Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mikrosnímek jádra Vega 10 o rozlišení 152 megapixelů

Pokud byste si chtěli kupříkladu nechat vyrobit billboard s mikrosnímkem jádra Vega 10, mohla by se vám hodit fotografie o rozlišení, při kterém bude vypadat detailně i zblízka…

Loni v srpnu jsme vám exkluzivně nabídli snímek jádra Vega 10. Tehdy šlo o výřez z fotografie waferu a i když základní prvky byly zřetelné, o detailech se mluvit nedalo. Pokud by vás zajímaly i ty detaily, můžete si to tentokrát vynahradit i s úroky. Vznikl totiž snímek o rozlišení 152 megapixelů, což je… dost.

Autorem je v IT světě známý Fritzchens Fritz, který před pár lety začal na svém Flickr profilu publikovat snímky různých čipů. Postupně vyladil technologické postupy a rozšířil využívanou fotografickou výbavu. Jeho výtvory začaly časem dotahovat a překonávat kvalitu mikrosnímků od profesionálních firem a dnes jsou již o řád (možná i o několik řádů) dál.

Amd Vega 10 Wafer 02

Wafer s jádry Vega 10

K vytvoření snímku jádra Vega 10 již nepoužil jen fotoaparát, ale trochu sofistikovanější výbavu. Jádro zalil do polysilikonu, vyleštil a ke zvětšení použil mikroskop Leitz SECOLUX 6×6. Zvolil objektiv Leitz NPL Fluotar 5×/0.09 oo/-. Zvětšení 5× se může jevit jako nízké, ale ve srovnání s možnostmi klasických makroobjektivů je 5× vyšší. Především pak optické vady mikroskopového objektivu jsou korigované na jednu konkrétní vzdálenost, tudíž lépe. Navíc lze snáz zajistit kolmý záběr, takže se snižuje riziko, že část záběru nebude zcela v hloubce ostrosti.

Foceno bylo aparátem Sony NEX-5T, který má 16MPix snímač. Rozlišení výstupů bylo sníženo na polovinu, plošně tedy na čtvrtinu. Budeme-li předpokládat 4 MPix na snímek, pak 152 MPix snímek musel být poskládán z přinejmenším 38 dílčích záběrů. To je ale pouze vydělení obou hodnot, v praxi jsou třeba překryvy pro přesné zarovnání a okrajové snímky navíc nejsou plně využité, takže může jít třeba o 50-60 záběrů.

Celý výsledek v avizovaném 152MPix rozlišení najdete v odkazu výše. Pokud nemáte s Flickrem zkušenosti, dostanete se ke snímku v plném rozlišení tak, že kliknete na ikonku šipky dolů u pravého dolního rohu náhledu. Z nabídky vyberete „original“.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Mikrosnímek jádra Vega 10 o rozlišení 152 megapixelů

Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 11:22 | zx cygnus | To je toho :-P Tady jsou lepší čipy ve vysokém...
Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 11:01 | WIFT | Mno, já myslím, že obecně každý takovýhle čip,...
Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 02:52 | Ondar | Taková blbost, ale kolik to muselo dát práce :D
Středa, 28 Únor 2018 - 22:53 | Jaroslav Crha | Roy Taylor odchází z AMD: diskuse (0) lol
Středa, 28 Únor 2018 - 17:41 | xvasek | Po zevrubném prozkoumání originálu myslím, že ten...

Zobrazit diskusi