Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ukázka LabelFlash na datové straně DVD, detailní pohledy

NEC ND-3550A
Do nového roku se dá vykročit i s úsměvem, ačkoli si nejsme úplně jisti, zda právě tento článeček jej na vašich tvářích vykouzlí. Dostala se nám do rukou mechanika NEC ND-3550A (firmware 1.05) a nás nenapadlo nic lepšího, než zkusit, zda se pomocí téhož nástroje, jakým jsme NEC ND-4550A předělali na ND-4551A, povede totéž. Komu se to nechce číst celé, prozradíme rovnou, že se to povedlo. NEC ND-3550A jsme skutečně předělali na NEC ND-4551A, čímž jsme mu přidali nejen LabelFlash, ale také schopnost číst a zapisovat na DVD-RAM rychlostí 5×. Ve firmě NEC nás určitě mít rádi nebudou a autora bootcode flasheru také ne. Kdybyste si tento článek přeci jen chtěli přečíst, navnadíme vás informací, že tentokráte jsme celou záležitost provedli bez jediného restartu. NECa ND-3550A jsme totiž připojili přes převodník k USB portu. Smutnou zprávou je, že autor bootcode flasheru (neboli ten, jehož jméno nesmíme vyslovit, beztak všichni víte, o koho jde), nechce (či spíše nesmí) tento nástroj uvolnit veřejnosti.

Kapitoly článků

2.  Ukázka LabelFlash na datové straně DVD, detailní pohledy

LabelFlash jsme si tentokráte prohlédli opět o něco více zblízka. Jelikož jsme už pokreslili všechna dvě LabelFlash média, která jsme měli k dispozici, zkusili jsme tentokráte pouze spodní datovou vrstvu DVD+R, kam tato technologie také coby mladší sestřička Disc Tatoo kreslit umí. A zrovna bylo vybráno médium, kam bylo zapisováno vícekrát programem Nero Vision, když byl zkoušen záznam z TV tuneru v reálném čase přímo na DVD. LabelFlash funkce v Neru 6.6.1.3, které jsou také zřejmě ještě v plenkách, viděly jen první stopu a tak Nero nabídl kreslení i na oblast, kde byla data.

Varování Nera při pokusu kreslit na neuzavřený disk

V Neru se při požadavku na vykreslení zobrazila zpráva, že disk není prázdný, spíše by se však mělo zobrazit varování, že disk není ještě uzavřený. NEC ND-3550A předělaný na ND-4551A neprotestoval a tuto plochu opravdu pokreslil.

NEC ND-3550A@ND-4551A kreslí LabelFlash zespodu na DVD+R

Disk se stal zcela nečitelným, ale zápis dokázal, že LabelFlash opravdu funguje.

Vypálené LabelFlash DVD přes datovou oblast

Médium bylo vyfoceno při nasvícení halogenovou lampičkou a byly trochu upraveny úrovně jasu a kontrastu, takže na obrázku má datová vrstva nepřirozenou barvu, ale je krásně vidět vše, co se nakreslilo. Tmavý kruh uprostřed jsou data, které ještě pokračují do dalšího světlejšího kruhu. Nejprve byla tedy na takovéto médium nakreslena loga DVD+R a LabelFlash s textem pod nimi, přičemž byla zároveň přepálena celá zbývající oblast, takže už v tomto okamžiku šla velká část dat na věčnost. Později byl přidán text na místě, kde byla data přepsána a nakonec byl dvakrát spálený zbytek, tedy logo CD-R serveru vpravo, text vlevo a snímek Bootcode flasheru nahoře, aby byl na již dost ojetém barvivu ještě vidět. Na obrázku to tedy vypadá spíše jako negativ, protože několikrát přepálené barvivo při takovémto pohledu vypadá na místě, kde má být bílé, spíše jako tmavé. Stačí se však podívat z jiného úhlu a negativ se stane pozitivem.

LabelFlash obrázek je při správném naklonění správně viditelný

Abyste náhodou nenabyli dojmu, že obrázek je na spodní straně krásně vidět, máme tu pro vás poněkud realističtější ukázku, abyste si udělali představu, jak to asi v reálu vypadá. Pravdou je, že se takové obrázky fotí špatně. Kresba připomíná hologram, ale ne moc.

Více reálný pohled na LabelFlash vypálené DVD z datové strany

Dobře je obrázek vidět pouze v případě, že disk nakloníte tak, aby se od nakreslených objektů dobře odráželo světlo. Na ukázce níže si všimněte, že dobře je vidět jen určitým způsobem osvětlená část.

Labelflash obrázek viditelný pouze při patřičném osvětlení

Podívali jsme se také opět na detailní rozlišení obrázku. Bylo totiž podezřelé, že text je sice trochu „rozčárkovaný“, ale po kružnicích, které jste mohli vidět na ukázkách kreslení Yamahou CRW-F1 ani památky. Odpověď jsme v kresbě nalezli v místech, kde je jakoby právě horní, spodní, levý nebo pravý okraj kresby. Už do mechaniky se obrázek posílá v tak „bídném“ rozlišení, že spíše než kružnice uvidíte linky resp. body rastru, ze kterých je kresba sestavena.

Detail rozlišení kresby LabelFlash

Všimněte si zejména spodního zoubkování na samotném okraji kresby. Zatímco na Disc T@2 je spíše patrná kružnice než body samotného rastru, LabelFlash zjevně využívá možnosti předlisované drážky naplno. Takovou kružnici opravdu nelze pouhým okem spatřit, a tak je spíše vidět rastr, ze kterého se celý kruhový obrázek skládá. To je také důvod, proč může být zejména ohnuté písmo jakoby střapaté.

Co říci závěrem? Asi bychom měli být smutní, protože autor Bootcode flasheru nehodlá tento nástroj uvolnit pro veřejnost. A protože zatím neexistuje alternativa (byť pevně doufáme, že se to podaří vyrobit i někomu jinému), můžeme jen spekulovat, jakým způsobem vlastně Bootcode flasher vznikl. Vězte však, že skutečně existuje a funguje, nemáme důvod si to vymýšlet. Možná právě proto, že z nejlevnější varianty lze takto vyrobit tu nejdražší, mají u NECů z tohoto počinu takové pozdvižení. Uživateli by tak stačilo si koupit ND-3550A a udělat z ní ND-4551A. Jenže z prodané ND-3550A nejsou placeny poplatky vlastníkům licencí na technologie LabelFlash a DVD-RAM a to je možná základní kámen úrazu. Osobně se domnívám, že ideálním řešením by bylo, kdyby firma NEC skoncovala s veškerými ND-3550A, ND-3551A a ND-4550A, po jejich vyprodání začala nabízet jen ND-4551A, všem uživatelům starších modelů (od ND-3550A výše) nabídla možnost povýšení na ND-4551A a s Panasonicem a Yamahou si to nějak vyříkala (nebo by byla aktualizace za nějaký drobný rozdílový poplatek). Obávám se však, že je to spíše utopie a zbožné přání. Připomeňme ještě, že starší mechaniky (jako třeba ND-3540A) takto povýšit nejdou, protože ty už opravdu obsahuji odlišný hardware.

Kapitoly článků
2.  Ukázka LabelFlash na datové straně DVD, detailní pohledy

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Předělali jsme mechaniku NEC ND-3550A na ND-4551A

Pondělí, 5 Leden 2009 - 18:25 | Anonym | Přestože je většina odkazů dnes už nefunkční,...
Středa, 23 Leden 2008 - 19:18 | Anonym | Martin: http://www.sonynec-optiarc.eu/uploads/d7/...
Neděle, 12 Srpen 2007 - 14:08 | Dušan Veselý | tak aj pre ND 4551 mame aktualizaciu od Liggyho:...
Sobota, 3 Březen 2007 - 20:36 | Anonym | Možná to sem nepatří, ale zajímalo by mě, jestli...
Pátek, 16 Únor 2007 - 14:11 | Anonym | Pak nevim, proc ten clanek pisete...
Středa, 10 Leden 2007 - 12:52 | Martin Bartoň | wanthom: Viz.
Úterý, 9 Leden 2007 - 20:34 | wanthom | Je možné na crosflashnutú mechaniku 4550@4551, na...
Pondělí, 18 Prosinec 2006 - 14:39 | Martin Bartoň | duves: Já myslím, že ano.
Neděle, 17 Prosinec 2006 - 12:11 | Dušan Veselý | Mne mechanika 4550@4551 ide naflashovat spet na...
Pondělí, 20 Listopad 2006 - 15:21 | Martin Bartoň | petyx: Zkus to u Michala.

Zobrazit diskusi