Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USB 4.0 vydáno

4.0? Ono sa to nebude volať USB 3.3 gen 4 4x4?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

max. délka kabelu v Gen4 je 80cm :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fyzikální zákony jsou neúprosné. 40 Gb/s přes těch několik málo drátů daleko nedojde. Bez optiky to lepší už nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záměrně mluvím o použitelné délce kabelů, protože zatímco s nejstaršími generacemi nebyl problém použít delší kabely, než uváděla specifikace, s 3.x už často spolehlivě nefungují ani ty, které specifikovanou délku splňují a to navzdory tomu, že jsou několikanásobně silnější, než ty staré.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jo dodnes si pamatuju jak jsem posílal data na 20m kabelu rychlosti 30-50. MB/s. V te době jsem si myslel ze nic lepšího už byt nemůže. Mimochodem 30 MB/s to dalo i na dvou do sebe zapojených kabelů :) to byla doba... Dneska větší objemy na dálku jen pres ethernet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu že to jako má být? USB jsem přestal vnímat jako pomalé u 3.0, vše co je navrch je nepodstatné IMHO.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro připojení NTB bude stačit jeden kabel místo třech - HDMI, USB, napájení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mam uz ted u USB3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký máte ntb a monitor? Můj MSI GL63/HP Envy 32 takto propojit nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to fakt nemáš s USB 3.

Myslíš tím USB Type C konektor ( Který klidně může být pouze USB 2 ), který disponuje DisplayPort Alternate Mode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady píšou:
DisplayPort leverages the Alternate Mode Functional Extension of the USB Type-C interface, and shares similar electrical characteristics with USB 3.1, allowing use of common system elements.
Takže DP alternate mode implikuje USB 3.1, ne?
https://www.displayport.org/displayport-over-usb-c/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cez jeden USB4 pripojis nejaky 4K monitor cez ktory pojde aj napadajnie. a kludne do monitora mozes zapojit nejaku usb flasku a bude to vpohode stihat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me treba vyhovuje, ze si k notebooku pres TB3 pripojim externi grafickou kartu. V notasu mam pouze nejake zakladni Intel zobrazovadlo, pomerne rychle CPU a pro praci nepotrebuju v notasu zivit a hlavne chladit dalsi epes-super-extrovni diskretni grafiku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na externí SSD disky dobrý. Na klasickou plotnu a flashdisk stačí USB 3.0. A na zbytek USB 2.0. Jak ze rychle stahuje vas mobil data do PC? IPhone 7 poušti do 20 MB/s.
Jinak slyšel jsem ze některé periferie neběží na USB 3.0 a ze některé USB disky nebootuji na USB 3.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mobil casto maja usb C konektor ale HW vo vnutry je stale USB2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cetl jsem specifikaci a USB4 pracuje na Gen2 a Gen3 rychlostech 10Gb/s resp. 20Gb/s, zatimco TBT3 pouziva 10.3125 a 20.625 Gb/s, zrejme kvuli kodovani ci degradaci skrze SSC (o 0.58%) :-)

Jinak je to peknej maglajs, ze to dovoluje pouzivat jak 66b/64b tak 128b/132b.. ale s trochou snahy lze zajistit i kompatibilitu s TBT3, specifikace obsahuje stat o tom co je v TB jinak nez jako specifikuje pro USB4.

Jsem opravdu zvedav, kdo jako prvni vyrobi USB4 obvody - nezda se, ze by Intel chtel komukoliv ulehcovat integraci nabidnutim svych existujicich obvodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mě vždy vytočí, když někdo v srpnu myslí na září a v září na Vánoce... ehrrr

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Parametrově je USB 4 super, teď ještě počkat na vyjádření Redmarxe a Crhy a podle toho celý svět bude vědět, jestli se USB 4 chytne nebo ne a výrobci budou moci implementovat USB 4 do svých základních desek a mobilů.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Požehnání vizionářů :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Sere na to pes. ;-)

Na pripojeni klavesnice a mysi mi staci USB 2.0, gamepad, sluchatka bezdratova, pripadne sluchatka Jack konektor. Mobil taky resim vetsinou pres wifi, kdyza potrebuju neco stahnout do PC nebo naopak.

Tak jedine nejakej ten externi disk a flashka a tam mi bohate staci i rychlost USB 3.0 respektive prejmenovana rychlost USB 3.1 gen 1.

Nejake dalsi USB me vubec netankujou.

Jo a monitor nejradeji zapojuju pres HDMI, jenze sycaci davaji malo konektoru na grafiky, takze pouzivam uz i DisplayPort, pres USB to zapojovat fakt nechci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fuj HDMI... Jako grafik jedině DisplayPort - už 15 let a předtím duallink DVI.
Ale chápu ze jsou lidi na egpu a ty 4.0 využijí naplno a tím nemyslím nějakou GTX/RX ale quadro/pro. Render rozborky spalovacího motoru pro blbou sekacku žere datově víc jak raytracing v metru 2033...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem DisplayPortu je automaticke vypinani monitoru u vicemonitorovych sestaveni, je to opravdu hodne otravne, kdyz vypnu prvni monitor, protoze se koukam na TV pripojenou jako druhy monitor a cela plocha se mi presklada na tento monitor.
Ve Windows to nejde nijak prenastavit, aby na vypnuti hlavniho monitoru nereagovaly.
U HDMI a DVI se nic takoveho nedeje a hlavni monitor se po vypnuti tvari dal jako zapnuty, dokud ho nevytahnu z elektriky. Mam to overeno na zhruba desitce monitoru a pokazde se to chova takto stejne.

Pro me je teda mnohem lepsi HDMI nebo DVI nez DisplayPort.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli jsi ten uživatel multimonitoru, kde na jednom ma email, na druhem web browser a na třetím word a na čtvrtém film, tak to pak chápu. Me stačí jeden velký, ale stabilní barvy a to hdmi fakt neumí. V tom je jejich protokol hodně nestabilní. Jednou je to modrá, pak modrozelená, pak modročervená a tak... Dokud to nevychytaji nemám k hdmi důvěru. Co se týče řetězení monitoru, Dell to ma vychytany primo v nich a pro office jsou to luxusní monitory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš debilitou toho řešení DP v monitoru, který se po vypnutí přestane hlásit. Mimochodem máme v práci jeden IBM monitor, který to dělá i na HDMI. Je to zcela na palici, protože i když je monitor k PC připojen jen jeden, při jeho vypnutí se Windows zblázní a přeskládají plochu na nějaký default.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S prominutím si dovolím tvrdit, že nutně děláte něco špatně, cca 6 let používám 2 monitorovou konfiguraci DVI + DP, nebo (aktuálně) DP + DP a NIKDY, jsem se nesetkal s tím, že při vypnutí monitoru, by se mi "přeskládala" plocha..!! a to i v případě, že jsem použil FHD + QHD, pokud bych ovšem z neznámých "důvodů", monitor ponechal stále vypnutý, tak po následném restartu PC, se logicky plocha přeskládá, na ten jediný funkční... pokud o5 zapnu i druhý monitor, vše se mi vrátí do původní polohy..!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows a multimonitor, to je odjakživa boj. Mám primární monitor vpravo a sekundární vlevo. Mám to tak všude. A stejně když se někam přihlásím vzdáleně, tak to windows dodrbe. Všechno co bylo vpravo nahází nalevo a všechno co bylo vlevo zase napravo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, zas se rýsuje chaos v názvech. Jinak oficiálně se to nejmenuje USB 4.0 ale USB4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jim zacali platit podle toho, kolik stranek specifikaci vyplodi nebo co? Hlavne, ze nektera zarizeni maji v USB-C stale jen USB 2.0.
Osobne bych byl radeji, kdyby existovala specifikace s rozumnou rychlosti stovek MB/s, ktera hrave obslouzi bezna zarizeni od mysi po externi disk, zato byla definovana jednoznacne konektorem a zvladal ji kazdy rozumny kabel co clovek koupi. Pripada mi jako pitomost cpat tam rychlosti, co vyuzije leda pole SSD, vystup na obrazovku, ktery tam mozna je a mozna neni, cert vi a napajeni sice utahne pomalu auto, ale clovek se musi modlit, aby se na tom ty dva kramy spravne domluvili, jaky pouziji proud a napeti. Schvalne am nekdo podobyn nazor?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je bohuzel uz hezky videt v realu. Treba takove Raspberry Pi 4 ma napajeni pres USB C konektor, a zjistilo se ze nefunguje se vsemi kabeli / zdroji. Plus spousta dalsich firem ma stejny problem.

Tyhle prusery a chaos byl docela predvidatelnej a nevyhnutelnej dusledek uzasneho trendu "aby jsme vsechno zjednodusili, budeme cpat uplne vsechno pres USB, one connector to rule them all, and in the darkness bind them." Uzasna myslenka, az na to, ze v realite to ma presne opacny dopad - vsechno se skomplikuje. RPi potrebovalo jenom zasr*ne napajeni. Jenomze diky tomu jak to cele USB zkomplikovali, a specifikace USB ma X set stran, je ted trivialni neco minout nebo podelat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz nazev (Universal Serial Bus) napovida, USB bylo urceny na nahrazeni hromady nekompatibilnich kabelu od zacatku. Plakat nad tim "trendem" kterej zacal v roce 1994 dnes, je lehce mimo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vše ma své hranice. Viz ten obraz. No pres DP, HDMI i to DVI hodim vernejsi a stabilnější barvy a kontrast. O vzdálenosti kterou s tím nakrmim nemluvě. 20m USB 2.0 s přenosem 30-50 MB/s.. To je bomba. 1,2 GB na 30 cm už taková sláva není. Co me štve vic, dodnes neni USB 3.0 tak zoptimalizované (po stránce periferii) jako 2.0 a už existuje 3.1, 3.2 a 4.0. Prostě mrdnik.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problemy s napajanim mali napriklad aj externe 2.5" disky, ktore kaslali na jasne danu specifikaciu a miesto 500mA odoberali vacsi prud, bezne od 550mA do cca 750mA. Uz to nie je taky problem ako volakedy, ale ked sa tento hybrid rozsiri, tak uz vidim ako na nejake specifikacie bude cinan srat z vysoka a zase bude problem, kopa odpalenych periferii, nekompatibilit, znizovanie rychlosti, samocinne nahodne odpajanie atd.
Vlozim, sem moj komentar z ineho webu k ramecku na disk, ohladom kompatibility USB2 vs. USB3, mozno to este niekomu pomoze, ja som problem hladal roky. Povodny komentar sa nachadza tu:
https://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/57...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dovolil by som si malu poznamku ku kompatibilite s USB 2.0:
Ano z hladiska komunikacneho protokolu to je kompatibilne s USB3.x aj USB 2.0.
Problemom su starsie PC a NB, ktore sa striktne drzia elektrickej specifikacie USB 2.0 a to hovori, ze max. prudovy odber z USB 2.0 je 500mA. Mam to realne vyskusane na originalnom externom 2,5" disku od WD. Aj ten sluboval kompatibilitu s USB2 aj s USB3 a vsak vyrobcovia su kreteni, co ich potom ze niekte tie disky funguju niekde nie. Po rozobrati WD elements sa prislo na pricinu a to ze na disku je napisany odber prudu 550mA!!! Ano iba 50mA rozdiel a ten disk sa v mojom NB niekedy ani neroztocil, len piskal, alebo sa nahodne pocas kopirovania odpojil.

Kedze vyrobcovia externych 2,5" diskov, zdoraznujem externych 2,5", elektricke specifikacie USB2.0 veselo doteraz ignoruju, tak komisia pre standard USB3.0 zvacsila prud na 900mA!!!
V pripade obycajneho 1TB 2,5" disku od Toshiby MQ01ABD100 vam ani USB3.0 s 900mA nestaci, ten totiz na rozbeh potrebuje az 1A!!! Podobne su na tom vykonnejsie 7200rpm disky od HGST 7k1000 alebo WD10JPLX (ekvivalent HGST 7k1000), ktore maju papierovo len 800mA, ale hreju viac.
Velky pozor si treba dat aj na tie tucne 15mm hrube 3-4TB externe disky od WD (urcite aj inych vyrobcov), u ktorych sa vyrobca absolutne neraci spomenut ze tie disky potrebuju prud aspon 750mA. Tucna 15mm Toshiba MQ03ABB300 s kapacitou 3TB potrebuje opat az 1A!!!
Takze tato moja skusenost, ze vyrobcovia externych diskov zavadzaju o spatnej kompatibilite s USB2.0 ma stala kopu nervou, cistenie konektorov isopropanolom, vymenu USB kablov od najlacnejsich az po dobre drahe s pozlatenymi kontaktami az po rozobratie NB na cimpr-campr a prespajkovani vsetkych kontaktov na USB. Nic z toho samozrejme nepomohlo!!!!!

Takze myslienka, ze si kupim 3-4TB 2,5" prenosny disk (napr. tie 15mm tucne WD elements) a mozem s nim zbierat data z notebookov a pocitacov a este aj bez obav pripojit k telke a pozerat filmy, zostava len rozpravkou. Ak chcem takto univerzalne fungovat, musi mi stacit 1-2TB disk s hrubkou 9,5mm (klasika), ktory ma odber prudu max. 900mA (a netreba zabudnut aj na prud prevonika aj ten nieco zere) a dufat ze vsade uz su USB3.0 alebo dufat, ze vyrobca zariadenia USB2.0 konektor "hekol" a najanie si uz berie priamo zo zdroja. Len pre upresnenie, takzvane Y kable pre posilnenie prudu su vam k nicomu, pretoze aby ste z dvoch USB2.0 konektorov mohli odoberat 2x500mA, musite obidva USB radice elektronickou komunikaciou po datovych linkach prepnut na 500mA rezim, zakladom je len 100mA. Problemom tychto kablov je to ze, ta kratsia odbocka neobsahuje datove vodice, takze teoreticky mozete odoberat len 100+500=600mA, mozno len 500mA podla toho ako elektronika zareaguje na paralelne spojenie.

Takze mne na velke sklamanie, ze budem s externym prenosnym ramcekom alebo diskom free a happy, som si vlastne musel vyrobit 2,5" disk s externym napajanim ked idem na servis (musim so sebou vlacit disk, pomocny zdroj, predlzovaci kabel a este moju vyrobenu redukciu inspirovanu z tejto stranky - vid prvy link dole). Cela vyhoda 2,5" disku, ze ak ho mate pripojeny k NB a vypadne vam prud, tam vam NB zaisti napajanie externeho disku je prec. Mne takto pred par mesiacmi vypadol prud iba pri citani z disku, a mohol som opat hodiny travit formatovanim disku a kopirovanim dat!

Ak by niekto namietal, ze taketo NB sa uz ani nevyrabaju, tak to je pravda. Ale na trhu je este kopa zariadeni fungujucich zo zotrvacnosti na starych technologiach, TV, settopboxy alebo aj starsie PC a NB v kancelariach, podnikoch, vo vyrobe, ano aj 15 rocne stroje sa este pouzivaju.

Aby sa aspon ciastocne predislo takemuto zmatku, stacilo by velmi malo, uvadzat pri popise ext. diskov aj maximalny odoberany prud a nie len to, ze je to kompatibilne od USB1.1 az po USB3.0 alebo USB3.1 alebo USB3.2, pri ramcekoch na disky aj spotrebu samotneho prevodnika!

Odkazy na tuto temu:
http://www.mircosoft.mzf.cz/elektro/usboost.htm
https://blog.root.cz/oskar/pulamperovy-mytus-o-usb/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus - kapitola Napajeni

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

USB-C je kabel. Nikdo nerika, ze pres nej muze bejt pripojeny zarizeni jen od USB3 vejs... Neni duvod aby zarizeni jako klavesnice, ktery nepotrebuje vic jak USB 1.1 nemohlo pouzit USB-C kabel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvládne už to aspoň 2x5K monitory i s napájením a pár dalších periférií? Abych to mohl pohodlně připojit k HUBu. Co jsem se díval, tak je to většínou limitované na 2xFull HD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2x 4K60 uz leta, a jak budou grafiky umet DP1.4a s DSC tak to pujde i vyse. Problem neni v TB3, ale v zdroji a prijemci dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne radsi deset USB 2.0 portu nez sest USB 3 generace a vis, USB 2.0 totiz pracuje spolehlive, jede i na vetsi vzdalenosti a nema problem s prepinani sbernici jako USB 3.0+, dale co se tyka USB-C je to u mne naprosta hovadina, nema to jako pisou vyse kolegove sva jednotna specifika rychlosti a univerzalni kompatibilitu, clovek musi pracne hledat jestli mu jeho model notebooku pusti skrz USB-C i obraz, i jestli to dokaze zarizeni skrz nej nabijet a podobne, proste je to pitomost, jedine kde USB-C pri-vitam sou telefony ale na notebooky a zakladni desky to nepatri vubec, kto chcel TB ten si take zarizeni koupil, USB-C nemelo vubec nikdy existovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.