Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Uniklé“ specifikace Navi jsou pěkné, ale věřte tomu…

Problémom je, že min. 2 čipy Navi AMD potvrdila

AMDGPU-PRO 18.50 Linux Preview Driver Available For RHEL7, Begins Work On Navi
on 25 November 2018
Available from AMD.com is a Radeon Software for Linux 18.50 "Early Preview"
The official Radeon Software 18.50 Linux driver should be out in December

What is interesting to note that with this binary driver package, we are now seeing references to "Navi" and "Navi 10 LITE"
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-PRO-18.50-Pre...

A teraz je otázka, či NAVI10 Lite nie sú tieto dva čipy, alebo je to inak...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, takze dve karty na 128bit navi 12, jedna karta na 256bit navi 10, vykon rx 470 / rx 590 / vega 56+.. to vlasne neni spatny, jen to mohli udelat uz na 12nm procesu letos.. proste mainstream stop-gap nez prijde nextgen..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spekulace je, že Navi vůbec nebude obsahovat paměťový řadič a že bude doprovázeno 14nm I/O čipem, který by asi obsahoval nezanedbatelné množství cache (nezepomeňme, že od Vegy používají GPU od AMD virtuální paměťový prostor).

Sedělo by to i s původními plány vytvořit Navi karty z více čipů spojených IF, které by se tvářili jako jedno GPU. David Wang prohlásil, že se nezadařilo vyřešit problémy a tedy, že tato generace bude stále monolitická - to ale neznamená, že se původní návrhy zahodily a udělaly znova. Původně mohlo být v plánu I/O jádro a 1-4 GPU chiplety (což by dobře pokrylo celý trh) a teď to může být I/O jádro a 1 chiplet kvůli problémům s latencí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ja bych byl striktnejsi mezi tim co je fakt puvodni plan a co je jen puvodni spekulace.. ;) si neumim predstavit, jakou sbernici by chteli propojit ty cipy, aby to melo dostatek bandwidth a nesezralo to samo o sobe cely tdp karty.. navic by to rozhrani bylo tak velky, ze by se nikde nic neusetrilo..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Arakan: predne bych rad zduraznil, že žádný takovy plan nikdy neexistoval, ani existovat nemohl. Tohle si jenom vybasnili AMD fanoušci na zaklade jednoho nicnerikajiciho slajdu .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficiálně to samozřejmě prezentováno nebylo, ale mluvil o tom Koduri, Lisa Su a posledně Wang - jejich dlouhodobý plán je použití propojených chipletů - podobně jako to bude u Rome.

"Plán" (ve vztahu k Navi) je asi silné slovo, ale rozhodně je to cíl pro budoucí GPU a pravděpodobně si s tím hráli už u Navi. Viz třeba https://diit.cz/clanek/navi-nebude-mcm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na to slovo "budoucí" bych dal hodně velký důraz .-) Tak třeba za cca 5 let ?

Jinak v AMD si hráli se spoustou slibných technologií a také jich spousta sklončila na papíře.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

bohuzel....
nak se mi cim dal vice cpe do hlavy "tuseni", ze vedouci firmy si takto jen "hraji" s cenou akcii, antimonoplni ochranou atd....
a tak tu mame modre, zelene, cervene / a dalsi HW.OS fans / z hlediska globalniho trhu...
mno, a pak tu mame znale..., a ti si vybiraji z pohledu konecneho uzivatele...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dokaž to >> ty máš svou hypotézu mi zas tu svou která dává větší smysl protože je to nevyhnutelný směr vývoje :) ale třeba jsi byl na večeři s Lisou a máš lepší info než jen hypotezy od různých autoru webzinů :D
btw pokud vím tak velcí hráči na MCM GPU pracují dlouhodobě (samozřejmě MCM řešeni je prehistorická záležitost >>> to jen proto aby mne nikdo nechytal za slovíčka že to neni zas taková novinka jakou třebas předveli s Ryzenem)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sám máš jako důkaz tak akorád suchej prd ale po ostatních chceš aby ti něco vyvraceli.... :-D Předpokládám, že ty máš něco konkrétnějšího než jen plácání do větru co tady už nějaký čas předvádíš .

PS: Na to abych si udělal svůj názor nepotřebuju chodit na večeře s Lízou a jestli ty s ním nesouhlasíš je mi uplně šumák .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

daji se dohledat verejne pristupne materialy (jak NV tak AMD) i aplikovane technologie v praxi ty suchej prde :) do toho muzeme pripocitat i "neoficialni" naznaky zamestnancu a nic nerikajici pumpovani penez do vyvoje (uznavam o to se neda moc oprit )
ty nemas nic konkretniho jen se opiras a nejaky sranda web a subjektivni analyzu nejakeho redaktora ktery si to cuca z prstu :) ano nesouhlasim s tebou ja rikam ze to prijde ty tvrdis ze je to nesmysl :) (uvidime kdo bude mit pravdu ;) )
asi budeme v nekonecne rozepri i potom co to prijde :D kdyby ti to bylo sumak tak se tu nevypisujes a nemas ani registraci :) takze zase kecas verohodnost tvych vyroku tak znacne upada :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne mě úplně stačí jedno oficiální vyjádření přímo od Wanga z AMD, abych veděl že možné není :-D
https://www.pcgamesn.com/amd-navi-monolithic-gpu-design?tw=PCGN1

Bohužel vždycky se najde nějaký podobný idiot, který začne spamovat diskuze nesmyslnymi příspěvky na téma MCM GPU, jakoby zítra mělo dojít k jeho vydání.

Psal jsem to už několikrát a řeknu to ještě jednou a naposled, aby sis z mých výroků náhodou nevybíral jen to co se ti hodí do té tvojí pokřivené argumentace. Já netvrdím ( a nikdy jsem netvrdil), že někdy v budoucnu něco takového nebude možné, já jen říkám že co se herního světa na PC týče tak zatím (!) se stávajícím softwarovým ecosystémem nebude takové řešení fungovat. Na slovo herní bych rád dal důraz, protože herní není výpočetní. Není problém vyrobit dva nebo více GPU čipletů a dát je na interposer, problém je aby fungovaly jako jedno GPU. Dalším velkým problémem takového řešení je, že čím více čipletů by výsledný produkt tvořil, tím by enormě stoupaly nároky na přenosy dat mezi čiplety a ty sběrnice by musely být mnohem mnohem širší a s větší propustností, než jakých dosahuje IF v Epyc. Větší a širší sběrnice znamená více tranzistorů a to znamená větší spotřebu čipu.Dále je potřeba započítat náklady na centrální čip + balení + interposer. Ve finále může být takové řešení o dost dražší než monolitický čip a jeho účinnost nemusí být nutně lepší....
Vyrábět GPU ve formě čipletů vyžaduje mimo jiné změny v API a možná i v samotném OS. Například taková Nvidia která má o dost větší podíl na trhu preferuje (zatím) monolitická GPU. AMD může vyrobit například samostatné CPU + GPU + HBM na jednom interposeru, ostatně něco takového je už v Kaby Lake G a s podobnou myšlenkou v AMD koketovali už někdy v roce 2015 ohledně navrhovaného HPC APU
https://diit.cz/sites/default/files/amd_zeppelin.jpg

Tento uvedený příklad ale není tím o čem se tady bavíme, tedy MCM GPU složené s několika čipletů, které by z hlediska software fungovaly jako jedno velké monolitické GPU. Takže ano, MCM GPU je budoucnost, ale pokud budeme realisti, tak je to budoucnost hodně vzdálená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam jak je ti to sumak ;) btw kdyz uz urazis druhe tak kde prosim te mluvim o reseni jenom pro herni ucely (coz jsme resili vicekrat takze se najednou nevymlouvej se ti slo pouze o herni nasazeni );) takze "soudem uznany lhari" precti ten clanek jeste jednou kdyz sem postujes neco co neni oficialni postoj AMD ...tak si z toho nevybirej jen to co se ti hodi ;) za dalsi urcite by vyklopil tajne informace jen tak a riskoval tahanice a vyhazov;) ...uz i obraty "skoro" nebo "je to mozne" atd. je klasicka ukazka okecavani...
Btw co je podle tebe hodne vzdalena budoucnost deset nebo dvacet let? Ja se vsadim o co chces ze v brzke dobe jeden z hracu (jedno jestli Intel nebo NV ci AMD )prijde s MCM GPU pripadne jinou multicipovou variantou a pak ti to omlatim o hlavu ty prekrucovaci :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi vážně natvrdlej ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i to je mozne :) ale aspon nelzu a neprekrucuji jako ty ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lhaní a překrucování ? hmmm, že by tvoje vlastní sebeprojekce ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k vyplodum co jsi vytvoril a to jak hodnotis druhe bych o sebeprojekci na tvem miste pomlcel ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sám seš výplod :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak zajiste :) to asi kazdy ... nebo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, ze by to melo prijit zitra, mozna ani ne 2019, ale nemyslim, ze by to mel byt velky problem.

HW mas v GCN command procesor, rasterizer atp. kteri rozdeluji praci, co by mohlo zustat na centralnim hubu, stejne by tam i vse koncilo, jako ted (GCN ma na hubu VCE, eyefinity atp.)

Chiplety by mohli obsahovat jen stream procesory. Plus cache. Radic pameti by byl taky pripojeny pres IF, i tuhle technologii uz maji i v Zenu.

Co se tyce SW, tak podle me by nemel byt problem pro API zamaskovat vsechno u CommandProcessoru, takze by vsechnt aplikace nevedeli o vnitrnim usporadani nic. Tedka to stejne za ne resi driver.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tvuj optimismus nesdílím, ale ať si každý veří čemu chce.... AMD není schopné pořádně využít featury Vegy nebo napsat funkční drivery pro Primitive Shader a vy si tady malujete růžovou budoucnost složenou z čipletů. Jasně vůbec by to neměl být problém, jen se udělá x a y a bude fungovat ..... :-D

Dokonce není problém ani porazit Nvidii, akorát se o to AMD snaží neúspěšně už 12 let ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že 2006 až 2009 bylo AMD/ATI výrazně lepší, než Nvidia - vyšší výkon s nižší spotřebou a nižší cenou. Jejich odvěký problém byl marketing - Nvidia se prostě umí zaměřit na idioty a těch je mezi zákazníky herních GPU zdaleka nejvíce.

Technologicky mělo AMD také několikrát výhodu - např. v roce 2009 s uvedením GCN. Nvidia je dohnala až po dvou generacích (kdy AMD nevyvíjelo prakticky vůbec z finančních důvodů) a v některých věcech jsou pozadu ještě teď (asynchronní shadery).

Jo, Vega byla fail.. Ale hlavně kvůli marketingu a vysokým očekáváním. A automatické využití Primitive Shaderu bohužel není možné (a v OpenCL není rozhraní), což byl hlavní technologický fail. Proč tyto faily po vynikajících Radeon 3xxx - 6xxx a obstojných 7xxx? Neměli funding - Read sloučil grafickou divizi s CPU divizí a většina lidí odešla. Záměr byl věnovat se APU, o kterém si myslel, že je to jediná budoucnost. Následky vidíme dodnes.

Funding se obnovil až s nástupem Koduriho, ale bohužel to nějakou dobu trvá, než se projeví reálné výsledky (od začátku návrhu čipu to trvá 3-5 let, než se dostane na trh). Těžko mohl udělat nějaký zázrak s víceméně hotovou Vegou. Vedení GPU divize převzala Suzan Plummer - vedoucí Zen týmu a začal se formovat nový tým - zřejmě pro vývoj příštího (tj. ne Navi) GPU, takže uvidíme, co přinese budoucnost. Je dobrá šance, že se vrátí do high-endu a budou opět lepší, než Nvidia (což ale nezaručí finanční úspěch).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, Nvidii kupujou jen idioti a AMD zřejmě jen samí intelektuálové. Moc pěkné a hlavně objektivní shrnutí ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli jsi to pochopil takto, tak to rozhodně na tvé kredibilitě nepřidá. Fakt nevím, jestli to děláš naschvál a nebo fakt nejsi schopen pochopit psaný text.

"Jejich odvěký problém byl marketing - Nvidia se prostě umí zaměřit na idioty a těch je mezi zákazníky herních GPU zdaleka nejvíce."

Tohle neznamená, že všichni kupující Nvidie jsou idioti (ve smyslu neznalí laikové, ne ve smyslu nízkého IQ). Znamená to, že většina hráčů jsou idioti a nemají potřebné znalosti, aby si informovaně vybrali nejlepší GPU pro své potřeby. Typicky to rozhodování vypadá takto:

Hmm. Nvidia Titat XYZ je nejlepší karta (cena/výkon nikdo neřeší), takže Nvidia je lepší, než AMD. Takže tato karta za 4 000 od Nvidie je lepší, než karta za 4 000 od AMD. A koupí si Nvidii.

Nebo ještě lépe - někde slyší nebo si přečte, že Nvidia je lepší než AMD (nebo podobně že Intel je "kvalita" a AMD nefunguje a topí :D) a bere to jako fakt a rozhoduje se jen na základě subjektivního vnímání značky.

AMD historicky nebyla schopna získat tyto zákazníky, takže nebyla schopna finančně a podílem "porazit" Nvidii i když měla výrazně lepší nabídku.

Abych plně objasnil můj statement: Ne všichni zákazníci Nvidie jsou idioti (podobně jako ne všichni zákazníci Apple jsou idioti). Ne všichni idioti kupují Nvidii. Intelektuálové nemají slepou preferenci značky a rozhodují se dle svých potřeb - ti se budou nejvíce přesouvat mezi značkami (u mě např. Intel->AMD->AMD->Intel->AMD + Intel laptop) dle aktuální nabídky. Také existuje docela dost zákazníků, co mají běžný přehled a typicky se řídí recenzemi nebo radou známého (či youtubera), kterému důvěřují.

Stačí takto, nebo je ještě něco nejasného?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele bez urazky ,ja to nebyl kdo napsal ze se Nvidia zamerila na idioty :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak on takto presne nenapsal :)
tak jinak jak expresivne popsat cloveka ktery se necha ovlivnit a nevybira produkt na zaklade racionalni uvahy ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsi prezentaci RTX? Ten milý pán mluvil k obecenstvu jako k idiotům ;)

Každopádně jsem nikdy neřekl, že se Nvidia zaměřila na idioty.. Mluvil jsem o marketingu, tak snad bylo jasné, že nemluvím o Nvidii jakožto celku. I když by se asi dalo polemizovat, kdo je cílovka karet Titan..

Hlavně je za to taky nekritizuju - naopak. Má poklona za vynikající marketing a business plán. A že nabízejí často horší poměr cena/výkon? Pokud jim to zákazník koupí a je spokojený, tak proč ne :) Mě osobně nejvíce vadila technologická stránka (což se ale už srovnalo a teď se i dostává do vedení) a přístup k OSS a standardům. Dokud nebude mít Nvidia použitelný open-source driver v jádře a nebude podporovat FreeSync, tak u mě asi bohužel nemá šanci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Arakan : "Nvidia se prostě umí zaměřit na idioty a těch je mezi zákazníky herních GPU zdaleka nejvíce"

jasně, neřekl :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ahá! Už vidím, odkud vítr vane - pán vytrhává věci z kontextu... Ta první část věty a pomlčka tam nejsou jen tak pro nic za nic ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tolik zbytečného textu a přitom stačilo jenom napsat, že nemáš rád Nvidii ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano pokud clovek koupi drazsi a horsi produkt a tvrdi o nem ze je lepsi tak moc rozumu nepobral jestli to nechapes tak jsi na tom ocividine velmi podobne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty presne vieš že to bol horší a drahší produkt pre toho daného človeka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak o nicem jinem nepisu ;) pro daneho cloveka je lepsi jen na zaklade "dojmologie" i kdyz je realne horsi :)
jsou lide kteri vybiraji dle znacky a pak jsou taci kteri vybiraji dle svych potreb a parametru ...a nakonec jsou jedinci kteri si nechaji poradit a pak uz zalezi jen na stesti na ktery typ cloveka z predeslych dvou narazi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na většinu otázek PROČ v článku by se dalo odpovědět, protože by to zákazníkům nevadilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po tom, co jsem rok a čtvrt čekal na vegu, kvůli slibům úžasných technologií (Draw Stream Binning Rasterizer apod) a hypování ohledně výkonu ze strany AMD, a oni uvedli užranej 300W krám s mizerným chlazením, technologie nefunkční, výkonem tak tak dotahující na GTX1080 při o polovinu větší spotřebě, a ještě o 3-4 tisíce dražší, už mě to nezajímá. Ta firma zcela otevřeně rok lhala a hypovala dál, přestože měli nefunkční krám.
Vzal jsem 1080, která je výrazně tišší (při hraní neobtěžuje, snad nikdy) a úspornější než moje asi 3x slabší stará 7870XT, a jsem spokojenej - a AMD doporučím propříště nedělat ze zákazníků blbce, ale narovinu říct "ok, nejsme nejrychlejší, ale zase jsme levnější a podpoříte underdoga". Rozhodně by to ve mně vzbudilo víc sympatií, než bezuzdné lhaní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na 100000000000% souhlasím

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pane Járo, co tak nastudovat jak fungují procenta?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jooo to by jste chteli po pnu ja nicemu nerozumima nic neumim ai cist alias velkem Guru Crhovi moc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co nastudovat jak funguje rétorika? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' nedělat ze zákazníků blbce, ale narovinu říct "ok, nejsme nejrychlejší ''

jo, a kde ze tvrdili, ze jsou nebo budou nejrychlejsi? ((: jedna vec jsou fantazie lidi na forech, druha vec co opravdu rekli..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

2xRX480 je lepší než 1xgtx1080
dva počítače, v jednom gtx1080 a ve druhém je Vega64, poznejte ve kterém je co na videu fixnutém youtube na max 30fps.
odkazy snad ani nemusím hledat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dávám +, neb ten blábol o 2x480 jsem kdysi viděl, o realitě bavit se netřeba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak souvisí tvrzení, že dvě RX 480 mají lepší poměr cena / výkon než jedna GTX 1080, s údajným tvrzením, že Vega bude nejrychlejší grafikou? Uniká mi jakákoli souvislost mezi těmito událostmi, které se staly v různých letech, týkaly se různých produktů a říkaly o nich dvě naprosto odlišné informace.

Crha ti tu předhodil učebnicový red herring a ty ses chytl :-)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#%C3%9Ahybn%C3%...(red_herring)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale prosimtě, o žádné Vegě tady nebyla vůbec řeč když jsme v tématu u Navi.
Bylo to k tomuhle: '' nedělat ze zákazníků blbce, ale narovinu říct "ok, nejsme nejrychlejší ''

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja som zobral V56 nitro+ k svojmu freesync 2K monitoru, a som spokojny tiez. a to som vratil gtx1070ti msi oc, pretoze hoci v DX11 mal lepsie vysledky(v DX12 prepady ako RT battlefield pred updatom), oproti nitro+ bol otrasny. cely case mi prehrieval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pohádky až před spaním, teď nejsou ani dvě hodiny odpoledne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

deti v materskej chodia spat po obede

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

on umi i nekdo pohadky krom tebe? Tomu neverim nejlepsi v nezkalkovych pohadkach jsi jen Ty Jarousku ;-) Ja Ti verim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budiž. +, ale budu polemizovat. Já mám nový FHD monitor, W7 mi naprosto vyhovují, neb má aktuálně nejmodernější hra je Zaklínač 3 (DX11) a časem si ve slevě pořídím v "GOTY" provedení nového Tomb Raidera (jo - tam je DX12 o pár % lepší). Jinak co hraju jsou věci *DO* roku 2015 - takže DX11 a mnohdy (původní Mass Effecty) i DX9. No a co bych si vybral mezi AMD56 a NV1070ti... to je v rámci parametrů celkem jasné :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, ale asi mam jinou kartu nez urvanej zravej kram ... nejsem jelito, takze kliknout -0.1 voltu na jadru a pameti na 1100 je otazka dvou kliknuti a tohle urcite zvladaji i nvidiaci, jelikoz kdo hraje vzdycky steluje grafiku a ta karta u proste uzasna, rada 1k od nvidia uz byla rok stara a technologicky defakto dva roky stara, ten kdo ji koupil defakto musi cekat na 3k radu, protoze se nevyplati 2k rada, rozhodne nebyla o 3-4k drazsi, holt jsem cekal az vyjde a koupil hned jak vysla za 15k a jsem moc rad, ze jsem premyslel a takto to udelal, protoze si delejte prdel z prezentace plynulosti, protoze na zivo to opravdu vydet je, obraz je lepsi, bez nvidia optimalizaci, dej si vegu 64 a 1080 k sobe ten rozdil uvidis a to ani jeste nemam freesync monitor, pac porad cekam na nejaky pekny HDR600 s 2560*1440, na kvalitni 4k pokud se ceny razne nezmeni a zatim to tak nevypada nemam a jelikoz jsem zmlsanej z eiza tak vyzaduju kvalitni zobrazovadlo, jelikoz nehraju jenom hry to byl proste super kauf, jasne bubaci co potrebuji TN kvuli milisekunde a je jim jedno na co koukaj, hlavne kdyz to ma maximalni fps co nejvetsi, tem je to sumak, nicmene vzhledem k tomu, ze o Vega cetli jen na webu a na vlastni oci ji behat nevideli jen placaji aby si oduvodnili proc je zaprdena 1k nvidia lepsi i kdyz je to jen naboostovana DX11 karta, kde je vse uzpusobeno na max fps a nic vic, btw ted jsou ceny Vega karet zas uz paradni, ted jsem kupoval znamymu Vega 56 za 11.6k a kdo dnes koupi 1k nvidii, je blazen a davat prasule za 2k se proste zatim nevyplati, stejne RX proste bude pouzitelnej az na 7nm nejdriv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlobte se na mě jak chcete, ale pokud AMD orpavdu pojmenuje své produkty RX3060, 3070 a 3080 s výkonem RX4855 tak s tou firmou totálně končím a zapomenu na ni a přestane u mě existovat a radši si koupím předražené CPU od intelu, než abych dával peníze firmě, která by dělala takové podrazy. Já vím, že to jsou jen spekulace a doufám, že někdo v té firmě má ještě kousíček mozku. A 256bitová sběrnice, je už tuplem výsměch.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"zapomenu na ni a přestane u mě existovat " tj prestanes prispievat do diskusii pod AMD?
prosim, prosim :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ubožák kdo si nevšiml, že nepřispívám pod články o AMD kde se nekope do nVidie nebo intelu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

u mna + pretoze si priznal farbu:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rek bych, ze pri tom jak Jarousek nicemu nerozumi a fakticky nic neumi tak bude urcite i barvoslepy... Dyt ani cist neumi proste nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amnezie, CINK?....
ja se teda vubec nezlobim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se AMD a jejich marketingu tyka tak je to smutna kapitola sama o sebe ,korunovana bahnem kolem graf. karet.
Fiji se tvarila take jako best buj a technologicka pecka. Ale pri vydani to bylo uplne neco jineho. Co se povedlo az na cenu bylo Nano.
S Vegou to bylo mnohem horsi, tak dlouho jsem cekal az ji vydaji,ze bezne karty skoupili tezari a ceny se vysplhali jeste do vetsiho absurdna nez za jake jsou nVidii nabizene dnes.
Na promo Poor Volta jiz asi radeji mnozi zapomeli a jine rikadla a basnicky od AMD je zbytecne znova vytahovat…
Prakticky Vega neprinesla a ani nepredvedla nic ( pro hrace ). Jestli uz uzrala nebo ne netusim , nedavno jsem nekde cetl ,ze Fiji stale zraje ;-)
Nestesti pro hrace bylo ze AMD do hiendu nezasahlo jen tezari. Vyhledove nezasahne a nVidia osolila stavajici nabidku nad absolutne nenormalni mez- viz Apple.
Budoucnost nevidim vubec ruzove, ale Xbox one X podporuje klavesnici a mys treba se vydam touto cestou pri 30FPS za par stovek ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi zavery autora clanku davaji mene smyslu nez video od AdoredTV.
- nevim kde autor prisel na to ze by Navi12 kterou vykonostne porovnava s RX 580 mela mit podle nej 200+ mm2 kdyz RX580 ma 232 mm2 a bavime se tu prechodu na 7nm ktera ma prinest cca 2x vetsi hustotu, tzn cca polovicni cip.
- Neustale odkazovani se cenou na momentalne silne predrazeny Turing mi pomalu zacina byt hodne proti srsti.

Co se ceny tyka, davalo by to smysl pokud AMD planuje stejne agresivni politiku jako v pripade Ryzenu. Navic cena $129 a spotreba do 75W by bylo neco po cem by doslova skocila vetsina OEM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zase, pamatas si na cas s radeon HD4xxx? brutalne nizke ceny oproti nvidiam, a vysledok ziaden, nepodarilo sa im nijak vynimocne penetrovat trh. podla mna to uz nebudu skusat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejsou ty ceny myslene zasamostatne "cipy" pro AiB partnery ?

jinak ta velikost 200+ dava smysl (pokud ma vykonove nahradit VEGU nebude mit polovicni velikost polarisu ;) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit, ze nerozumis tomu, na zaklade ceho no-X ty velikosti nadhodil.

Zkus se vratit k clanku, nebo par drivejsim, nebo do skolky... cokoliv povede k cili.

"Pokud se má na 7nm GPU Navi 12 vejít 256bit sběrnice, pak by muselo dosahovat plochy kolem 200 mm²."
Totiz ne vsechny obvody v jadre dokazi skalovat s procesem. Nektere, jako radice pameti, nebo jine, se tak zmensit nemuzou a vyzaduji proste nejake fyzicke rozmery. Asi bys mohl udelat uzounky, dlouhy obdelnik, na ktery by se 256-bit interface veslo, ale to by zase nebylo rozumne kvuli vyteznosti, odvodu tepla, atp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna pametova zbernice toho zase tolik nespotrebuje a co se tyka vyteznosti je uplne jedno jak presne je tvarovana, jde ciste o plochu vs. pocet defektu na plochu k tomu vztazenou.

Co se samostatne pametove zbernice tyka tak 256bit muze mit tak kolem 30mm2 a pokud je rozdil mezi 14nm a 7nm procesem jak se uvadi tak by zbytek RX480 predelany na 7nm mel byt cca 100-120mm2 +30mm2 pmetove zbernice a bavime se o cca 150mm2 a ne 200.
Zkratka 230mm 14nm cip na 7nm neda 200mm2, to je proste nesmysl.
A co se pametoveho radice tyka tak omezeni neni kvuli velikosti ale kvuli tomu ze se u nej velikost nezmensi stejnou merou jako treba vypocetni jadro a nebo cache.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co si kupit rtx 2070, alebo rx 3070...hmm.. ?

dufam ze to amd neurobi, ale bola by zabava sledovat, ako to ovplyvni predaje

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD musí začít prudit. Jinak nikdo nebude vědět že existuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to takto pojmenují, tok to bude vrchol trapnosti. Přejít na čtyřmístné značení a rovnou o číslo před konkurenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze ten článek byl úplně zbytečný. Tohle polemizovani nad nějakým fake news dělají jen amatéři.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se nedeje nic poradneho tak o necem se psat musi nejak tu reklamu udat musi :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se autoři tohoto webu přes víkend "flákají" - rozuměj není nic publikováno (což je *TOTÁLNÍ* debilita v době, kdy má většina lidí volno) - a exota Davida (který však stále dokáže plnit diskuzi údivem svých čtenářů, nad těmi svými myšlenkovými pochody) přeposlali konkurenci, je i takovýto zoufalý pokus cenný :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miluji nevdecne kecaly :) mate to zadarmo a jeste frflate ze netahaji i o vikendu :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Miluji nevdecne kecaly :)"
GRATULUJI !!! :) Právě si získal nominaci na cenu idiot roku! Pokusím se jí přenýst do toho následnýho, neb kvalitních nominantů je už letost víc :)) Na konkurenčním webu mají Rybku (tentokrát slabé - uznávám) a víš co patří k těm (nej)lepším Rybím článkům? Ten o tom, kolik nás to tvoje *ZADARMO* vlastně stojí. Doporučuju najít ty *frflale* :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tu získal už mnohem dřív :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nj kdyz podle sebe soudite ostatni tak se neni cemu divit ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi presne rekni kolik te stoji navsteva tohoto webu (samozrejme nepocitam tvuj drahocenny cas a energii ktery tomu dobrovolne venujes aby jsi tu mohl frflat) .....vypocet muze byt odhadem ;)
Btw nejaky link by nebyl kdyz uz na neco odkazujes ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji mírnit výrazivo. Ti, co to dlouhodobě nezvládali, většinou obdrželi *ZADARMO* i ban.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak vidím tak tady opět panuje válka mezi nVidií a AMD .. Já sice mám RTX grafiku, ale to pouze z důvodu absence konkurence pro 2070 co jsem koupil... RX Veka sice dosahuje takových výkonů, ale při mnohem větší spotřebě a při vyšší teplotě .. A jelikož mám jen 650W zdroj tak by pro mě koupě Veky 64 znamela upgrade zdroje a to už je dalších 2.5 litrů nahoru pokud by se mi podařilo prodat ten můj ... Já bych koupil AMD .. strašně rád bych si koupil AMD (možnost freesync, stejná značka jako můj Ryzen 2700X, mám raději ovladače AMD) .. Jenže AMD nic použitelného ve vyšším segmentu prostě nenabízí .. A ať si mě za tohle tvrzení majitele AMD grafik klidně ukamenujou .. benchmarky mluví za vše .. bohužel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty musis mit pekne narvany PC komponenty ze by ti nestacil 650W zdroj :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mám
R7 2700X - default s boostem 4.35Ghz
RTX 2070
16GB DDR IV RAM
AIO Vodník
4x 120mm větrák
Věčně připojených cca 6 USB zařízení ...

Netvrdím, že ten 650W je dostačující .. Vycházel jsem zhruba z kalkulaček na webech, ale i kdyby byla rezerva tak je to jen dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vychazel jsem z tveho tvrzeni
" A jelikož mám jen 650W zdroj tak by pro mě koupě Veky 64 znamela upgrade zdroje "

a kdyz koukam na tvuj konfig tak i pri vysoke zatezi s OCnutou GPU i CPU mas stale dostatecnou rezervu (i kdyz nevim co mas zavesene na tech 6 USB :)) tam uz by to mohl byt problem i s RTX kartou ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.