Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Údajné specifikace 7nm Ryzenů se opakují, už tu byly

Kdyby to vydali, asi by začala éra dlouhověkých CPU. Mít doma 4+4 nebo 8+8 jader s nejnovější výbavou, tak to nejspíš vydrží na další desetiletku bez problémů - jen minimální počet uživatelů potřebuje víc jader (ono i 4+ jader využije minimum lidí - ponejvíce hráči, kterých, podle mě, není většina). A většího výkonu na jádro se asi hned tak nedočkáme.
Takže proč by to AMD takhle šponovala, když by si řezala větev sama pod sebou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na druhu stranu ak to je pravda a daju solidne ceny naco sa mozme u AMD spolahnut tak Intel by isiel hodne silne do kolien a popravde ma ani nenapada ako by mohol na toto reagovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Tohle by byl Coup de grâce pro Intel.
AMD může chtít získat trh, může počítat s tím, že tahle řada procesorů nebude zásadně inovována po několik let (a tím sníží náklady na vývoj), může se takto chtít zabetonovat. Nějakou takovou strategii s přepálením produktu si představit dokážu. Jen aby pak Intel nekoupil TSMC. :-)

Na druhou stranu, ty parametry (tolik jader, turbošky až na 5GHz) jsou až moc dobré, aby to byla pravda. Ale pokud to pravda bude, tak už teď je to jasný upgrade mého PC. A myslím, že takto to bude vidět velká většina (nejen) PC entuziastů a hráčů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne si to vystihol. AMD uz dlho tvrdi, ze im ide momentalne o trzny podiel a nie marze. Vzhladom k tomu v akom stave je momentalne Intel tak toto by bolo tazke KO :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě? AMD chce zvyšovat marže, je to jejich dlouhodobá strategie, snížením ceny o 40% a přitom zvýšení výkonu o 20% moc do té strategie nezapadá.

Navíc je to totálně kontraproduktivní, protože když si vystačím s 6c/12t kupuju dnes R5, s novými CPU nebudu mít potřebu 12c/24t, stačí mi pořád 6c/12t a kupuju R3 ještě za menší cenu = nižší tržby nejen kvůli ceně ale i volbou nižšího produktu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

AMD potrebuje urvat hlavne co nejvetsi podil na trhu, protoze jenom tak ma zaruceny dlouhodoby uspech. Byt jsou Ryzeny uspesne, tak 2 roky, co tu budou na vetsi trzni podily nestaci. Krome toho se potrebuji zahackovat i do OEM sestav. Zvysovani marzi nastava spis v momente, kdy uz na trhu nemas/nepotrebujes nikam moc rust. Staci se podivat, co se stalo s cenama iPhonu a horni rady Samsungu.
Tohle urcite neni pripad AMD, byt to nevylucuje, ze by urcite vyssi marze radi...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pravda, ale stále kupuješ produkt AMD, přičemž tě ani nenapadne jít ke konkurenci. A jako bod dvě tu je faktor čipletů, tj. stále kupuješ jen jeden produkt, pouze jej kupuješ méně. Jednoduše je z pohledu AMD jedno, jestli kupuješ jedno nebo dvě deka šunky, protože ti ji nakrájí z totožné kýty. A paradoxně i na tom AMD vydělá, protože ty si koupíš ten CPU s kratší morální životností, než bude mít vyšší řada s více čiplety. Lze totiž očekávat stejnou (a to nejen morální) devalvaci stávajících modelů, jak to proběhlo dnes s 2C a 4C Intely. Tohle totiž platí všeobecně, i dnes je rozdíl mezi akceptovatelností řekněme i5-2400 nebo dokonce i3-2100 a k 5GHz nataktovanou i7-2600K...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> ono i 4+ jader využije minimum lidí - ponejvíce hráči,

Umm, ja bych rekl naopak, ze hraci >4 jadra potrebuji jen vyjimecne, a 8+ uz vubec. Hracum uplne staci na pristich 5+ let 6C/12T ryzeny nebo intelacky 8C/8T procaky.

Ti co vyuzijou 8+ jader jsou bud profesionali nebo to cemu AMD rika "creators". Kazdopadne tech je jeste min nez hracu.

Jinak souhlas, AMD nema duvod to sponovat, nedava to smysl. Nove procesy prichazeji extremne pomalu, frekvence nestoupa, a pocet jader je prakticky jedina vec kterou jeste lze pomalu ale jiste zvysovat. Kdyby ted do AM4 rady dali vyssi IPC a soucasne 8-16 jader tak fakt by me zajimalo co by chteli delat dalsi 3 roky. Pridavat 100Mhz a nazyvat to novou generaci jako Intel pred ryzenem ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

su aplikacie, kde sa vyuzije extremne vela jadier naplno:

- enkodovanie do HEVC vie vyuzit tusim 16 vlakien (tam by bol idealny 16C16T procak, ale taky neexistuje, potom jedine 16C32T ... no a 8C16T ma sice 16 vlakien, ale iba 8 fyzickych jadier, takze tych zvysnych 8 vlakien HT/SMT prida asi iba 25-30% vykonu a nie teoretickych 100% vykonu ako v pripade neexistujuceho 16C16T so 16 fyzickymi jadrami)

- najnovsie verzie Prime95 na hladanie prvocisel podporuje az 64 vlakien, kde je jednoznacny kandidat 32C64T TR2 2990 WX (aj ked kto vie ako by sa to chovalo, kedze tam su 2 cele Zeppeliny, t.j. 1/2 procaku iba vypoctove jednotky bez priameho pristupu k RAM)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spýtaj sa Prušáka či využije 16c/32t. 6c/12t mu na streamovanie v 4K nestačilo. Pri 32c/64t by sa dalo spustiť min 2 inštancie konvertovacieho SW. A u 16c/32t je problém buď HT vypnúť, alebo prideliť programu každý 2. vlákno? BTW, Prime je pracovný SW? Alebo inak: hráš benchmarky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nie, prime95 sluzi primarne na hladanie mersenovych prvocisel (podobne ako winrar na bezstratove komprimovanie) a to ze sa pouziva na benchmarkovanie a testovanie stabitily zostav, ze vedlajsi dosledok istych skutocnosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou hodně lidí hraje benchmark Prime 95, ale dneska už obvykle spíš na GPU, trvá to o dost kratší dobu :-)). Prvočísla jsou ceněná komodita. Jen ty nejvýkonnější CPU na trhu se běžným GPU mohou rovnat nebo blížit a žádné se ani neblíží výkonu v profi segmentu GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a každý doma encoduje videa jak divý... tohle dělá velice malá část uživatelů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nj plno lidi uz to dela primo v telefonech :) ale preci jen plnotucne reseni ma neco do sebe ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

This sounds like a job for Superm... sorry, HEDT. Musí se dimenzovat napájení na základní desce, chlazení... občas zuřivé enkódování můžou využít procenta uživatelů, ale pracovně/pravidelně spíš promile, stejně jako SLI u grafických karet. Ne, že by mi to neznělo pěkně, ale na místě AMD bych to nechal v dražším segmentu Threadripperů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tak kategorický nebyl. To platí pro současné hry. Dokonce bych i řekl, že moderní/aktuální hry těch 8 jader využít dokáží a celé to můžejít ještě dál. Výpočetní výkon lze použít pro vedlejší užití jako je fyzika, AI apod. To dodnes nešlo, protože většina hráčů má max. 4C/4T. Za rok bude (samozřejmě stále hypoteticky) dostupné 6C/12T za 4 tácy, a to bude jiná.

A teď je otázka: proč by neměli tři další roky prodávat tyhle "vořezávátka" všem bývalým Intelistům? :-) Ten trh je velký, jen ho "vlastní" Intel. Je iluzorní, že AMD dokáže uspokojit takový počet v rámci několika měsíců prodejů a přesně jak píšeš - většina se spokojí s tím, co bude (Intelu to takhle fungovalo). A notoroměničům bude opravdu stačit prodávat pošlechtěné výběrové kusy s pár stovkami MHz navíc.

To vše ovšem za předpokladu, že Intel je na kolenou a nemá a nebude ani mít pádnou odpověď. A to je jediná, ale zcela zásadní a fatální otázka, kvůli které si myslím, že to celé je humbuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> A teď je otázka: proč by neměli tři další roky prodávat tyhle "vořezávátka" všem bývalým Intelistům

Netusim jake "vorezavatka" mate na mysli. Nicmene: kdyby ted AMD opet rekneme zdvounasobilo pocet jader v mainstreamu, tak spousta lidi by nakoupila, a pak jaky by mel duvod nekdo nakupovat dalsi 3 roky ? Myslite ze tohle zdvounasobeni bude pokracovat ad infinitum ? By nastala stejna situace jako v dobach pred Ryzenem: spousta lidi bezela na Haswellu a *Bridge a nic nekupovala, protoze ty nove "generace" od Intelu nic noveho neprinaseli. Proste mi to prijde, ze z biznis hlediska ma vetsi smysl davkovat dalsi jadra pomalu, obzvlast vzhledem k tomu ze zadne jine podobne jednoduche zvyseni vykonu neni v dohledu.

> Intel je na kolenou a nemá a nebude ani mít pádnou odpověď.

Intel neni na kolenou, a odpoved mit bude. Nevim co si predstavujete pod pojmem "padnou" odpoved, ale tipuju ze odpoved bude stejna jako doted: pridaji naproste mininum aby mohli rict ze maji o fous vykonnejsi procak nez AMD, a budou to prodavat za intelacke ceny. Cekat od nich nejaky zasadni zlom muze jenom naprosta naivka... maji prece marze a investory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože většina uživatelů bude mít nějakého Haswella, který v porovnání s nejslabším šestihrnkovým Řízkem bude úplně mimo. Nahradit ty miliony Intelů není akce na půl roku.

Intel na kolenou aktuálně je. Jejich odpovědi jsou vysmažené přímotopy na samé hranici možností křemíku, jejich architektura monolitů je nekonkurenceschopná. A já žádné řešení nevidím. Intel má dnes své "FX-9xxx" v podobě 9900K :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak prachy naleje do grafické divize, když by to byl takový nadčasový trhák ze kterého se uživí x let.
Když by to odstřelilo Intel , tak by si pak vzali na mušku Nvidii :)

To naopak bych tipoval že to bude chtít takhle zabetonovat, protože to už bude v plánu imho vývoj nové patice a to nebude vývoj na rok. Ale zase by to nebyl takový stres jako třeba u vývoje v Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO, keby bola všetko z tých tabuliek pravda, vôbec by nevadilo, keby 3 roky AMD nevydalo žiadny CPU. Aspoň by sa sústredili na grafiky. Alias čo by sa stalo, keby tu nebol Ivy bridge, broadwell a kaby lake (alebo po sebe Haswell a Broadwell)? Ja si myslím, že nič. Spešl nárast výkonu oproti minulej gen. nepriniesli. A plus by AMD ušetrilo na nezmyselnej vojne kto vyrobí viac jadier, takže by aj ceny nemuseli byť vysoké a aj tak by AMD neskrachovalo. Snaha vydať každý rok novú rodinu CPU IMHO niečo stojí

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jista stagnace pred bouri? >> to ma neco do sebe :) co potrebuji uzivatele vykon je v podstate dostacujici ac nerad vidim ze vse smeruje do "cloudovych" sluzeb (vc. AI) takze vykon neni zas tolik treba posledni specifikace DP i HDMI je vice nez dostatecna = staci vydat produkt ktery podporuje aktualni standardy a pak se soustredit hlavne na profi trh a vyvoj GPU :) a v pripade potreby cast produktove rady pro profi trh uzpusobit/preklopit pro "BFU"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hráči právě těch jader víc jak 4 moc nevyužíjí, možná ještě 6, ale 4 stačí celkem bohatě na cokoli.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"4 stačí celkem bohatě na cokoli" .. kdyz vidim tohle, tak vzpomenu na diskuse pred 3 lety, kdy se tvrdilo, ze na vse "staci" vysoko taktovane pentium s 2 jadry. V horsim pripade 2C4T...a kde jsou tihle "borci" dneska?
4 jadra dneska staci, ale nikdo opravdu soudny, kdo nepotrebuje skudlit kazdou kacku, tak si nekoupi 4jadro, ale koupi rovnou minimalne 6C. Do 2 let tady budou nove genrace konzoli, ktere budou mit CPU cast na bazi Zenu2, nejpise 8jadro.. tudiz enginy se tomu prizpusobi a MT vykon bude i ve hrach rust dal min. na 8C, pokud bude v konzolich. V tom momente zacnou byt dnesni 4jadra daleko vetsi brzdou nez doposud.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak děcka jsem vybavil "výročním" G3258, který jsem potaktil na 4GHz v nějaké laciné H81M desce od Asusu a běhá to zatím dodnes celkem výtečně. :-) Na domácí kancl, hříčky, školní úkoly a internet to stačí, mladej na tom celkem bez potíží paří PvZ2 s mou starou R9 280X :-)
Ale jinak naprosto souhlasím, už dnes je naprosté minimum 4C4T a jako rozumný základ pro jakékoli náročnější nasazení vidím stávající R5 2600, tedy 6C12T.

Ono se už nyní ukazuje, že ty konzole a zisk zakázek byly pro AMD husarský kousek. Nejen že ustaly problémy s "velkým" laděním ovladačů pro PC hry, ale projevuje se to taky -přesně jak píšeš- tím, že hry jsou psány multithreadově. A tento trend bude jen posilovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To naprosté minimum bude asi dost relativní pojem. Co na těch strojích děláte že potřebujete bambilion proužků (jader)? Je to tu sice jakože odborný webzine, takže se dá předpokládat výskyt jedinců s náročnějšími potřebami, ale aby všichni tvrdili že 4 jádra jsou naprosté minimum ... ? Pro koho? Pro Frantu Ocáska z Horní Dolní co místo počítače dnes už používá výhradně telefon? Pro kancelářskou práci? Vyvíjím (ano, webové - dnes se tomu říká cloudové systémy) v práci na osobním AMD X2 250 s HD7770 a jediné co bych ocenil je 16 místo 8GB RAM. Vysvětlí mi někdo k čemu je potřeba tolik jader o kolika mluvíte? Víte vůbec jak máte vytížené procesory? Já jo - gkrellm mi to ukazuje roky online a světe div se - většinou se i ten archaický procesor fláká. A jen pro upřesnění - to že 1% potřebuje víc jak 4 jádra neznamená, že to potřebují všichni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně jako takový lakmusový papírek slouží antivirové programy. :-) Zejména pak "internet security" verze jsou dnes Otesánci.

Zrovna X2 250 jsem kdysi nainstaloval u tchána - upozorňuji, že ten PC slouží výhradně pro internet a Skype a zrovna teď o vánocích, když jsem tam dělal klasickou návštěvnickou profylaxi, tak jsem si říkal, že to je už na pováženou, a že bude třeba upgrade, protože ten systém, ač je v perfektním stavu, už není zrovna nejhbitější (a to tam je SSD).

A je třeba připomenout, že nový PC nekupujeme pro současné aplikace a systémy, ale pro ty budoucí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, na antiviry jsem zapomněl. Jedu pod linuxem, tak to nepoužívám a i otcovi jsem to doma ze sedmiček odinstaloval, protože pak byl počítač skoro nepoužitelný. A vzhledem k tomu co na tom dělá, tak je dost velká šance, že vira nechytí (řekl bych že zhruba stejná jako by ho chytil s antivirem).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, někdy mi připadá, že největší vir a trojský kůň je samotný antivirus. :-) V případě českého dua (zejm. Avast, který opakovaně dokázal umrtvit Windows) to snad platí i doslovně. :-D
Sám tyhle "internet security" neinstaluju, ale běžné užovky mají pocit, že víc proužků, víc adidos.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne se zlepsi uzivatelsky komfort i pro obycejne konzumenty obsahu ci tabulkare apod. ...jasne i na hry apod. bohate staci 2C2T ale s vice jadry to je lepsia nedochazi tak casto k zahlceni.. to same plati ve vetsine pripadu i u ostatnich scenaru vyuziti pokud tedy vynechame archaicky SW ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to porad dokola..co staci dnes nemusi stacit zitra. V mobilu mas taky 8 jader (sice rozdelene do clusteru po 4, ale mas) a kolika lidem by stacila pulka..
Na sudlani po netu ti staci i dvojjadro, hry dokazi vytezit 6 jadro, encoding 16jadro.
Vyber si co chces..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to snadné, i současný web extrémně konzumuje resources, nemluvě o gamesách, encoding... všeobecně je to znát.

Příklad, mám tu "muzeální" Turion X2 RM-70 myslím? Má to 4GB paměti, "ultrarychlej mechanickej" disk a GPU je v chipsetu - Radeon IGP3200. Neřeším línost systému způsobenou diskem, ale 4 taby a už se to potí, ty dvě vlákna CPU jsou pořád ucpaný, o paměti ani nemluvim, tam se to motá pořád kolem 3GB. Hrát se na tom nic "novějšího" nedá, protože to ten stroj prostě nedá, kromě starých a primitivních hříček.

Vedle toho tu mám druhej mobilní stroj, i7-740QM, 8GB paměti, krucinál M550 a GT216M. Na web už celkem použitelné, ale je znát, že se to při větším počtu tabů hodně zpomalí. Na gamesení to moc není, protože to limituje slabé GPU a kdyby se tam dal silnější procesor (teoreticky), tak by to zase limitoval ten.

Limitaci CPU jsem zažil už před tak 6 lety, kdy jsem nerdil wowko a upgradnul HD4670 za HD6870, krmil to Anton X3 405e. To CPU to prostě limitovalo, byť ani jedno vlákno nebylo podle ukazatele nad 60% zátěže. Po "upgradu" na i7-940 to vypadalo celé úplně jinak.

Dokážu si představit uživatele, které tyhle "plečky" tolik trápit nebudou, ale osobně, jsem rád, že se to celé pohlo z doby, kterou si pamatuju já. Aneb i nový počítač měl dost daleko k okamžité reakci (a ne, nebyl to tehdy low-end). Hodně jsem si odvykl na to, že čekám na nějakou operaci, ať už brždeno pomalým diskem, nebo celkovou dýchavičností stroje, který je prostě zastaralý a na dnešní dobu pomalý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spustený napr. MBAM a Defender, fHD video na YT, nobodaj aj MS Malicious, ja by som vďaka 2 LCD spustil aj Teamviewer. Q6700 @ 3 GHz s Pale moon, chrome (fHD video) a Defenderom: https://ctrlv.cz/shots/2019/01/05/Jrce.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK je proste mimon :) jeste pred ZENem podavali hry lepsi vysledky na 6C Intelech s nizsim taktem na jadro a to uz je rada let :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ze zrovna on se ozyva, kdyz si stejne koupi intel a ten mu zrejme jeste nejakou dobu ty 4-6C nabidne :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To bylo třeba kvůli větší cache. Mám dnes doporučit kámošovi kvůli WoT 6 jader Ryzen, když stojí 2x tolik co Ryzen 4C/4T, i když vím, že SMT na téhle hře výkon spíše ubírá? Nebo mám doufat, že do 4 let se podpora enginu zvedne z dnešních necelých 2 zatížených jader (ostatní paběrkují) na 12 vláken? Ne, tomu nevěřím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kteremu zakaznikovi by melo vadit, ze by mohl mit za nizsi cenu dostacujici cpu? Proc nemit za hezkou cenu nejakou rezervu? Co dostane za stejnou cenu od intelu? SMT lze na tri kliky mysi vypnout.. Cim rychleji poroste mnozstvi bezne dostupnych jader mezi uzivateli, tim vice se bude pracovat na jejich efketivnejsim vyuziti. Novy hw porizuji na budouci sw, na stavajici mi staci ten stary hw, to ze si nekteri zakaznici porizuji novy hw na stare aplikace (k radosti vsech prodavajicich) je jenom jejich problem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na Intel kašlu, výběr jsem jasně napsal - Ryzen quad za polovinu ceny Ryzen šestijádra pro uživatele co využije max. 2 jádra (ideálně bez HT-SMT). Až budou za stejnou cenu šestijádra, tak mu je klidně doporučím a vypnu zbytečné SMT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na jak dlouho to ma.. jestli ma to CPU na 5 let, tak bych sel spis do 6jadra i presto, ze jej momentalne nevyuzije. Wot je stejne zabava tak na rok-dva, nez zjistis, ze jim uz nejde o nic jineho nez o prachy a ta hra je rok od roku pitomejsi (hral jsem ji intenzivne skoro 2 roky sam).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to posuzuješ dnešní nabídku, že? Ono se to právě všechno může velmi rychle změnit, i když 100% jistota to samozřejmě ještě není (1. nevíme o Zen2 zase tak mnoho a nabeton, 2. neznáme ceny).

Mám dojem, že celá diskuse odstartovala tím, zda AMD nedělá chybu, že "potopí" i své předchozí modely a udělá velký skok v inovaci. Pokud to budeme brát jako fakt, naskýtá se mnoho potenciálních scénářů, jakými se to celé bude ubírat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na rozpoctu a i kdyby se venoval opravdu jen WoT a nic jineho nedelal/nehral tak i na 6c ryzenu dosahne na lepsi frame latency nez s 4c ryzenem ac fps skoro identicke kazdy uz snad vi ze frame latency je jeden z nejdulezitejsich parametru zajistujici pocit vyssi plynulosti ;)(tzv. smooth playing diky tomu ze 6c CPU je tezsi v krizovych momentech zahltit..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pocit vyšší plynulosti mu zajistí freesync a možná i to blbuvzdorné 4C/4T čtyřjádro AMD, které tak nehodí občasný fps drop kvůli SMT nebo HT Intelu - řešilo se to x krát a i majitelé i7 přiznávali, že HT vypínají (minimálně na hry).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I takova "e-sport plečka" jako world of tanks bude brzy umět používat 4 jádra. Takže cokoliv dalšího na pozadí co nebude sosat data tak to může jet nezávisle, aniž by to bralo celkový výpočetní výkon.
Víc jader do mainstreamu je pozitivní motivace nejen pro herní vývojáře aby přestali honit nad pornem a začali nějakým způsobem ten multi core výkon zužitkovávat v praxi

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+1 a navic i na 6c ryzenu ma lepsi frame latency takze z toho dokaze profitovat (kecy o 2c si rovnou muzete strcit za kloubouk protoze fps neni jediny sledovany parametr)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw. redakce - co si do nového roku dát závazek:
- dodělat přihlašování do systému i jinde než u diskuzí, ve kterých už je příspěvek
- po zavření galerie zůstat na stránce na místě, ze kterého jsem se do galerie dostal a ne aby to skočilo na začátek stránky

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A plus konečne prepracovať Android app. Nezobrazuje vždy všetky články, diskusiu nezobrazuje vôbec... Načo tá app je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevidim problem s vydanim 16 jadra pre AM4, len ta cena bude 800-900 $.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by se cena nelišila od stávajícího 12nm TR. Přitom ten má více PCIe linek, 2× širší sběrnici a tak dále. Pokud bude existovat 16j Ryzen pro AM4, pak by měl být levnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam uplne staci ak to bude o chlp pod TR. Dalsich 100-200$ usetris na doske ak nepotrebujes zbernice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tolik jader (16C s HT) na tak málo paměťových kanálů může ve finále dosáhnout horší výsledky než dobře vyvážená kombinace. Mnoho jader neumožní tak vysoké frekvence a pomalý přístup do RAM zase zabije potenciál urychlení z většího počtu jader. Takové CPU bude využitelné pouze specificky tam kde to nebude tolik vadit, asi jako TR 2990WX nebo i9 9900k, které trpí obdobným problémem. Jak nastoupí úlohy s velkými požadavky na přístupy do paměti, půjde efektivita do kopru a TDP zákonitě poroste. AMD by mohlo buď snížit TDP na stejný počet jader, nebo je popohnat na vyšší frekvenci a patrně by to bylo efektivnější a u zákazníků víc oblíbené - se slušným výkonem to nebude intelův přímotop nebo se mu to zase bude výkonem blížit za pěknou cenu. A mnohojádra dávat tam, kde se jejich potenciál dá využít, tedy do desek s odpovídajícím návrhem.

Tedy hrát to jen na větší počet jader je sice více Adidas, ale všeho musí být s mírou pokud to nemá být PC na efekt "hele já mám taky 16jádro."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tie limity su kazdemu jasne, 2990WX ma kvoli zbernici penalizaciu mozno 15% vykonu v benchmarkoch. Ale Intel sa na AMD uz dotiahol, uz ma 9900k a ten CPU je i rychlejsi. Na rade je AMD a ak dokaze vyrobit 16 jadro tak nie je dovod to nevyuzit, hlavne ak ma Intel problemy s 10nm a to 16 jadro urcite nevyrobi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to neni pravda, ty omezeni jsou bug-problem ve Windows kernelu (Linux tim netrpi)
https://level1techs.com/article/unlocking-2990wx-less-numa-aware-apps
https://youtu.be/M2LOMTpCtLA

zdokumentovano pri testovani vs EPYC na stejne frekvenci
propustnost pameti neni problem, to jen naivni novinari papouskovali nesmysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsou sice kapitola sama pro sebe a blázen ten co je s tímto CPU používá, ale neposuzuj platformy na základě nejlépe běžící aplikace pro jednu z nich na jednom testu. Neplatí to totiž obecně.

Pokud je propustnost paměťového systému významná pro rychlý chod aplikace, ten Epyc ze srovnání tu 2990WX zcela rozdupe bez ohledu na svoji mnohem nižší frekvenci. Jen aplikace co nepotřebují více než 4 kanály na 32 jader bez čekání mohou profitovat z vyšší frekvence 2990WX a pak se to CPU vyplatí. Pokud je naopak vysoká propustnost RAM důležitá, Epyc má výraznou převahu - ten TR ač rychleji taktovaný to tak rychle neukrmí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozadavek na vyssi pametovou propustnost je pokud se nemylim treba pro DB server. nebo archivacni programy. Pro rekneme 16C/32T by to jeste mohlo jit castecne kompenzovat vyse taktovanyma pametma. DDR4 4000+ uz nejsou dneska zas tak vzacne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S DDR4 5300MHz se dostaneš ve dvoukanálu na propustnost čtyřkanálu na 2666 :-). Nejsem v principu proti 16C CPU do socket AM4, je to super když takovou možnost budeš mít za slušnou cenu začít na nějakém levném čtyřjádru a postupně se propracovat na levných jader šestnáct. Spíš jen se začnou více objevovat i problémy vyplývající z náročnější orchestrace tolika jader a nedostatek propustnosti na specifické úlohy oproti více dimenzovaným řešením. Intel na propustnost RAM narazil už se svými 8 jádry s HT, to je výkonově cca 12 AMD jader s 4 kanály. Běžný franta uživatel si ale obecně pořád polepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sak uz pred mesiacom tie uniky vraveli ze ceny dvoch 16-jadrovych modelov Ryzen 3000 R9 budu 449 $ a 499 $.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne a 8 jadro bude za rohlik a 4 jadro za pan boh zaplat. to nie su uniky ale nezmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano cely svet vravi ze je to priiiiiserne optimisticke a aj keby boli ceny v skutocnosti o 20% vyssie, stale to bude brutalne super

ked vsak amd toto naozaj uvedie, intel sa z velkych sraciek ocitne v ultra-mega-velkych srackach a hned bude nuteny vydat to potichu spominane 10C20T APU/CPU do sc. 115X Koffee Lake refresh refresh refresh refresh aby to akoze konkurovalo 12C24T Ryzenom 3000 a Intel HEDT do sc. 2066 bude okamzite predefinovane na nieco, co ma 12 jadier a viac

ale intel to potom nemoze predavat za napr. 650-700 € (kedze 8C16T APU Ci9 9900K stoji pre bezneho cloveka vo finale medzi 550-600 €) ... pretoze za 450-500 € by amd malo 16C32T procaky na ktore 10C20T intel stacit nebude, ani kedy mu slo vsetkycj 10 jadier na 5,5 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 3-3300G ak by bol pravda s 12T a 15CU - masaker na domace univerzalne PC suuuper.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

APU s 15-20 CU mi na těch specifikacích AdoredTV nesedí nejvíc. DDR4 dual-channel mají propustnost tak tak dostačující APU s polovinou CU architektury Vega. Pár procent navíc může přinést podpora rychlejších DDR4 nebo vylepšení v architektuře Navi, ale dvojnásobek těžko. O osazení HBM nebo jiné podobné technologie přitom specifikace nemluví.

20 CU měl Radeon HD 7870 se 154 GB/s. DDR4-3000 dual-channel mají 48 GB/s, tj. ani ne třetina. Přitom takty GPU v 7nm APU budou odhadem o 50 % vyšší než u 28nm HD 7870 a nároky na datovou propustnost tudíž také stoupnou. Něco sice udělají různé technologie na úsporu šířky pásma jako delta komprese, DSBR, velká L2 cache ap., ale jen těžko se dá čekat, že by snížily nároky na čtvrtinu oproti HD 7870. To by Navi musel být opravdu zázrak (nebo v těch specifikacích chybí nějaká podstatná informace a la HBM přes HBCC).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

15 nieje vobec nerealne, teraz je 11CU v 2400G, menej asi nebude, takze to bude 11 a viac..... mozno aj 15, uvidime....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I těch 11CU je už dost limitovaných paměťovou propustností

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja nepisem ze nieje, pisem len ze pocet CU je momentalne 11, tak 15 nije nerealne, ja ocakavam ako doteraz 4c4t a 11 CU, cely ten hype znie az velmi pekne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„15 nieje vobec nerealne,“

Jenže ty specifikace hovoří i o 20. Buďto je budeme považovat za pravdivé, a pak se můžu oprávněně ptát, jak bude iGPU s 20 CU zásobováno daty, a nebo je za pravdivé nebudeme považovat a debata o 15 CU nemá smysl.

I kdybychom debatovali o 15 CU, tak to nijak triviální není. V současnosti jde o 11 CU na 1250 MHz. Při 15 CU na 1500 MHz by šlo o 2/3 vyšší výkon (bez zohlednění možného zvýšení efektivity na výpočetní jednotku). Kde vzít o 2/3 vyšší paměťovou propustnost? Pokud Navi nepřinese nějaký zázrak po stránce požadavků na paměťovou propustnost nebo toto APU nemá nějakou vlastní novou LLC, tak to nemůže fungovat. AMD by neměla důvod dávat do čipu citlivého na výrobní náklady další CU, které jen zvýší výrobní náklady, ale z důvodu omezení paměťovou sběrnicí nezlepší výkon.

Zkrátka je to buď fake, nebo v těch specifikacích chybí nějaká velmi podstatná informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co když bude na tom Géčku vedle 14nm řadiče ještě jeden HBM čip v roli heterogenní L3/4 cache?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HBM 3 ? cena ? v to moc neverim to bych videl max v necem "drazsim"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klidně to taky může být paměť v tom 14nm I/O čipu (pak by byly dvě verze), nebo klasické GDDR. Teoreticky by stačilo něco jako cache, nemusí to být hned 4-8GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4 alebo 8GiB HBM ss tam ale zmestí aj s rezervou na zvyšok viď. môj príspevok nižsie

Otázka je, či to bude v Zen2, Zen3, Zen4 alebo Zen5..

11. 4. 2018 | no-X
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…

AMD ve svých roadmapách hovoří o Zen (loni vydané 14nm produkty), Zen+ (Zen vylepšený o nový boost, řízení spotřeby, podporu rychlejších pamětí a nižší latence; v případě samostatných procesorů vyráběný na 12nm procesu), Zen 2 chystaný na rok 2019 a první generaci 7nm výroby a Zen 3, který společnost původně plánovala vydat ještě před koncem roku 2020.
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky "sa zmestia" - o tom žádná, spíše jsem reagoval na správnou Tomovu připomínku, zda se "zmestia" i po finanční stránce.

No, jsem napnutý jak provázek, jak to celé dopadne a co vlastně je a není pravda a kolik/co z našich teorií, co jsme tady vyplodili, bude nakonec realita. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by byla jedna z možností. Jenže jak přesně to vyřešit? Interposer není nejlevnější a když naposled došlo na dotaz, zda AMD neplánuje použít pouze křemíkové můstky jako Intel na Kaby Lake-G, byla odpověď, že experimentuje s různými způsoby řešení, ale nejdál je s vývojem interposerů.

Na interposer se musí vejít jak jádro, se kterým je propojováno, tak HBM, které jsou připojované. V zájmu minimalizace jeho plochy by proto mělo smysl, aby bylo GPU v rámci APU vyděleno do samostatného kousku křemíku. Ten by byl mnohem menší a tudíž i interposer by mohl být mnohem menší a levnější na výrobu. Jenže pořád je to interposer navíc a HBM navíc.

Mohou se vůbec náklady navíc a vývoj navíc vyplatit u low-end produktu, který je citlivý na cenu a nejsou na něm žádné velké marže? Říkám si, že snad jedině, kdyby to brali jako cvičení na nějaký klíčový strategický produkt, kde už to chtějí mít vychytané.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš naprostou pravdu, proto jsem uvažoval i o osazení GDDR pamětí - zde by nejspíše ta cena byla nižší a možná by ani ta úprava některých kanálů řadiče RAM v I/O čipu nebyla tak náročná - otázka ale je, zda se to tam potom všechno vejde (odhadem si myslím že mohlo, pokud se osadí jen jeden CPU čiplet). A na rank grafik jako RX550 nebo GTX1050 by to stačit mělo.

Ta teorie s "nácvikem" má taky ale něco do sebe.

Každopádně to bude hodně zajímavé a myslím, že půjde o další krok integrace a evoluce x86 platformy, pokud se některá z výše uvedených variant potvrdí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se mrknu do historie tak ten nacvik vetsinou provadeli na TOP produktech kde se jim to zaplatilo ....i low cost stroje kde se ocekava masivni produkce to nevidim moc ruzove ..mozna nejaka variace na kaby lake-g do drazsich produktu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1× 14 nm (~434 mm²)
8× 7 nm (~73 mm²)
https://diit.cz/clanek/zen-2-tvori-kombinace-7nm-14nm-cipletu

1 GB di HBM (5 x 7 mm, 35 mm^2)
https://www.tomshw.it/hardware/memoria-hbm-vs-gddr5-amd-spiega-le-differ...

ono s tam sa čipsetového čipletu zmesti dosť HBM..

dajme tomu, že tam, bude 4/8GB HBM na 14 nm alebo nejaká HBM štýle NOR flash alebo NOR Hyperflash (333MB/s/8 bit)....

Či už ako RAM alebo systémový disk(jeho mirror) by to bolo dobré

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takovéto navýšení počtu jader je cestou do pekla, teda pokud už teď nevědí o realizovatelných frekvencích v postkřemíkové době.

Dále se nemohu zbavit skepse z Intel HT a AMD SMT. Intel to má od P4, nalil do toho miliardy a pořád je to kvůli zvýšení počtu jader horší než na začátku - v menšině programů (ty co umí perfektně hodně vláken) to výkon přidá, ve většině programů, které jsou primitivní a mají rády bruteforce (ty co umí max. cca 4 vlákna a zbytek jen paběrkuje) to výkon sníží. Všechny ty 4c/8t, 6c/12t, 8c/16t atd. jsou ve většině typického výpočetního času (ano SW není dokonalý a nikdy nebude) horší než SROVNATELNÉ/IDENTICKÉ 4c/4t, 6c/6t, 8c/8t atd. a smysl dnes dává snad jen 2c/4t.

Elegantně to řešila modulární architektura FX s obrovským potenciálem, který byl zahozen (snad jen dočasně). Měla svoje chyby, ale ty nesouvisely s tou hlavní myšlenkou - úžasnou blbuvzdorností kvůli neexistenci kusů s SMT a bez SMT. Příklad. V roce 2018 vyjde na pctuningu recenze FX-8300 a zjistí se, že nenažranost Piledrivera je mýtus a že AMD skutečně vymazlilo úspornost i na tak zastaralém procesu a s chipsetem/northbridgem patřícím do pravěku. Samozřejmě, že se objevilo i v této recenzi (proti vystrašení oveček) pošpinění v podobě OC a spotřeby 400W. Chápu, že jsem za úchyla, ale moje argumenty s HT/SMT jsou nevyvratitelné a tudíž minimálně k zamyšlení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FX bola brutalna blbost najhrubsieho zrna ! Niet nad plnohodnotne jadra. Existuju aplikacie kde to vidno.

Prime 95 sice vie pri FX-8370 pracovat v rezime 8 vlakien, ale procak to ukazuje ako 4 hyper-thread cores ... WTF ????????? Proste to vidi ako 4 nadupane jadra s podporou 2-vlakna na jadro. Ziadnych 8 okresanych kvazi-jadier bez HT/SMT, nieco ako 8 (mono-thread) cores. Wono to cely FX modul berie ako jedno jadro s podporou 2 vlakien a niektorymi zdvojenymi zdrojmi a to pravom! Ked totiz vypocet plne vyuzije potential celeho FX modulu (t.j. aj zdielanych zdrojov), na druhe okresane kvazi-jadro v module ostane jedno velikanske HOVNO o com svedci asi 5% rozdiel v rychlsoti medzi 4- a 8-vlaknovym vypoctom v Prime 95 ... a to je este MENEJ ako sme zvyknuti ze prinasa HT u intelu !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu posuzovat architekturu jen podle Prime 95 :).
http://blog.stuffedcow.net/2014/01/amd-modules-hyperthreading/

Souhlasím s tím, že není nad plnohodnotná jádra bez HT-SMT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne FX byl velmi dobry napad jak zvysit propustnost threadu jen byl velmi spatne zrealizovany. Cache system v FX byl naprosto otresny, extremne mala L1 cache, nizka asociace instrukcni cache,slow L2 write through, silenost. To vykon toho cpu s prehledem zabilo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekde jsem cetl kdysi interview s udajnym byvalym tech. pracovnikem AMD, ktery tvrdil, ze navrh FX vlastne nebyl dotazeny do konce. Ze v te dobe zacali pouzivat automatizovane navrhy, ktere nemeli potrebne vysledky a rucne se to pak nejak nedoptimalizovalo. Ve zkratce FX byl 'mrzak'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zvysit priepustnost threadov" ... no tak to tam suodruzi mali dal 8 FX modulov, aby tych 8 poriadnych plnotucnych trheadov malo este zvysenu priepustnost v podobe dalsich 8 podradnych okresanych kriplovych threadov a bolo to lepsie ako HT u Intelu

benchmarky ukazuju je FX moduly prinasaju V PRIEMERE cca 50% na jadro a teda 1 FX modul je ako 1,5 plnohodnotneho jadra bez HT
naproti tomu HT u intelu prinasa asi 20-25% vykonu a teda 1 jadro intelu s HT je ako 1,2-1,25 plnohodnotneho jadra bez HT

preto 4M8T amd stavebny stroj je ako 6C6T procak s poriadnymi plnotucnymi jadrami bez HT a 4C8T intel je nieco ako neexistujuci 5C5T procak s jadrami bez HT (resp. 8C16T ako 10C10T)

u AMD skutocne plati ze stavebny stroj 4M8T = 6C6T s poriadnymi plnotucnymi jadrami lepsej architektury bez HT pretoze do smrti budem lutovat vymenu 6C6T Phenom II X6 1090T postekleny na 1100T za 4M8T FX 8370 .... vykon ABSOLUTNE IDENTICKY a to aj multithread aj singlethread, frekvencie su vzdy o 600-700 MHz vyssie pri FX (!!!!!!!): Ph II X6 1100T ma 3,3/3,7 a FX8370 ma 4,0/4,3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nahrazení Thubana nemusíš vůbec litovat a vyšších frekvencí taky ne.
Citace od jednoho 3d pracanta:
„Jen pro úplnost, provoz FX 8350 není vůbec špatný, bez zátěže stroj běží (specifikace viz níže) na 120 W, při plné zátěži cca 300 W (4 minuty běžící Frybench). Starý Thuban si při stejné konfiguraci řekl o 100 W více."

Jedná se o přetaktovaný FX 4,4GHz proti Thubanu 3,63GHz, kdy FX má v daném programu vyšší výkon na jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pekne a presvedcivo napisana blbost, klobuk dole...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FX mal 2 ALU a 1 128bit FPU na jadro. Nehalem mal 3 ALU a 2 neuplne 128bit FPU (kde jedna FPU vedela nasobit a druha scitavat) na jadro. FX 8 jadier, Nehalem len 4.

Co to znamena? Ze Nehalem mal v single thread teoreticky o 50% rychlejsie ALU a teoreticky az o 100% rychlejsie FPU. Pri 8 threadoch mal zase FX o 33% rychlejsie ALU a teoreticku vyhodu u FPU.
FX moze posobit elegantne leda tak u pracovnej stanice ktora je vytazena vzdy na maximum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kadozpadne je to totalne uplny šuvix v porovnani s dnesnymi amd cpu Zen, kde 256bit fpu operacia je bezna vec a su pre nu DVE 256 bitove plnohodnotne jednotky NA KAZDOM jadre

256 bit FPU operacia totalne odstavi tie 2 ks. 128 bit FPU pre cely FX modul a teda pre DVE kvazi-okresane jadierka

z tohoto pohladu ma jedno jadro FX 1x128 bit FPU (lebo su 2x128 FPU na modul) a jedno jadro Zen ma az 2x256 bit FPU ... proste 4x vykonnejsie v FPU

detto ALU malo jedno jadro FX 2 kusy a jedno jadro Zenu 4 kusy, teda 2x vykonnejsie v ALU

bulldozer bola cira katastrofa a jeden modul ozaj mozno brat ako dobre 2-vlaknove jadro s niektorymi zdvojenymi vecami, ktore nam prida cca 50% vykonu v multivlakne, zatial co HT u intelu pridava cca 20-25%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len z takého entuziazmu by ma zaujímalo ako by vypadal ten 32nm 8-core FX-8300 s 95W TDP pri 16/14/12nm litografii s jadrami Excavator resp. nejakým ďalším vylepšením na pomyselný "Excavator+" :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stál by pořád za prd. Mohu porovnávat 32 jader Vishera na 2,5GHz a v SSE3 to výkonově vyjde cca na půlku Threadripperu 1950X nebo lepší (ale ne nejlepší) 8 jádro Ryzen, v AVX je jejich výkon dokonce znatelně horší než při použití SSE3 instrukcí :-). Takže bez zcela nové AVX jednotky by to CPU s 8 jádry bylo dneska už o ničem - byl by to cca výkonový ekvivalent 2 jader Zen+ :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá hausnumera.
Výsledky reálných testů.
Luxmark - FX-8300 1320 bodů, Ryzen 3 1300X 4c4t 1280 bodů
Cinebench R15 Multi - FX-8300 531 bodů. Ryzen 3 1300X 555 bodů
x264 Benchmark - FX-8300 19,45 fps, Ryzen 3 1300X 21,1 fps
Photoshop CS6 benchmark - FX-8300 540 sekund, Ryzen 3 1300X 400 sekund
atd. rozhodně to nesedí s tvými čísly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozrel som testy 2jadroveho nizko taktovaneho zen 200ge a nieje daleko od fx8300, pricom je nizko taktovany a uz ide aj taktovat pekne.... photoshop 459s na 3,2 ghz....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nieje daleko ani blízko. Výše taktované FX mají odstup velký.
Cinebench R15 Multi - FX-8370 641, Athlonek 360
FryBench x64 - FX-8370e 379, Athlonek 686 (čas tzn. menší je lepší)
Corona raytracing - FX-8370 347 sekund, Athlonek 571 sekund

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

200ge bezi uplne na nizkej frekvencii... Je to uplny lowend, Ine 2jadro zen momentajne nije v ponuke, no nataktovat sa da na 3,9 ghz a viac... Neviem ale nechces si pripustit.... Fx je minulost chvala bohu, zen je uplne inde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Onen Tralalákem zmíněný Excavator(+) by Zen potrápil víc než Vishera, ta je proti němu o desítky procent pomalejší na stejné frekvenci ale stejně by to ve finále na 99% nebyla lepší architektura. Prostě bys přidal další Zen jádro vs. 8 a nebyly by 2 ale 3 nebo 4 :-). Stále by se i se současnou hadrovou AVX jednotkou co AMD do Zenu dává jednalo o 2x výkonnější platformu. Až AMD přidá plnotučnou 256bitovou AVX na každé jádro jako to má teď Intel, Zen2/3 každé FX architektuře zmizí za horizont nadzvukovou rychlostí, její matematický výkon je oproti těmto novým CPU tragicky slabý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Czech Human
Aby bolo jasno mne hlavne išlo energetickejšiu efektivitu toho zmíněného 8-core Excavator(+) pri 16/14/12nm litografii oproti pôvodnej 32nm litografii. Výkon Excavator(+) vs Zen / Zen+ som nikterak neriešil nakoľko zo samotnej podstaty jadro Zen je úplne niekde inde.

kapa & Mirda Červíček
Na druhej strane ten AMD Athlon 200GE (2C/4T, AM4) sa naozaj na ten AMD 8-core FX-8300 (4M/8C/8T, AM3+) výkonovo nechytá, skôr ma udivuje, že porovnávate tie absolútne rozdielne kategórie procesorov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak efektivita a výkon 12 nm Excavator+ by asi byla výrazně lepší než 32 nm Vishera na stejné frekvenci :-). Ovšem když se 14 nm Zen R7 1700 vleze do 65W s vyšší výkonem, musel bys tomu Excavatoru+ dodat buď mnoho pomalých jader, nebo frekvenčně hodně rychlá jádra což obvykle znamená horší energetickou efektivnost.

Mnoho rozumně pomalejších jader by asi bylo lepší, AMD na Visheře vytvořilo TDP 115W Opterony se 16 jádry a 2,5GHz. V reálu bych řekl spíš 125W ale budiž. A to je +/- výkonový ekvivalent 65W Zenu. Přehodit to na 12 nm, patrně by ho to v této konfiguraci energeticky překonalo. Ale praktická stránka věci by byla dost problematická - využít takové CPU univerzálně je horší protože potřebuje paralelizaci, na málovláknové aplikace by bylo horší a nemyslím si že by se dalo ještě mluvit o "klasické" FX když bys ho tak moc vylepšil o instrukce a tak. V podstatě je to už nová architektura. A musíš mu dát 4 kanály RAM aby se ukrmil, dva by byly málo :-).

Jako perličku bych ještě mohl dodat, že v SSE3 je ten 32nm Opteron téměř stejně energeticky (ne)efektivní jako 14 nm++ Core i9 9900K :-). V AVX ho ale ten Intel samozřejmě sfoukne jak svíčku efektivitou i rychlostí zpracování úloh. Takže je potřeba se dívat komplexněji a i 32 nm a 14 nm proces na tom mohou ve finále být hodně podobně, záleží jak si to nastavíš, jaké instrukční sady tam dáš a tak... ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skôr som sa len zamýšľal, že akým spôsobom by napr. AMD vedelo ešte skapitalizovať predchádzajúcu microarchitektúru trebars pre nejaký join-venture podnik a teraz ma ospravedlňte zcela zbrucha strelím štáty ako Čína alebo India alebo Rusko atď., ktoré by mohli (samozrejme na základe business plánu) v takomto spoločnom podniku rozvíjať takúto pre hlavný prúd AMD už danú na bočnú kolaj microachitektúru.

Tie 8-core Excavator(+) by predsa mohli okrem už DDR4 radiča, SIMD up to AVX2, ktorú majú dostať aj SHA, SM3 a SM4 atď. čo by vývoj priniesol a hlavne pokročilejšiu litografiu (16nm/14nm/12nm).

https://i.imgur.com/5glpz7k.jpg

P.S. berte to z rezervou, len ma to napadlo paralelne tako ako napr. ako čínsky Zhaoxin v join-venture podniku v podstate rozvíja VIA (CentaurHauls) microarchitektúru na 16nm...

link: https://itw01.com/QCT3JEW.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, ale Čína si licencovala rovnou Zen - nejspíš z vojenskopolitických důvodů a ti ostatní nemají důvody, peníze či vůbec přístup k dostupné technologii takový výrobek sami vyrábět. Kdo by s nějakou vidinou ekonomického zisku vyráběl už stejně zastaralá a přitom extrémně drahá řešení? Ti, kdo by to eventuelně chtěli udělat asi nebudou na seznamu států, kterým je z USA dovoleno dodat byť jen kancelářské sponky, resp. porušit embargo je pořád řádově snadnější. :-)

12 nm je teď skoro špička technologického pokroku a i když víte jak, jen postavit továrnu stojí miliardy dolarů a do ní musí vstoupit zase odborníci co tomu rozumí a těch se po světě moc netoulá. Jediná čína mimo USA má kapacity takovou výrobu nyní zvládnout a dost peněz ji utáhnout když bude chtít.

Osobně jsem hodně zvědavý co ze Zenu číňané vytvoří. S Trumpem to stihli doslova za vteřinu dvanáct. Aby se AMD i Intel za pár let ještě nedivili, když prodali kachničku co snáší zlatá vajíčka lidem co se můžou opřít o stranu a vládu více než miliardového státu a na obchod jsou jako draci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že celkem jo, hausnumera jsou spojená s matematickými výpočty a ty vytáhnou všechen výkon co to CPU reálně má. FX-8300 má v základu 3.3/6GHz a 4.2GHz turbo. To je o 32 až 68% vyšší frekvence než 2500 MHz Vishery co mám já. R3 1300X má 3600MHz a 4 CPU. Přitom z těch výsledků tady vypadá že FX vyhraje v 1 případě z 4 a v nejhorším scénáři ti dá 74%. Tak si to vyděl 1.3 a 1.68 a budeš se pohybovat v rozsahu 75 - 44%, tedy v Photoshopu by ti stačily i 2 jádra na těch 8 pomalých ;-). TR1950X má 3700MHz tedy skoro stejně a R7 1700, který výkonově zhruba odpovídá 16 CPU Vishera na 2,5 GHz má frekvenci 3,7 GHz také... Mám to otestované mnoha měsíci výpočtů shodných úloh na rozdílných CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem těm specifikacím nevěřil. Ale došlo mi, že by to naopak mohlo dávat dobrý smysl.

Uvedení 7nm Ryzenů řady 3xxx přece nemusí znamenat utlumení 14 (12) nm. Stačí to vhodně nacenit. Naopak je výhodnější vyrábět současně "lacino" slabší kousky u GF a dráž modernější u TSMC a tím tak mít možnost zaplavit trh čipy, bude-li vhodná konstelace. Čili vyřeší tím problém, který se kdysi AMD nejvíc vyčítal - že nedokáže dodávat stabilně velké objemy.

To, že jsou R3 šestijádra bych taky neviděl jako problém. Pořád jsou ty řady dobře odstupňované právě počtem jader, pořád může být R3 3xxx dražší než R5 2xxx.Když se tedy dá díky 7nm snadno znásobit počet jader, tak není nutné držet +- počet jader v dané řadě a zavádět R9 a R11.

Do budoucna dává větší smysl, že všechny CPU bez grafiky budou spíš ta vícejádrová a APU s grafikou ta ménějádrová, tak jak velí logika potřeb typických uživatelů. Tudíž je OK, že bez grafiky začínají v hlavní řadě šestijádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"To, že jsou R3 šestijádra bych taky neviděl jako problém"

v dané ceně je pak současný Zen neprodejný, takže nehrozí zmíněná souhra, navíc 6c jsou dnes nejprodávanější retail procesory u OEM to bude méně. Protože většina uživatelů počítače sotva využije naplno dvou jader, natož 4 či více. Tzn, AMD začne prodávat nižší řady CPU, místo tržby 200 bude mít 100 dolarů a vyšší řady si koupí jen profíci nebo entuziasté kteří za to i tak dají o 100-120 dolarů méně než dnes.. Co to udělá s tržbami AMD? Výrobně to asi nebude nijak levnější a peníze na vývoj byly +- stejné... Kde pak budou sliby investorům o postupném navyšování průměrných marží, když se o ně tak rapidním snížením cen připraví?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vaše cenová spekulace "v dané ceně" je čistě váš konstrukt v rozporu s tím, co jsem psal. Ano, ten by smysl nedával.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čo sa zmenilo? Len zmena stavu umožní uplatniť toľko jadier..

Parallel programmers not prepared for the glorious revolution
By Wily Ferret
Tue Nov 27 2007, 12:28

INTEL RECKONS barely one per cent of software programmers are prepared to face the challenge of parallel programming, which the hardware giant (unsurprisingly) reckons is the future of development.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026585/programmers-prepared-gl...
a

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
By Simon Sharwood, 26 Feb 2014

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1026585/programmers-prepared-gl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změnilo se mnohé.
SW se zlepšuje (např. populární hra WoT) a big meaty core má už i AMD, takže Intel už není tak happy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R3 6 jader, TDP 50W a za 99$... to zní dobře, moc dobře... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohle je zabiják většiny Intelů. Cena, TDP, počet jader... to snad ani není možný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak krásne až tomu nemôžem uveriť, velke sklamanie bude ak to bude po starom, a si aj bude, sam tomu nejako velmi neverim... ale velmi by ma to potesilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Es geht los!" :-)

https://www.notebookcheck.net/Alleged-codename-for-a-12-core-Ryzen-3000-...
https://imgur.com/11sQn2F

1D1212BGMCWH2

edit: myslím, že je to jasné, jdu do 3700X za cca 329€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porad to neni sice jisty, ani cena.... ale pokud jo, tak jdu do toho stejnyho :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, jistota bude, až budou na pultech.. ale pokud to takto dopadne, bude to důstojný nástupce mé 2600K. I ta cena víceméně odpovídá. :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.