Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Úprava fotek. Adobe Photoshop vs. Adobe Lightroom

PR článek

Zdroj: Glenn Carstens-Peters / Unsplash.com

Chcete-li se naučit upravovat fotky nebo se věnovat focení, je samozřejmě třeba umět dotáhnout výsledky do konce a to perfektně.

Úprava fotek je neodmyslitelnou součástí, která patří k fotografování. No a pokud jste na takovém tom samotném začátku, kdy se chcete začít učit, určitě jste i přemýšleli nad tím, který program pro úpravu fotek bude pro vás ten nejlepší. Zda to bude Adobe Lightroom, Adobe Photoshop nebo nějaký jiný. No a toto samozřejmě musíte vědět předem, abyste si například uměli vybrat buď Lightroom kurz, Photoshop kurz nebo jiný způsob, pomocí kterého se naučíte fotky upravovat. My jsme si pro vás připravili článek, kde vám představíme tyto dva programy pro úpravu fotek.

Úprava fotek – Příjemné hraní s vizuálním uměním

Proč je ale úprava fotek potřebná? Holt v této éře digitální kreativity je úprava fotek téměř nezbytností, protože fotky přitahují pozornost, prodávají produkty a obecně, je-li něco hezkého, zajímavého a nápaditého, je to takovým lákadlem pro oči druhých. Pokud chcete dělat v marketingu a pomáhat budovat značku a prodávat produkty, je to nezbytností, pokud chcete fotit svatby, portréty nebo cokoli jiného, je to také nezbytností, protože všichni chtějí dostat ve výsledku dokonalé fotografie.

Naučit se upravovat fotky vám otevírá dveře do světa, kde vyjádříte a hlavně ukážete svoji kreativitu. Když se podíváte na fotku, můžete v ní vidět mnohem víc, než je zřejmé na první pohled. A právě touto úpravou budete moci zdůraznit detaily, skrýt nedokonalosti a vytvořit atmosféru, kterou chcete.

V dnešní době také sociální média hrají velkou roli v našich životech a právě i tady vám úprava fotek může pomoci. Možná jen chcete mít krásný profil fotek, nebo si na nich chcete vybudovat své portfolio, či dokonce prodat nějaký produkt, síla sociálních sítí je fakt silná, a jak jsme již říkali, i fotky prodávají, protože přitahují pozornost zákazníků nebo lidí obecně. Takže důvodů, proč je dobré upravovat fotky, je mnoho.

Jak se naučit upravovat fotky na vlastní pěst

No a teď přichází ta nejtěžší otázka – jak se to naučit? Je to vlastně jednodušší, než by se mohlo na první pohled i zdát. Tedy… odpověď je jednodušší.

Naštěstí, v dnešní době, kdy na internetu najdeme už téměř cokoli, tak i právě ten vám nabízí obrovské množství tutoriálů, které vás mohou postupně zavést do práce s těmito programy, naučit se různé techniky a používat vhodné nástroje. Pokud se chcete učit vy, bez nějakého odborného vysvětlení, samozřejmě můžete si prohlédnout všelijaké videotutoriály různých případů a ty následně aplikovat do praxe.

Samozřejmě lepší volbou v tomto případě mohou být např. online kurzy úpravy fotografií, kde vám zkušený profesionál vysvětlí práci v konkrétním programu od samotných začátků a vy si následně budete moci všechny tyto informace vyzkoušet na konkrétních příkladech. Nezapomínejte na to, že podstatné je, abyste se věnovali co nejvíce i praxi a také získávali zpětnou vazbu, přesně tyto dvě věci vás budou posouvat dál.

Experimentujte, hrajte si s nastaveními a nebojte se zkoušet nové věci. V tomto procesu se člověk opravdu může cítit jako umělec na plátně, kde pixel je barvou na paletce a vy jste tvůrci vlastního vizuálního světa.

Adobe Photoshop

Takže něco ve zkratce o Adobe Photoshop. Je to takový gigant v oblasti grafického designu a úpravy fotografií. Je velmi rozsáhlý a komplexní a právě tím vám nabízí téměř neomezené možnosti pro vaši kreativitu. Tak pro představu, jeho nástroje jsou tak rozmanité, že lze s jistotou říci, že téměř všechny vaše představy se díky nástrojům, které nabízí Photoshop, dokáží stát realitou. Je však pochopitelné, že pro takové kreace potřebujete i určité znalosti.

Adobe Lightroom

Na druhé straně je zde Adobe Lightroom, sesterský program Photoshopu, který je zaměřen spíše na organizaci a úpravu fotek. Lightroom je skvělý, pokud pracujete s velkým množstvím fotografií, neboť nabízí efektivní nástroje pro pořádání, kategorizování a vyhledávání fotografií. To, co ho činí skutečně výjimečným, je jeho intuitivnost a jednoduchost. S Lightroomem se můžete stát mistrem úpravy fotek i bez nějakých pokročilých vědomostí. Je to takový „Photoshop pro každého“, který je jednodušší.

Jaké jsou rozdíly mezi Adobe Photoshop a Adobe Lightroom?

V Adobe Photoshop si můžete doslova vyhrát s každým jedním pixelem. Jeho obrovská paleta nástrojů umožňuje precizní úpravu detailů, retušování, tvorbu grafiky a dokonce i vytváření digitálních maleb. Photoshop je ideální pro ty, kteří chtějí jít do hloubky. Oproti Lightroomu je Photoshop nástroj s rozsáhlejšími možnostmi úpravy fotografií, ale s omezeními v oblasti celkové správy a organizace fotek. V praxi to znamená, že pro efektivní prohlížení a řízení fotografií byste potřebovali nějaký jiný doplňkový program.

Na druhé straně je zde Adobe Lightroom, který se zaměřuje více na celkovou úpravu a organizaci fotografií. Lightroom nabízí nástroje pro zlepšení expozice, barev, kontrastu a jiných základních parametrů. Navíc je skvělý pro správu fotografií, kategorizaci a rychlé vyhledávání. Pro ty, kteří pracují s větším objemem fotografií, je Lightroom jako dobře uspořádané fotoalbum, které vám pomáhá udržet přehled a rychle upravovat. Ovšem oproti Photoshopu má nevýhodu, kterou je, že v něm neumíte pracovat s vrstvami a maskami. Lightroom však postačí všem fotografům, kteří fotí profesionálně, ale i pro ty, kteří fotí jen tak pro radost. Photoshop je vhodný hlavně pro grafiky a digitální umělce.

Proč stačí k úpravě fotek Adobe Lightroom?

A ptáte se, proč stačí k úpravě fotek jen Lightroom? Protože nabízí nástroje pro základní úpravy, které většina fotografů potřebuje. Korekce expozice, barevnosti, kontrastu a jiné základní úpravy jsou v Lightroomu jednoduché a rychlé. S možnostmi kategorizace, označování a efektivního vyhledávání fotografií, je to nejen o úpravě, ale také o dobré správě fotografií. To je důvod, proč mnozí nacházejí v Adobe Lightroomu kompletní balíček pro své potřeby úpravy fotek.

Jak se naučit upravovat fotky v Lightroomu?

A pokud jste se již rozhodli, že k vytváření vašich výsledků vám stačí právě Adobe Lightroom, určitě vás také zajímá, jak se můžete v tomto programu naučit pracovat. Nemusí to být nic strašidelného, jak se může na první pohled zdát, stačí jen nabrat zkušenosti a naučit se základy. Například takové online kurzy Lightroom vás naučí vše, co potřebujete od samotných základů. Naučíte se, jak se v něm jednoduše orientovat, vkládat, uspořádat a upravovat fotky, prostě vše, co k úpravám potřebujete.