Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

United Bakeries využívají řešení IBM pro chytřejší obchodování

IBM logo velké
Skupina United Bakeries, středoevropská jednička ve výrobě pečiva, využívá řešení pro chytřejší obchodování (Smarter Commerce) od společnosti IBM. Nástroj IBM Sterling B2B Integrator, který implementovala společnost EDITEL CZ, pomohl pekárenskému gigantovi s 2 500 zaměstnanci sjednotit automatickou elektronickou výměnu dat (EDI komunikaci) se zákazníky i dodavateli ze čtyř různých datových zdrojů. Pekárny United Bakeries tak nyní mohou rychleji reagovat na požadavky v oblasti výměny informací od svých partnerů v řádu pouhých hodin.

„Vzhledem k různorodosti obchodních vztahů, rozsahu skupiny United Bakeries a i s ohledem na softwarové možnosti našich partnerů jsme hledali platformu, na níž by bylo možné postavit komplexní řešení elektronické výměny klíčových dokumentů. Našim cílem byla schopnost pružně reagovat na rychle se vyvíjející a měnící obchodní podmínky a rozvoj EDI komunikace v Česku a Evropě,“ shrnuje motivaci k nasazení nového řešení Helena Pašková, IT manažerka United Bakeries.

IBM Sterling Integrator umožnil sjednotit čtyři různé komunikační kanály – eXite, e-maily vyměňované pomocí POP3/SMTP protokolů, AS2 komunikaci a výměnu dokumentů s obchodními partnery prostřednictvím FTP protokolu. Oboustranná výměna dokumentů nyní může probíhat s obchodními partnery prostřednictvím kanálu, který sami preferují, aniž by to jakkoliv zvyšovalo časovou či finanční náročnost automatizovaného zpracování.

Ať už objednávka přijde do firmy kterýmkoli z těchto způsobů, IBM Sterling B2B Integrator ji zpracuje dle jednotného nastaveného workflow a předá do příslušného podnikového informačního systému k dalšímu zpracování. Obdobně B2B Integrator zašle stejným kanálem zákazníkovi potvrzení objednávky, včetně veškerých podrobností, jakmile jej obdrží od příslušného podnikového informačního systému. Na podobném principu funguje také práce s dodacími listy a fakturami.

Průběh procesů ve workflow se zobrazuje prostřednictvím intuitivního grafického uživatelského rozhraní. Součástí nástroje IBM Sterling B2B Integrator je rovněž podpora pro intuitivní „programovací“ jazyk BPML (Business Process Modeling Language). Díky němu je možné velice jednoduše a rychle – pouze pomocí grafických prvků a bez nutnosti cokoliv programovat – měnit průběh obchodních procesů zanesených v systému.

United Bakeries jakoukoli změnu ve zpracování dokumentů od obchodních partnerů mohou nyní realizovat v řádu jednotek hodin namísto původních dnů až měsíců. Pokud tedy v budoucnu bude nutné upravit libovolný z obchodních procesů zastřešených řešením IBM Sterling B2B Integrator, bude moci potřebné změny provést IT oddělení United Bakeries okamžitě a samostatně bez nutnosti asistence dodavatele.

Tagy: 
IBM
Zdroje: 

Tisková zpráva [email]

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku United Bakeries využívají řešení IBM pro chytřejší obchodování

Úterý, 27 Březen 2012 - 01:38 | Hexer | Takova reklama na EDI (Editel) EDI je snad nocni...

Zobrazit diskusi