Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ultra speciální Nikon D5500 pro astrofotografii

Co znamená níže uvedená věta? Nějak ji nechápu.

"Díky ovládacím prvkům je navíc možné specifikovat konkrétní požadovanou teplotu snímače, takže tmavý snímek pro odečtení šumu snímače není následně nutné vyfotit ihned po pořízení fotografie."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

autor tym asi myslel, ze vyfotis si referencny sum ciernej pre danu teplotu. mozno staci aj raz. a ten budes odcitat od snimkov oblohy. ale osobne neviem ci pricitavanie sumu ma zmysel...

rad by som inak videl porovnanie s FF a7s. ci ten chladeny d5500 sumi menej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělá to každý lepší fotoaparát při delší expozici, pokud máte zapnutou redukci šumu.

A ano má to smysl, je to poznat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smysl by to mělo, pokud je ten šum nerovnoměrný, což může být způsobeno třeba tím, že čip není temperován rovnoměrně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem neni ani tak sum, jako hotpixely. A ze jich tam moholu byt desitky.

Kdyz se odecte od puvodniho snimku stejne dlouha expozice se zavrenou zaverkou, je po hotpixelech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha... že by to konečně dávalo odpověď na otázku, proč můj starý Panasonic Šumix DMC-FZ18 expozice zhruba od sekundy výš odpočítává dvakrát? (jednou zjevně otevřený a pak ten samý čas jen počítá, asi zavřený, soudě dle zvuku). To jsem netušil, že to má až takovouhle vychytávku ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To dela i muj obstarozni Nikon D90 - pri expozici "delsi nez" udela tu samou jeste jednou se zavrenou zaverkou a odecte to. Zabavne pokud je to treba 15 vterin + cekat dalsich 15

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přemýšlel jsem, jestli to může vyrovnávat i různou citlivost, ale na to by přeci stačila jedna nebo dvě kalibrace třebas na začátku (nebo jednou za měsíc), protože taková věc by se neměla přiliš měnit. Na to co jsem zmínil já, by zase ta opožděná kalibrace nemusela stačit, protože tam by záleželo nejen na teplotě čidla, ale i na teplotě těla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen upresneni, je vice redukci sumu, tady ta je oznacovana v menu vetsinou long exposure noise reduction. Takze clovek muze mit zapnutou klasickou redukci pro potlaceni sumu v jpeg pri vyzsich ISO a podobne a vypnutou tu pro delsi expozice. U astro foto bez trackeru, ktery kopiruje rotaci zeme, mas vetsinou nejdelsi rozumne expozice mezi 5-8 sekundami. Delsi expozice a hvezdy budou maznute... Takze u par sekundovych expozic to mit zapnute jeste jde, protoze redukce sumu pro dlouhe expozice trva stejne dlouho jako expozice samotna. Ale u expozic dejme tomu nad 20+ sekund, kdy clovek dela vice nocnich fotek, to uz zacina byt opruz, protoze cekaci doba na porizeni dalsi fotky se defakto zdvojnasobuje; tim padem je tady nejrozumnejsi long exposure NR u takhle dlouhych expozic vypnout, ta mimochodem 'cisti' i raw a nejen jpeg, a udelat jednu dlouhou referencni zaslepenou expozici na konci foceni, kdy je senzor nejvice zahraty a tu potom odecitat treba v RawTherapee. Clovek usetri spoustu casu, udela vice fotek a nemine treba ten 'spravny moment'.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.