Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

UHD Alliance chce prémiovou certifikaci pro HDR 4k TV

Minimální specifikace pro HDR kompatibilní TV jsou hotovy a protože jde o tak základní parametry, výrobci TV chtějí využít příležitost a definovat i prémiovou třídu, která „oddělí zrno od plev“.

Minimální požadavky na HDR zobrazovač, jak je definuje americká CEA (Consumer Electronics Association), jsou poměrně mírné. Označují produkty, které jsou tzv. „HDR Compatible Display“. Tyto požadavky zahrnují podporu HDR signálů dle specifikací CEA-861-F/CEA-861.3, podporují zpracování statických HDR metadat (SMPTE ST 2086, MaxFALL, MaxCLL) a HDR10 profilů skrze IP, HDMI či jiné cesty. Předpokládá se určitá forma zpracování obrazových dat (SMPTE ST 2084) předtím než jsou zobrazeny na displeji (namísto dřívější metody skrze gamma funkci. Zobrazovadlo také musí pochopitelně mít alespoň jeden patřičně vybavený vstup, což znamená HDMI 2.0a. Jako subsampling barev stačí méně přesné vzorkování 4:2:0 a barvy definované dle ITU-R BT.2020.

Tyto specifikace jsou jistě pokrokem vpřed ve srovnání s FullHD érou, ale nedostačují schopnostem moderních LCD či OLED panelů. A protože výrobci TV i distributoři a poskytovatelé obsahu chtějí nabídnout více (minimálně i proto, že je to dobrý způsob, jak přilákat zákazníka), UHD Alliance se shodla na potřebě definovat i vyšší verzi „prémiové specifikace“. Členy UHD Alliance jsou firmy jako LG, Panasonic, Sharp, Samsung, Sony, studia jako Walt Disney, Universal, 20th Century Fox, Warner Bros a další jako DirecTV, Dolby, DTS, Netflix, TechniColor, Intel, Fraunhoffer, Realtek či Nvidia.

Na podobě těchto „prémiových specifikací“ se ještě ladí poslední detaily, takže vyčkejme, kdy a v jaké podobě se objeví. Lze očekávat prvotní implementace jak u výrobců TV, tak u poskytovatelů streamovaného obsahu (jejichž aplikace často v moderních SmartTV nacházíme), později se předpokládá s rozšířením certifikačních programů i na distribuci skrze pozemní, kabelové a satelitní vysílání.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku UHD Alliance chce prémiovou certifikaci pro HDR 4k TV

Sobota, 12 Září 2015 - 15:09 | Kert | A kupodivu ten příběh je ještě delší. Aby to mělo...
Pátek, 11 Září 2015 - 19:20 | Zenith | Jako takhle, mišlenka certifikací na bázi...
Pátek, 11 Září 2015 - 18:51 | HKMaly | Tohle je ciste marketingova zalezitost. Kdyz se...
Pátek, 11 Září 2015 - 13:06 | Kert | Další konsorcium co se chce krmit z koncové ceny...

Zobrazit diskusi