Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bomba roku: Thunderbolt je mrtev, USB 3.0 zrychlí na dvojnásobek

Chtěl jsem o tom napsat, a měl jsem i super titulek, ale vy máte lepší... :D

Je to super zpráva, hlavně ta zpětná kompatibilita. bohužel i nadále platí, že flashdisk za 200 je spokojen i s USB 2.0, a ty rychlé, které využijí alespoň současné USB 3.0 si kupuje málokdo. Troufnu si tvrdit, že ještě méně, než hi-end grafiky a základovky pro taktování prostě proto, že u grafiky jde o FPS, u flashdisku o GB... A co předvedl Kingston 1TB flešku.... Ale pochybuju, že vytlačí alespoň 100 MB/s čtení..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nachapem o co ide. Ked je vyrobca pysny na svoje kapacity a rychlosti USB klucov a marketingovo ich uvadza, skutocnost nebude daleko od pravdy. Aspon u novsich ci kvalitnejsich nie. Casto krat su realne parametre o chlp lepsie: mam 32 GB USB3 kluc Patriot a deklarovene rychlosti su 70 MB/s zapis a 100 MB/s citanie. Realne v TotalCmd boli pri novucickom kluci 78 MB/s zapis a 117 MB/s citanie. Ked sa vyrobca tymi hodnotami pysi, da si zvacsa pozor aby neprestrelil. Ak sa dnes deklaruje pri nejakom fajnsmekrovskom 128 GB USB3 kluci (ktory je bezne dostat) 220 MB/s citanie a 140 MB/s zapis, nemam dovod mysliet si, ze skutocne hodnoty su uplne inde. Ak su niekde inde, tak potom ide o to, ze USB3 tu a tam nie je to iste. Na maximalne realne vyuzitie USB3 (cca 370 MB/s) musi byt totiz doska optimalizovana.

Ked to ide max. 150 MB/s (pricom pripojene zariadenie ocividne niekde niekedy islo rychlejsie, napr. 350 MB/s), tak chyba nebude v zariadeni.

Ked vyrobca nie je pysny na parametre USB kluca (zvacsa pripad USB2), tak parametre vobec neuvadza. To su pripady starych 2-4 GB USB klucov s najsunkovejsimi, najnepodarenejsimi NAND cipmi 3-5 MB/s zapis a 8-10 MB/s citanie. Ano aj take su este dostat, aj ked nic mensie ako 4 GB sa uz dnes nevyraba. Ja ich nazyvam smeidoidne, darcekoidne, zemlove USB kluce, lebo maju nulovu hodnotu (ani tie 2-3 € nie su hodne) a dostanes ich ako darcek ked si kupis kebab ci zemlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel i 8 a 16G TDK usb flash ktere davali 2MB/s write :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze USB 3.0 sa od zaciatku nazyva SuperSpeed. Na doske mam pri tych portoch velke SS, co asi nie je nahoda :)
Mohli to teda aspon oznacit 3.1, nech je to odlisene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Označují ho tak výrobci: marketingový tah... BFU nerozeznává rozdíl mezu USB 2.0 a 3.0. Oficiálně je SS až toto..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sa mi velmi nezda, minimalne uz v roku 2010 sa USB 3.0 oznacoval ako SuperSpeed a ma to uz dlho aj v samotnom logu napisane
http://www.pcworld.com/article/186209/usb_3_0.html
http://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono těch nepřesností je v článku víc.
Např. to, že budou fungovat dnešní kabely, není přesné.
Konektory budou stejné, ale minimální požadavky na kabel budou jiné, má-li rychlost být garantována.
Což samozřejmě neznamená, že s lepšími dnešními kabely to opravdu pojede. Pokud ale dnes Ho-či-min vyrobí kabel splňující specifikace USB 3.0 o prsa japonské plavkyně, tak vylepšené USB 3.0 už bude mít smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak stoupne nárok na procesor? USB bylo a je známo silným vytěžováním procesoru oproti konkurenci, co se neprosadila. Dnes už to asi nebude tolik bolet jako dřív.

V roce 2010 Intel představil USB 3 Light peak 10Gb/s.

Zde je článek konkurence, co zodpoví dvě otázky navíc.
http://extrahardware.cnews.cz/ces-2012-usb-30-bude-dvakrat-rychlejsi-doz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom je právě zakopaný pes, pro normální uživatelské použití je opravdu jedno zda TB, USB nebo FW, ale jakmile začnete operovat se velkým množstvím dat a prostě se po drátech neustále hýbou desítky - stovky MB tak je USB nepoužitelné. Když kupuji nový externí disk, tak musí mít FW, protože procesor zaměstnávám už tak dost, nepotřebuji přes něj tahat i data z exterňáku. Takže USB a TB budou žít spokojeně vedle sebe a nemají potřebu si okopávat si kotníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a neni lepsi koupit externi disk s esatou (respektive s eSATAp)? Precejenom vice pocitacu ma dnes eSATA a kdyz nemaji je jeho porizeni levnejsi nez radice FW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pracovní počítače co mám jsou Apple, takže FW/ TB je normální součástí, na tom předchozím jsem měl i eSATA. Současně starší disky od WD měli také obojí FW i eSATA, takže problém s tím nemám. Navíc cena je to poslední co u pracovních věcí řeším, měsíčně přes ten počítač protečou zakázky ve větším objemu než je cena veškerého HW. Proto jsem psal, že pro většinu lidí to USB stačí, ale současně nevytlačí jiná řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. MegahyperSpeedUSBTwinturbo je hezké, ale v praxi jej srazí všechny součástky, které se přitom zaměstnávají (všichni víme jak "kvalitně" jsou usb řadiče připojeny na sběrnice zejména u levných desk). Porovnání USB vs FW je v článku poměrně zavádějící - třeba videokamery s FW byly poměrně rozšířeny od začátku, usb v nich fungovalo jen jako čtečka fotek a když už se dalo tahat video tak to bylo utrpení. To samé u disků - FW funguje podobně jako sata/scsi a ne že se data datahají v oddělených blocích. Z toho samého důvodu jsou také mnohem vhodnější třeba i zvukovky - usb dokáže propustit max. stereo a to ještě s odřenýma ušima, fw nemá nikdy problém s vícekanálem klidně na dvojnásobné vzorkovací frekvenci.

Ad cena: O levnosti/drahosti by se dalo polemizovat. Pokud někomu stačí levná, relativně malá fleška za 2kila na kterou si zálohuje pouze vybraná data tak je usb výhodnější. Existuje ovšem skupina lidí, která si zkusila zálohovat na usb flešku/disk celý hdd (500gb-1tb) a zjistila, že je to úkon na půl dne, ne-li víc. Čili pokud beru poměr cena/kapacita/rychlost tak je usb na nejhorším možném místě :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je klíčové, je pěkné mít rychlé rozhraní a nejmodernější techniku v počítači, ale periferie zůstávají často v době kamenné. Je pěkné mít USB3 ale pak stejně dokončím ponor, vytáhnu foťák z pouzdra a přetahuji ty FullHD videa "půl dne" do počítače. Je tam sice USB2 a rychlá paměťovka, ale ten foťák to stejně nepustí ven ani tou rychlostí USB2. Jednak těch rychlích periférií není mnoho (nejen USB3 ale i TB) ale hlavně, když vyměním foťák, tak to znamená i investici do nového pouzdra. To je stejné u velkokapacitních mobilů nebo tabletů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo a nebylo by to ani levnější (SATA čtečka TEAC = 1k) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vylezete ze slané mořské vody, kolem všude je slané vlhko a sůl je i ve vzduchu, tak věřte, že mám blbý pocit, že vůbec do toho tahám elektroniku v obalech v jakých jsou. Něco otvírat, vytahovat a někde pokládat je vošajstlich. Ale jinak máte pravdu, tu kartu bych mohl vytáhnou vrazit do štěrbiny v počítači a data přetáhnout mnohem rychleji.

Já se těším až to vše bude na optickém konektoru, s magnetickým přidržením a bez potřeby hledat tu správnou polohu :))) jsem totiž jinak hrozně líný člověk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Připadá mi, že USB 3.0 je na tom daleko lépe než předchozí verze. Teď například synchronizuji data na externí disk přes USB3 a CPu nebere víc než 10 % i se systémem a zátěží toho synchrosoftu. Doby kdy jsem pozoroval vysokou zátěž CPU od USB 2.0 už si pomalu přestávám pamatovat.

Firewire na tahání dat z kamery byl skutečně daleko lepší než USB, ale dnes je USB 3.0 daleko rychlejší než Firewire 400/800 a rychlejší 800 se navíc ve světě PC vyskytuje dost sporadicky, vlastně jej využiji jen u Maců, kde je naopak běžně (tedy byl).

Co bych USB 3.0 vytknul je neustálenost. Například stejným dlouhým kabelem (2 m) se připojím k externí dockině z desktopu, ale notebook se nepřihlásí (kratším kabelem ano), záloha jako image na externí disk se dokonce přes USB 3.0 (řadič Asustec) nepodaří, protože se exterňák po 20 min náhle odpojí. Přes USB 2.0 se záloha dá udělat normálně. Ještě tam jsou občas jisté disharmonie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eSata bere 1-3% na kriplkóru při HDTune benchmarku (Intel 320). FW800 na macu jsem neměřil, ale zkusím testnout iPoda až budu doma (předpokládám, že to bude 0-3%). FW samozřewjmě mají PC naprosto standartně jenom rádobystavitelé co si vybírají nejlevnější desky jej nemají (ty desky mají navíc zprasené řadiče, které jsou omezeny sběrnicí, častokrát jsou pověšené na PCIE x1), FW mají jak notesy tak můj nejmenší kapesní UMPC původem někdy z roku 2007.

Zkuste otevřít manuál, většinou tam bývá napsána max. délka kabelu (obvykle 1m).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Maximální délka USB 2.0 kabelu je 5 m, u USB 3.0 není stanovena, ale je doporučena na max 3 m. Takže dvoumetrový kabel by neměl být problém a když z jednoho počítače funguje a z druhého ne, tak problém bude jinde než v kabelu.

Já na PC FW mám, ale rozhodně to zde není BĚŽNÉ rozhraní a brzy skončí, protože jej přestal používat i Apple. Když jsem vybíral současnou desku asi před dvěma lety, tak už to byl dost problém aby měla vše co požaduji + FW. Popravdě, s USB 3.0 jsem jej v PC světě hodil přes palubu a používám jej už jen na Macu (a s novými Macy v budoucnu bude konec i zde).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by dokina?

Tak já mám tu desku ještě starší a FW tam je. Měl jsem ho na deskách od socketu A, na 478 dokonce ve v obou velikostech přímo na desce. Desky stály kolem 3-4tis což podle mě normální deska stojí. Vzhledem k tomu, že počítače stavím tak si troufám tvrdit, že FW nemají jen ty nejlevnější a ne z důvodu, že FW končí (imho nekončí ale to je vedlejší) ale především z důvodu, že je ta deska tak levná/ošizená.

Co se Applu týče tak tam je to pár let jasné - Thunderbolt vládne všem a řeší se to kablíkem (sám mám eSata/TB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sehnal jsem nový firmware pro USB3.0 řadiče notebooku (ASmedia), desktopu (Renesas) i HDD dockiny a jisté chování se po té změnilo k lepšímu, nicméně závady v připojení s NTB zůstaly. Nicméně to neřeším, bo NTB je z kategorie levných, určený pro nenáročná nasazení, tak to přičítám ošizené imlementaci elektroniky.

Tak jasně že FW neskončí. Je to jak s celuoidem, CD, DVD. Bude okrajovým rozhranim dokud s věky nezajde.

Já se nehádám, nevím kolik procent desek má FW, ale kdykoliv jsem v šopech zadal parametr "chci FW" tak se výběr brutálně zúžil. Vybral jsem si vždy, ne že ne, ale dělalo to na mne dojem, že těch bez FW je více (možná je více těch low end typů, co já vím)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byl problém v dokině, tak nespolupracuje i s desktopem, ale tam šlape jak švýcarský hodinky. Jen ten NTB je nějakej divnej. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná vám jen power management toho noťasu nebo baterka osobně neposílá do tak dlouhýho šlaušku dost šťávy. Si to změřte multimetrem, jestli ho máte po ruce, co z toho na konci leze (=kolik).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě, tuto variantu jsem také uvažoval, ale vzhledem k tomu, že nastavení power managementu v NTB měnit nebudu, tak jsem uvedenou nectnost vyjmul z kategorie problém k řešení a zařadil do kategie fakt. :-) A propojuji kabelem kratším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco to nenazvali USB 3.1 ... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože by to v lidech vzbuzovalo častěji otázky ohledně kompatibility se "starým" USB 3, než když to nazvou jen Super duper speed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tu 6Gbit SATA, SAS je mrtev. To je asi stejná logika :-)
Bohužel ze sériového rozhraní jakým byla ona sběrnice se stal pěkný moloch. V tomto případě fandím Intelu nebo ještě lépe kombinaci TB+DP v podání Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak... uz nejakou dobu je tu SAS2 resp. 6Gbit SAS ...a srovnavat sas se sata je jako srovnavat scsi s pata :-) .... nj ale TB nikdy nebude mit tak levne mustky jako usb 3.0 ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Kde jste přišli na to, že "nová 10Gbit/s rychlost má totiž být schopna běhu i po stávajících USB 3.0 kabelech či hubech" ??? Kabely možná ale že by se staré huby naučily automagicky nové kódování prostě nevěřím. Ostatně i Váš zdroj píše že "Compatible with both existing 5 Gbps and new 10 Gbps USB 3.0 hubs and devices" což znamená jen, že si to spolu bude rozumět ale rozhodně bych to nechápal tak, že to se starým hubem pojede novou rychlostí.

2) Thunderbolt je naprosto vynikající volba na připojování notebooků k docking station a na sofistikovanější věci jako RAID krabice s disky protože je to jen "prodlužovačka na PCIe". Použít Thunderbolt na flashdisku je zvěrstvo. Stejně tak je ale zvěrstvo připojit dockingstation pomocí USB3 (zdravím Lenovo). Takže furt nějak nechápu proč by měl být Thunderbolt mrtev - oboje má své využití které se IMHO ani moc nepřekrývají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Na dokovací stanici, nebo třeba jenom řekněme na připojení externí grafiky k noťasu, se to jeví jako výborná volba. Fajn by na tom bylo to, že by to bylo univerzální, takže bych si koupil jednu dokovací stanici s TB a mohl bych ji používat pro libovolný notebook s TB a nebylo by to závislé na výrobci. Sice by to bylo o něco míň elegantní řešení než jenom plácnout notebook na pro něj určenou stanici a víc neřešit, ale ta přidaná hodnota by byla (nebo už je?) obrovská.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Thunderbolt je tunel nesouci PCIE+DP, takze to nema prilis smysl porovnavat s USB 3, i kdyby bezel na te dvounasobne rychlosti.

Spis bych videl problem u nejmenovaneho majoritniho os, ze si neumi poradit s pci hotplug,tak radeji preferuji zrychlovani usb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Thuderbolt" neznám.... maximálně "thunderbolt" a i ten je k ničemu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.