Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USB-C bude bezpečnější, ale taky méně kompatibilní

Obecně? Zase se na tom jen chce někdo napakovat.
Konkrétně? Ano, není kabel jako kabel a dá se materiálově "ojebat" - koncovky, stínění, použitý materiál... Nicméně docela by mě zajímalo rozvedení (s příklady kdy, kde, co a jak) odstavce :

"Je potřeba dbát na přesné specifikace, což už mnoho výrobců nedodržuje, jelikož není jasně stanoveno, co musí výrobce dodržet, a tak ve snaze ušetřit šidí výrobní postup nebo nedodržuje bezpečnostní pokyny. ***Tím může způsobit závažné poškození drahého zařízení, ke kterému se takový kabel připojí.***"
Kabel není ani neznačková baterie, ani nabíječka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden příklad, 100W tedy přenést 5A přes 4ks 0,3mm silných pinů je docela problém časem klesne přítlak, stoupne odpor a už při 20mili ohmech je na takovém konektoru při 5A tepelná ztráta 500mW . Pričemž typický USB mini konektor už při 2A docela hřeje a jeho odpor klidně bude o řád vyšší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomnělo, že Dell WD15 doky mají 130W adaptér a přes ten USB-C port posílají typicky 65W. Mají ale i variantu se 180W adaptérem, pro spárování třeba s XPS 15 (9560), které jinak používá 130W adaptér.
Tak jsem zvědavý, jak se to s tím bude chovat, zda tam fakt tlačí i těch 130W, protože s normálním adaptérem to protlačit opravdu jde.

Čas vyhrabat bezdotykový klešťový ampérmetr :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bacha na to , běžné kleštáky tedy ty levnější, měří jen AC proud, na DC proud to chce něco lepšího s Hall senzorem. No ale jelikož v běžném USB kabelu vede proud jak tam tak zpět změříte prdlajs i s ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen dodal, že USB-C znamená jen fyzickou koncovku, tj. jako USB-A. Co tam je reálně zapojené je už věc toho zařízení, klidně tam může být jen sériový port. Spoléhat se na to, že každý USB-C port má TB3, DP, 10Gbit USB a 100W power je nesmyslné. Paradoxně je v tom nyní ještě větší bordel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Údajně je možné úpravou USB-C nabíječky získat kontrolu nad připojeným zařízením. Ale nevím, zda tato certifikace tomu zabrání.
https://www.bbc.co.uk/news/technology-45139397

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB-C je ukazkove vysita pitomost!, je uz na trhu nejeden rok a nik ty USB-C kabely/porty neznacil a neznaci, proste se na to vyrobci ukazkove vysrali a ted kdyz je hromada vyrobku na scene, chteji jak do USB-C zarizeni tak kabelu implementovat jakysi cip na overeni kompatibility, to mali ty debilove udelat na zacatku ery USB-C ne ted!, opakujem USB-C je pitomost, podobne dojebali znaceni USB 3, tak nejprv to byla USB 3.0, ted je to USB 3.1 Gen1 a 2, no aby se v tom prase vyznalo, kdyz je Gen 2 2x rychlejsi nez ta prva meli to pojmenovat USB 4.0 ale ne voni kokoti sebrali jiz zazite znaceni USB 3.0 a prejmenovali ho na USB 3.1. Radsi budu mit v pocitaci nebo notebooku 5 USB 2.0 portu ktere vim ze mi nerozmrdaji veci k nim pripojene a poradne slouzi na ucel jaky sou stavene, nez jedine spičené USB-C!, USB-C je nesmysl ktery nikdy nebyl poradne vydan a vyladen protoze kazdy vyrobce si ho udelal vlastni cestou vid. Apple, Intel a dalsi, jo a ceresnicka na dortu je kolik USB klicu ve forme USB-C existuje, je jich pekny prd a sou jeste drazsi, samozrejme pote to chce kabel abych ho zapojil do klasickeho USB portu, to jiste opacne, kdyz mam na notebooku USB-C port je mi jednoduse na píču, znova musim shanet redukci na klasicke USB, hlavne dnes kdyz je tech klasickych USB portu na novych noteboocich jako safranu, vid pojebany ASUS a Lenovo, az dva kusy a tak blizko u sebe ze vetsi zarizeni vedle sebe nedam, samozrejme oba na leve strane a USB-C tez na leve, necht si to pojebou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak pise Much Doge nahore, pletes 2 ruzny pojmy USB-C znamena typ koncovky, pres to muze jit USB 2.0, USB 3.0, USB3.1, TB a podobne. Zrovna tak jak u usb 2.0 muzes mit USB-A, USB-B, miniUSB nebo microUSB koncovku.
Takze ano, je v tom bordel, ale "Radsi budu mit v pocitaci nebo notebooku 5 USB 2.0 " neznamena ze ty porty nemuzou mit USB-C na konci

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to muzu jen podepsat. Navic od zacatku bylo USB-IF upozornovano, ze s tim konektorem budou problemy a vysrali se na to a protlacili ho a ted najednou zjistujou, ze jsou s tim problemy. ::) Po kolika letech?

Jonny: Ja myslim, ze je zrejme co myslel. Od zacatku bylo jasne, ze jeden konektor na spoustu nekompatibilnich a svou funkci diametralne odlisnych veci proste nedava smysl. Presto ho to konsorcium na tvrdo prosadilo.To ze je v tom bordel ted, neni ve skutecnosti nic, protoze vetsina lidi je stale na starych typech konektoru. Nakonec v ted uz vlastne lonskem roce v lete a ted pred vanoci jsem kupoval dvoje bezdratova sluchatka a oboji s napajenim na microUSB. Nemam doma jedinny USB-C konektor. A to nejsem lajcky uzivatel, az USB-C probubla k beznym IT nepolibenym lidem, to bude teprve odpalenych zarizeni!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedina cesta z toho ven bude pouziti napr. 10-ti USB-C konektoru na notebooku. Kazdy s dedikovanou funkci, bez muxovani. Aby zaroven chodili 2 TB zarizeni, 2 displeje (treti pipe v intel gpu je LCD), 4 USB3, 1 dedikovane napajeni ... to jsem na deviti vida :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ja souhlasim ze v tom je bordel, ale zas kdyz uz jsi na technickem webu a pises prispevek plny vulgarit (Waffer, ne ty) tak by ses aspon mohl drzet terminologie :D

Co se tyce odpalenych zarizeni, v tom je hadam USB nevinne, pomineme li tech 100W a vyrobce co to budou sidit, pripadne nedodrzovat specifikace, ale to je mozna bez ohledu na tvar koncovky - kdyz do molexu pustis 220V tak ti to odpali disk a problem fakt neni v molexu...

Ja mam USB-C na pracovnim MacBooku a na telefonu (LG V30, USB 3.0) a telefon jde bez problemu nabijet zdrojem od notebooku - zdroj od telefonu nema pro notebook dost stavy, ale rozhodne se to taky neodpali.

EDIT: je fakt ze jak do toho zacnes tahat redukce na usb-A a podobne, tak to asi neco odaplit muze, ale zas na druhou stranu, to se ti povede is 3.5 mm jackem, kdyz zvukovce pustis signal do vystupu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> kdyz do molexu pustis 220V tak ti to odpali disk a problem fakt neni v molexu...

Zasadni rozdil je v tom, ze pustit do molexu 220V zcela nahodou je dost tezke.

> je fakt ze jak do toho zacnes tahat redukce na usb-A a podobne, tak to asi neco odaplit muze

Presne. A ano lze to i s 3.5mm jackem nebo treba s ethernetem (videl sem par zarizeni ktere si delali vlastni elektricky protokol pres Eth, prakticky tam byl RS232 seriovy port s 12V napetim), ale to je spis vyjimka nez pravidlo.

Problem s USB je ten, ze je to asi nejpouzivanejsi protokol+konektor na planete. Co se podle tebe asi tak stane, kdyz tvurce USB vymysli, ze dalsi verze bude 2x drazsi a komplikovanejsi.... pricemz 99% je vyrabeno v Cine.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdriv jsem si rikal "wtf, co by tim kdo mohl odpalit?", ale pak mi doslo, ze kdyz jsem byl jeste malej klucina (vekem), tak jsem takovy ty prvni krucky s PC delal metodou pokus/omyl a zrovna u kabelu se clovek nemohl splest. Monitor mel VGA, napajeni takovej ten tlustej 3pin, USB bylo jedno, PS/2 taky neslo zapojit blbe, paralel, ATA, serial, cpu 4-pin, ATX "uznevimkolik"-pin, molex a ten blbinec do fdd... vse bylo jasne, nic neslo v podstate zapojit blbe.
No a ted nas teda ceka era udalosti, kdy nekdo zapoji nabijecku od macbooku do vstupu monitoru a pokud to vyrobce nejak neosetri, tak je vymalovano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

The Spice must flow!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono si za to ale muzou lidi co kupuji levny kramy. Priklad:

Apple MacBook Pro Retina (napr. 2012) ma adapter, ktery posila nizke napeti s omezenym proudem. Az se to pripoji k notebooku a ten detekuje napeti + identifikacni cip, tak notebook vytvori predem stanovenou zatez - coz zdroj pak vidi a je to signal k prepnuti do stavu plneho napeti. Pri odpojeni od tela notebooku bude nulovy proudovy odber a zdroj se zas vrati do rezimu nizkeho napeti. Tohle chovani je videt napr. na tom, ze se LED dioda v konektoru rozsviti cca o 1 vterinu pozdeji, az je konektor stabilne pripojen. Notebook ma taky moznost nenechat zdroj prejit do rezimu plneho vykonu, napr. kdyz zjisti podle ID, ze ma napr. nevyhovujici vykon.

Neoriginalni zdroj dodava konstantne jenom to vysoke napeti a tuto detekci v zdroji nema, aby sel vyrobit levne, takze na otevrenem konci je vzdy plne napeti. Vysledek je, ze az vam upadnou vodive piliny kolem koncovky zdroje, ktery neni pripojen k NB, tak tyhle dostanou klidne az 85W a to uz muze neco vzplanout, pomuze-li tomu nahoda. Nebo az se toho dotknete mokryma rukama, nebude to nic prijemneho :) Odhaleni neorigo zdroje, co ten domlouvaci protokol sabotuje je jednoduche - LEDka na konektoru se rozsviti okamzite.

Ono to by-design fungovat bude do doby, nez nejaky zm*d z vlastni iniciativy, nebo pod tlakem zakazniku socek neuvede nejaky produkt, ktery pak stanovena pravidla porusuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to spíš o tom, že protokol je neveřejný, aby Apple mohl prodávat komplet předražené náhradní díly, socko?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz protokol zna socka z horni dolni czesske reepubliky, jakto ze to nevi fundovanej cinskej profi kopirovac? Vysvetli nam to Jirko One!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kablíky of floppy (34pin) šly zapojit blbě (ale neodpálils nic), pokud neměly klíč, případně u starších počitadel a kabelů šlo zapojit disketovku jako B: tím, žes použil prostřední konektor.

Jediný rizikový konektor byl 2,5" IDE (44-pin) s integrovaným napájením, ten ale byl na kabelu snad jen v Amize, jinak to býval jen header na MB, do kterého se rovnou zapojoval disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to další klasické kurvítko a způsob, jak vytahat ze zákazníka peníze. Namísto kablíku za 20 Kč bude třeba "intelYgentní" řešení za minimálně desetinásobek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.