Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ubuntu ve standardní instalaci bez GIMPu

Dotaz: To jste v redakci zavedli nějaký minimální počet článků na autora, že chudák David musí psát o odstranění GIMPu z Live CD Ubuntu? :D Ale tak jako je fakt, že kdybych náhodou instaloval Ubuntu a nenašel bych tam ikonku GIMPu (analogie k modrému éčku na ploše ve Windows), mohlo by mi to způsobit nemalé zdravotní komplikace. Takže dík ;).

Dotaz 2: Když GIMP je profesionální, co je potom Photoshop?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak nebude, co budu dělat, pomóóóc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měla by to rozhodnout Evropská komise.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by vyhození Gimpu nevadilo, kdyby tam byl nějaký editor aspoň na úrovni paint.net. Nenarazil jste někdo na podobný prográmek?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je 1.duben, nebo nemáte o čem psát ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkný nesmysl no :-D To je takový kumšt dělat instalačky na DVD ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale traga, tak ten co jej bude potrebovat tak si jej dotahne z netu.
Me by spise zajimalo, na co poradne se GIMP da pouzit. Pouzivam Photoshop a chtel jsem si zlegalizovat PC, tak jsem si jej nainstaloval a snazil jsem se tam alespon z casti dokazat udelat to, co v Photoshopu. Po 2 tydennim marnem boji, jsem zase presel na Photoshop. Nedelam nic extreme umeleckeho. Potreboval jsem jen zakladni blbustky, abych udelal grafiku na web.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MildaEvilda: To je ten editor, který nedokáže ani korektně zobrazit obrázek v měřítku 100 %? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To happymaster23 - Začal bych tím že Gimp je sw pro Linux (Ubuntu je Linuxová distribuce) a Photoshop je pro Windows :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No já GIMP používám právě na webovou grafiku a nemám s ním problém. Když nebude v defaultní instalaci, tak udělám prostě jenom "sudo apt-get install gimp" a svět se zase vrátí k normálu. Pohoda, jazz... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Mem - Ve Tvém případě to bude aso monitorem .... když chceš zobrazit bildboard ve velikosti 100%, musíš holt bydlet v hangáru :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gimp instaluju pravidelne na kazdy novy komp jak do woken, tak do linucha. Na nejake problemy s meritkem, ci necim co by neumel jsem tedy nenarazil. Vse je jen otazka zvyku.
Kazdopadne to co mi u instalace ubuntu 9.10 chybelo neni gimp ale zakladni kodeky na video. Udelal jsem si instalacku z flashdisku a docela nastve ze kdyz si to clovek pusti jako live distribuci tak to neprehraje prakticky zadny video...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No podle mne je mono pro Linux velmi duležité a dává mu šanci na skutečné prosazení.

Zajímavý editor pro linux je Pixel (http://www.kanzelsberger.com/pixel/?page_id=12) - ale je placený na což uživatelé Linuxu nejsou moc připraveni.

Osobně používám legální Corel Paint Shop Pro X a za ty prachy jsem nemohl koupil lépe.

Malá poznámka pro redakci: opravdu je David technologicky nezaujatý (teda předpokládám, že jako redaktor CDR by mohl být)? Začíná mne těmi výkřiky štvát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Low: Díky za poučení, já jsem myslel, že Ubuntu je nějaká speciální edice Windows ;). Kdybych měl na tebe volně navázat, tak to co říkáš je sice pravda, ale Photoshop pod Linuxem jede skvěle, jednak vlastní zkušenost a druhak jsem četl o tom, že sám velký Google přispěl CodeWeavers, aby na tom zapracovali ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1) Je mi to jedno, pouzivam jine distro ;)
2) Bez Gimpu ani ranu, ale na to mame prece jeden prikaz ;)

co me osobne mrzi tak je picasa, bral bych nativni port do linuxu ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To happymaster23 - Výborně, tak jinak, je ten Photoshop, co skvěle běží pod Linuxem, stejně nadupaný, jako ten Photoshop, co je určen pro Windows, nebo je tak ošustěný, že Ti bohatě stačí GIMP ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč všichni brečí, že Gimp neumí to co Photoshop. Pro mě je v tomhle pohledu jediné měřítko cena a můžu spolehlivě potvrdit, že mi Gimp ten slavný Photoshop nahradí 100% a to jak ve Windows tak v Kubuntu. Nedávno kolega něco zkoušel vyříznout ve svém nejnovějším Photoshopu a pak jsem mu to stejně rychleji vyřízl v Gimpu, což jen potvrzuje, že je to spíš rukama a přístupem než programem... S ohledem na to, že není na instalačním cdčku Ubuntu můžu říct jen to, že pokud už nějakou distribuci stahuju, tak rovnou dvdčko, ale to spíš jen pro jistotu, protože dodatečná instalace z repozitáře není samozřejmě vůbec žádný problém. Zvlášť když to má pouze kolem 20mb...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>towerx: jj je to o zvyku a pracovnich navycich. plati to i na opak: kdo vi kam sahnout a jake postupy pouzivat v Photoshopu se vetsinou ztraci v Gimpu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta upravovaná fotka je ze staršího mobilu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no dalo by se říci, je to z 7Mpix samsung kompaktu, ISO400, čas 1/8 z ruky, navíc za bídných světelných podmínek ... proto je to neostrý a zašuměný :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

towerx: Zlatá slova! Ale zkuste je vykládat jedincům, kteří sice dokáží vyjmenovat položky menu zpaměti (jak se mnohde "vyučuje" a "školí"), ale to je tak vše...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, ale treba photoshop neotevre opravdu velky obrazek.
kolega grafik dostal nejakou megaplachtu snad v 300DPI ... tedy hodne pixelu a chtel to otevrit v Photoshopu, prdlajs, tak zacal uvazovat, ze to v necem rozreze, ale pak objevil gimp a zjistil ze to v tom muze i upravit ;-)))

Takze ted ma photoshop i gimp.

Photoshop se pouziva z nekolika duvodu, na neco je lepsi, profi grafici ho umi a kompatibilatita ... no a taky proto, ze Cinepaint je zastaraly gimp a novy jeste nema hotv GEGL pro 16/32bit a CMYK (coz uz dnes neni takovy problem, dnes uz se tisken na CMYK+4 konzervy na CMYK+2 ... a prevod lze udelat v RIP programu)

Jinak naopak, profik na photoshop v gimpu umi, nebot navoslovi ma stejne, kdyz jsem jeste gimp neumel a ukazal to jednomu webdesignerovi, tak se mu to moc libilo a delal tam veci, o kterych se mi v te dobe ani nesnilo ... a vzdy jen zajasal, a hele to je zde taky, tybrdo on ma i to a to ... no zadara super program .... jako mel koupeny photoshop, takze ho nic nenutilo prechazet, ale libil se mu.

No a ja fotim a Gimp pouzivam i na tiskovou upravu, mam zkalibrovany monitor pres sondu, delam s profily a kdyz uz tech 16bit (tedy moje amaterska D700 umi jen 14bit :) tak uz nepotrebuji ani 16bit obrazky, nebot tisdkarny vytisknou sotva 6bit, takze i ten 8bit pro tiskarnu orezavam, tisknu na ploteru epson, termosublimacce a budu tisknout i ofsetem 4+4 ....

A k tematu, je to OK, amateri pouzivaji jednoduche nastroje, lide co chteji trochu vice pusti svuj oblibeny sitovy instalator a na jeden klik, nebo prikaz gimp maji ;-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oprava: kdyz uz tech 16bit prevedu v RAWu, nebo navsrvim zonalni metodou ;-)) ... coz neni nic jineho nez vrstvy a masky pruhlednosti.

tak ani tech 16bit nepotrebuji, ale ulehcilo by mi to praci, preci jen gimp umi vic nez ufraw ... ale pak bych to samozrejme musel orezat, nebot jak jsem rikal, 8bit je pro tisk az az, spise 6bit je OK

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen to ukazuje kam smeruje cela distribuce Ubuntu. Nacpat nekam Mono + software misto binarniho GIMPu urcite usetri gigabajty mista a hlavne bude prace s grafikou v aplikaci bezici pod Mono urcite o hodne rychlejsi... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Logout128: Taky mi pripada neuveritelne ze Mono+F-spot je mensi nez gimp ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Low: By mě zajímalo, co ty jsi zač. Říká ti něco Wine? Jo aha, že vlastně ten stejnej Photoshop určenej pro Windows nainstaluju i pod Linux? Smaž se, prosímtě...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jediny a zasadni problem Gimpu jsou RAW formaty. Stare kamery jsou v pohode, ale s novyma je problem. Navic pracuje jen s 8bit hloubkou barev tusim. navic vetsina lidi se nejakyma zasadnima upravama nezabyva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že Gimp není v základní nabídce Ubuntu není až taková tragedie. Kdo se jen trochu zajímá o grafiku, si tento program doinstaluje včetně dalších programů, např. vynikajícího vektoru freeware Inkscape atd. Naopak kdo tomu nerozumí, potřebuje semtam nějakou jednoduchou úpravu, včetně správy fotografií, tomu bude vyhovovat např. F-Spot. Což si myslím, že je většina lidí. Takže se vlastně Ubuntu přizpůsobil většině. Proč tam vlastně má umisťovat Gimp, když ho podle mě používá jen hrstka vyvolených? Bohužel většina lidí preferuje jednoduché programy, kdy na jedno kliknutí to provede přímo zázrak. Což Gimp neumí, tady je totiž potřeba zapnout mozek... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kupodivu nemam nic proti, je to logicke .... gimp je skutecne profi nastroj, nejen tim co umi, ale i dost komplikovanym ovladanim ktere neni az tolik intuitivni a musi se na nej chvili zvykat. Takze ja jsem pro. Misto gimpu to opravdu chce neco jednodussiho do vychozi instalace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.