Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ukázka běhu, srovnání s fotkou z labu

VueScan logo
Ač je skenování v obecném slova smyslu spíše na ústupu, přesto má stále svoji nezastupitelnou pozici nejen při převodu různých papírových dokumentů do podoby jedniček a nul, ale také při digitalizaci rodinného archívu fotografií přímo z negativů. Všichni výrobci sice dodávají se svými skenery potřebné softwarové nástroje, většinou platí, že jde o ne moc dobré a uživatelsky nepříliš přívětivé aplikace (pouze k drahým modelům se přidává profi placený program SilverFast). Jedno však mají výrobci společné: po jisté době nakonec staré modely vyřazují z podporovaných a navíc ignorují Linux. Všechny tyto neduhy řeší vynikající program VueScan, za jehož vývojem stojí Ed Hamrick. Včera vydal novou verzi 9.0.00, která přichází s důležitými novinkami…

Kapitoly článků

3.  Ukázka běhu, srovnání s fotkou z labu
…video doporučujeme pustit přes celou obrazovku, je to tentokrát 720p…

Nejprve omluvte špatnou kvalitu zvukové stopy, ale skener je poměrně tichý a stolní mikrofon za 20 Kč zjevně není dobrá volba :-). Každopádně video ukazuje sken jednoho filmového políčka. VueScan pochopitelně podporuje automatické skenování více políček v řadě, kdy si je umí sám nalézt a postupně naskenovat.

Podporovány jsou i další transparentní předlohy včetně APS filmů, středo- i velkoformátových a mnohé další. Článek si neklade za cíl být komplexní recenzí (ani komplexním povídáním nad optimálními postupy pro skeny různých fotografických materiálů). V některých místech je video pochopitelně zrychleno, poznáte je podle obrazu a podle drobného lupnutí ve zvukové stopě. Na závěr jsme přidali ukázky dvou filtrů pro GIMP, jimiž lze provést efektivnější "doostření" než jaké nabízí sám VueScan.

VueScan se prodává ve dvou verzích. Standardní edice stojí něco přes sedm stovek v závislosti na kurzu, profesionální dvojnásobek. Rozdíl ale dle mého stojí za to. Profi verze nemá omezenou upgradovatelnost na 1 rok (licence je tím pádem "navěky"), navíc pouze Profi verze umí ukládat skeny do RAWu, ICC profily a barevné prostory a také kalibraci skeneru podle IT8 tabulek.

Ed Hamrick obvykle vydává aktualizaci programu každé zhruba dva týdny. Mohu-li z vlastní zkušenosti přihodit pár slov, pak mě osobně stačily pouhé tři placené skeny filmů v labu, abych se přesvědčil o tom, že přesaturované přeostřené JPEGy zhruba 87% kvality mi za to nestojí, zvláště když již několik desítek filmů zaplatí investici do skeneru i VueScanu. Vše, co v tomto článku vidíte, pochází ze skeneru Epson Perfection V500 Photo (jehož technické schopnosti přesahuje VueScan těmi svými možná o několik řádů).

VueScan 9: sken 9x13 fotky z labu, 1999 VueScan 9: sken negativu, 2010

Na závěr mi dovolte malou ukázku. Srovnání demonstruje rozdíl mezi skenem 9x13cm fotografie vyrobené labem Rossmann v roce 1999 a skenem z políčka na V500 (bez nějakých složitých úprav, pouze rychlý sken v základním nastavení); použitý film: Konica VX200.

VueScan si můžete stáhnout z domovského webu a vyzkoušet do sytosti, tamtéž se pak provádí i koupě. Ed již prodal více než 200 tisíc licencí.

VueScan 9 Standard: ~750 Kč
VueScan 9 Professional: ~1500 Kč

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Ukázka běhu, srovnání s fotkou z labu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VueScan 9: skenujeme konečně i pod 64bit Windows, Linuxem a Mac OS X

Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 15:16 | David Ježek | tou profi variantou asi narážíš na silverfastu...
Pondělí, 6 Prosinec 2010 - 13:17 | Izak | No rekneme si na rovinu, ze ani epson nedodava...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 19:24 | Martin Syrovátka | Taky souhlasím s tím, že prvořadé je mít kvalitní...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 18:28 | Frantisek Vesely | VueScan je jednoznacne nejlepsi scanovaci soft,...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 13:52 | petr ib | jenže ani pořádný scaner bez sw není k ničemu....
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 12:10 | ica sk | to viem, ale zazrak nechcem. staci mi aby som...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 11:51 | Kecal | ... základem je pořádný scaner, takové ty rádoby...
Čtvrtek, 2 Prosinec 2010 - 10:10 | ica sk | toto sa mi paci. zatial mam blbe skusenosti so...

Zobrazit diskusi