Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DisplayPort 2 Alternate Mode protlačí skrz USB 16k video s HDR

k dokovací stanici super, už teď používám Samsung DEx a je to fakt dobrý, škoda těch mušek na který samsung kašle, ale jak tohle pojede na 3m dlouhém kabelu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DEX je super že? Android na desktopu funguje pro kancl věci parádně. Když potřebuji odpovědět na pár emailů, tak připojím telefon přes USB-C k 32" 4K monitoru a mám vyřízeno dřív než by mi naběhla 3700X přes POST :D

Akorát škoda že ta S10 nemá 2x rychlejší A13. Výkon 2x jader o výkonu Zen2@4.9 GHz by byla naprostá paráda. A pokud by to umělo Linux nebo Win10 ve VM tak by to byla geniální náhrada desktop kancl PC. Ale Samsung Linux on DEX zaříznul, což je škoda. Jestli dnes mají telefony 8-12 GB RAM, tak od příštího roku s příchodem LPDDR5 se budou objevovat 16-24GB telefony to už je několik virtuálek :D

No a jestli příští rok ten Matterhorn opravdu bude mít výkon A12 a tedy +60% IPC/PPC nad Zen2, tak opravdu telefon se stane poměrně výkonnou pracovní stanicí. Potom bude stačit připojit přes USB-C nějaký desktopový Radeon a PC se stane zbytečností.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty nemáš v desktope Apple A13 so 6x ALU?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teraz keby ešte aj výrobcovia USB redukcii/hubov/dokovacích staníc prišli na to že Alternate Mode existuje a začali vyrábať niečo čo skutočne podporuje aspoň 3xFullHD alebo 2x2,5k 60Hz za pomoci DP AM, k tomu cez USB protokol 3-4 USB (stačí 3.0, kľudne niektoré 2.0, klávesnica a myš aj tak viac nepotrebujú) a 1Gbps Ethernerom (ak by to bolo možné tak do budúcna ja 2,5+).
Bohužiaľ som zatiaľ vždy narazil buď na čisté USB s vlastnými ovládačmi a teda záťažou CPU, alebo bol k dispozícii len jeden obrazový výstup, alebo to bol Thunderbol 3, ktorý povedzme si narovinu na Windowse až tak stabilný a istý nie je (aspoň ja mám skúsenosť že mi to robí problémy)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Může mi prosím někdo osvětlit, v čem je tohle slejvání funkcí do jednoho typu konektoru dobré?
Asi chápu výhodu připojení monitoru pomocí jednoho kabelu včetně podpory datových přenosů (USB).
Teď ale mám na mysli obecně USB-C. Je možné tedy přes něj zařízení napájet, některé to umí obousměrně, zároveň přenášet obraz, případně ještě data. (Možná jsem na nějaké věci zapomněl - tolik to nesleduji).
Je dost možné, že mi něco uniká, ale tak se mi zdá, že je strašně super, že můžete propojit 2 zařízení jedním kabelem, ale vlastně nevíte, co to bude dělat?
Dám příklad, který je asi nesmyslný, ale podle toho co vím, tak možný. Tzn. propojím monitor a PC pomocí USB-C a najednou... se mi začne notebook nabíjet. (Chápu, že zrovna toto asi nenastane, jen uvádím absurdní příklad.).
Jak tedy budu vědět, co se po propojení stane?
Bude mít PC 5 konektorů USB-C, ale každý na něco jiného?
Nebylo by pak výhodné spíš mít různé konektory pro různé funkce, jako doposud?

Jak říkám, je možné, že mi chybí informace, tak prosím kohokoliv, jestli by mohl toto osvětlit. Děkuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si zvyknout.
Největší výhodu vidím v úspoře místa - do toho spadá i to, že mám univerzální kabel.
Jen je třeba, aby si to sedlo, řešení se najdou. Můj telefon pouští šťávu do notebooku a odmítá to dělat obráceně, což je poněkud chucpe.
Aby každé USB-C umělo všechno, je asi nedosažitelné. Ale pokud se odliší barevně nebo piktogramy, je to v podstatě stejné, jako by ty konektory měly jiný tvar.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš naopak: Proč musíme mít X-druhů různých kabelů když všechny dělají v podstatě to samé - přenáší data na krátkou vzdálenost.

DVI, HDMI, DP, USB, ThuderBolt, FireWire .... každý má ještě 3 různé konektory Full, mini, micro ..... a výsledkem je neskutečný počet konektorů a bordel. Třeba HDMI existuje ještě ve verzi s přenosem Ethernetu, má jinak zapojené piny, to je fakt úplně na palici.

Přitom by stačil jenom jediny kabel nějak inteligentně řídit priority přenosu dat, což byl původně myšlenka za USB. Konečně si to uvědomili a USB-C snad eliminuje všechen ten kabelový bordel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Skus sa nad tym hlbsie zamysliet.
Preco sa nevyraba len jeden rozmer pneumatik? Preco mame milion druhov skrutiek.
Preco mam v priborniku 3 velkosti lyziciek? A x dalsich veci
Jednoducho jedna univerzalna vec na vsetko nejde urobit, alebo po vecsionou by isla urobit ale mala by svoje obmedzenia/limity, ktore by sa ti nepacili
Urcite by nestacil jeden kabel.
USB-C ma tiez svoje limity a eliminuje len urcitu cast kabloveho/konektoroveho bordelu. Z mojho pohladu dostatocne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, zaprve to nie je ziadna novinka. Uz IEEE 1394 (vseobecne znamy ako Firewire) fungoval na dost podobnom principe. Bolo to jedno fyzicke rozhranie a k tomu priradeny point to point signalling protocol, po ktorom slo tahat ako ~400/800Mbit ethernet, tak mass storage a niektore dalsie veci. Bezne sa tym pripajali digitalne kamery, ked USB stalo za staru backoru.

Zadruhe, ked sa elektricke vrstvy vsetkych protokolov vzajomne podobaju ako vajce vajcu - v podstate vsetko smeruje k diferencialnym nizkonapatovym parom po ktorych lezie jeden, alebo viac paralelnych prudov seriovej komunikacie - nema velky zmysel riesit na kazdu funkciu separatny konektor. Rozdiel je dnes uz prakticky len v komunikacnom protokole a prenasanych datach.

Teraz sa nachadzame v takej divnej prechodovej faze, ked je clovek proste zvyknuty, ze displej strka do "displejoveho" portu a ked ho strci do USB-cka, tak to pobezi cez USBckovy videoadapter a vysledok bude shitty. Ale s tym, ako fyzicka a linkova vrstva "USB" zrychluje, je vlastne celkom logicke cakat, ze tym konektorom polezu aj obrazove data.

Cely ten interny humbuk - pci-e - grafaren - dvi alebo hdmi alebo dp sa bude vo vzdialenejsej buducnosti dat vyriesit tak, ze grafaren proste bude disponovat vystupnym streamom dat a ten stream sa proste niekam posle. Ci uz na dedikovany displejovy port, interne zobrazovadlo v laptope, alebo cez "USB" do externeho displeja.

Uz dnes je prax taka, ze ak ma zariadenie USB-C, tak jeden je dedikovany ako nabijaci, teda zariadenie sa cez neho vie nabijat. Mimo nabijacej funkcie su si ostatne USB-C konektory rovne az na niektore shitnejsie skonstruovane zariadenia, kde napr. video vystup je dostupny iba na niektorom specifickom porte.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nevies co to bude robit, lebo USB-C je len fyzicky konektor a co je na konkretnom naimplementovane, tak to zalezi od vyrobcu.
Slusny vyrobca to ma ale dobre popisane.
Ten tvoj priklad nieje absurdny ale realne mozny a cim dalej, tym viacej dostupny. V praci pouzivame tento monitor Dell U2719DC a s nim to pekne funguje. Ten funguje ako dokovacia stanica. Prepojis notebook s monitorom jednym kablom (usb-c) a notebook sa ti nabija, mas 2 monitory a periferie mas zapojene do USB portov v monitore. Takze ak potrebujes odskocit na meeeting, tak len vytiahnes jeden kabel a vybavene.
Je to super, kvoli poriadku (len jeden kabel), ziadna dokina sa ti nepovaluje po stole, ziaden druhy adpater. Nepotrebujes kupovat druhy adapter na doma, lebo vyuzivas ten, co bol pribleny k notebooku.
Jediny problem je, ze zatial som videl len monitory, ktore dokazdu dodat max 65W, co je pre niektore notebooky malo (usb-c zvlada max 100W a niektore notebooky to aj potrebuju. Mame napriklad macbooky pro, ktore maju 100W adaptery)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nabijeni pres USB-C je problem i na telefonech. Asus ROG se nedokaze nabijet nabijeckou od Samsung S10+ (neumi se spolu domluvit ani na tech 0.5A) atd. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je problém pokud je na USB-C navěšená USB 3.x nebo nižší norma - tam je v tom chaos. Pokud tam bude USB4, tak už by to mělo být lepší (u USB4 je celkem dost povinných power delivery režimů na rozdíl od USB 3.x kde je všechno optional)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na prelomu Q3/Q4 bude mit Philips monitory s podporou az 90W.
Postupne jich bude pribyvat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma to sve vyhody a nevyhody.

Jak pisou vys, vyhoda je treba jednodussi docking.

Na druhe strane, me osobne se nelibi pouziti USB-C na napajeni. Predtim se na napajeni laptopu pouzivali barrel konektory. Ano kazdy mel jiny druh a jine napeti, ale ty konektory byly obecne asi tak bilionkrat odolnejsi nez posrane USB-C micro. Takze tohle "reseni" prechodem na USB-C je z louze do blata. Chtelo by to standardizovanej konektor ciste na napajeni, klidne s USB napetim.

Dalsi vec jsou SBC jako Raspberry Pi - clovek co to vymyslel tam dal USB napajeni nejspis aby to bylo vic "user friendly". Az na to ze hovno, protoze 99.9% USB cihlicek dodava nestabilizovane napeti, ktere je fajn na nabijeni lith baterii, ale RPi s tim ma nekonecne problemy. Takze clovek si stejne nakonec musi koupit stabilizovany zdroj s dostatecnym proudem. A pak vydaji RPi 4 s novym layoutem a udelaji co ? uplne stejnou idiotskou chybu.

Unifikace je fajn, ale je treba pouzivat mozek a necpat USB do kazde <>viny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem zatial dostatocn posudit odolnost USB-C ale na telefone, ktory uz mam asi 3 roky snim nemam problem. Na notebooku ho pouzivam rok a rovnako bez problemov. na prvy pohlad nevyzera super odolne a vedel by som si predstavit odolnejsiu verziu, no uvidime.
Kludne budem rad, ked zabezpecis specialny/univerzalny konektor, ktory bude odolnejsi ale vo vnutri bude podporovat USB PD.
Pre mna je USB-C PD najvecsi pokrok na urovni notebookov za posledne roky. Nemusim riesit tu spravnu nabijacku zoberiem akukolvek s USB-C a fungujem a to plati aj pri mobiloch. Jednou nabijackou nabijem aj mobil. Dokonca aj mac, coho som sa to dozil :)
Konecne!!!!!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a

> Bude mít PC 5 konektorů USB-C, ale každý na něco jiného?

Ja se obavam, ze to spis skonci jako Apple - budes mit jeden USB-C konektor a jako retard sebou budes vsude vlacit USB hub.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To len tie lacne verzie, Procka maju standardne 4x a vsetky su rovnocenne vratane nabijania ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4K na 60Hz protlaci i HDMI i obycejny DP. Nepotrebuju rychlost vyssi nez USB3.0, nedokazu to vyuzit.
Jiste nehadam se tu, ze to nepotrebuje nikdo, ale faktem je, ze v domacnosti casto uz vic nez dnes mame, nepotrebujeme a ani nechceme, nemame pro to vyuziti.

Jenze to co je na tom spatny, je to, ze vyrobci kaslou na nas zakazniky, na to, ze to nepotrebujeme, stejne nam to budou tlacit vsem.
Byl bych mnohem radeji, kdyby bylo na vyber a kdo rychlejsi potrebuje a chce, tak by si to poridil a nas ostatni nechali vyrobci zit s tim, co uz mame a co nam staci.

A samozrejme radsi nezminovat prasarny, ktere nam vyrobci delaji naschval, jako ze daji sice do telefonu USB-C, ale na miste radice nechaji zoufale pomale USB2.0.
K cemu teda je to USB3.2, USB4.0, USB5.0 dobre, kdyz to potom vyrobci stejne osidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc si teda takovy telefon kupujes? Dokud je budou lidi kupovat tak je budou vyrobci vyrabet. A uprimne me treba USB2.0 na telefonu nevadi, na to obcasne nahrani lineage to bohate staci a na nic jineho ten konektor (krom nabijeni) stejne nepouzivam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nieje prasarna. Len si je potrebne zvyknut, ze z USB-C sa stava univerzalny konektor, co kto nanho zavesi je druha vec.
To, ze nanho niekto zavesi len USB 2.0 je rozhodutie vyrobcu(napriklad kvoli cene).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej vtip kamo.
Protoze to tak maji v mainstreamu vsechny telefony.
Nedam za obycejnej telefon 15.000 a vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.