Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ultra-rychlá kamera Lund University nahrává rychlostí 20 000 000 000 000 fps

A na co se to jako divame na uvadene zpomalene ukazce, pro lepsi dokresleni atmosfery?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je znělka Televizních novin z roku 1980 ale signál je blbej a taky je to na ruské telivizi Rubín.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podle popisu videa je to paprsek světla který na videu urazil vzdálenost rovnající se tloušťce papíru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo je to vlhký sen grantožroutů :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a nejake natocene porno ci co ?? nen? musime si pockat ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase tady "novináři" píšou o něčem, čemu nerozumí.

Titulek: "...20 000 000 000 000 fps..."
- víc nul je víc Adidas? Pak doporučuji třeba jednotku mikrohertz, pak se těch nul dá přidat ještě o šest více!
- fps je "frames per second". Není to česky. Možná by se mohl český novinář zamyslet jak to psát česky.

V článku: "může být snímková frekvence pod hranici pikosekund (tedy ve výše uvedeném řádu femtosekund, neboli 10^-15 s)."

Frekvence je převrácená hodnota PERIODY. Pokud kamera dodá 20 000 000 000 000 snímků za sekundu, pak PERIODA snímkování je 50 femtosekundy a FREKVENCE snímkování je 20 THz.

Tedy správně to má být:
"může být perioda snímkování pod hranici pikosekundy (tedy ve výše uvedeném řádu femtosekund, neboli 10^-15 s)."

"iluminovaný prvek" - tu jsou nějací ilumináti? To spiknutí je všude. Normálně se ale používá "osvícený", "ozářený" apod.

To přece nemůže být tak moc, očekávat od novináře, že umí česky a má vystudovanou základní školu. Navíc tohle je technicky zaměřené zpravodajství. To bych možná čekal i tu střední školu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, ale je dobré nesměšovat fyzikální a oborové pojmy. Jen některé věci. Ve fotografii a filmu se opravdu používá pojem "snímková frekvece", tak se tomu prostě říká, udává ve snímcích za sekundu ne v Hz. Asi proto, že to není/nebyla nějaká stavová velična, ale mechanický, dnes systémový elektronický proces (podobně jako ot/s motoru nejsou Hz).

Dále si dovolím citaci: "Snímková frekvence se obvykle udává v jednotkách fps (z anglického frames per second)". Takže novinář to má správně a někdo by si měl rozmyslet, když ho uráží za neznalost.

Samozřejmě tato kamera má technicky hodně daleko ke klasické kameře, ale to nám nebrání používat fotografické termíny.

Já myslím, že když jste tak vzdělaný a světaznalý, což je jistě super a závidím vám to, tak byste sem měl psát. My bychom Váš erudovaný text bez chyb jistě ocenili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Novinář to má určitě blbě. Snímková frekvence uvádí, že za tu sekundu zařízení pořídí, zpracuje, či zobrazí n snímku. Tyhle ultra vysokorychlostní kamery zřídkakdy pokryjí více než zlomek sekundy. Daleko přesnější a pravdivější je uvést, že kamera umí snímat s rozlišením desítek femtosekund. Pod titulkem je to sice nenápadně, ale taky neitunitivně napsáno (20 biliónů fps, nebo též co několik desítek femtosekund).

V módě jsou prostě šokující zprávy, které jsou minimálně zavádějící, a často přímo lživé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže většina lidí ví kolik FPS mají běžné a "běžné vysokorychlostní" kamery a snadno si nastaví měřítko. Naopak málokdo v hlavě má, kolik je to vlastně ms - ač to není těžké spočítat. Takže někomu to může připadat trapně bombastické, mě to přijde zajímavé a určitě na pohled srovnatelněšjí než desítky femtosekund, na což v hlavě opravdu nemám měřítko. Ač ten titulek jistě má zaujmout - no a? Od toho novinové titulky jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FPS je běžná míra rychlosti. Od policajtů taky dostaneš informaci, že Ti naměřili na 50 80km/h, přestože Tvé auto hodinu nesledovali a klidně i můžeš prokázat žes jel jen 10 minut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Seš mimo.
Abys mi rozumněl, použiju tvé pojmy. Snímková frekvence je (jak říkáš) počet snímků za sekundu. Tedy sekunda je ve zlomku dole: snímek/s, neboli snímek lomeno sekunda. To "p" v tom fps znamená "per", a je to jako to české "za". Kolik dá kamera snímků za sekundu? Podle blbého názvu článku 20 000 000 000 000.
Jenže v článku je:
"... může být snímková frekvence pod hranici pikosekund" - tedy autor tvrdí, že snímková frekvence je v pikosekundách a tedy že má jednotku sekundy. Takže to je prostě blbě. Jednotku sekundy má perioda, v oblasti fotografie by to byla třeba doba mezi dvěma snímky.

Když máš tak rád citace, tak já taky zkusím jednu (ne že by to něco změnilo):
"Frame rate (expressed in frames per second or FPS) is the frequency (rate) at which consecutive images called frames are displayed in an animated display. The term applies equally to film and video cameras, computer graphics, and motion capture systems. Frame rate may also be called the frame frequency, and be expressed in hertz."
Narozdíl od tebe i napíšu odkud jsem to zkopíroval:
https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate

Koukám že není těžké být "světaznalý", jak píšeš, stačí k tomu pochopit učivo základní školy. To je opravdu takový problém?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je tedy hezké že rozporujete něco co jsem já nerozporoval (přepočet na pikosekundy) a že doporučíte používání české jednotky pro FPS (žádná není, používá se běžně FPS), ale ocitujete mi kus Wikipedie v Angličtině. Kde je teda ta Čeština? Jako fotograf a příležitostně filmující moc dobře vím co to je FPS. V angličtině mimochodem u frekvenčního vyjádření "may also be" znamená "může též být", tedy je to varianta, nikoliv striktní vyjádření - a o to mi od začátku šlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem typický hnidopich, ale tohle je i na mě moc. Jediné, s čím mám problém, je "frekvence pod hranici pikosekund", což je chyba z nepozornosti, a stane se. Zrovna panu Ježkovi se tyhle věci stávají minimálně, psát umí, k chybám se vyjadřuje a opravuje je, nemám problém mu to odpustit.

Jak psal Fotobob, nejlépe uděláte, když sem tam taky něco napíšete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc - v článku chybí odkaz na zdroj.
Což bude asi tohle:
http://www.lunduniversity.lu.se/article/the-worlds-fastest-film-camera-w...

Takže to je opět článek typu DoDo - dodělej si doma.

Navíc, ten nadpis "Ultra-rychlá kamera Lund University nahrává rychlostí 20 000 000 000 000 fps" spíš naznačuje že ta kamera se jmenuje "Lund University". Asi by bylo vhodnější napsat "kamera vyvinutá na univerzitě v Lundu" nebo tak nějak, ale já nejsem vystudovaný novinář a neměl jsem žádné kurzy češtiny, takže se nechám místní redakcí rád opravit.

Ta koule v tom videu asi má být světelný pulz nebo co. Ale ještě že to místní novinář nezkoušel vysvětlit, to by to zas dopadlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by bolo nieco pre The slow mo guys.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by mně zajímalo proč píšete o 20 bil. snímcích, když v orig videu i článku je pouze 5.
Dále tím, že se dostaneme pod hranici řádu pikosekund (10^-12) se nedostaneme na řád femtosekund (10^-15) ale jen na řád stovek femtosekund (10^-13). V desítkové soustavě se kterou běžně počítáme zkrátky řády fungují takto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobně rychlá kamera existovala už před pár lety, sice snímala "jenom" 1 000 000 000 000 fps, zato jsou z toho krásná videa, např. průlet paprsku světla PET lahví https://youtu.be/qRV1em--gaM?t=312

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pekné. Ja si ale počkám na verziu čo dokáže zachytiť rýchlosť šírenia tmy. Každý vie, že tma je všade prvá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze potme nejde fotit ... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jde. "škvarky" ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.