Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Unikla další verze „Windows 8“, build 7989

Konecne je videt rozdil proti Windows 7 - nova cool spousteci obrazovka. A tim se taky ukazal duvod, proc Microsoft vydava novou verzi Windows tak brzo - podobny cool efekt urcite nejde docilit pomoci zastaralych technologii ve Windows 7 a starsich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL, skvělá ironie :-)

Na druhou stranu, většina "spotřebitelů" (nebudu psát BFU) stejně neumí (a ani nechce) využívat pokročilé funkce systému. Co mi v Windows chybí, je univerzální aktualizační služba. Dnes má každá aplikace vlastní aktualizační procedury, vyžaduje admin práva, defacto se jedná o neřiditelnou střelu. Tohle kdyby W8 podporovaly (nějakým rozumným způsobem, aby se to rychle rozšířilo), neváhal bych s upgradem svých krabicových W7 Ultimate.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako ze by MS zajistoval aktualizaci pro vsechny ty miliony existujicich programu?To nastesti neni realizovatelne.Jima me hruza pri predstaveze by MS zajistoval aktualizace i jinych programu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne ale unifikované rozhraní ve windows, kterému by aplikace předaly své aktualizační procedury a windowsy by zajišťovaly tuto proceduru tak aby nepodělala kritické součásti systému by naškodu nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+ body obnovení pro samostatné aplikace ( a ne celý systém ) by byly skvělé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS by se mel v prve rade starat aby jeho OS zajistil to co OS ma predevsim zajistit, tedy bezproblemovy beh aplikaci tretich stran a nevymyslet hovadiny a zamorovat to dalsim balastem.Zadny prevadeni necoho na OS, to nastesi i kdyby se o to MS snazil vetsina vyrobcu nepripusti.Ja bych naopak uvital, aby MS uz konecne zavedl aktualizaci sveho slavneho OS bez nutnosti miliardy restartu, co slibuje aspon 5 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak si ale nedovedu predstavit, jak by takovy system byl komplikovany a sotva by to spolehlive fungovalo.Tento samotny system centralnich aktualizaci pro cely vesmir, by sam stale potreboval nekonecne mnozstvi aktualizaci, takze jeho komlikovanost a nespolehlivost by se zvetsovala s kazdym nove vzniklym programkem, ktery by hned musela aktualizace pridat do databaze.A co tisice doplnku pro FF, chrome, Operu, ty by se taky centralne aktualizovaly?A co virtualni masiny, do kterych hostiletsky system "nevidi" , software v nich by to taky nejak aktualizovalo?To je cely uplny nesmysl, raci to nikde nerikejte uz, nebo se toho jeste MS chytne-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No obycejne se takové věci dělají tak, že se udělá nějaký standard a jsou to ty nové věci které se připojují co jej musí splnit, ne že by se standard upravoval jak si kdo usmyslí, ale v dnešním světě je možné všechno :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V linuxu to kupodivu funguje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale tam je těch programů asi tak stotisíckrát méně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to většinou právě naopak, průměrný linuxový desktop má mnohem více neinstalovaných programů od více výrobců, než průměrný Windows desktop. A přesto to v linuxu funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme, balíčků bývá mnoho tisíc a nabízených aplikací v "základní instalaci" přinejmenším stovky. Plus všelijaké komunitní repozitáře s balíčky, které se do hlavního stromu nedostaly a stará se o ně někdo jiný.

Jenže nutno dodat, že aktualizací málokdy uživatel získá zcela novou verzi aplikace. Dost často to jsou jen bezpečnostní aktualizace.

Výjimkou je např. Gentoo, kde se průběžně aktualizuje vše a vše se kompiluje, leckdy i se spoustou souvisejích částí systému a všelijakých knihoven, což sice dlouho trvá (někdy velmi dlouho), ale zas se tím řeší nejrůznější závislosti, tj. přeinstalací nenápadné knihovny nepřestanou fungovat komplexnější aplikace (většinou, někdy se najdou i chyby a jejich řešení nemusí být triviální).

Jsou i distribuce, kde se jednou za čas celá instalace dá překlopit na novou verze (ve srovnání s Windows to je asi jako komplet přeinstalace z Vist na 7 pomocí utilitky programy a funkce z ovládacích panelů) - prý v Ubuntu, ale to používám jen velmi okrajově.

Podle mého názoru má většina linuxových distribucí instalátory a balíčkovací systémy zvládnuté velmi dobře (ve srovnání s Windows excelentně) a spíš se to zlepšuje. Ale bez chyb to taky není.

V každém případě mi u Windows něco takového jako hlavní + komunitní repozitáře balíčků strašně moc chybí. Místo toho se instaluje spousta nepotřebného balastu. A jestli existuje něco, co problém řeší, ale je to závislé na MS Server, tak jsem se s tím nesetkal, protože v mých sítích je na serveru vždy Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna update v Gentoo - jedním slovem - peklo.
Jinak nevím, kdo dělá třeba debianovské distribuční balíčky, ale dost často se mi stává, že naprosto základní a očekávaná funkcionalita byla vypnuta při kompilaci balíčku - takže po staru - zrojáky :).
MS by to mohl řešit docela jednoduše, prostě by se jen do integrovaného WU dodal nějaký deskriptor co, odkud, kam + třeba nějaké podpisy. Dalo by se stahvat z uložišť přímo výrobců, jen přes ms univerzální rozhraní. Kdo má hlubší zkušenosti s ms, dá mi za pravdu, že spoustu věcí neřeší zase tak špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně naopak Gentoo přijde jako ten nejlepší možný systém. Jen to chce rychlou mašinu nebo distCC :-) A to právě díky možnostem Portage co se týká voleb při kompilaci (plus overlays). Jediný průšvih bývá aktualizace zastaralého systému, kdy je třeba aktualizovat samotný portage a zároveň Python. Jinak zkušenosti hodně pozitivní, vždy se mi podařilo velmi rychle dostat systém do takového stavu, jaký jsem potřeboval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně osobně taky, ostatně na Linuxu pracuju asi 11 let a z toho na Gentoo asi 7 až 8.

Ale bohužel fakt je, že jsou situace, kdy to zrovna triviální není. A taky je fakt, že takových situací spíš ubývá, bývalo to horší. Záleží na tom, jak moc navolená kombinace balíčků a všelijakých useflagů vybočuje z mainstreamu. Vývojáři jsou taky poslední dobou opatrnější než dřív, z počátku byl vývoj hodně překotný a leccos se měnilo pod rukama ze dne na den. Dneska už jsou všichni většinou opatrní, aby svými změnami něco nerozbili a je to hodně vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobným způsobem jako linuxové repozitáře funguje System Center Updates Publisher - doplněk pro System Center Configuration Manager, který přidá aktualizace třetích stran do WSUSu. Takže technologii by MS už měl... Nebylo by tím pádem nereálné to zaimplantovat do desktopového OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych zase chtel (naprosto vazne) ve windows update jednu vec.
Mam nastaveno automaticke stahovani, ale instalaci zaplat manualne, protoze chci mit kontrolu nad tim, kdy pocitac restartovat (vim ze to neni 100% a Microsoft ma moznost presto vynuce restartovat, ale to se snad udelal jen jednou).
Ale chtel bych nejak nastavit, aby pravidelne updaty windows defenderu, pripadne jakychkoli zaplat ktere nevyzaduji restarta se delal automaticky ihned. A zbytek zaplat jen stahoval a zobrazoval upozorneni, ze je nebo noveho.

Uz me totiz docela stve nekolikrat za tyden byt otravovan tim, ze je dalsi zaplata a vyklube se z toho jen pitomy Defender.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, mně to funguje přesně tak, jak požadujete. Místo Defenderu mám ale MSE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne by stacilo ze kdyz si dam pouze aktualizace stahovat ale neinstalovat tak mi je to instalovat opravdu nebude dokud tomu nadam sam povel... A ne jakoje to ted ze pri prvnim restartu/vypnuti mi to automaticky zacne stazene aktualizace instalovat pricemz se v 1 pripadu z 5ti pocitac sekne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kdy to dokaze Google v Androidu a Apple tak proc ne MS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vozová hradba, tomu vy nerozumíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč to není podobné jako u Androidu. Tam taky na jednom místě zjistím kde vyšla nová verze a pokud chci, aktualizuji, nebo dám aktualizovat vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ó, vy se máte! A opravdu všech třicet aplikací takhle funguje? :-)
Na Windows existuje něco přes dva miliony veřejně dostupných aplikací a utilit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Android jich jsou už také asi statisíce, na iOS také. Ale nebojte, Windows 8 by to umět měli také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím. Nemá být číslo buildu náhodou 7989 ? Nějak jsem v podvětí internetu našel zmínku pouze o buildu 7989 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu ten člověk! :) Asi permanentí úklepy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni maji v bete jako uvodni screen opet Betu Bojovnici?
Nebyla tam ta ryba uz v bete ve Vistach? Nebo to davaji do vsech bet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V sedmách byla v betě rybička na ploše, v osmách na bootovací obrazovce, v betě Windows 9 možná bude rybička plavat z jedné strany na druhou coby součást instalačního progress baru ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem takova "hracicka", tak je zkusim neinstalovat a chvili pouzivat, jsem zvedav... / W7 se mi docela libi, ale stale jedu na uzivatelsky "orezanych" XP /

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nainstalovat"....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože, chce se mi zvracet. Pardon za takto bulvárně vyjádřený názor, ale to na screenech je fakt šílený.To si fakt MS neumí najmout designery kteří chápou i tak základní principy estetiky jako je potřeba komplimentárních barev v kontrastu ovládacích prvků apod. Šedivý tučný křížek na světle šedivém okně. To nemůže být ani designerský koncept. No jsem upřímě zvědav co se z osmiček vyklube, ale já už budu pozorovat pouze z povzdáli. Pro mě Windows už jako použitelný OS prostě není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď vyšlo najevo že Windows 8 budou obsahovat Hyper-V v nové verzi a ten přináší další novinky.
detaily viz: http://www.virtualnipc.cz/2011/06/28/windows-8-hyper-v-3-a-novy-format-v...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.