nějaké jednoduché rady.

Já mám Ubuntu 9.10 už od beta verze. A Firefox 3.5.* mi jde česky od začátku aniž bych něco musel doinstalovávat.

Poradil bych jednoduchou věc, v menu (levý horní roh - Aplikace, Místa, Systém) zvolit Systém -> Správa -> Jazyková podpora.
Při spuštění to automaticky rozpozná zda jsou v systému nainstalovaný veškeré potřebně balíčky pro češtinu a pokud ne, tak to samo nabídne doinstalovat chybějící části.
POUZE A ČISTĚ METODOU KLIK KLIK A HESLO KLIK.

Myslím, že i ve Windows by se člověk měl uklikat daleko víc, i kdyby si to měl stáhnout rovnou z internetu v češtině. Metodou několika kliky se dostat k stažení programu (4x). Pak spuštění (2x). A samotná instalace. To ani nevím, že by 6x. No celkem 12 kliknutí to celkem jde. :-D . To jsem si jen trochu rejpnul, nic ve zlém. Ale i tak je to realita oproti 6 kliky v Ubuntu na instalaci kterékoliv aplikace.

Jo a, že nejde odinstalovat Firefox celý, stejně jako IE ve Windows.
JE NAPROSTÝ BLÁBOL.

Pokud je člověk ovšem řádně připojen na internet ve chvíli kdy instaluje samotné Ubuntu, tak se toto instaluje z internetu automaticky.

Taky bych chtěl doplnit, že každý člověk řádně seznámen s Ubuntu a ochotou trochu zapojit šedou kůru mozkovou, časem zjistí, že je v této distribuci spousta věcí rychleji a jednodušeji proveditelná.

Ostatně dříve jsem byl taky čistě "vidlák", ještě před deseti lety jsem dělal jen na Windows. Ale ochota poznat a naučit se něco nového i najít si alternativní aplikace, které mi vyhovují, mě přivedla na cestu úplně jinou. A to tu, že po bohatých zkušenostech s Windows i jejich aplikacemi, dnes pracují a cokoliv dělám VÝHRADNĚ na "linuxu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem zkusil Ubuntu 9.10,instalace na rozdíl od Vist asi 3xdelší,naistalovat systém ať v Linuxu nebo ve Windows pro normálního smrtelníka asi není problém,nevím proč někteří linuxáci používají důkaz,že Linux je to pravé ořechové,když to to dokáže nainstalovat jejich 12letá dcera,Visty by asi zvládla taky a rychlejc.Aktualizace Ubuntu trvala o něco méně,než aktualizace Vist.
Ale pak nastal problém:rozlišení obrazovky.Řekl jsem si v pohodě na internetu vygooglím.Ale ouha,našel jsem dotazů,že rozlišení obrazovky je horší než 800x600,co s tím?Moc odpovědí na to nebylo.V dost dobrém návodu na wiki podpoře Ubuntu se o tom člověk moc nedozví,akorát poznámku,že s některými nesvobodnými ovladači ke graf.kartám může nastat problém.Tak to je můj problém.Mám graf.kartu Nvidia MX400/400 a rozlišení v Ubuntu nejlepší možné je 640x480,s tím se nedá moc dobře dělat.Pak jsem dostal rady od lidí,kteří tomu asi opravdu rozumí.Ovšem ,když jsem poprvé instaloval Windows 98,tak jsem takovéhle rady nepotřeboval.Uvedu příklad:sudo updatedb
locate xorg.conf
/etc/X11/xorg.conf
sudo cp/etc/X11/xorg.conf/etc/X11xorg.conf-backup
atd. pak nějaké složité nastavení monitoru,který ,ale není defaultně nastaven,aby byl vidět!
Takže vážení příznivci linuxu,takhle ne!Někdo tady napsal,že když jsou problémy v linuxu,tak se to vyřeší přečtěním manuálu,ale když jsou problémy ve windows,nastupuje alchymie.Tak já to vidím opačně,skoro ten manuál k instalaci Windows nepotřebuji.
Přesto linuxu fandím,ale musí být trochu víc přátelský k uživateli,je prima,že je zadarmo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2petr384: No vidis a ja jsem zrovinka o vikendu musel preinstalovavat sousedovic Visty Home Premium (po 2 letech jsem opet instaloval neco jineho nez Ubuntu). Dostalo me, ze pri instalaci nemam moznost upravovat partitions na disku. Alespon se me system na nic nezeptal, je chtel kod a pak nastaveni (uzivatel, time zone, atp.) a pak se proste rozjela instalace. V Ubuntu je tool pro deleni disku samozrejme pri instalaci nabidnut. Instalace trvala nechutne dlouho (malo pameti a tak se hodne swapovalo) a behem te doby nemuzu delat NIC. V Ubuntu jsem online a mam pouzitelny PC i behem instalace. Protoze jsem mel CD bez service packu, po instalaci a nutnych restartech jsem opet stahoval a instaloval znacnou cast systemu znova a zase restartoval. Ubuntu mam vzdy max. pul roku stare a tak tech aktualizaci neni tolik. HW mi jel na Vistach vsechen hned po instalaci tak jako s Ubuntu, davam plus. Takze ciste z pohledu instalace je Ubuntu bud v pohode srovnatelne, popripade drti Visty nehoraznym zpusobem. Tot muj nazor a zkusenost.
K tomu rozliseni: Stahnete si proprietalni ovladac primo od nVidia a mate po starostech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2lop ještě k tomu rozlišení v Ubuntu 9.10.Ovladač přímo od Nvidia jsem si taky stáhnul,lepší rozlišení bylo bez tohoto ovladače,ale 800x600 není žádná sláva.
Jinak instalace Vist mě trvala 25minut.Instalace servisních balíčků dalších 25minut.Kromě ovladače na zvukovku a grafiku,vše ihned funkční,žádné laborování po instalaci systému.
Dělení disku lze udělat,když už systém je nainstalován.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.