Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V databázi SiSoftu se objevil 64jádrový 1,4/2,2GHz Epyc Rome

> se taktovací frekvence finálního procesoru již prakticky lišit nebudou

Na to bych nevsadil ani zlamanou gresli.

> Většinou se shodují na tom, že 1,4 GHz je základní takt a názory se liší co do hodnoty 2,2 GHz

Spis bych vsadil tu zlamanou gresli na to, ze 1.4 je powersave (=idle) takt a 2.2 je zakladni takt (teda toho ES, ne finalniho procesora).

> Ze záznamu lze totiž vyčíst, že procesor během testu běžel na průměrném taktu 2,2 GHz.

.... bingo, vyhral jsem zlamanou gresli. dnesek byl produktivni :D

> Stejně tomu bylo u prvních online výsledků Zenu a Epycu první generace

Presne. Vetsina lidi uz zapomela jak cely internet vyrvaval ze AMD to opet podelalo protoze Ryzen neumi vic nez 2.8Ghz nebo kolik meli ty vzorky... coz jim teda nemam za zle, kdo si to ma pamatovat. Ale mohli by se konecne naucit vyznam slov Engineering Sample.

> Intel Xeon Platinum 8180

Ale kdepak, Intel uz ma konkurenci - slepenec dvou 28-jader :) ma to sice drobne problemy s TDP a cenou, ale jinak parada..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" ma to sice drobne problemy s TDP"
..myslis tech 400W? ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

400 W na základním taktu a pod definovanou zátěží... Realita v plné AVX512 palbě bude mým hrubým odhadem 650 až 700W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fandím AMD. Hlavně ať v tom opraví chyby, které měly Epycy. Kromě chyb kvůli spekulativnímu vykonávání mám na mysli i to šifrování paměti.

Vlastně jediné, co je mi na tomhle pozitivním vývoji AMD nepřijemné, je to ustříkávání Číslicové Zhouby, demagoga Stacha. Kdyby toho nebylo, neměl by současný vývoj jedinou šmouhu na kráse.

Samozřejmě doufám, že Intel zareaguje a ta konkurence bude fungovat, jak má. V ideálním případě by mohl přijít s jediným jádrem o výkonu 16 jader Zen :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"s jediným jádrem o výkonu 16 jader Zen"

no keby to jedine jadro pracovalo na 60 GHz, tak ano

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně.

A proto Pentium 4 na 3Ghz má stejný výkon jako dnešní procesory. Jo počkat, ono to není jen o frekvenci...

Nejsem odborník na architekturu procesorů. Ale mám celkem představu o tom, že raději budu mít méně výkonných jader než bambilion výkonějších. Měl jsem tu čest pracovat s 36 jádrovou Tilerou už hezkých pár let zpátky. Sice měla asi 1Ghz, ale každé z těch jader bylo fakt o kotel méně výkonné než dnešní běžné x86 jádro. Ne, jen o frekvenci to není.
A souhlasím, možná moje představa vskutku není dosažitelná. Chtěl jsem tím vyjádřit naději, že vývoj zase trochu poskočí. Určitě se najde jiná cesta, jak dál zvyšovat výkon, těžko říct, čím to bude, ale doufám, že ne jen přidáváním dalších a dalších jader.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Natahovani vykon ST narazi vsude na sve limity. Pokud jsi nekdy pracoval s nejakym druhem casove narocne ulohy, ktera jde nejak paralelizovat, tak musis vedet, ze je podstatne efektivnejsi jeden casove dlouhy "thread" rozdelit na dva a dokazes v idelanim pripade celkovou dobu zkratit opravdu o 50%. Kdezto vymyslet novy algorytmus, ktery by ti takto zefektivnil onen existujici single thread je bud nerealne nebo v pripade, ze to jde, casove daleko narocnejsi, nez to rozdelit na 2 ulohy (v pripade ze to jde)
Vzhledem k tomu, ze frekvence v nasledujicich letech asi nijak dramaticky neporostou a koncept toho CPU je tak nejak porad stejny, je paralelizace asi jedina cesta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to se ještě nebavíme o možnostech přísunu dat pro takové teoretické CPU kdy paměti co by ho mohly živit neexistují a mít nějaký 20kanál se synchronizací aby se to stihlo by lezlo do peněz i plochy... Stejně by to rychle narazilo na omezení v nedostatečné rychlosti elektronů kvůli moc dlouhým datovým cestám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Ze zkušenosti vím, že CPU architektur je mnohem méně, než programových algoritmů. Z toho plyne, že přestože může být mnohem těžší zvýšit singlethread výkon jednoho jádra, přesto to může být daleko efektivnější, než vylepšovat všechny algoritmy. Protože ST výkon se dotkne všech algoritmů. Mimochodem ST výkon roste v x86 vcelku odnepaměti, poslední dekádu teda mizerně pomalu, ale stále roste. Lze předpokládat, že se zvýšenou motivací přinést něco revolučního přijde na trh technologie, která zase nějaký skok přinese.
2. Proto máme HBC nebo HBM paměti. Ano, v téhle chvíli to kvůli latencím není pro CPU úplně použitelná varianta, nicméně to je jen otázka času, pokud ta potřeba vznikne.
3. Takových, co říkali, že něco nejde, už tady bylo... a pak se našel někdo, kdo to nevěděl, a udělal to. Mnohokrát v historii se tvrdilo, že už to nejde vylepšit. I u toho křemíku se říkalo, že pod 10nm to nejde, a hle, TSMC vesele vyrábí 7nm a věří si ještě o kotel níže. Intel tvrdil, že výkon na takt už nelze zvyšovat, a jediná cesta je zvyšovat takt. A pak se probral a po prskotku zvýšil výkon a snížil takt. A mně přednášející ve škole, a že to byla nějaká kapacita, tvrdil, že procesory RISC jsou na ústupu, a brzy zcela zaniknou. A dneska máme každý po jednom v kapse.

4. Psal jsem, že je to ideální případ. Netvrdím, že je to nutně možné. Dokonce si troufám říct, že může existovat ještě lepší varianta; jen jí neznám. Škoda, že se v diskuzi vždycky najde někdo, kdo vypichuje hnidy místo toho, aby plodně diskutoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za blábol? Pentium 4 mělo výrazně nižší výkon než Athlony při stejném taktu! Bylo nejvíc zmršené jádro od Intelu. Jeho účinnost byla strašně mizerná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jste můj komentář nepochopil, proto jej považujete za blábol. Přesto jste jej nějak interpretoval, ale já už nezvládám smysluplně interpretovat vaši reakci. Nikdo tu nesrovnával nějaké Athlony s prskotem. Argumentoval jsem k tomu, že na zvýšení ST výkonu je nutné zvyšovat takt.

A vy jste to nazval blábolem a vzápětí mi dal za pravdu...?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ST božstvo... začíná mě to nebavit stejně jako MT božstvo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel reagovat nemusí a i tak bude konkurence nefunkční ve prospěch Intelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel už reagoval řadou 9200 což je v podstatě slepenec dvou modelů 81xx. Problém bude ale ten, že jde ty CPU pouze párovat, tedy dosáhnou +/- výkon jako top duální Epyc konfigurace na desku, papírová spotřeba je oproti 500-600W u Epyc 800W (takže reálně v zátěži tak 1300W...) a cena, už model 81xx stojí až 13000$ za kus a tady jsou uvnitř ty CPU dva... AMD ještě cpu za cca 26000 $ za kus neprodávalo, 7601 stojí cca 4000 tak i za 8000 u Rome by to byla v podstatě láce :-) A ještě si můžete spustit moderní OS v L3 cache :-D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.