Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V-cache zvyšuje výkon integrované grafiky Ryzen 9 7950X3D na čtyřnásobek?! (Ne)

Zdroj: AMD

Redakci webu PCMag se podařilo vyrobit ultimátní kachnu. Podle jejího zjištění zvýšila přítomnost V-cache výkon integrované grafiky X3D Ryzenů až 4×. Ve skutečnosti se dopustila chyby při měření…

Hypotézy o tom, že by V-cache mohla mít příznivý vliv na výkon integrované grafiky Ryzenů 7000X3D, se objevovaly již před vydáním. Z pochopitelného důvodu nemělo smysl se nad nimi pozastavovat, protože vycházely z kompletního nepochopení toho, co vůbec V-cache na Ryzenech 7000X3D je a k čemu slouží.

V-cache na procesorech Ryzen 7000X3D je rozšíření kapacity procesorové L3 cache navrstvením křemíku o kapacitě 64 MB k již přítomným integrovaným 32 MB. Procesorová L3 cache je od toho procesorová, že slouží procesorovým jádrům. Na tom zvýšení nebo snížení její kapacity nic nemění. I kdyby procesorová L3 cache dosahovala 1GB, na výkon integrované grafiky vliv mít nebude, protože k ní integrovaná grafika nemá přístup (přístup by měla k tzv. SLC, system level cache, která by se v budoucnu měla objevit u některých APU).

V případě Ryzen 7000X3D ani v hypotetické rovině nelze uvažovat o tom, že by ji iGPU mohlo jakkoli využívat. V-cache je fyzicky implementována na jiném čipletu, než na kterém se nachází integrovaná grafika:

Přístup integrovaného GPU k V-cache by i v hypotetické rovině byl omezen rozhraním XGMI3, které dosahuje zhruba poloviční datové propustnosti oproti paměťovému řadiči DDR5. Přístup grafiky k V-cache na procesorovém čipletu by tak byl pomalejší než přímý přístup k systémovým pamětem. Jinými slovy: Kromě toho, že integrovaná grafika nemá přístup k procesorové L3 cache, tak i kdyby ho měla, nepřinášel by jí v důsledku pomalého rozhraní žádný užitek.

Redakce webu PCMag však předložila čtenářům následující graf a vyvodila závěr, že za tento extrémní posun výkonu integrované grafiky Ryzen 9 7950X3D oproti Ryzen 9 7950X může V-cache:

Z recenze PCMag

Výše jsme si vysvětlili dva důvody, proč není možné, aby V-cache na Ryzen 7000X3D mohla pomoci integrované grafice. Nyní si vysvětlíme, proč není možné, aby vůbec jakkoli implementovaná V-cache sama o sobě zvýšila výkon integrované grafiky 4×: V první řadě si musíme uvědomit, že integrovaná grafika je sama o sobě natolik pomalá, že ji datová propustnost systémových pamětí nebrzdí. Pokud ji datová propustnost nebrzdí, nemůže jí zvýšení datové propustnosti nijak významně pomoci k vyššímu výkonu, natož ke čtyřnásobnému. Druhá věc je, že by žádný výrobce neplýtval křemíkem na integrovanou grafiku, kterou by nedostatečná datová propustnost omezovala na 25 % jejího skutečného výkonu. Šlo by o vyhozený křemík, který by mohl být efektivněji využit pro jiné účely (procesorová jádra, cache ap.) nebo ušetřen (nižší náklady). Uvažovat vůbec o tom, že v procesor obsahuje grafické jádro, které z 75 % leží ladem, poukazuje spíš na zásadní neznalost a nepochopení situace.

Co tedy činí integrovanou grafiku Ryzen 9 7950X3D 4× výkonnější než integrovanou grafiku Ryzen 9 7950X? Nic. Ona totiž výkonnější není. PCMag má nějakou chybu v měření integrované grafiky klasických Ryzenů 7000X, neboť ve všech ostatních recenzích vychází integrovaná grafika AMD na výkonnostní úrovni integrované grafiky Intelu:

Výkon iGPU AMD je na úrovni výkonu iGPU Intelu, zdroj: TechPowerUp

Ryzen 9 7950X3D tak nemůže mít a nemá 4× vyšší výkon integrované grafiky díky V-cache, pouze PCMag cosi pokazil na měření výkonu Ryzenů 7000X (tyto chybné údaje má už v jejich původní recenzi). Redakce PCMag tak vypustila do světa kachnu a WCCFTech s několika dalšími weby stojí za jejím rozšířením.

Zdroje: 

Diskuse ke článku V-cache zvyšuje výkon integrované grafiky Ryzen 9 7950X3D na čtyřnásobek?! (Ne)

Pondělí, 6 Březen 2023 - 14:52 | CyberAngel | Chyba na úrovni měření, hm? Hned jsem si vzpomněl...
Pondělí, 6 Březen 2023 - 08:47 | bulldozer | Mne integrovana grafika u Ryzenu 7600 fungovala...

Zobrazit diskusi